joi, 22 august 2019

21 decembrie - cea mai scurtă zi a anului! SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017

21 decembrie - cea mai scurtă zi a anului! SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2017

Solstițiul de iarnă reprezintă ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă. Ca în fiecare an, acesta are loc pe data de 21 decembrie.

În această zi, emisfera nordică a planetei este în punctul cel mai îndepărtat față de soare, scrie USA Today. Momentul exact are loc în același timp peste tot pe Terra. În România, are loc la 18:28.

Una dintre cele mai faimoase celebrări are loc la Stonehenge din Anglia, unde druizii, păgânii și alții se adună în fiecare an pentru a celebra evenimentul.

 Solstițiul de iarnă, la fel ca cel de vară și echinocțiile de toamnă și primăvară, sunt evenimente centrale în culturile precreștine.

„Din punct de vedere cultural, solstițiile și echinocțiile sunt folosite pentru a puncta începuturile sau mijlocul sezoanelor”, a precizat Rick Kline de la Spacecraft Planetary Imaging Facility, ce ține de Universitatea Cornell.

Solstițiul este începutul astronomic al iernii, chiar dacă meteorologii văd 1 decembrie ca fiind începutul anotimpului, ce marchează începutul celor mai reci trei luni din an din Emisfera Nordică. După solstițiu, zilele încep din nou să crească.

Mai mult decât atât, de obicei, cea mai scurtă zi din an nu este și cea mai friguroasă, fiind vorba desigur de o serie de alți factori care influențează temperatura atmosferică. De asemenea, chiar dacă ziua începe să crească, există o întârziere a Pământului în ceea ce privește pierderea căldurii, adică pierde mai multă căldură decât primește în săptămânile de după solstițiu. Astfel că ianuarie, Gerarul, este cea mai friguroasă lună.

Așadar, axa înclinată a Pământului creează atât solstițiile, cât și echinocțiile. În cele 365 de zile cât îi ia Terrei să completeze o orbită în jurul Soarelui, planeta, cu axa sa înclinată, trece prin toate fazele. De aceea, în emisfera cealaltă, 21 decembrie marchează echinocțiul de vară, fiind ziua în care partea sudică a Pământului este cea mai apropiată de Soare.

 

Comenteaza aceasta stire