miercuri, 20 februarie 2019

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

Americanii comemorează marți 17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 prin ceremonii de omagiere sobre, proiecte de voluntariat și un nou monument dedicat victimelor, informează Associated Press în pagina sa electronică.

Mii de rude ale victimelor, supraviețuitori și salvatori sunt așteptați la ceremonia de marți de la World Trade Center, în timp ce președintele american Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence se vor deplasa în Pennsylvania și respectiv la Pentagon, unde teroriști ai rețelei Al Qaida au prăbușit avioanele pe care le deturnaseră, acestea fiind cele mai grave atacuri teroriste comise pe teritoriu american.

Președintele republican Donald Trump, născut la New York, și Prima Doamnă, Melania Trump, urmează să participe la ceremoniile care se vor desfășura la Memorialul 11 septembrie ridicat pe un teren viran din apropierea orașului Shanksville, Pennsylvania. La rândul său, Pence ia parte la o ceremonie care va avea loc la Pentagon.

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor. Totuși, un memento brutal s-a produs nu cu mult după ultima comemorare, cea de anul trecut, când de Halloween un terorist uzbec aflat la bordul unui camion a intrat în mulțime, omorând opt oameni în Manhattan, nu departe de World Trade Center. Iar în decembrie 2017, un presupus kamikaze și-a detonat dispozitivul exploziv improvizat într-un tunel ce lega două stații de metrou din apropiere de Times Square. Potrivit autorităților, ambii suspecți s-au inspirat din atacurile grupării extremiste Statul Islamic.

Comemorările atacurilor din 11 septembrie 2001 au devenit deja ritualuri binecunoscute, care se concentrează îndeosebi pe citirea numelor celor care au pierit în atentate. Însă în fiecare an, la Ground Zero din New York, locul unde se ridicau cândva cele două turnuri gemene, rudele victimelor imprimă ceremoniilor o tușă personală. La câteva ore după ceremonie, două lasere puternice vor ilumina cerul nopții în Lower Manhattan, în cadrul așa-numitului ''Tribute in Light''.

Comemorarea din acest an are loc pe fondul începerii unui agitat ciclu electoral la jumătate de mandat, însă de ceva vreme se fac eforturi pentru a separa aceste manifestări de activismul politic. Grupul ''Ziua de 11 septembrie'', care promovează voluntariatul, le cere în mod constant candidaților să nu facă acțiuni campanie și publicitate electorală în această zi. Organizatorii ceremoniei de la Ground Zero le permit politicienilor să ia parte la manifestările comemorative, dar din 2011 li s-a interzis acestora să citească numele celor decedați sau să susțină discursuri.

Memorialul dedicat zilei de 11 septembrie continuă să se extindă la Shanksville, unde monumentul ''Tower of Voices'' va ajunge să includă câte un clopoțel de vânt pentru toți cei 40 de oameni care au murit aici. Totodată, la Ground Zero din New York urmează să înceapă construcția unei alei în onoarea celor care s-au ocupat cu operațiunile de căutare și salvare, ca mod de a recunoaște eforturile salvatorilor, dintre care unii s-au îmbolnăvit sau chiar au murit după expunerea la substanțele toxice emanate după prăbușirea turnurilor gemene. Cercetătorii au documentat un număr ridicat de afecțiuni respiratorii, stres post-traumatic și alte afecțiuni în rândul salvatorilor care s-au aflat printre ruinele World Trade Center în căutare de supraviețuitori. Circa 38.500 de persoane au depus cereri pentru obținerea de compensații, iar până acum au fost aprobate solicitări de acest tip în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Între timp, reconstrucția continuă. O stație de metrou distrusă la 11 septembrie a fost în cele din urmă redeschisă sâmbăta trecută, la aproape 17 ani de la atentate. În iunie, a fost inaugurată o clădire de birouri de 80 de etaje chiar lângă Ground Zero, iar un centru de artă este în curs de construcție. În schimb, șantierul la o biserică ortodoxă greacă, distrusă în atacuri, a fost stopat în decembrie 2017, după ce proiectul a întâmpinat dificultăți de ordin financiar.

Comenteaza aceasta stire

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Președintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro amenință cu izbucnirea unui război civil și avertizează SUA
De Mediafax 4 februarie 2019

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiți să ne apărăm țara”, a adăugat Maduro.

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube creat până în prezent

La un pas de război? Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
De Neptun TV 2 februarie 2019

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

LEGEA MARȚIALĂ ar putea reveni în actualitate în Marea Britanie
De Neptun TV 27 ianuarie 2019

"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă și teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare și medicale", a declarat o sursă pentru ziar.

TRAGEDIE! ATAC ARMAT la o bancă! Un fost gardian a UCIS 5 persoane
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

Momentan nu se cunoaște dacă atacul a început ca un jaf armat, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Sebring, un mic oraș din Florida cunoscut pentru o cursa auto anuală de anduranță de 12 ore.

Lista nominalizărilor la premiile Oscar 2019; 'The Favourite' și 'Roma', câte zece selecții
De Mediafax 22 ianuarie 2019

Lungmetrajele "The Favourite", de Yorgos Lanthimos, și "Roma", de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecții, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a galei Oscar, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.