vineri, 19 iulie 2019

CONSTANȚA. 'Casa Soarelui' se închide - bolnavii de cancer, sufocați de nepăsarea autorităților!

Îi condamnăm la moarte înainte ca soarta să decidă că nu mai au puterea să lupte pentru viaţa lor. Vorbim despre bolnavii de cancer aflaţi în stadiu final, care până acum primeau îngrijiri paliative într-un centru specializat, unicul din sud-estul României, numit Casa Soarelui. Din cauza legislaţiei, statul român a decis să-l închidă, fără a oferi o alternativă oamenilor care au atâta nevoie de ajutor de specialitate. Nici nu ia în calcul înfiinţarea unui centru care să-i îngrijească. Din fericire, în scurt timp, va apărea însă la Cumpăna, un centru privat!

De Roxana Glăvan 18:31, 20 septembrie 2017 1558 vizite Sanatate

Este mărturia unei femei care a fost îngrijită la Casa Soarelui. Are cancer și durerile sunt atât de insuportabile, încât doar morfina i le mai alină. Se agață de viață și refuză să se dea bătută, dar spune că singură nu poate trăi. Tocmai de aceea când a aflat că centrul de îngrijiri paliative Casa Soarelui s-a desființat gândurile negre i-au ucis speranțele. 

Casa Soarelui a fost deschisă de o fundație, cu sprijin din Anglia. Timp de 15 ani s-a autofinanțat și a avut ușa deschisă pentru toți bolnavii fără speranță.

S-a ajuns aici după ce Direcția de Sănătate Publică nu le-a mai oferit cu titlu gratuit terenul pe care a funcționat centrul. Un centru care inițial le-a fost de ajutor copiilor cu HIV-SIDA, iar mai apoi, când speranța lor de viață a crescut, s-a transformat în centru de îngrijiri paliative cu 15 paturi pentru bolnavii de cancer. Ce i-a pus cruce tocmai centrului în care mulți oameni și-au regăsit speranța?

 Această fundație este singura care tratează bolnavii incurabili de care tot statul ar trebui să se îngrijească și nu o face. La Casa Soarelui, peste patru mii de tineri, adulți ori bătrâni au primit, în ultimii ani, îngrijire medicală de specialitate, consiliere psihologică, psihiatrică, medicație și alinare. Încă o dată, statul se spală pe mâini și refuză un ajutor atât de necesar pentru bolnavi. Din păcate, statul nu face nimic pentru acești bolnavi aflați în fază terminală, însă, din cauza birocrației și a unei legislații deficitare îi descurajează și pe privați. Din fericire, la Cumpăna, cineva a avut nervii și răbdarea pentru a obține toate autorizațiile pentru a deschide un centru privat pentru bolnavii de cancer.

Centrul de la Cumpăna este în prezent azil cu 49 de paturi, iar medicul Victoria Braga spune că a făcut toate demersurile pentru a-l transforma în centru de îngrijire paliativă.

Îngrijirea paliativă vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților și familiilor atunci când se confruntă cu chinul unei boli incurabile. 

Comenteaza aceasta stire