marţi, 23 octombrie 2018

Theresa May, vizita fulger la Bruxelles după eșecul din Camera Comunelor privind votul pentru BrexitPremierul britanic Theresa May se deplasează, astăzi, la Bruxelles, pentru summitul Consiliului European din perioada 14-15 decembrie, după eșecul înregistrat în Camera Comunelor privind votul pentru procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează site-ul BBC News. 

Camera Comunelor a adoptat, miercuri seară, un amendament referitor la procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în contextul în care mai mulți deputați conservatori au votat împotriva Guvernului Theresa May. Decizia stabilește că Parlamentul trebuie să adopte propriul proiect al acordului final pentru Brexit.

În cadrul unei cine la Bruxelles, Theresa May le va prezenta liderilor europeni argumentele pentru avansarea negocierilor pentru Brexit la faza a doua, în care să poată fi discutate viitoarele relații comerciale.

"Primul ministru va spune că ajungerea la acordul privind prima fază a necesitat compromisuri din partea ambelor părți, dar a fost obținut un acord corect", a declarat un oficial guvernamental britanic.

Un aspect important al discuțiilor de joi și vineri este reprezentat de perioada de tranziție post-Brexit, de aproximativ doi ani. UE a transmis că vrea să demareze negocierile în acest sens, dar Blocul comunitar are nevoie de mai multă claritate cu privire la modul în care Marea Britanie consideră relațiile viitoare.

Decizia Camerei Comunelor este prima înfrângere pe plan intern pentru Guvernul Theresa May în procedura privind ieșirea Marii Britanii din UE și riscă să afecteze eforturile de ajungere la un acord între Londra și Bruxelles. Practic, Camera Comunelor are acum garanția că orice acord privind Brexit obținut de Guvernul Theresa May va trebui aprobat de Parlament înainte de a intra în vigoare.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, consideră că eșecul Guvernului din Camera Comunelor "este o pierdere umilitoare de autoritate pentru Theresa May în ajunul reuniunii Consiliului European".

"Theresa May s-a opus responsabilității democratice. Refuzul ei de a asculta înseamnă că va trebui să accepte acum că Parlamentul va prelua din nou controlul", a mai spus Corbyn.

La 8 decembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că "au fost înregistrate progrese suficiente" în fiecare dintre cele trei domenii prioritare - drepturile cetățenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord și acordul financiar - astfel că discuțiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază.

 

Comenteaza aceasta stire