miercuri, 18 octombrie 2017

50 DE ANI DE ISTORIE PURĂ. Jumătate de secol de existență a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța

Istoria vechii cetăţi Tomis este cea mai valoroasă comoară cu care Constanţa de astăzi se mândreşte. Dovadă stau nenumăratele descoperiri ale arheologilor de la malul Mării Negre. Multe dintre mărturiile trecutului încărcat de valoare se află la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, care astăzi a inaugurat cea de-a 50-a sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice. Instituţia emblemă a oraşului are, aşadar, jumătate de secol de existenţă, iar oamenii de cultură s-au plecat în faţa unui astfel de moment important.

Gheorghe Papuc este arheolog de 40 de ani. O meserie cât o viață de om, își spune cu o mândrie care nu pare să se stingă prea curând. Trăiește și respiră pentru a descoperi fiecare mister ascuns în istorie și a căutat în toți acești ani răspunsuri la întrebările trecutului.

Destăinuirile doctorului arheolog nu se opresc aici. Gheorghe Papuc a fost cel care a descoperit care este adevărata însemnătate a galeriilor subternate care străbat vechiul Tomis.

De 50 de ani, muzeul de Istorie Națională și Aheologie din Constanța strânge, laolaltă, toate mărturiile unui trecut extrem de important pentru români. Cea mai grea perioadă traversată de această instituție emblemă a orașului a fost între cele două războaie mondiale, iar prima expoziție de marcă a fost organizată în clădirea actualului Acvariu.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a inaugurat, astăzi, a 50-a sesiune internațională de comunicări științifice, Pontica, sub genericul ”Bimillenaria Ovidiana”. Invitat la eveniment a fost și rectorul Universității Ovidius, Sorin Rugină.

Peste 100 de lucrări științifice despre descoperirile și cercetările efectuate în ultimul an în siturile arheologice din Dobrogea sau în arhivele naționale vor fi prezentate în cele trei zile dedicate evenimentului. Sesiunea stă sub semnul împlinirii a 2000 de ani de la moartea marelui poet Publius Ovidius Naso.

Comenteaza aceasta stire

IAȘI. 100.000 de pelerini au participat la slujba Hramului Sfintei Parascheva
De Neptun TV 14 octombrie 2017

Aproximativ 100.000 de pelerini participă, la Iași, la slujba Hramului Sfintei Parascheva. Peste 60.000 de porții de sarmale au fost distribuite celor înfometați; oamenii au mai primit și apă, vin sau sucuri și au așteptat zeci de minute să le vină rândul pentru a primi câte o porție.

Cristian Pomohaci lăsat fără sutană pentru 'abateri până aproape de erezie' - motivarea deciziei Mitropoliei Ardealului
De Neptun TV 11 octombrie 2017

Fostul preot Cristian Pomohaci a denigrat Biserica prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic „fără precedent” și tentativă de săvârșire a unor „acte imorale”, potrivit unui comunicat de presă al Mitropoliei Ardealului, în care se vorbește și de „erezie” ori „schismă”.

50 DE ANI DE ISTORIE PURĂ. Jumătate de secol de existență a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța
De Andreea Filip 11 octombrie 2017

Istoria vechii cetăți Tomis este cea mai valoroasă comoară cu care Constanța de astăzi se mândrește. Dovadă stau nenumăratele descoperiri ale arheologilor de la malul Mării Negre. Multe dintre mărturiile trecutului încărcat de valoare se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, care astăzi a inaugurat cea de-a 50-a sesiune internațională de comunicări științifice. Instituția emblemă a orașului are, așadar, jumătate de secol de existență, iar oamenii de cultură s-au plecat în fața unui astfel de moment important.

Stela Popescu, pe scena Casei de Cultură din Constanța!
De Ştefania Uţă 5 octombrie 2017

Un nou spectacol pe scena Casei de Cultură din Constanța! Piesa de teatru: „Domnul Goe și ai lui”, o producție a Teatrului Stela Popescu, a fost lansată astăzi la malul mării. Piesa este o interpretare vie și palpitantă a schițelor lui Caragiale, o producție care îmbină comicul de situație cu neprevăzutul, dedicată deopotrivă celor mari și celor mici.

Premiul Nobel 2017 pentru Literatură a fost atribuit scriitorului britanic Kazuo Ishiguro
De Neptun TV 5 octombrie 2017

Comitetul Nobel de la Stockholm a anunțat, azi, că scriitorul britanic Kazuo Ishiguro, născut la Nagasaki (Japonia) este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an.