duminică, 21 iulie 2019

La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior

De Mediafax 13:08, 21 iunie 2019 56 vizite Externe
La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior

Președintele american Donald Trump a aprobat o serie de atacuri militare împotriva Iranului ca răspuns la doborârea unei drone de supraveghere de către forțele iraniene, însă decizia a fost anulată înainte ca acestea să fie lansate, relatează cotidianul The New York Times și agenția Reuters.

Liderul de la Casa Albă a aprobat atacuri care sa vizeze mai multe ținte, inclusiv radare și lansatoare de rachete, au declarat oficiali din cadrul administrației, citate de publicația americană.

Atacurile ar fi trebuit să fie desfășurate vineri dimineață cu scopul de a reduce riscul asupra armatei iraniene și a civililor.

Avioanele se aflau deja în aer, însă nicio rachetă nu a fost lansată înainte ca forțele aeriene să primească ordinul de a se retrage.

Este încă neclar dacă atacurile asupra Iranului vor avea loc, scrie cotidianul, adăugând că decizia privind anularea atacurilor s-ar putea datora atât președintelui Trump, cât și a îngrijorărilor exprimate de administrație privind logistica și strategia.

New York Times: Donald Trump se confruntă cu dileme în abordarea Statelor Unite față de Iran

Președintele Donald Trump se confruntă cu dileme în abordarea Statelor Unite față de Iran, părând să vrea evitarea unui conflict militar, dar menținerea la nivel intens a presiunilor asupra regimului de la Teheran, comentează cotidianul The New York Times.

"Prestația lui Donald Trump în calitatea de comandant suprem a ajuns într-un punct dramatic joi seară, fiind prins între ideile consilierilor prezidențiali aflați în concurență și propriile sale instincte, oscilând în privința lansării unei acțiuni militare care ar putea conduce la un tip de război pe care în campanie s-a angajat să îl evite. Într-o zi volatilă marcată prin dezbateri interne despre oportunitatea lansării ori nu a unui atac asupra Iranului, Donald Trump s-a confruntat cu elementul central de controversă al abordării lui privind securitatea națională. Timp de doi ani și jumătate, a oscilat între amenințări beligerante la adresa inamicilor Americii și promisiuni de a scoate Statele Unite din războaiele greu de gestionat din Orientul Mijlociu. Acum, a trebuit să facă o alegere", observă editorialistul NYT Peter Baker.

"Deși aparatul militar a depus eforturi pentru pregătirea lansării unui atac asupra Iranului la ordinele președintelui ca ripostă la doborârea unei drone americane, Donald Trump a anulat acțiunea, optând pentru reținere, cel puțin deocamdată. Însă disputa s-ar putea să nu se fi încheiat. Oficiali din cadrul Administrației SUA nu au divulgat multe detalii despre discuții. Dar nu are nimeni dubii că acesta ar putea fi un moment de răscruce în mandatul de președinte al lui Donald Trump", subliniază editorialistul Peter Baker.

Momentul adevărului era probabil inevitabil din ziua în care Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Cu economia afectată de sancțiunile americane, Iranul are înclinația de a lansa provocări, forțându-l pe Donald Trump să opteze între război și pace.

"Din anumite puncte de vedere, președintele Donald Trump este într-un conflict cu sine însuși. Afirmă că este favorabil presiunilor maxime asupra Iranului, dar se opune unei confruntări militare, însă niciuna dintre cele două variante nu poate fi valabilă, deoarece fiecare conduce spre cealaltă", argumentează Robert Malley, președintele Institutului Grupul Internațional de Criză (International Crisis Group).

Modul în care s-a derulat campania de presiuni a Statelor Unite în criza cu Iranul

Doborârea de către Iran a unei drone americane și atacurile asupra unor petroliere din Golful Oman au adus din nou Statele Unite și Iranul, adversari de mult timp, pe parcursul spre o potențială criză. Provocările sunt diplomatice, economice, dar și de ordin militar, observă editorialistul NYT Helene Cooper, prezentând principalele etape ale presiunilor exercitate de Washington asupra Teheranului.

MAI 2018

Donald Trump a anunțat onorarea angajamentului asumat în campanie de retragere a Statelor Unite din Acordul atomic cu Iranul, un tratat semnat de predecesorul său, Barack Obama. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul.

APRILIE 2019

În pofida obiecțiilor oficialilor de la Pentagon, Donald Trump a desemnat Gardienii Revoluției din Iran drept organizație teroristă. A fost prima dată când Washingtonul a luat o astfel de hotărâre împotriva unui organism oficial din cadrul unui stat.

5 MAI 2019

John Bolton, consilier prezidențial american pentru Siguranță Națională, a anunțat trimiterea de către Statele Unite a unui portavion însoțit de grupul aferent și a unor bombardiere în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

În acest context, patru petroliere au fost atacate în Golful Persic, iar Washingtonul a atribuit operațiunea Teheranului, care a negat acuzațiile.

8 MAI 2019

La un an după retragerea SUA din Acordul atomic, Donald Trump a anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului. În replică, Teheranul a anunțat accelerarea producției de combustibil nuclear.

24 MAI 2019

Donald Trump a ordonat trimiterea a 1.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu.

13 IUNIE 2019

Două petroliere au fost atacate în Golful Oman, iar Washingtonul a atribuit din nou vina Teheranului. Pe fondul tensiunilor, prețul petrolului a crescut cu peste 3%.

17 IUNIE 2019

Pentagonul a anunțat trimiterea a încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu. În replică, Iranul a semnalat intenția de a renunța la Acordul nuclear.

20 IUNIE 2019

Gardienii Revoluției din Iran au anunțat doborârea unei drone militare americane care ar fi pătruns în spațiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susține că aparatul de zbor se afla în spațiul aerian internațional, deasupra Strâmtorii Hormuz.

Oficiali de la Casa Albă și Pentagon au pregătit planuri de ripostă, dar Donald Trump a părut să excludă ideea unei replici militare.

 

 
 
 

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.

La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior
De Mediafax 21 iunie 2019

Momentul adevărului era probabil inevitabil din ziua în care Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Cu economia afectată de sancțiunile americane, Iranul are înclinația de a lansa provocări, forțându-l pe Donald Trump să opteze între război și pace.