miercuri, 21 august 2019

Uniunea Europeană salută abandonarea urmăririi penale împotriva jurnalistului rus Ivan GolunovUniunea Europeană a salutat marți decizia autorităților ruse de a abandona urmărirea penală împotriva jurnalistului de investigații Ivan Golunov, dar și-a exprimat regretul față de obstrucționările libertății presei în Rusia, a anunțat un purtător de cuvânt al diplomației europene, citat de AFP.

Decizia de se renunța la acuzații este o "soluție pozitivă", dar "detenția sa și arestul la domiciliu nu au făcut decât să agraveze o tendință deja îngrijorătoare în ceea ce privește libertatea presei în Federația Rusă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Uniunea Europeană așteaptă o "anchetă aprofundată" asupra acestui caz, a anunțat el.

"Acuzațiile împotriva lui Golunov sunt similare acuzațiilor îndoielnice pentru trafic de droguri emise împotriva militanților pentru drepturile omului și jurnaliștilor" în Rusia, a subliniat purtătorul de cuvânt.

"Informațiile despre brutalitățile polițienești împotriva lui Golunov în cursul arestării sale și în timpul detenției sunt de asemenea foarte preocupante", a adăugat el.

"Libertatea de expresie est un drept uman fundamental; jurnaliștii trebuie să fie liberi să-și facă munca", a conchis el.

Comenteaza aceasta stire