marţi, 23 iulie 2019

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

Americanii comemorează marți 17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 prin ceremonii de omagiere sobre, proiecte de voluntariat și un nou monument dedicat victimelor, informează Associated Press în pagina sa electronică.

Mii de rude ale victimelor, supraviețuitori și salvatori sunt așteptați la ceremonia de marți de la World Trade Center, în timp ce președintele american Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence se vor deplasa în Pennsylvania și respectiv la Pentagon, unde teroriști ai rețelei Al Qaida au prăbușit avioanele pe care le deturnaseră, acestea fiind cele mai grave atacuri teroriste comise pe teritoriu american.

Președintele republican Donald Trump, născut la New York, și Prima Doamnă, Melania Trump, urmează să participe la ceremoniile care se vor desfășura la Memorialul 11 septembrie ridicat pe un teren viran din apropierea orașului Shanksville, Pennsylvania. La rândul său, Pence ia parte la o ceremonie care va avea loc la Pentagon.

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor. Totuși, un memento brutal s-a produs nu cu mult după ultima comemorare, cea de anul trecut, când de Halloween un terorist uzbec aflat la bordul unui camion a intrat în mulțime, omorând opt oameni în Manhattan, nu departe de World Trade Center. Iar în decembrie 2017, un presupus kamikaze și-a detonat dispozitivul exploziv improvizat într-un tunel ce lega două stații de metrou din apropiere de Times Square. Potrivit autorităților, ambii suspecți s-au inspirat din atacurile grupării extremiste Statul Islamic.

Comemorările atacurilor din 11 septembrie 2001 au devenit deja ritualuri binecunoscute, care se concentrează îndeosebi pe citirea numelor celor care au pierit în atentate. Însă în fiecare an, la Ground Zero din New York, locul unde se ridicau cândva cele două turnuri gemene, rudele victimelor imprimă ceremoniilor o tușă personală. La câteva ore după ceremonie, două lasere puternice vor ilumina cerul nopții în Lower Manhattan, în cadrul așa-numitului ''Tribute in Light''.

Comemorarea din acest an are loc pe fondul începerii unui agitat ciclu electoral la jumătate de mandat, însă de ceva vreme se fac eforturi pentru a separa aceste manifestări de activismul politic. Grupul ''Ziua de 11 septembrie'', care promovează voluntariatul, le cere în mod constant candidaților să nu facă acțiuni campanie și publicitate electorală în această zi. Organizatorii ceremoniei de la Ground Zero le permit politicienilor să ia parte la manifestările comemorative, dar din 2011 li s-a interzis acestora să citească numele celor decedați sau să susțină discursuri.

Memorialul dedicat zilei de 11 septembrie continuă să se extindă la Shanksville, unde monumentul ''Tower of Voices'' va ajunge să includă câte un clopoțel de vânt pentru toți cei 40 de oameni care au murit aici. Totodată, la Ground Zero din New York urmează să înceapă construcția unei alei în onoarea celor care s-au ocupat cu operațiunile de căutare și salvare, ca mod de a recunoaște eforturile salvatorilor, dintre care unii s-au îmbolnăvit sau chiar au murit după expunerea la substanțele toxice emanate după prăbușirea turnurilor gemene. Cercetătorii au documentat un număr ridicat de afecțiuni respiratorii, stres post-traumatic și alte afecțiuni în rândul salvatorilor care s-au aflat printre ruinele World Trade Center în căutare de supraviețuitori. Circa 38.500 de persoane au depus cereri pentru obținerea de compensații, iar până acum au fost aprobate solicitări de acest tip în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Între timp, reconstrucția continuă. O stație de metrou distrusă la 11 septembrie a fost în cele din urmă redeschisă sâmbăta trecută, la aproape 17 ani de la atentate. În iunie, a fost inaugurată o clădire de birouri de 80 de etaje chiar lângă Ground Zero, iar un centru de artă este în curs de construcție. În schimb, șantierul la o biserică ortodoxă greacă, distrusă în atacuri, a fost stopat în decembrie 2017, după ce proiectul a întâmpinat dificultăți de ordin financiar.

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.