joi, 18 iulie 2019

Controverse pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene!

Noul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene a născut controverse în România. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că raportul este unul pozitiv. Nu de aceeaşi părere este şi Parchetul General, potrivit căruia că propunerile de modificare a Legilor Justiţiei au un impact negativ faţă de progresele înregistrate de România. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu crede că noul raport MCV poate fi apreciat ca fiind unul pozitiv.

Al doilea raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare a fost astăzi dat publicității de Comisia Europeană. În document, specialiștii europeni consideră că  recomandările MCV  din  ianuarie 2017  au  fost  afectate  de  situația  politică.

De asemenea, în același raport se mai spune că progresele  și  rezultatele  bune  pe  care  instituțiile  judiciare  au  continuat  să le înregistreze în lupta împotriva corupției au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de o serie de evenimente precum ordonanța 13 sau legea grațierii. Cu toate acestea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că România este în graficul stabilit prin MCV.

„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sesnul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Nu de aceeași părere cu ministrul Justiției este Parchetul general. 

„Se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiunile fundamentale privind independența justiției și cariera magistraților este similar cu poziția exprimată în mod constant de Ministerul Public, respectiv se reține în Raport că propunerile referitoare la legile justiției au avut un impact negativ legat de progresele deja înregistrate. Punerea la îndoială a independenței sistemului judiciar a reprezentat un motiv de îngrijorare în cadrul Raportului”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că raportul MCV, publicat azi, poate fi apreciat a fi unul pozitiv doar pentru că reflectă progresele realizate de Consiliu pe parcursul acestui an în vederea îndeplinirii recomandărilor formulate prin Raportul anterior publicat la data de 25 ianuarie 2017. Potrivit Comisiei Europene, o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Comenteaza aceasta stire

Klaus Iohannis nu intră în cursa pentru președinția Consiliului European: Vreau să rămân președintele României
De Mediafax 29 iunie 2019

Președintele Klaus Iohannis a primit cea mai înaltă distincție a Forumului Democrat al Germanilor din România pentru modul în care a condus FDGR ca președinte și pentru modul în care a condus Sibiul ca primar 13 ani.

Congresul extraordinar al PSD: Social-democrații își aleg noua conducere a partidului
De Neptun TV 29 iunie 2019

Chestionată dacă are un favorit, o persoană cu care ar lucra mai bine, în cazul în care va fi aleasă șa șefia PSD, Viorica Dăncilă a replicat că are încredere că vor fi aleși colegii și colegele care se bucură de credibilitate și care vor putea contribui la succesul alegerilor următoare.