marţi, 25 septembrie 2018

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

Americanii comemorează marți 17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 prin ceremonii de omagiere sobre, proiecte de voluntariat și un nou monument dedicat victimelor, informează Associated Press în pagina sa electronică.

Mii de rude ale victimelor, supraviețuitori și salvatori sunt așteptați la ceremonia de marți de la World Trade Center, în timp ce președintele american Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence se vor deplasa în Pennsylvania și respectiv la Pentagon, unde teroriști ai rețelei Al Qaida au prăbușit avioanele pe care le deturnaseră, acestea fiind cele mai grave atacuri teroriste comise pe teritoriu american.

Președintele republican Donald Trump, născut la New York, și Prima Doamnă, Melania Trump, urmează să participe la ceremoniile care se vor desfășura la Memorialul 11 septembrie ridicat pe un teren viran din apropierea orașului Shanksville, Pennsylvania. La rândul său, Pence ia parte la o ceremonie care va avea loc la Pentagon.

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor. Totuși, un memento brutal s-a produs nu cu mult după ultima comemorare, cea de anul trecut, când de Halloween un terorist uzbec aflat la bordul unui camion a intrat în mulțime, omorând opt oameni în Manhattan, nu departe de World Trade Center. Iar în decembrie 2017, un presupus kamikaze și-a detonat dispozitivul exploziv improvizat într-un tunel ce lega două stații de metrou din apropiere de Times Square. Potrivit autorităților, ambii suspecți s-au inspirat din atacurile grupării extremiste Statul Islamic.

Comemorările atacurilor din 11 septembrie 2001 au devenit deja ritualuri binecunoscute, care se concentrează îndeosebi pe citirea numelor celor care au pierit în atentate. Însă în fiecare an, la Ground Zero din New York, locul unde se ridicau cândva cele două turnuri gemene, rudele victimelor imprimă ceremoniilor o tușă personală. La câteva ore după ceremonie, două lasere puternice vor ilumina cerul nopții în Lower Manhattan, în cadrul așa-numitului ''Tribute in Light''.

Comemorarea din acest an are loc pe fondul începerii unui agitat ciclu electoral la jumătate de mandat, însă de ceva vreme se fac eforturi pentru a separa aceste manifestări de activismul politic. Grupul ''Ziua de 11 septembrie'', care promovează voluntariatul, le cere în mod constant candidaților să nu facă acțiuni campanie și publicitate electorală în această zi. Organizatorii ceremoniei de la Ground Zero le permit politicienilor să ia parte la manifestările comemorative, dar din 2011 li s-a interzis acestora să citească numele celor decedați sau să susțină discursuri.

Memorialul dedicat zilei de 11 septembrie continuă să se extindă la Shanksville, unde monumentul ''Tower of Voices'' va ajunge să includă câte un clopoțel de vânt pentru toți cei 40 de oameni care au murit aici. Totodată, la Ground Zero din New York urmează să înceapă construcția unei alei în onoarea celor care s-au ocupat cu operațiunile de căutare și salvare, ca mod de a recunoaște eforturile salvatorilor, dintre care unii s-au îmbolnăvit sau chiar au murit după expunerea la substanțele toxice emanate după prăbușirea turnurilor gemene. Cercetătorii au documentat un număr ridicat de afecțiuni respiratorii, stres post-traumatic și alte afecțiuni în rândul salvatorilor care s-au aflat printre ruinele World Trade Center în căutare de supraviețuitori. Circa 38.500 de persoane au depus cereri pentru obținerea de compensații, iar până acum au fost aprobate solicitări de acest tip în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Între timp, reconstrucția continuă. O stație de metrou distrusă la 11 septembrie a fost în cele din urmă redeschisă sâmbăta trecută, la aproape 17 ani de la atentate. În iunie, a fost inaugurată o clădire de birouri de 80 de etaje chiar lângă Ground Zero, iar un centru de artă este în curs de construcție. În schimb, șantierul la o biserică ortodoxă greacă, distrusă în atacuri, a fost stopat în decembrie 2017, după ce proiectul a întâmpinat dificultăți de ordin financiar.

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.