duminică, 22 aprilie 2018

Controverse pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene!

Noul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene a născut controverse în România. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că raportul este unul pozitiv. Nu de aceeaşi părere este şi Parchetul General, potrivit căruia că propunerile de modificare a Legilor Justiţiei au un impact negativ faţă de progresele înregistrate de România. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu crede că noul raport MCV poate fi apreciat ca fiind unul pozitiv.

Al doilea raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare a fost astăzi dat publicității de Comisia Europeană. În document, specialiștii europeni consideră că  recomandările MCV  din  ianuarie 2017  au  fost  afectate  de  situația  politică.

De asemenea, în același raport se mai spune că progresele  și  rezultatele  bune  pe  care  instituțiile  judiciare  au  continuat  să le înregistreze în lupta împotriva corupției au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de o serie de evenimente precum ordonanța 13 sau legea grațierii. Cu toate acestea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că România este în graficul stabilit prin MCV.

„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sesnul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Nu de aceeași părere cu ministrul Justiției este Parchetul general. 

„Se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiunile fundamentale privind independența justiției și cariera magistraților este similar cu poziția exprimată în mod constant de Ministerul Public, respectiv se reține în Raport că propunerile referitoare la legile justiției au avut un impact negativ legat de progresele deja înregistrate. Punerea la îndoială a independenței sistemului judiciar a reprezentat un motiv de îngrijorare în cadrul Raportului”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că raportul MCV, publicat azi, poate fi apreciat a fi unul pozitiv doar pentru că reflectă progresele realizate de Consiliu pe parcursul acestui an în vederea îndeplinirii recomandărilor formulate prin Raportul anterior publicat la data de 25 ianuarie 2017. Potrivit Comisiei Europene, o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Comenteaza aceasta stire

Fostul Președinte al României, Ion Iliescu, pus sub acuzare în dosarul 'Revoluției'
De Neptun TV 17 aprilie 2018

În data de 13 aprilie, președintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.

Kovesi, judecată de procurorii CSM pentru că și-ar fi desemnat consilierul judecător să facă controale!
De Neptun TV 11 aprilie 2018

Inspecția Judiciară a constatat în urma unor verificări că procurorul șef al DNA a comis două abateri disciplinare după ce și-ar fi delegat consilierul judecător, Dana Tițian, să efectueze controale la două servicii teritoriale. Raportul a fost transmis Secției pentru Procurori a CSM.

CONSTANȚA. Mesajul emoționant postat de o polițistă pentru ministrul Carmen Dan: 'Nu ați avut curajul și demnitatea să mă priviți sau nu aveați argumente cu care să mă convingeți?'
De Neptun TV 26 martie 2018

Mesajul postat Facebook de către Steluța Valentina Matea, polițist de frontieră în cadrul Gărzii de Coastă, către ministrul Carmen Dan a devenit viral.