sîmbătă, 20 iulie 2019

2 MAI - O jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo da Vinci!

2 MAI - O jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo da Vinci!

O jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo da Vinci se împlinește pe 2 mai, iar momentul este marcat prin evenimente dedicate celebrului artist și om de știință în toate colțurile Europei dar și în Statele Unite, de la investigații ADN legate de misterul mormântului său până la studii complexe

Personalitatea lui Leonardo da Vinci se dovedește ofertantă și la 500 de ani de la moartea sa, pe 2 mai 1519.

Doi experți italieni vor efectua un test ADN folosind o șuviță de păr despre care se crede că ar fi aparținut lui da Vinci. Șuvița provine dintr-o colecție privată din Statele Unite și va fi expusă începând de joi la Muzeul Ideale Leonardo Davinci din Vinci, orașul din Toscania unde s-a născut celebrul artist.

Savanții consideră că analiza ADN ar putea să spulbere și dubiile care există cu privire la rămășițele pământești ale artistului despre care se spune că ar fi fost descoperite într-un mormânt din Amboise, Franța.

Da Vinci a fost înmormântat inițial în capela Saint Florentin de la Castelul Amboise, de pe valea Loirei. Dar mormântul a fost distrus în timpul Revoluției Franceze iar osemintele se crede că au fost mutate într-o capelă mai mică (Saint-Hubert) a aceluiași castel. Totuși, până acum nu s-a stabilit niciodată cu certitudine că este vorba despre rămășitele lui Leonardo.

Leonardo Da Vinci a trăit în Franța ultimii trei ani din viață, la invitația regelui Francisc I.

Născut pe 15 aprilie 1452, Leonardo este considerat una dintre cele mai importante personalități ale Renașterii. Celebru atât ca pictor cât și ca sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, da Vinci a reflectat aspirațiile spre abordarea practică a domeniilor teoretice specifică vremii sale.

În Marea Britanie are loc din ianuarie turneul ”Leonardo modelând invizibilul”, un spectacol al formației I Fagiolini împreună cu expertul în Leonardo, Martin Kemp. Corul a înregistrat pentru un album omagial mai multe lucrări semnate, printre alții, de compozitori ca Thomas Tallis, Claudio Moteverdi, Johann Sebastian Bach sau Clement Janequin care sunt prezentate în paralel cu secvențe reprezentative din creația lui da Vinci. Turneul a început la National Gallery din Londra și, după ce a fost prezentat în manchester, Oxford și la Roma, în Italia, ajunge joi, chiar în ziua în care se împlinesc 500 de ani de la moartea lui da Vinci, la Bristol, fiind programate concerte până la finalul anului.

La Florența, orașul de care este legată cea mai mare parte a vieții lui da Vinci, o întreagă serie de evenimente marchează jumătatea de mileniu împlinită de la dispariția celebrei figuri renascentiste. Până pe 14 iulie, Palazzo Strozzi prezintă peste 120 de lucrări care celebrează personalitatea lui Andrea del Verrocchio, în calitate de maestru al lui Leonardo. Din septembrie, expoziția se va muta la Washington. În iunie, la muzeul Galileo din Florența se deschide expoziția ”Leonardo și cărțile lui. Biblioteca geniului universal”.

Muzeul Mijloacelor de Comunicare din Arezzo a deschis în aprilie expoziția “Leonardo da Vinci în De Divina Proportione” despre importanța tratatului matematic de Luca Pacioli ilustrat de Leonardo.

În Franța sunt programate nu mai puțin de 500 de evenimente dedicate lui Leonardo, printre care se numără o expoziție programată la muzeul Louvre din Paris, din octombrie.

În Marea Britanie au loc nu mai puțin de 12 expoziții în care sunt expuse 144 de desene ale lui Leonardo, din colecția regală a Coroanei Britanice. Din mai până în octombrie, peste 200 de desene vor fi prezentate publicului în Galeria Reginei din Palatul Buckingham.

Editura universității americane Yale a anunțat că în timpul verii 2019 va lansa o serie de patru volume care conțin 2.200 de pagini din cercetările care au durat 23 de ani pentru a oferi un ”Leonardo da Vinci Redescoperit/ Leonardo da Vinci Rediscovered”.

Comenteaza aceasta stire

Seară specială la Ateneul Român! Nicolae Voiculeț a cântat la 'Naiul de Aur al României', în finalul președinției române la Consiliul UE!
De Neptun TV 14 iulie 2019

'Naiul de aur al României' va putea fi văzut și auzit la concerte itinerante organizate de către Asociația Culturală Nicolae Voiculeț pe tot parcursul anului 2019 - 2020, iar la final va fi donat pentru expunere la Muzeul Național de Istorie a României, ca simbol al strălucirii, evoluției și declinului industriei aurifere din România.

CONSTANȚA. A murit tatăl unei fete care a sfârșit în incendiul de la Beirut: 'A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Tătăl uneia dintre fetele moarte în incendiul de la Beirut a încetat din viață. A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă.

CONSTANȚA. Proiecții de film în aer liber, pe faleza Cazinoului!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Proiecțiile de la malul mării reprezintă o avanpremieră a Festivalului Cinemascop, organizat de Centrul Ceh București, ce va avea loc în stațiunea Eforie Sud în luna august. Intrarea la toate cele trei proiecții de pe faleză este gratuită.

Nicolae Voiculeț, la Neversea. Discuție cu JessieJ, ce i-a mărturisit cântăreața
De Neptun TV 9 iulie 2019

Nicolae Voiculeț a prezentat ca și atracție turistică din România, cele două festivaluri Untold & Neversea (Potențiale branduri de țară) în videoclipul de promovare a turismului românesc pe care l-a lansat acum câteva luni împreună cu Ilie Năstase la invitația Ministerului Turismului.

CONSTANȚA. Cu Mercedesul în pragul bisericii, noaptea - tineri filmați în timp ce urinau pe florile plantate de copii în grădină
De Neptun TV 6 iulie 2019

Câțiva tineri au intrat cu mașina pe platoul din fața unei biserici, iar la un moment dat au urinat pe florile plantate de copii, zilele trecute, în grădina bisericii.

CONSTANȚA. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ajutor medical în cea de-a doua zi de NEVERSEA
De Neptun TV 6 iulie 2019

Cele mai multe cazuri înregistrate la punctele de prim-ajutor ale celor de la ISU au fost de escoriații și cefalee.

Trageri reale, în Poligonul Capu Midia
De Neptun TV 5 iulie 2019

Activitățile vor avea loc atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar tragerile vor fi executate pe ținte terestre și aeriene radio dirijate.

A început cel mai mare festival de pe plajă din Europa – Neversea
De Neptun TV 4 iulie 2019

Accesul pe plaja NEVERSEA se face prin Portul Tomis. Odată ajunși în zona festivalului, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă fanii festivalului este să schimbe biletul într-o brățară de festival la unul din punctele de check-in. Posesorul biletului trebuie doar să se prezinte la cortul de check-In, în intervalul 14:00 – 06:00, cu un bilet cu cod de bare valid și o carte de identitate, pentru a intra în posesia brățării de festival. Tinerii sub 18 ani vor avea nevoie, pe lângă bilet și actul de identitate, și de documentul care atestă acordul părinților. Accesul minorilor sub 14 ani este permis doar pe baza unui bilet valid și însoțit de un părinte.

NEVERSEA 2019. Restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței
De Neptun TV 2 iulie 2019

Primăria Constanța anunță instituirea unor restricții de circulație valabile de joi, 4 iulie, până luni, 8 iulie. În acest interval se va desfășura Festivalul Neversea.

Destin frânt la doar 19 ani - Mădălina a fost găsită înecată în zona plajei 'La Baldachine' din Vama Veche!
De Neptun TV 1 iulie 2019

Pe 27 iunie, Mădălina a împlinit 19 ani, iar ziua de naștere și-a petrecut-o în Vama Veche, acolo unde lucra.

CONSTANȚA. Totul despre NEVERSEA - cel mai mare festival pe plajă din Europa începe joi! Noutățile ediției 2019
De Neptun TV 1 iulie 2019

Cel mai mare festival pe plajă din Europa, NEVERSEA, va începe la Constanța joi, 4 iulie

Sărbătoare mare: Sfinții Petru și Pavel. Ce să nu faci niciodată în această zi, e păcat mare!
De Neptun TV 29 iunie 2019

Potrivit tradițiilor, femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi, fiindcă îi mânie pe cei decedați. Doar femeile tinere au voie să mănânce mere după Sfinții Petru și Pavel, în timp ce femeile vârstnice sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie. La fel se spune și despre văduve, care vor fi sănătoase dacă nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie.

Un secol de la semnarea tratatului de la Versailles. Cum era văzută România
De Mediafax 28 iunie 2019

Tratatul de la Versailles a fost semnat pe 28 iunie 1919, marcând crearea Ligii Națiunilor, după negocieri purtate timp de șase luni la Conferința de Pace. "Tratatele de pace de la Paris din 1919-1920 au confirmat desăvârșirea unității naționale române", scrie Constantin I. Stan.

CONSTANȚA. Sistemul gratuit de biciclete pentru public, la o lună de funcționare: patru stații au fost vandalizate
De Neptun TV 28 iunie 2019

Patru stații de biciclete au fost vandalizate la Constanța, în doar o lună de funcționare a sistemului public de bike-sharing.

CONSTANȚA. Violeta are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi: 'Sunt pregătită să lupt și îmi doresc foarte mult să mă vindec'
De Neptun TV 27 iunie 2019

O mică durere în corp a dus la descoperirea unei boli care amenință viața. I s-a întâmplat Violetei Stanciu, o mamă din Adamclisi, care a aflat, mergând la medic, că viața ei este în mare pericol dacă nu urmează urgent un tratament dificil.

CONSTANȚA. Gestul revoltător al unui bărbat aflat cu un copil în brațe, după ce un salvamar i-a spus să iasă din marea agitată!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Un turist cu un copil în brațe a devenit agresiv în momentul în care a fost fluierat de salvamar.

CONSTANȚA. Festival dedicat înghețatei și dulciurilor, în Piața Ovidiu!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Înghețata și dulciurile vor fi vedetele din Piața Ovidiu, de la festivalul care va delecta constănțenii și turiștii în acest weekend.

Horia Constantinescu, șef cu acte în regulă la CJPC
De Neptun TV 26 iunie 2019

Concursul a fost organizat de către ANFP la solicitarea Autorității pentru Protecția Consumatorului, fiind scoare la concurs mai multe posturi de comisar șef la nivel de țară.

Constanța: Activitatea a opt unități de alimentație publică din Eforie, suspendată de Protecția Consumatorului
De Neptun TV 25 iunie 2019

Potrivit acestuia, nereguli au fost constatate și pe plaje, nefiind îndeplinită prevederea legală potrivit căreia șezlongurile să fie amplasate pe cel mult pe 70% din suprafață.

Festivalul Muzicii de la Roma. Nicolae Voiculeț, trei momente românești
De Neptun TV 24 iunie 2019

Festivalul muzicii de la Roma este singurul eveniment muzical național care implică în Italia, în aceeași zi, peste 700 de orașe și 45.000 de artiști. Scopul evenimentului este de a pune în lumină tot ceea ce este mai puțin cunoscut, periferic. Prin aceste spectacole se celebrează totodată și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Un român a murit, iar altul a fost grav rănit, în urma unui incendiu premeditat la Londra
De Neptun TV 23 iunie 2019

Identitatea celor două victime nu a fost încă confirmată, însă Poliția crede că cei doi sunt originari din România. Totodată, autoritățile au primit informații că victimele lucrau ca zilieri în estul Londrei.