vineri, 24 mai 2019

26 mai, referendum pe Justiție. Ce implică și cum poate fi validat

26 mai, referendum pe Justiție. Ce implică și cum poate fi validat

Românii sunt așteptați, pe 26 mai, să răspundă, la referendumul declanșat de președintele Klaus Iohannis, la două întrebări din domeniul justiției. Pentru a putea fi validat, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

Referendumul va fi organizat în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Șeful statului a propus două întrebări la care românii vor răspunde cu „da” sau „nu”.

Întrebările sunt: „1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Parlamentul a modificat Legea referendumului în 2013. Astfel, potrivit noilor modificări aduse Legii nr. 3/2000 privind organizarea și funcționarea referendumului, acesta este valabil dacă participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. De asemenea, a fost introdusă condiția unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor. Până în 2013, pragul de validare al referendumului era de 50%.

Potrivit legii, referendumul național constituie forma și mijlocul de consultare directă și de exprimare a voinței suverane a poporului român cu privire la:
a) revizuirea Constituției;
b) demiterea Președintelui României;
c) probleme de interes național.

După referendum, rezultatele sunt trimise la Curtea Constituțională, pentru a se stabili constituționalitatea și pentru a fi validat.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, după referendumul diin 26 mai, este necesar un proiect de lege de modificare a Constituției, deoarece temele ce rezultă din întrebări fac subiectul revizuirii legii fundamentale.

"După referendum aceasta cineva ar trebui să facă un proiect de lege de modificare a Constituției. Asta pot să o facă 500.000 de cetățeni adunați la un loc, Guvernul, adică președintele la cererea Guvernului sau un grup de parlamentari, senatori sau deputați. Pentru că modificările acestea, dacă ar fi astăzi într-o lege așa ceva legea aceea ar fi neconstituțională. Ori ca să poți să faci o astfel de lege trebuie să modifici Constituția, ca să îți permită să dai lege de amnistie și grațiere fără să poți acorda beneficii și celor condamnați pentru fapte de corupție", a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituțional, pentru MEDIAFAX.

"A doua întrebare are și mai mare nevoie de modificare a Constituției, pentru că astăzi Constituția spune cine și cum poate da o ordonanță, în ce condiții și cum poate fi atacată o ordonanță la CCR. Dacă ai face o lege de felul acesta, înseamnă că adaugi la Constituție și este interzis", a completat fostul președinte CCR.

Comenteaza aceasta stire

REFERENDUM 2019. Prezența la vot la cele șapte referendumuri naționale de după 1989
De Agerpres 21 mai 2019

Cea mai mică prezență la un referendum național post-decembrist s-a înregistrat la cel pentru redefinirea familiei, organizat în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. Astfel, din totalul de 18.279.011 persoane înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot 3.857.308 persoane (21,10%), din care 3.531.732 persoane (91,56%) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?", un număr de 249.412 persoane (8,44%) au răspuns "NU", iar 76.111 (1,97%) au fost voturi nule.

Summitul de la Sibiu. Decizii cruciale: Se propune schimbarea Tratatului de la Lisabona
De Mediafax 9 mai 2019

Președintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început - ORDINEA partidelor pe buletinele de vot
De Neptun TV 27 aprilie 2019

În campania electorală, candidații, partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunărilor și marșurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislația în vigoare. Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.

26 mai, referendum pe Justiție. Ce implică și cum poate fi validat
De Neptun TV 26 aprilie 2019

Românii sunt așteptați, pe 26 mai, să răspundă, la referendumul declanșat de președintele Klaus Iohannis, la două întrebări din domeniul justiției. Pentru a putea fi validat, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.