sîmbătă, 17 noiembrie 2018

15 ianuarie - ZIUA CULTURII ROMÂNE - 168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

15 ianuarie înseamnă o dată foarte importantă în cultura românească. Deşi autorităţile nu au organizat niciun eveniment dedicat lui Mihai Eminescu, totuşi câţiva constănţeni au trecut pe la statuia poetului nepereche. Sunt 168 de ani de la naşterea celui îndrăgostit până la moarte de neam şi ţară. Ziua de 15 ianuarie a fost transformată într-una de sărbătoare. De 8 ani este şi Ziua Culturii Naţionale a României care reprezintă un omagiu pe care conaţionalii îl rezervă celui ce a dat poeziei româneşti alte valenţe.

Mihaela Cojocaru, poetă și membră a Cenaclului literar “Mihail Sadoveanu” din Constanța a venit la statuia lui Mihai Eminescu pentru a-i lăsa câteva versuri scrijelite pe o coală de hârtie în memoria celui mai mare poet al românilor. 

15 ianuarie 1850 se năștea Mihai Eminescu, cel care avea să devină poetul național al României. A fost atras de orașul Constanța, pe care îl descria un mic orășel, dar îndestul de frumos.

După ce a vizitat aceste meleaguri, în 1930, celebrul sculptor Oscar Han i-a ridicat lui Mihai Eminescu o statuie care nu putea fi amplasată altundeva decât acolo unde marea și cerul parcă se contopesc într-o poezie. 

În urmă cu aproape 8 ani, ziua de 15 ianuarie a fost transformată într-una de sărbătoare. Ziua Culturii Naționale a României reprezintă un omagiu pe care conaționalii îl rezervă celui ce a dat poeziei românești alte valențe.

Ziua Culturii Naționale este dedicată artei și culturii românești, dar, în special, celui pentru care marea, codrul și dragostea nu au fost doar simple muze, ci motive de a trăi. Opera lui Mihai Eminescu a dovedit că poate învinge timpul. Arta sa trăiește prin fiecare vers, iar moștenirea pe care i-a lăsat-o poporului român este o comoară pentru moștenitorii lui.

Comenteaza aceasta stire

'Lumină, Ție', concert de excepție Nicolae Voiculeț la Muzeul Național al Literaturii Române
De Neptun TV 30 octombrie 2018

Nicolae Voiculeț este unul dintre demnii apărători și continuatori ai valorilor autentice, dedicându-se unui instrument complex, cu sonorități divine, precum naiul.

'Filarmonica de comedie', piesă de teatru de excepție pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța
De Neptun TV 28 octombrie 2018

Vrajba vecinilor dintr-un bloc, milionarul de carton care cumpără o filarmonică, provincialul care caută să răzbească în București, muncitori cu probleme metafizice… Satira unei lumi pestrițe, cu țâfnele, candoarea și gândirea abisală a eternului locatar din spațiul Carpato- Danubiano- Pontic.

Ultimul REGE al României. Mihai I
De Neptun TV 25 octombrie 2018

Mihai s-a născut la Sinaia, fiind fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena a Greciei. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei.

'Te iubesc dar nu pe tine', piesă de teatru de excepție pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța
De Neptun TV 24 octombrie 2018

'Te iubesc dar nu pe tine', piesă care se va juca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța duminică, 28 octombrie, începând cu ora 19,00. Prețul biletui este de 50 de lei.