miercuri, 12 decembrie 2018

Un salvamontist surprins de avalanșă în 1 decembrie, după ce a arborat steagul României de ziua națională, căutat din nou de colegii săiSalvamontiști din cinci județe reiau căutările trupului colegului lor, care a fost surprins de o avalanșă pe 1 decembrie, după ce a coborât din Pietrosul Călimanilor, unde a arborat steagul României.

Douăzeci de salvamontiști din Vatra Dornei, Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Neamț și Sibiu reîncep, luni dimineața, căutările trupului bărbatului de 40 de ani care a fost surprins de o avalanșă pe 1 decembrie în zona Gura Haitii, din munții Călimani.

“Este foarte frig și vremea permite acum să reluam căutările. Luni, 20 de salvamontiști din Vatra Dornei, Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Neamț și Sibiu vor reîncepe căutările” a declarat, pentru Mediafax, șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petrică Ariciuc.

Pe 1 decembrie 2017, în zona Gura Haitii din munții Călimani a avut loc o avalanșă care a surprins trei salvamontiști - doi bărbați și o femeie, care coborau din Vârful Pietrosul, după ce au arborat drapelul României. La coborâre, din cauza temperaturilor ridicate, zăpada moale a luat-o la vale, surprinzându-i pe cei trei salvamontiști, în timp ce se aflau într-o zonă deschisă.

Abia după trei ore de la producerea avalanșei, unul dintre cei trei salvamontiști, un bărbat de 36 de ani, a reușit să ia legătura cu colegii săi și să anunțe incidentul.

Mai multe echipe de căutare au pornit spre zona în care s-a petrecut accidentul și după două ore de căutări au reușit să-l găsească pe salvamontistul care sunase și ceruse ajutor.

O oră mai târziu, în zăpadă a fost găsit și trupul fetei de 30 de ani care făcea parte din grup, însă cu toate manevrele de resuscitare efectuate de salvatori, medicii au fost nevoiți să constate decesul acesteia.

Căutările celui de-al treilea bărbat au continuat mai bine de șapte ore, însă au fost oprite din cauza viscolului puternic.

Autoritățile au fost nevoite să anuleze de mai multe ori căutările bărbatului din cauza riscului foarte mare de producere de noi avalanșe.

Cei trei trei - doi bărbați, angajați ai Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, Detașamentul din Vatra Dornei și o femeie, erau alpiniști și salvamontiști voluntari.

Ei au urcat în Munții Călimani, conform unei tradiții din 2013 a salvamontiștilor din Vatra Dornei, care, în fiecare an pe 1 decembrie, arborează pe vârfurile care delimitează Țara Dornelor - Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriței și Giumalău, steagul României.

 

Comenteaza aceasta stire