miercuri, 20 februarie 2019

Transformarea școlii în care a învățat Ion Creangă în muzeu, blocată de o datorie istoricăProiectul de finanțare pentru transformarea în muzeu a vechii școli din Broșteni (Botoșani) unde a învățat Ion Creangă, nu poate fi semnat de autoritățile locale din cauza unei datorii vechi de zece ani către Finanțe, care au blocat conturile Primăriei.

Conform primarului orașului Broșteni, Mihai Molodeschi, proiectul ce vizează transformarea fostei școli care a învățat Ion Creangă în muzeu a fost declarat eligibil și autoritățile locale ar trebui să semneze contractul de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Proiectul, în valoare de 129.898 de euro vizează transformarea vechii clădiri a școlii într-un muzeu care îi va purta numele marelui scriitor. Deocamdată, contractul de finanțare nu poate fi semnat din cauza unei datorii de 400.000 de lei pe care Primăria Broșteni o are către Finanțe, autoritățile locale având și conturile blocate.

“Din păcate încă nu putem semna acest contract de finanțare pentru că avem datorii către Finanțe. Este vorba de o datorie veche, de 400.000 de lei. Suntem 61 de localități în situația acesta pentru un program din 2008 de utilități și mediu care nu s-a mai realizat, dar noi am rămas cu datoriile pe care nu le putem plăti. Avem conturile blocate. Încercăm acum să facem demersuri pentru a beneficia de o eșalonare a datoriei și astfel să putem semna contractul de finanțare. Avem la dispoziție șase luni să semnăm contractul și sperăm ca vara viitoare muzeul Ion Creangă să fie gata”, a declarat primarul orașului Broșteni, Mihai Molodeschi.

În anul 1840, boierul Alecu Baloș a înființat prima școală de pe Valea Bistriței Aurii, școală unde au învățat inițial șase elevi sub îndrumarea primului dascăl, Niculai Nanu. Elevii învățau aici timp de cinci ani de zile, după care primeau un atestat pe baza căruia se puteau hirotonisi.

În 1948, marele scriitor Ion Creangă a ajuns să învețe, timp de un an, la școala din Broșteni, pe care o amintește cu drag în Amintiri din Copilărie.

 

Comenteaza aceasta stire