joi, 20 septembrie 2018

Un asteroid de mărimea stâncii Gibraltar va trece astăzi foarte aproape de PământUn asteroid de mărimea stâncii Gibraltar, poreclit din cauza dimensiunii sale „The Rock”, după campionul de wrestling Dwayne „The Rock” Johnson, va fi cel mai mare asteroid care s-a apropiat de Pământ, după asteroidul Toutatis din anul 2004, informează The Telegraph.

Asteroidul are o lungime cuprinsă între 600 și 1.400 de metri. Ultima oară când asteroidul, denumit 2014-JO25, a trecut aproape de Pământ, a fost în urmă cu 400 de ani.

Cercetătorii așteaptă ca miercuri asteroidul să treacă în apropierea planetei noastre, la o distanță de peste 1,8 milioane de km, fără a exista posibilitatea unui impact cu Pământul, potrivit cercetătorilor Nasa.

Asteroizi mai mici se apropie frecvent de planeta noastră, dar asteroidul 2014 J025, descoperit în mai 2014, va fi cel mai mare asteroid care se va apropia de planeta noastra după anul 2004, ajungând la o distanță de aproximativ 4,6 ori distanța de la Pământ la Lună, adică 1,8 milioane de km. Asteroidul se va afla la cea mai apropiată distanță de Pământ la ora 13:24 BST (15:34, ora României).

"Cunoaștem ora la care obiectul va atinge la distanța cea mai apropiată de Pământ, în câteva secunde", a declarat Davide Farnocchia, un matematician din cadrul programului Near-Earth Object al NASA.

Cu datele asupra traictoriei asteroidului, adunate timp de câțiva ani, oamenii de știință au capacitatea de a prezice cu încredere cursul obiectului, a mai spus Farnocchi.

Asteroidul nu va fi vizibil cu ochiul liber, dar cei pasionați de astronomie îl pot zări cu telescopurile obișnuite timp de o noapte sau două, începând de miercuri.

Asteroidul J025 se va afla la cea mai apropiată distanță de Pământ pentru cel puțin următorii 500 de ani.

În 2004, asteroidul Toutatis, cu o lungime de aproape 5 km a trecut la o distanță de aproximativ 1,6 milioane de km de Pământ.

Astronomii amatori nu vor pierde ocazia de a observa călătoria asteroidului J025, dar Davide Farnocchia a declarat că atât el cât și colegii lui își îndreaptă atenția către obiecte zburătoare mai apropiate de Pământ, precum asteroidul 1999 AN10, de 800 de metri, care va zbura la aproximativ 380.000 de km de Pământ, adică la o distanță un pic mai mică decât cea de la Pământ la Lună, în 2027.

Comenteaza aceasta stire