sîmbătă, 23 martie 2019

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!

14 martie 2019 -  Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

Istoricul numărului Pi

Matematicianul galez William Jones, născut în Anglesey, a fost primul savant care a propus simbolul π pentru numărul Pi, în anul 1706.

William Jones nu a fost primul matematician care a înțeles faptul că raportul dintre circumferința cercului și diametrul său reprezintă un număr care sfidează calculele facile, dar a fost primul care a propus ca acest raport să fie denumit cu ajutorul simbolului π, sugerându-l într-o carte, ca un fel de abreviere pentru cuvântul "perimetru".

Cercul reprezintă cea mai elementară formă bidimensională care poate fi desenată. El poate fi trasat cu un compas sau cu ajutorul unui creion atașat de o sfoară, executând o mișcare circulară.

Fascinația savanților pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantități măsurabile ale cercului - circumferința și diametrul - produc un număr complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvență de zecimale care nu se repetă și nu formează niciun tipar.

Contrastul dintre simplitatea definiției sale și complexitatea rezultatelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un veritabil simbol cultural. Pi a devenit o metaforă pentru misterele matematicii, fiind "glorificat" în multe feluri, inclusiv printr-un cântec interpretat de Kate Bush, un film regizat de Darren Aronofsky și un parfum lansat de casa Givenchy.

Ziua Mondială a numărului Pi și ziua de naștere a lui Albert Einstein

Primele tentative de celebrare ale Zilei Mondiale a numărului Pi au apărut în 1988, la Muzeul de științe Exploratorium din San Francisco, Statele Unite ale Americii. Atunci, savantul american Larry Shaw a decis că numărul Pi trebuie să fie celebrat. Ideea a venit inițial ca o glumă, de vreme ce data de 14 martie scrisă în format american era identică cu primele trei cifre ale numărului, 3,14. Ea fost însă adoptată ulterior în școlile americane ca un mecanism menit să îi îndrepte pe copii spre proiecte dedicate matematicii și științei.

Data nașterii lui Albert Einstein este 14 martie 1879. Dacă aceasta este scrisă în formatul lună/ zi, ea va apărea ca numărul Pi.

Cum au fost stabilite sărbătorile

Recunoașterea Zilei numărului Pi pe plan oficial a avut loc în urmă cu zece ani. Conform site-ului cnet.com, pe 12 martie 2009, Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului Statelor Unite ale Americii) a decis ca Ziua numărului Pi să devină sărbătoare oficială. Măsura a fost susținută de numeroase instituții axate pe tehnologie și inginerie, printre care Asociația pentru Tehnologie Competitivă, Societatea de Chimie Americană, Organizația de Industrie a Biotehnologiei, Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști și asociația de schimb de tehnologie TechAmerica. De altfel, acestea au și trimis o scrisoare de mulțumire lui Bart Gordon, președinte al Comitetului pentru Știință, Spațiu și Tehnologie între anii 2007 și 2011.

 Savantul de origine germană Albert Einstein nu a fost adeptul sărbătoririi propriei zile de naștere. De altfel, el a și declarat pentru publicația Life că vedea aceste tipuri de celebrări ca fiind "pentru copii". Însă, la cea de-a 74-a sa aniversare, în 1953, a făcut o excepție.

Conform time.com, Universitatea Yeshiva din New York a stat la baza sărbătoririi. Acesta a cerut să se construiască o școală medicală în numele lui, dorind să strângă fonduri prin intermediul unui eveniment caritabil. Deși lui Einstein nu i-a plăcut prea mult ideea, fiindcă era un eveniment dedicat propriei persoane, el a decis până la urmă să ia parte la prânzul organizat în scopuri caritabile. Acolo, el s-a afișat în stilul caracteristic, îmbrăcat într-un pulover larg și costum gri, dar în timiditatea care l-a caracterizat pe tot parcursul vieții, scria publicația Life. El nu a observat că tortul menit să-l celebreze avea cifrele 3 și 14 menționate pe el, dar a pus în schimb ochii pe o friptură, la vederea căreia a exclamat "Asta este pentru lei".

Evenimentul a fost un adevărat succes, în urma lui fiind strânsă suma de 3,5 milioane de dolari pentru instituție, denumită în prezent Colegiul de Medicină Albert Einstein.

Cu toate acestea, Einstein nu a ezitat să se declare fericit că prânzul s-a încheiat.

 

Cum se sărbătoresc cele două evenimente

Muzeul în cadrul căruia s-a născut Ziua Mondială a numărului Pi recomandă celebrarea prin consumul de plăcintă. Cuvântul "plăcintă" se traduce în limba engleză ca "pie", care are o pronunție similară cu cea a numărului Pi.

De asemenea, Exploratorium oferă posibilitatea de a vizita muzeul în limita capacității, pentru a participa la activități interactive și expoziții dedicate sărbătorii. Lista acțiunilor poate fi găsită pe site-ul exploratorium.edu. 

La începutul acestei luni, sărbătorirea a 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein a fost prefațată de Universitatea Ebraică din Tel Aviv, care a prezentat o serie de 110 documente inedite aparținând savantului. Potrivit Deutsche Presse-Agentur (DPA), trei dintre aceste documente, scrisori datate 1916, se referă la ideea lui Einstein legată de absorbția și emisia de lumină în cazul atomilor, arată un comunicat al universității. Ideea a stat la baza tehnologiei laser. Între noile documente se mai regăsesc și scrisori care prezentau perspectiva acestuia asupra climatului politic din Europa acelor ani, ca evreu care a crescut în Germania.

Savantul a lăsat toate scrierile sale personale și științifice Universității Ebraice din Tel Aviv, până în prezent, arhiva depășind un număr de 80.000 de documente, de la manuscrise și corespondență până la fotografii și materiale legate de activitatea sa publică. Noul lot de manuscrise a fost achiziționat pentru arhivă de Fundația familiei Crown-Goodman din Chicago, de la un colecționar privat din Chapel Hill, Carolina de Nord.

Albert Einstein, care a murit în 1955, a publicat, în 1905, teoria relativității restrânse, completată, în 1915, cu teoria relativității generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetinește în funcție de viteza de deplasare a unui obiect în spațiu, relativ la poziția unui alt obiect. Teoria relativității a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului și a spațiului. Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

 

 

Comenteaza aceasta stire

România, condamnată la CEDO pentru că a refuzat instruirea unui deținut
De Neptun TV 22 martie 2019

Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 în acest caz. Marian Flămînzeanu a primit 2000 de euro despăgubiri morale.

PERCHEZIȚII DE AMPLOARE la Constanța și alte județe la suspecți bănuiți de evaziune fiscală de peste 6 milioane de dolari
De Neptun TV 21 martie 2019

Aproape 200 de percheziții au loc, joi dimineața, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală. 4,5 milioane de dolari ar fi ajuns în China, fără documente legale.

Guvernul a decis să modifice legea taximetriei prin care să înlăture 'pirateria', după consultările cu transportatorii
De Neptun TV 21 martie 2019

Consultările între secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanții ministerului Transporturilor și cei ai transportatorilor au avut loc în sediul Executivului. În urma discuțiilor s-a decis modificarea legii taximetriei, în scopul „înlăturării pirateriei din transportul de persoane”.

Sărbătoare mare! Ce să NU faci niciodată de Buna Vestire
De Neptun TV 21 martie 2019

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea această.

Ora de vară 2019. Când dăm ceasurile înainte? Se întâmplă curând
De Neptun TV 19 martie 2019

Ora de vară 2019. Astfel, ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie 2019, (fiind ora de vară). Tările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă, vor putea face acest lucru pe 27 octombrie 2019.

SPIT Constanța eliberează PERMISELE DE ACCES în Zona Peninsulară
De Neptun TV 18 martie 2019

Cererile completate și documentele aferente se pot depune la ghișeele următoarelor agenții fiscale, situate la adresele: Str. Sulmona nr. 22 – Agenția fiscală nr. 3; Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall) – Agenția fiscală nr. 5; Bd. Tomis nr. 112 – Agenția fiscală nr. 6.

Exerciții militare în valuri de 5 metri. Forțele Navale Române participă la 'ARIADNE 19'
De Neptun TV 16 martie 2019

Forțele Navale Române participă cu nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu” la exercițiul militar „ARIADNE 19”, defășurat în Marea Mediterană.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzile din oraș - șofer oprit cu un foc de armă, după ce a lovit 5 mașini! VIDEO din mașina Poliției
De Neptun TV 15 martie 2019

În timp ce conducea cu viteză, mașina a lovit 5 autoturisme, dintre care 2 aflate în mers și 3 oprite.

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi!
De Mediafax 15 martie 2019

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la contrabandiștii de tutun! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Un număr de 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, au loc, vineri dimineață, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite și la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!
De Neptun TV 13 martie 2019

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 'A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină'
De Mediafax 13 martie 2019

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Senatorul Vergil Chițac, pasibil de dosar penal pentru fals în declarații!
De Neptun TV 12 martie 2019

Senatorul de Constanța Vergil Chițac riscă să fie cercetat penal pentru fals în declarații. Parlamentarul constănțean nu a specificat în declarațiile de interese faptul că deține și funcția de președinte al Asociației „Constanța Altfel”.

Începe Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului - ce ai voie să mănânci astăzi!
De Neptun TV 10 martie 2019

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paști, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărțirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, amintește Adrian Cocoșilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Marinari repatriați după ce autoritățile au vândut vasul din Portul Constanța și au plătit salariile
De Neptun TV 10 martie 2019

Marinarii de pe o navă sub pavilion Panama, reținută în portul Constanța, au putut fi repatriați după ce autoritățile portuare au vândut vasul pentru plata salariilor navigatorilor, restante de jumătate de an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții 40 de Mucenici - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Mediafax 9 martie 2019

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani care pentru credința lor au fost omorâți în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se prepara și împărți mucenici copți sau fierți.

SIMULARE EVALUARE 2019: Luni încep testările pentru elevii de clasa a VIII-a și a VII-a/ Calendar și SUBIECTE
De Mediafax 8 martie 2019

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019, anunță Ministerul Educației Naționale, într-un comunicat de presă.

Sărbătoare mare sâmbătă! Ce să nu faci niciodată de Sfinții 40 de mucenici
De Neptun TV 8 martie 2019

Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.

8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, de la activism la sărbătoare
De Mediafax 7 martie 2019

Ziua Internațională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinței femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie și rasă.

CONSTANȚA. Cum vor arăta viitoarele semafoare!
De Neptun TV 7 martie 2019

Primăria își propune prin astfel de proiecte mărirea vizibilității semafoarelor și scăderea numărului accidentelor rutiere în oraș.

CONSTANȚA. Cine sunt pescarii căutați pe mare - unul dintre ei este patron de cherhana!
De Neptun TV 7 martie 2019

Trei pescari din sudul litoralului au dispărut miercuri seara, după ce au ieșit pe mare pe furtună. La căutări participă și autoritățile din Bulgaria.