sîmbătă, 24 august 2019

6 iunie 2019, Înălțarea Domnului. Mare sărbătoare creștin ortodoxă

De Mediafax 11:23, 5 iunie 2019 345 vizite Social
6 iunie 2019, Înălțarea Domnului. Mare sărbătoare creștin ortodoxă

Creștinii ortodocși sărbătoresc, joi, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul sau Paștele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroși ouă și se salută cu ”Hristos s-a Înălțat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România, este Ziua Eroilor.

Printre marile sărbători ale creștinătății ortodoxe, Înălțarea cuprinde toate dovezile simbolice ale exemplarității lui Iisus Hristos. Înălțarea este celebrată la 40 de zile după Paști. În timpul celor patruzeci de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi prin acele semne care i-au încredințat că el este Mântuitorul înviat. De aceea, pentru credincioși saluturile în această zi cu formulele "Hristos s-a Înălțat!" și "Adevărat s-a Înălțat!", au o și mai mare putere de convingere.

La finalul celor 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt și s-a înălțat la cer sub privirile lor, de pe Muntele Măslinilor. În Ghidul Sărbătorilor al Irinei Nicolau (Humanitas, 1998) se spune despre credințele populare, precum Paștele Cailor ca fiind serbat tot astăzi. Un motiv? Caii erau gălăgioși la Nașterea lui Iisus, nu ca boii, și atunci Maica Domnului ”i-a blestemat” să fie sătui, măcar o dată pe an și atunci a fost de Ispas, de Înălțare. Alt motiv, ține de expresia te plătesc la Paștele Cailor, adică, datoriile de peste an se dau de Înălțare.

Tot Irina Nicolau ne spune că în această zi este bine a face azimă caldă, a te bucura de ea cu o ceapă și o țâră de rachiu, a culege flori de alun, leac pentru dragoste și a pune leauștean pela geamuri care te ferește de boală.

Înălțarea mai este cunoscută ca Ispas sau Ziua Eroilor. Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit uimit și apoi a povestit cele întâmplate.

După 1920, sărbătoarea Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor. Este moment de pomenire, iar clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Comenteaza aceasta stire