miercuri, 20 martie 2019

50 DE ANI DE ISTORIE PURĂ. Jumătate de secol de existență a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța

Istoria vechii cetăţi Tomis este cea mai valoroasă comoară cu care Constanţa de astăzi se mândreşte. Dovadă stau nenumăratele descoperiri ale arheologilor de la malul Mării Negre. Multe dintre mărturiile trecutului încărcat de valoare se află la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, care astăzi a inaugurat cea de-a 50-a sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice. Instituţia emblemă a oraşului are, aşadar, jumătate de secol de existenţă, iar oamenii de cultură s-au plecat în faţa unui astfel de moment important.

Gheorghe Papuc este arheolog de 40 de ani. O meserie cât o viață de om, își spune cu o mândrie care nu pare să se stingă prea curând. Trăiește și respiră pentru a descoperi fiecare mister ascuns în istorie și a căutat în toți acești ani răspunsuri la întrebările trecutului.

Destăinuirile doctorului arheolog nu se opresc aici. Gheorghe Papuc a fost cel care a descoperit care este adevărata însemnătate a galeriilor subternate care străbat vechiul Tomis.

De 50 de ani, muzeul de Istorie Națională și Aheologie din Constanța strânge, laolaltă, toate mărturiile unui trecut extrem de important pentru români. Cea mai grea perioadă traversată de această instituție emblemă a orașului a fost între cele două războaie mondiale, iar prima expoziție de marcă a fost organizată în clădirea actualului Acvariu.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a inaugurat, astăzi, a 50-a sesiune internațională de comunicări științifice, Pontica, sub genericul ”Bimillenaria Ovidiana”. Invitat la eveniment a fost și rectorul Universității Ovidius, Sorin Rugină.

Peste 100 de lucrări științifice despre descoperirile și cercetările efectuate în ultimul an în siturile arheologice din Dobrogea sau în arhivele naționale vor fi prezentate în cele trei zile dedicate evenimentului. Sesiunea stă sub semnul împlinirii a 2000 de ani de la moartea marelui poet Publius Ovidius Naso.

Comenteaza aceasta stire

Oscar 2019. Culorile vii, nuanțele metalice și stilul glam rock al anilor 70 au dominat covorul roșu!
De Neptun TV 25 februarie 2019

Culorile vii, tari, clasicele nuanțe metalice - auriu și argintiu - și stilul glam rock al anilor 1970 au dominat ținutele vedetelor care au pășit pe covorul roșu la cea de-a 91-a ediție a galei Oscar, care a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

OSCAR 2019. 'Green Book' a primit premiul pentru cel mai bun film! Lista completă a câștigătorilor
De Mediafax 25 februarie 2019

Prezentăm mai jos lista completă a câștigătorilor celei de-a 91-a ediții a premiilor Oscar, care a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.