joi, 18 iulie 2019

21 decembrie 1989. Ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu în fața mulțimii și prima zi de REVOLUȚIE în București

De Mediafax 9:31, 21 decembrie 2018 150 vizite Social
21 decembrie 1989. Ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu în fața mulțimii și prima zi de REVOLUȚIE în București

În ziua de 21 decembrie 1989, mitingul de sprijinire a politicii duse de Nicolae Ceaușescu avea loc la prânz, în Capitală, dar în multe orașe din țară, deja, la acea oră, autoritățile începeau să piardă controlul. Debutau ultimele 24 de ore în care represiunea comunistă se agăța de putere.

În dimineața zilei de 21 decembrie, trenuri încărcate cu muncitori de la fabrici din Oltenia au sosit la Timișoara. Regimul a încercat să-i folosească la înăbușirea protestului: "Directorul făbricii noastre și un oficial al Partidului ne-au strâns în curte, ne-au dat bâte din lemn și ne-au spus că huliganii și ungurii devastează Timișoara și că este de datoria noastră se mergem acolo și să ajutăm la înăbușirea demonstrațiilor. Dar acum mi-am dat seama că nu este adevărat", povestea unul dintre muncitorii aduși în oraș.

Muncitorii din Craiova, Calafat, Băilești și Caracal au fost întâmpinați în Gara de Nord de reprezentanți ai grupurilor de manifestanți. Aceștia le-au oferit apă și mâncare și le-au povestit ce se întâmplă în oraș. Au fost cazați în căminele studențești. O parte dintre ei s-au alăturat timișorenilor, alții s-au întors acasă vorbind despre victoria Revoluției din Timișoara.

Treptat autoritățile încep să recunoască faptul că situația a scăpat de sub control. Mai mulți militari încep să fraternizeze cu demonstranții. La ora 9.00 este citită Proclamația Frontului Democratic Român ca organizație politică menită "a realiza un dialog cu guvernul, în scopul democratizării țării", din balconul Operei.

La București se pregătea ultimul miting pe care Ceaușescu avea să îl susțină. Discursul său a fost întrerupt după numai un minut. A continuat, dar scurtul moment de haos a dat speranțe celor care au început să protesteze în toate colțurile țării.

La Arad, începând cu orele 7.40, muncitorii din Întreprinderea de Orologerie Industrială, în urma unei întreruperi de curent au încetat lucrul și au ieșit în stradă manifestând împotriva regimului Ceaușescu. Li s-au alăturat muncitorii din celelalte întreprinderi arădene mari (Întreprinderea textilă UTA, Fabrica de Vagoane, Combinatul de Prelucrare a Lemnului) și au început marșul de protest spre centrul orașului în jurul orei 8.00. Aproape de centru, coloana de muncitori a fost somată de un baraj al armatei cu focuri de avertisment. Primăria Aradului era înconjurată de tab-uri și armată. Piața din fața primăriei a fost invadată de demonstranți care protestau pașnic, scandând lozinci "Jos Ceaușescu !", "Armata e cu noi!", "Fără violență!". Demonstranții s-au împrăștiat după lăsarea serii. Din cei peste 80.000 de protestatari au mai rămas în stradă 100 de revoluționari. În timpul nopții, autoritățile au luat în calcul eliminarea demonstranților, dar o parte dintre liderii administrativi și militari s-au opus.

Mai târziu, s-a constituit primul comitet local al Frontului Democratic Român din Arad.

Au loc primele manifestații și proteste anticomuniste la Târgu Mureș și la Sibiu.

La Târgu Mureș, la ora 9.00, în hala de montaj a întreprinderii IMATEX, muncitorii au insistat ca, în locul scrisorii solicitate de organele de partid, secretarul de partid să trimită o misivă către Ceaușescu, prin care să se manifesteze împotriva represiunilor de la Timișoara, pentru libertate de expresie și împotriva altor nemulțumiri. Când Secretarul Municipal al Partidului Comunist Român a încercat să îi atragă în birou pe cei care inițiaseră protesul, 300 de persoane au plecat spre centrul orașului. După întâlniri repetate cu cordoanele militare, s-a deschis focul și șase persoane și-au pierdut viața, 27 de protestatari ajungând în spital în următoarele zile.

La ora 10.30, după ce realizaseră anterior zeci de arestări, forțele militare din Sibiu provoacă primele victime ale Revoluției din acel oraș, deschizând focul asupra manifestanților. Primele scandări se aud în fața magazinului Dumbrava și încep arestările în rândurile celor care protestează în jurul orei 9.00. Muncitorii de la Balanța, IPL, Mecanica și IRES ies în stradă și se întâlnesc în Piața Republicii. În Piața Mare deja este incendiată o mașină după ce trei tineri sunt arestați. La ora 10.20 armata ocupă poziții în piață și în urma focului de avertisment se înregistrează primul mort al Revoluției de la Sibiu.

La Cugir, muncitorii încep să protesteze la Uzina Mecanică.

La 11.30 și muncitorii de la IAR Ghimbav încep să avanseze spre centrul Brașovului.

Mișcările de stradă au început și la Reșița în jurul orei 15.00, o coloană formată din aproximativ 3-400 de angajați de pe platforma industrială Câlnicel pornind înspre centrul civic al orașului. În afară de geamurile de la intrarea clădirea Județenei de Partid și de câteva tablouri cu Ceaușescu, la Reșița nu s-a mai distrus nimic în acel moment.

 

La Cluj-Napoca, Revoluția a început în Piața Libertății (acum Piața Unirii), unde întreruperea discursului lui Nicolae Ceaușescu a fost întâmpinată, aproape de ora 13.00, de scriitorii clujeni, de la geamul Asociației Scriitorilor și al revistei Tribuna, cu scandarea "Victorie", iar ulterior, în jurul orei 15.00, grupul de 10-15 persoane, condus de actorul Călin Nemeș, a constituit catalizatorul revoltei. Acesta s-a adresat trecătorilor din piață și le-a cerut să se solidarizeze cu timișorenii, strigând "Timișoara, Timișoara", iar, la apariția militarilor, și-a desfăcut haina și s-a îndreptat spre aceștia. în jurul orei 14.00, pe platforma industrială a orașului, muncitorii care au ieșit din schimbul întâi de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG) s-au adunat în fața întreprinderii, iar lor li s-au alăturat cei care ar fi urmat să intre în schimbul al doilea. Sute de oameni s-au încolonat și au pornit pe jos spre centrul orașului. În Piața Libertății, la Astoria și la Fabrica de Bere, militarii au tras, momentele fiind surprinse în fotografii.

La ora 16.00, în Brașov are loc o manifestație în fața Comitetului Județean de Partid, la care participă muncitori de la uzinele Tractorul, ICA Ghimbav și Steagul Roșu.

La propunerea primarului Capitalei, Barbu Petrescu, a fost convocată pentru 21 decembrie în jurul prânzului o mare adunare populară menită să exprime sprijinul populației față de conducerea de partid și de stat. La ora 12.39 începe mitingul de sprijinire a politicii duse de Nicolae Ceaușescu. După numai un minut și jumătate, discursul este întrerupt. Mișcări bruște venite dinspre marginile adunării și sunetul unor petarde au transformat manifestația în haos. Mulțimea a încercat să se împrăștie. O parte dintre participanții la adunare s-a regrupat lângă hotel Intercontinental și au început să protesteze. Ceaușescu reia discursul după trei minute de haos în care nimeni nu înțelegea de unde vin țipetele din Piață. Ultima parte a discursului include promisiuni de creșteri salariale și cere să fie apărate, "cu toată forța, integritatea și independența Românie"”, mai mult, Ceaușescu citează și din "Deșteaptă-te române", cântecul patriotic care se auzise la Timișoara și care va fi imnul României postcomuniste. "Murim mai bine-n luptă cu glorie deplină, decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ", spune Ceaușescu de la balconul Comitetului Central. Ultima sa luare de cuvânt s-a încheiat cu solicitarea de a fi organizate în toate întreprinderile grupe de menținere a ordinii, de "apărare a socialismului, a tot ceea ce am realizat, a independenței țării. Cu toți să acționăm în slujba poporului, a independenței și socialismului".

Oamenii care au părăsit piața erau panicați, aruncau pe jos steagurile și pancartele cu lozinci. Foarte mulți dintre ei s-au regrupat pe străzile învecinate Pieței Palatului, și au început să strige sloganuri anticomuniste și anticeaușiste: "Jos dictatorul!", "Moarte criminalului!", "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!", "Ceaușescu, cine ești/ Criminal din Scornicești". În cele din urmă, protestatarii au invadat centrul din Piața Kogălniceanu până în Piața Unirii, Piața Rosetti și Piața Romană.

Între orele 13.30 și 14.00 sunt reținute 150 de persoane, iar în fața Hotelului Negoiu cade prin împușcare prima victimă a Revoluției din Capitală. Începând cu orele 18.00, a început reprimarea propriu-zisă care a durat până la a doua zi, ora trei dimineața. Protestatarii au fost întâmpinați de soldați, tancuri, TAB-uri, ofițeri ai USLA (Unitatea Specială de Lupta Antiteroristă) și ofițeri de Securitate îmbrăcați în haine civile.

Pe măsură ce se apropia miezul nopții, dispozitivul condus de generalul Vasile Milea, ministrul Apărării Naționale, a tras asupra mulțimii de pe clădiri, pe străzi laterale și din tancuri. S-au înregistrat multe victime prin împușcare, înjunghiere sau strivire de vehiculele armatei. Un vehicul blindat a intrat în mulțime în apropierea Hotelului Intercontinental. Pompierii foloseau jeturi de apă, iar milițienii băteau și arestau oamenii. Protestatarii au construit o baricadă în fața Restaurantului Dunărea, rezistând până la miezul nopții când forțee de ordine au demontat construcția.

Răniții și morții au fost transportați mai ales la Institutul de Medicină Legală, Spitalul de Urgență, Spitalul Colțea și secția de neurochirurgie a Spitalului Gheorghe Marinescu. Procuratura Generală și Direcția Sanitară au interzis autopsierea victimelor decedate. S-a dat ordinul - la fel cum s-a procedat și cu revoluționarii uciși la Timișoara - de incinerare a cadavrelor, dar acest ordin nu a mai fost executat.

În urma intervenției forțelor de ordine, au fost ucise 50 de persoane, 462 rănite, 1.245 arestate și transportate la penitenciarul Jilava. Nicolae și Elena Ceaușescu au rămas în acea noapte în dormitorul special pregătit din clădirea Comitetului Central al P.C.R., pentru a fi informați operativ asupra desfășurării evenimentelor și a da indicații privind modul de acțiune. Cam pe la 01.00 noaptea, Vasile Milea și Iulian Vlad l-au informat pe Nicolae Ceaușescu că zona centrală a Bucureștilor a fost degajată de manifestanți.

Răniții și morții au fost transportați la Institutul de Medicină Legală, Spitalul de Urgență, Spitalul Colțea și secția de neurochirurgie a Spitalului Gheorghe Marinescu. Procuratura Generală și Direcția Sanitară au interzis autopsierea victimelor decedate. S-a dat ordinul de incinerare a cadavrelor, ca și în cazul victimelor de la Timișoara, dar acest ordin nu a mai fost executat.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Seară specială la Ateneul Român! Nicolae Voiculeț a cântat la 'Naiul de Aur al României', în finalul președinției române la Consiliul UE!
De Neptun TV 14 iulie 2019

'Naiul de aur al României' va putea fi văzut și auzit la concerte itinerante organizate de către Asociația Culturală Nicolae Voiculeț pe tot parcursul anului 2019 - 2020, iar la final va fi donat pentru expunere la Muzeul Național de Istorie a României, ca simbol al strălucirii, evoluției și declinului industriei aurifere din România.

CONSTANȚA. A murit tatăl unei fete care a sfârșit în incendiul de la Beirut: 'A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Tătăl uneia dintre fetele moarte în incendiul de la Beirut a încetat din viață. A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă.

CONSTANȚA. Proiecții de film în aer liber, pe faleza Cazinoului!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Proiecțiile de la malul mării reprezintă o avanpremieră a Festivalului Cinemascop, organizat de Centrul Ceh București, ce va avea loc în stațiunea Eforie Sud în luna august. Intrarea la toate cele trei proiecții de pe faleză este gratuită.

Nicolae Voiculeț, la Neversea. Discuție cu JessieJ, ce i-a mărturisit cântăreața
De Neptun TV 9 iulie 2019

Nicolae Voiculeț a prezentat ca și atracție turistică din România, cele două festivaluri Untold & Neversea (Potențiale branduri de țară) în videoclipul de promovare a turismului românesc pe care l-a lansat acum câteva luni împreună cu Ilie Năstase la invitația Ministerului Turismului.

CONSTANȚA. Cu Mercedesul în pragul bisericii, noaptea - tineri filmați în timp ce urinau pe florile plantate de copii în grădină
De Neptun TV 6 iulie 2019

Câțiva tineri au intrat cu mașina pe platoul din fața unei biserici, iar la un moment dat au urinat pe florile plantate de copii, zilele trecute, în grădina bisericii.

CONSTANȚA. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ajutor medical în cea de-a doua zi de NEVERSEA
De Neptun TV 6 iulie 2019

Cele mai multe cazuri înregistrate la punctele de prim-ajutor ale celor de la ISU au fost de escoriații și cefalee.

Trageri reale, în Poligonul Capu Midia
De Neptun TV 5 iulie 2019

Activitățile vor avea loc atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar tragerile vor fi executate pe ținte terestre și aeriene radio dirijate.

A început cel mai mare festival de pe plajă din Europa – Neversea
De Neptun TV 4 iulie 2019

Accesul pe plaja NEVERSEA se face prin Portul Tomis. Odată ajunși în zona festivalului, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă fanii festivalului este să schimbe biletul într-o brățară de festival la unul din punctele de check-in. Posesorul biletului trebuie doar să se prezinte la cortul de check-In, în intervalul 14:00 – 06:00, cu un bilet cu cod de bare valid și o carte de identitate, pentru a intra în posesia brățării de festival. Tinerii sub 18 ani vor avea nevoie, pe lângă bilet și actul de identitate, și de documentul care atestă acordul părinților. Accesul minorilor sub 14 ani este permis doar pe baza unui bilet valid și însoțit de un părinte.

NEVERSEA 2019. Restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței
De Neptun TV 2 iulie 2019

Primăria Constanța anunță instituirea unor restricții de circulație valabile de joi, 4 iulie, până luni, 8 iulie. În acest interval se va desfășura Festivalul Neversea.

Destin frânt la doar 19 ani - Mădălina a fost găsită înecată în zona plajei 'La Baldachine' din Vama Veche!
De Neptun TV 1 iulie 2019

Pe 27 iunie, Mădălina a împlinit 19 ani, iar ziua de naștere și-a petrecut-o în Vama Veche, acolo unde lucra.

CONSTANȚA. Totul despre NEVERSEA - cel mai mare festival pe plajă din Europa începe joi! Noutățile ediției 2019
De Neptun TV 1 iulie 2019

Cel mai mare festival pe plajă din Europa, NEVERSEA, va începe la Constanța joi, 4 iulie

Sărbătoare mare: Sfinții Petru și Pavel. Ce să nu faci niciodată în această zi, e păcat mare!
De Neptun TV 29 iunie 2019

Potrivit tradițiilor, femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi, fiindcă îi mânie pe cei decedați. Doar femeile tinere au voie să mănânce mere după Sfinții Petru și Pavel, în timp ce femeile vârstnice sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie. La fel se spune și despre văduve, care vor fi sănătoase dacă nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie.

Un secol de la semnarea tratatului de la Versailles. Cum era văzută România
De Mediafax 28 iunie 2019

Tratatul de la Versailles a fost semnat pe 28 iunie 1919, marcând crearea Ligii Națiunilor, după negocieri purtate timp de șase luni la Conferința de Pace. "Tratatele de pace de la Paris din 1919-1920 au confirmat desăvârșirea unității naționale române", scrie Constantin I. Stan.

CONSTANȚA. Sistemul gratuit de biciclete pentru public, la o lună de funcționare: patru stații au fost vandalizate
De Neptun TV 28 iunie 2019

Patru stații de biciclete au fost vandalizate la Constanța, în doar o lună de funcționare a sistemului public de bike-sharing.

CONSTANȚA. Violeta are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi: 'Sunt pregătită să lupt și îmi doresc foarte mult să mă vindec'
De Neptun TV 27 iunie 2019

O mică durere în corp a dus la descoperirea unei boli care amenință viața. I s-a întâmplat Violetei Stanciu, o mamă din Adamclisi, care a aflat, mergând la medic, că viața ei este în mare pericol dacă nu urmează urgent un tratament dificil.

CONSTANȚA. Gestul revoltător al unui bărbat aflat cu un copil în brațe, după ce un salvamar i-a spus să iasă din marea agitată!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Un turist cu un copil în brațe a devenit agresiv în momentul în care a fost fluierat de salvamar.

CONSTANȚA. Festival dedicat înghețatei și dulciurilor, în Piața Ovidiu!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Înghețata și dulciurile vor fi vedetele din Piața Ovidiu, de la festivalul care va delecta constănțenii și turiștii în acest weekend.

Horia Constantinescu, șef cu acte în regulă la CJPC
De Neptun TV 26 iunie 2019

Concursul a fost organizat de către ANFP la solicitarea Autorității pentru Protecția Consumatorului, fiind scoare la concurs mai multe posturi de comisar șef la nivel de țară.

Constanța: Activitatea a opt unități de alimentație publică din Eforie, suspendată de Protecția Consumatorului
De Neptun TV 25 iunie 2019

Potrivit acestuia, nereguli au fost constatate și pe plaje, nefiind îndeplinită prevederea legală potrivit căreia șezlongurile să fie amplasate pe cel mult pe 70% din suprafață.

Festivalul Muzicii de la Roma. Nicolae Voiculeț, trei momente românești
De Neptun TV 24 iunie 2019

Festivalul muzicii de la Roma este singurul eveniment muzical național care implică în Italia, în aceeași zi, peste 700 de orașe și 45.000 de artiști. Scopul evenimentului este de a pune în lumină tot ceea ce este mai puțin cunoscut, periferic. Prin aceste spectacole se celebrează totodată și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Un român a murit, iar altul a fost grav rănit, în urma unui incendiu premeditat la Londra
De Neptun TV 23 iunie 2019

Identitatea celor două victime nu a fost încă confirmată, însă Poliția crede că cei doi sunt originari din România. Totodată, autoritățile au primit informații că victimele lucrau ca zilieri în estul Londrei.