sîmbătă, 20 iulie 2019

76% din medicii români au fost de gardă între 30 - 36 de ore neîntrerupt!

76% din medicii români au fost de gardă între 30 - 36 de ore neîntrerupt!

76% din medicii români spun că muncesc de gardă și 36 de ore în continuu, ceea ce duce la o oboseală cruntă și la scăderea calității serviciilor medicale, potrivit unui studiu realizat de Federația 'Solidaritatea Națională'.

Exodul absolvenților de medicină a generat o lipsă de personal acută în spitalele din România, lucru care se resimte în special la schimburile de gardă. Astfel, medicii au ajuns să lucreze și 36 de ore în continuu fără pauză, se arată în studiul „ Gărzile medicilor. Situația actuală și principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru și organizarea gărzilor în unitățile sanitare publice”, realizat de Federația „Solidaritatea Națională”.

"Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore mai mare de 24; 76% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore cuprins între 30 și 36 de ore", se arată în studiul citat.

Studiul mai arată că media orelor lucrate săptămânal de medici este de 62,3 ore (echivalentul a peste 1,7 norme). În jur de 94% dintre medicii care fac gărzi lucrează mai mult de 40 ore pe săptămână, iar 96,7% lucrează mai mult de 36 ore de săptămână, care este, de altfel, durata normală a unei săptămâni de lucru pentru un medic.

Media lunară a timpului de lucru al medicilor care efectuează gărzi este de circa 234 ore (echivalentul a 1,56 norme), 48% dintre medici lucrând peste această medie. De asemenea, 69,5% dintre medicii care efectuează gărzi lucrează între 200 și 300 de ore pe lună, iar 9,5% dintre medicii care efectuează gărzi declară că lucrează mai mult de 300 de ore pe lună.

Studiul mai arată că 53% dintre medici efectuează între 5 și 10 gărzi pe lună. Luând în considerare valoarea minimă a timpului mediu de lucru, respectiv 1,56 norme pe lună, putem calcula durata muncii unui medic de-a lungul întregii sale vieți, raportat la durata normală a muncii. Astfel, 48% dintre medici lucrează echivalentul a mai mult de 62,4 ani de muncă de-a lungul întregii vieți profesionale.

În aceste condiții, 39% din respondenți atrag atenția asupra efectelor negative pe care volumul foarte mare de muncă neîntreruptă în are asupra lor: creșterea riscului de erori profesionale, sub forma unui impact negativ asupra siguranței pacientului și a serviciilor medicale, și scăderea calității serviciilor medicale. De asemenea, 80% dintre respondenți au indicat un impact negativ direct sau implicit asupra calității și siguranței serviciilor medicale.

Medicii cer plata suplimentară a orelor de gardă și reducerea numărului de gărzi. De asemenea, studiul mai arată că ar trebui impusă limita muncii continue la maximum 24 de ore în continuu, cu 24 de ore libere după gardă.

Comenteaza aceasta stire