duminică, 21 octombrie 2018

Controverse pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene!

Noul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene a născut controverse în România. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că raportul este unul pozitiv. Nu de aceeaşi părere este şi Parchetul General, potrivit căruia că propunerile de modificare a Legilor Justiţiei au un impact negativ faţă de progresele înregistrate de România. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu crede că noul raport MCV poate fi apreciat ca fiind unul pozitiv.

Al doilea raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare a fost astăzi dat publicității de Comisia Europeană. În document, specialiștii europeni consideră că  recomandările MCV  din  ianuarie 2017  au  fost  afectate  de  situația  politică.

De asemenea, în același raport se mai spune că progresele  și  rezultatele  bune  pe  care  instituțiile  judiciare  au  continuat  să le înregistreze în lupta împotriva corupției au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de o serie de evenimente precum ordonanța 13 sau legea grațierii. Cu toate acestea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că România este în graficul stabilit prin MCV.

„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sesnul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Nu de aceeași părere cu ministrul Justiției este Parchetul general. 

„Se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiunile fundamentale privind independența justiției și cariera magistraților este similar cu poziția exprimată în mod constant de Ministerul Public, respectiv se reține în Raport că propunerile referitoare la legile justiției au avut un impact negativ legat de progresele deja înregistrate. Punerea la îndoială a independenței sistemului judiciar a reprezentat un motiv de îngrijorare în cadrul Raportului”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că raportul MCV, publicat azi, poate fi apreciat a fi unul pozitiv doar pentru că reflectă progresele realizate de Consiliu pe parcursul acestui an în vederea îndeplinirii recomandărilor formulate prin Raportul anterior publicat la data de 25 ianuarie 2017. Potrivit Comisiei Europene, o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Comenteaza aceasta stire

Curtea Constituțională a confirmat rezultatul de invalidare a referendumului pentru familie!
De Neptun TV 18 octombrie 2018

Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat, joi, rezultatul de invalidare a referendumului pentru familie, organizat pe 6 și 7 octombrie, din cauza neatingerii pragului legal de prezență de 30% necesar validării consultării populare.

Klaus Iohannis începe astăzi vizita de stat în Republica Italiană, prima după 45 de ani
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Președintele va avea, și la Roma, o întrevedere cu Primarul orașului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanții comunității românești, cea mai numeroasă din afara granițelor și cea mai mare comunitate străină din Peninsulă. La întâlnire va participa și primar, Virginia Raggi, a conchis Administrația Prezidențială.

Ce prevede Ordonanța de Urgență pe legile justiției. Pensionarea magistraților, amânată
De Mediafax 12 octombrie 2018

În Ordonanța pe legile justiției, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, între care se numără și amânarea pensionării anticipate a magistraților întrucât va avea un impact major asupra funcționării instanțelor și parchetelor.

Elena Udrea și Alina Bica, în arest preventiv pentru două luni, anunță șeful biroului Interpol Costa Rica
De Neptun TV 4 octombrie 2018

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de polițiști în Costa Rica în noaptea de miercuri spre joi, a confirmat Biroul de Presă al IGPR.

Premierul Viorica Dăncilă, în Parlamentul European: Nu am venit să dau socoteală, ci din respect pentru forul european
De Neptun TV 3 octombrie 2018

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentl European, că miercuri i-a informat pe membrii acestui for despre abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor secrete, solicitându-le acestora să nu le mai ignore.