luni, 26 februarie 2018

90% dintre catalani au votat PENTRU INDEPENDENȚĂ, dar referendumul nu este recunoscut de autoritățile spaniole!

90% dintre catalani au votat PENTRU INDEPENDENȚĂ, dar referendumul nu este recunoscut de autoritățile spaniole!

Nouă din zece catalani care s-au prezentat, ieri, la urnele de vot au optat pentru independența de Spania, informează agențiile de presă internaționale care citează oficiali din Barcelona. Acestea au anunțat că au votat 2,26 milioane de oameni din cei 5,34 milioane înscriși pe listă, iar votul a fost covârșitor în favoarea secesiunii. Aproape 900 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma confruntărilor dintre poliția spaniolă și susținătorii referendumului.

Liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că regiunea și-a câștigat dreptul la independență în urma referendumului de ieri, transmite BBC.

"Odată cu această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a declarat Puigdemont într-o intervenție televizată, în care a apărut flancat de alți lideri catalani.

"Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi.

Mai multe informații despre desfășurarea votului și imagini cu violențele din Catalonia, aici: REFERENDUM ÎN CATALONIA! Incidente violente - poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc! Peste 700 de răniți! GALERIE FOTO/VIDEO

Rezultatele finale vor fi cunoscute în zilele următoare și vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declarație de independență.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independență, informează Reuters. Consultarea populară a fost "o parodie a înseși esenței democrației", a susținut Rajoy, citat de DPA.

"Astăzi NU a avut loc un referendum pentru independență în Catalonia", a afirmat Rajoy.

Poziția sa est susținută și de aliații europeni ai guvernului spaniol. Astfel, Marea Britanie s-a declarat îngrijorată de evenimentele violente ce au avut loc în timpul referendumului pe tema independenței din Catalonia, însă Londra consideră plebiscitul neconstituțional, a declarat, ieri, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, relatează site-ul agenției Reuters.

”Evident că suntem îngrijorați de orice violență, dar, în mod clar, referendumul NU este constituțional, așa că este nevoie de restaurarea unui echilibru. Sperăm că lucrurile se vor calma”, a declarat Johnson.

Ca urmare a ciocnirilor între susținătorii referendumului și poliția spaniolă, 844 de persoane au solicitat ieri îngrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.

UPDATE 1. Cel puțin 893 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor, transmite Guvernul local, citat de presa internațională.

Conform Serviciilor de Sănătate din Catalonia, patru persoane sunt grav rănite, dar se află sub supraveghere medicală.

Peste 40 de sindicate și asociații din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de mâine, în semn de protest față de represiunea majoră din partea poliției la referendumul de independență.

Cele mai importante sindicate din Spania condamnă "încălcarea gravă a drepturilor și libertăților" cetățenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.

UPDATE 2. Rafael Catala, ministrul spaniol al Justiției, a afirmat că Guvernul de la Madrid va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a restabili ordinea constituțională în Catalonia, adăugând că Poliția spaniolă s-a comportat exemplar, relatează Bloomberg.

Întotdeauna am spus că vom folosi orice mijloace legale, toate mecanismele și prerogativele Guvernului”, a afirmat Catala, într-un interviu acordat pentru postul TVE.

Ministrul spaniol al Justiției a lăudat operațiunile Poliției Naționale, afirmând că polițiștii s-au comportant ”exemplar”, că răspunsul lor a fost proportional și că nu au folosit violența în mod nejustificat.

Întrebat dacă ia în considerare activarea articolului din constituția Spaniei care prevede suspendarea autonomiei regiunii Catalonia, Catala a precizat că responsabilitatea Guvernului este de a rezolva toate problemele și de a se asigura că principiul supremației legii nu este încălcat în nicio regiune spaniolă.

UPDATE 3. Liderul tenisului masculin, Rafael Nadal a vorbit, astăzi, despre subiectul momentului în Spania, cu ocazia unei conferințe de presă din cadrul turneului ATP 500 de la Beijing.

"Îmi vine să plâng când văd o țară în care știam cum să coexistăm și cum să fim un exemplu pentru întreaga lume a ajuns într-o astfel de situație. Cred că ne prezentăm într-o manieră negativă. Este un moment trist, inima mea a sângerat toată ziua [...] Am trăit multe momente importante în Catalonia. Mă surprinde să văd societatea atât de radicalizată și mă doare, totodată", a declarat Rafael Nadal.Ibericul în vârstă de 31 de ani s-a născut la Manacor și vorbește catalana.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Gala BAFTA 2018: Starurile, în negru pe covorul roșu! Ducesa Kate a purtat o rochie verde închis GALERIE FOTO
De Neptun TV 19 februarie 2018

Gala BAFTA nu impune un cod vestimentar, însă, anterior, directorul academiei, Jane Lush, a declarat că organizația sprijină aceste inițiative pentru schimbare.

MASACRUL DIN FLORIDA! Mărturiile supraviețuitorilor: un profesor și-a protejat elevii cu trupul său! Un ultim mesaj pentru mama: 'Dacă nu scap, să știi că te iubesc'
De Neptun TV 17 februarie 2018

O elevă în vârstă de 15 ani a mărturisit că l-a văzut pe atacator apropiindu-se și s-a trântit la podea prefăcându-se moartă.

ALERTĂ CU ANTRAX la Bruxelles, în clădirea unde se află Consulatul României! Patru persoane plasate în CARANTINĂ!
De Neptun TV 9 februarie 2018

Patru persoane au fost plasate în carantină în urma unei alerte cu antrax la Bruxelles. Pompierii au fost chemați în clărirea în care își are sediul secția consulară a României.

SpaceX a intrat în istorie: s-a lansat cu succes cea mai puternică rachetă din lume! Cele trei propulsoare au aterizat înapoi pe Pământ
De Neptun TV 7 februarie 2018

Cele trei propulsoarea s-au reîntors pe Pământ. Două dintre ele au aterizat în sincron, în aplauzele entuziasmate ale spectatorilor.

Avion militar rus doborât în Siria: pilotul, prins și ucis! O grupare islamistă care are legături cu Al-Qaida a revendicat atacul!
De Neptun TV 4 februarie 2018

Un avion militar rus a fost doborât ieriîn Siria, responsabilitatea pentru această acțiune fiind revendicată de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare militantă formată în urma fuziunii mai multor organizații islamiste, inclusiv Frontul Nusra, fosta ramura siriană a rețelei teroriste Al-Qaida.

Mii de persoane au fost evacuate în Hong Kong - o bombă din al doilea Război Mondial a fost descoperită!
De Neptun TV 3 februarie 2018

Poliția a închis zona în care a fost descoperită bomba, geniștii lucrând în cursul nopții pentru a neutraliza dispozitivul.

IMAGINI RARE: Cămile acoperite cu zăpadă după ce a nins în Arabia Saudită! GALERIE FOTO
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Mai multe fotografii arată câteva cămile acoperite de zăpadă, în timp ce localnicii au fost surprinși în timp ce se bucură de stratul de omăt.

Premiile Grammy 2018: Bruno Mars, cel mai premiat artist! Lista câștigătorilor din acest an
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Bruno Mars a primit premii pentru toate categoriile Grammy în care a fost nominalizat.

PROTESTE în Rusia - sute de oameni cer boicotarea alegerilor prezidențiale!
De Neptun TV 28 ianuarie 2018

Alte manifestații au avut loc în orașele Novosibirsk, Kurgan, Omsk, Magadan, Kemerovo și Yakuțk. Suporterii lui Navalnîi au declarat că așteaptă sute de persoane care să participe la manifestații similare în alte 118 orașe.