luni, 24 septembrie 2018

90% dintre catalani au votat PENTRU INDEPENDENȚĂ, dar referendumul nu este recunoscut de autoritățile spaniole!

90% dintre catalani au votat PENTRU INDEPENDENȚĂ, dar referendumul nu este recunoscut de autoritățile spaniole!

Nouă din zece catalani care s-au prezentat, ieri, la urnele de vot au optat pentru independența de Spania, informează agențiile de presă internaționale care citează oficiali din Barcelona. Acestea au anunțat că au votat 2,26 milioane de oameni din cei 5,34 milioane înscriși pe listă, iar votul a fost covârșitor în favoarea secesiunii. Aproape 900 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma confruntărilor dintre poliția spaniolă și susținătorii referendumului.

Liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că regiunea și-a câștigat dreptul la independență în urma referendumului de ieri, transmite BBC.

"Odată cu această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a declarat Puigdemont într-o intervenție televizată, în care a apărut flancat de alți lideri catalani.

"Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi.

Mai multe informații despre desfășurarea votului și imagini cu violențele din Catalonia, aici: REFERENDUM ÎN CATALONIA! Incidente violente - poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc! Peste 700 de răniți! GALERIE FOTO/VIDEO

Rezultatele finale vor fi cunoscute în zilele următoare și vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declarație de independență.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independență, informează Reuters. Consultarea populară a fost "o parodie a înseși esenței democrației", a susținut Rajoy, citat de DPA.

"Astăzi NU a avut loc un referendum pentru independență în Catalonia", a afirmat Rajoy.

Poziția sa est susținută și de aliații europeni ai guvernului spaniol. Astfel, Marea Britanie s-a declarat îngrijorată de evenimentele violente ce au avut loc în timpul referendumului pe tema independenței din Catalonia, însă Londra consideră plebiscitul neconstituțional, a declarat, ieri, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, relatează site-ul agenției Reuters.

”Evident că suntem îngrijorați de orice violență, dar, în mod clar, referendumul NU este constituțional, așa că este nevoie de restaurarea unui echilibru. Sperăm că lucrurile se vor calma”, a declarat Johnson.

Ca urmare a ciocnirilor între susținătorii referendumului și poliția spaniolă, 844 de persoane au solicitat ieri îngrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.

UPDATE 1. Cel puțin 893 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor, transmite Guvernul local, citat de presa internațională.

Conform Serviciilor de Sănătate din Catalonia, patru persoane sunt grav rănite, dar se află sub supraveghere medicală.

Peste 40 de sindicate și asociații din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de mâine, în semn de protest față de represiunea majoră din partea poliției la referendumul de independență.

Cele mai importante sindicate din Spania condamnă "încălcarea gravă a drepturilor și libertăților" cetățenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.

UPDATE 2. Rafael Catala, ministrul spaniol al Justiției, a afirmat că Guvernul de la Madrid va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a restabili ordinea constituțională în Catalonia, adăugând că Poliția spaniolă s-a comportat exemplar, relatează Bloomberg.

Întotdeauna am spus că vom folosi orice mijloace legale, toate mecanismele și prerogativele Guvernului”, a afirmat Catala, într-un interviu acordat pentru postul TVE.

Ministrul spaniol al Justiției a lăudat operațiunile Poliției Naționale, afirmând că polițiștii s-au comportant ”exemplar”, că răspunsul lor a fost proportional și că nu au folosit violența în mod nejustificat.

Întrebat dacă ia în considerare activarea articolului din constituția Spaniei care prevede suspendarea autonomiei regiunii Catalonia, Catala a precizat că responsabilitatea Guvernului este de a rezolva toate problemele și de a se asigura că principiul supremației legii nu este încălcat în nicio regiune spaniolă.

UPDATE 3. Liderul tenisului masculin, Rafael Nadal a vorbit, astăzi, despre subiectul momentului în Spania, cu ocazia unei conferințe de presă din cadrul turneului ATP 500 de la Beijing.

"Îmi vine să plâng când văd o țară în care știam cum să coexistăm și cum să fim un exemplu pentru întreaga lume a ajuns într-o astfel de situație. Cred că ne prezentăm într-o manieră negativă. Este un moment trist, inima mea a sângerat toată ziua [...] Am trăit multe momente importante în Catalonia. Mă surprinde să văd societatea atât de radicalizată și mă doare, totodată", a declarat Rafael Nadal.Ibericul în vârstă de 31 de ani s-a născut la Manacor și vorbește catalana.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.