miercuri, 21 august 2019

Tradiția focurilor din Joia Mare, în Dolj: Oamenii cred că se deschid porțile Raiului și IaduluiÎn noaptea de Joimari, oamenii dintr-un sat din Dolj cred că se deschid mormintele, cerul, Iadul și Raiul, iar cei morți se întorc la casele lor să petrească Paștele alături de cei dragi. Ei aprind focuri mari și stau în jur, amintindu-și de cei plecați, păstrând, astfel, un obicei unic.

În satul Salcia, comuna Argetoaia, din județul Dolj, în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor are loc un obicei unic, de pomenire a morților.

Ritualul „Focurilor din Joia Mare“ este păstrat de cele câteva sute de săteni, care încă de la patru dimineața, aprind focuri din coceni de porumb și vreascuri uscate în fața caselor, în grădini sau la morminte și se adună în jurul flăcărilor pentru a-și aminti de cei dispăruți din lumea celor vii, pentru a-i plânge și pentru a-i chema înapoi să vadă ce s-a mai întâmplat cu familiile și apropiații lor.

Se spune că, în noaptea de Joimari, se deschid mormintele, cerul, ușile Raiului și ale Iadului, iar spiritele celor morți se întorc la casele lor spre a petrece Sărbătorile Pascale printre cei vii.

Morții reveniți pe la vechile lor locuințe rămân printre ai lor până la Înălțarea Domnului Iisus Hristos, zi în care se fac pomeni, iar aceștia se întorc de unde au venit, luând colacul și oala cu apă pe care le-au primit de pomană, potrivit obiceiului păstrat de sute de ani.

„Întrucât la Joia Mare, când sosesc morții, nu este atât de cald se aprind focuri pentru fiecare mort, în curțile sau grădinile caselor, pe mormânt sau lângă mormânt, sau pentru toți morții laolaltă, în curtea bisericii sau la cimitir. „Focurile morților” încearcă să mențină un echilibru între lumea celor vii și lumea celor morți.", a spus Amelia Etegan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Comenteaza aceasta stire