luni, 19 august 2019

Zeci de șoferi de TIR-uri și autoutilitare protestează și în VâlceaZeci de șoferi de TIR-uri și autoutilitare protestează, luni, în județul Vâlcea, aceștia conducând autovehiculele cu viteză redusă, în coloană, pe un traseu care include trei drumuri naționale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai multe firme de transport din județul Vâlcea participă, luni, la protest, nemulțumite de introducerea accizei la motorină.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Alina Teodorescu, transportatorii din județ au anunțat că la protest participă aproximativ 50 de șoferi de TIR-uri și autoutilitare care circulă în coloană, cu viteză redusă.

Protestul a început la kilometrul 109 al DN 64, în zona municipiului Râmnicu Vâlcea, și se desfășoară pe traseul DN 64 Râmnicu Vâlcea - DN 67 comuna Budești - DN 7 Călimănești - Brezoi și retur.

Transportatorii spun că prin introducerea taxei de 7 eurocenți plus TVA la litrul de combustibil activitatea de transport este cea mai afectată, existând riscul ca multe firme de profil să fie nevoite să-și înceteze activitatea.

Și în Sibiu, traficul pe centura ocolitoare a municipiului este blocat, luni dimineață, din cauza protestului transportatorilor, în zonă fiind oprite peste 120 de autovehicule de mare tonaj, iar mai multe echipaje de Poliție încearcă să fluidizeze circulația.

De asemenea, în Arad, aproximativ 150 de șoferi de camioane participă, luni dimineață, la un protest pe DN 7, spre Vama Nădlac, traficul rutier desfășurându-se cu dificultate din cauza coloanei de automarfare care se deplasează cu viteză redusă.

Peste 35 de șoferi de camioane protestează, luni, și pe Autostrada Transilvania, la Gilău, județul Cluj, ei parcând autovehiculele pe o bandă de circulație de pe fiecare sens, fără a bloca însă traficul, și spun că sunt nemulțumiți de introducerea accizei la motorină.

Transportatorii rutieri de mărfuri au comunicat că au oprit, luni, activitatea și nu au mai trimis mașini în curse, iar autocamioanele care sunt pe trasee se vor duce în parcări, declara pentru MEDIAFAX, Augustin Hagiu, reprezentantul Confederației Naționale Rutiere (CNR).

Augustin Hagiu spunea că transportatorii rutieri de mărfuri așteaptă, în primul rând, ca Ministerul Transporturilor să își respecte promisiunile asumate prin minuta semnată în luna mai, în urma cărora protestele anunțate atunci au fost suspendate.

Hagiu preciza că, după ce vor fi rezolvate solicitările menționate în minuta încheiată în luna mai, se poate intra într-un dialog cu reprezentanții Ministerului Transporturilor.

În minuta din 22 mai, semnată de Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în acea perioadă, și reprezentanții UNTRR și CNR, Radu Dinescu și Meyer Siegfried, se arăta că, în maxim 30 de zile, MT va analiza propunerile partenerilor sociali și, ulterior, va propune un program punctual pentru soluționarea problemelor.

De asemenea, în document se menționa că vor fi constituite subcomisii de specialitate, formate din reprezentanți ai MT și ai transportatorilor, care să dezbată și să promoveze modificări și completări ale unor acte normative.

Confederația Națională Rutieră anunța, în 5 decembrie, că din 9 decembrie transportatorii rutieri de mărfuri opresc activitatea, pe termen nelimitat, susținând că "au epuizat toate căile diplomatice" în relația cu autoritățile, care nu își respectă angajamentele, și că cea mai recentă "lovitură" din partea Guvernului este creșterea accizelor la carburanți.

Potrivit CNR, în ultimele luni, patronatele din transporturi au transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe, incluzând și soluții pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale confederației nu au primit răspuns, iar ministru Ramona Mănescu "a refuzat întâlnirile cu reprezentanții patronatelor membre CNR".

Pe de altă parte, transportatorii rutieri de mărfuri susțin că mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanților, prin creșterea accizei și prin noua taxă de 7 eurocenți.

În 22 mai, transportatorii rutieri au renunțat la protestul anunțat, după o întâlnire de câteva ore cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative.

Reprezentanții CNR au cerut Guvernului corectarea "anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de corupție și un dialog constructiv". Aceștia au criticat existența unor suprapuneri legislative și situațiile în care mai multe acte normative reglementează aceleași situații.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România are 13.000 de membri, operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Mediafax

Comenteaza aceasta stire