duminică, 18 august 2019

Curtea Constituțională a eliminat practicile securiste din Codul de procedură penală

Curtea Constituțională a eliminat practicile securiste din Codul de procedură penală

Curtea Constitutionala a dat azi, 18 ianuarie, o altă decizie care aduce normalitatea democrației în justiție, eliminând securismele introduse prin Noile coduri sau ramase din Codul comunist.

Astfel, CCR a decis ca fiind neconstituțională soluția legislativă care condiționează accesul pentru apărare la informațiile clasificate din dosare "de permisiunea autorității publice care a clasificat informația (autoritatea emitentă)".

În fapt, securiștii dădeau procurorilor "informații clasificate" care niciodată nu erau prezentate celui acuzat, acele informații erau puse într-un dosar separat la care numai judecatorul avea acces, dar la care și despre care cel acuzat fie habar nu avea, fie nu avea acces la ele.

Adică 2 din 3 care erau implicați in proces, judecatorul respectiv procurorul, aveau acces la informații din dosar la care apărarea nu avea.

Așa ceva numai în justiția sovietică se practică. Vă aduc aminte că după anul 1948 români au fost condamnați la pușcărie sau chiar moarte nu doar pe bază de astfel de informații, dar pe baza de legi care nu erau publice și a căror conținut numai procurorii și judecătorii îl știau.

AICI puteți citi, integral, comunicatul de presă emis de CCR. 

 

Vede-se că practica asta de justiție sovietică stalinistă a rămas, iată, în justiția românească până în ziua de azi.

Un principiu de bază al justiției dintr-un stat de drept e faptul că toate părțile au acces la informațiile din dosar.

Folosindu-se de acest argument, CCR spune: "protecția informațiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar față de dreptul la informare al acuzatului și față de garanțiile dreptului la un proces echitabil ale tuturor părților din procesul penal, decât în condiții expres și limitativ prevăzute de lege.

Restrângerea dreptului la informare poate avea loc doar atunci când are la bază un scop real și justificat de protecția unui interes legitim privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sau siguranța națională, iar decizia de refuz a accesului la informațiile clasificate trebuie să aparțină întotdeauna unui judecător.

De altfel, Curtea a reținut că însăși Directiva 2012/13/UE privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale prevede, la art.7 alin.(4), că ”Statele membre se asigură că, în conformitate cu dispozițiile dreptului intern, decizia prin care se refuză accesul la anumite materiale [n.n. clasificate] în conformitate cu prezentul alineat este luată de o autoritate judiciară sau poate face, cel puțin, obiectul controlului judiciar”."

Oare câți români au fost condamnați și au făcut pușcărie după Revoluție pe astfel de procese staliniste?

Propaganda Noii Securități din presă spune ceva despre decizia asta?

 

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire