vineri, 23 august 2019

A primit o șansă la viață. Povestea femeii care a așteptat 13 ani un transplant de rinichi

A aşteptat 13 ani un rinichi, a trecut prin sute de ore chinuitoare la dializă şi a fost mereu cu bagajele la uşă, în speranţa că va apărea şi pentru ea un donator compatibil. Este povestea impresionantă a unei femei din Piteşti, care poate spune cu mâna pe inimă că s-a născut a doua oară.

La 54 de ani, doamna Victoria credea că viața de pensionară îi va aduce liniștea pe care a așteptat-o până atunci. Doar că destinul s-a încăpățânat să o pună la o grea încercare.

Am crezut că e vorba de colecist și, făcând o ecografie, au constatat că problema e mai gravă, a rinichilor, care și-au mișcorat dimesiunile. Am fost optimistă toată viața și asta m-a ajutat“, spune femeia.

2008 a fost pentru doamna Victoria anul în care s-a născut a doua oară. Asta după ce de mai multe ori pe săptămână se așeza preț de câteva ore pe un pat de dializă. Astfel s-a scurs din viața ei mai bine de un deceniu. Mereu cu bagajele la ușă, în cazul în care telefonul ar fi sunat și ar fi anunțat-o că există un donator compatibil.

13 ani am făcut dializă. Am așteptat, am sperat și s-a întâmplat până la urmă. Speranța moare ultima și nici nu ai încotro. De două ori m-au chemat, abia a doua oară am reușit“, a spus Victoria Păun.

Acum, doamna Victoria are 73 de ani și poftă de viață.

Un dar neprețuit a primit și constănțeanul Nelu Băjan. Era angajat în armată, iar în anul 2000 o oboseală accentuată l-a determinat să meargă la medic. Așa a aflat că suferă de insuficiență renală cronică și că are nevoie de un transplant.

În 2004 mi-am găsit pe cineva. Vreau să vă spun că în toată această perioadă am căutat, am fost pe lista de așteptare la mai multe spitale din românia. Eu am avut marele noroc să am pe cineva foarte apropait care mi-a dat o parte din viața lui, un prieten foarte bun, de aici, din 2 mai“, declară Nelu Bejan.

La 38 de ani, Nelu spune și el că s-a născut a doua oară, la Cluj. A renunțat la armată, iar acum, la 47 de ani, munca sa este în cadrul Asociației Transplantaților din România. Zilele acestea, la Mangalia, în cadrul primei ediții a Școlii de vară a pacienților cronici, își spune povestea celor care se află pe listele de așteptare. Speranța este cea care trebuie să moară ultima, este lecția pe care o predă peste tot în lume, alături de ceilalți voluntari din asociație.

Pe listele de așteptare sunt peste 3 mii de pacienți. Anul trecut a fost unul de excepție pe linie de transplant - am avut foarte multe transplanturi de la persoane aflate în moarte cerebrală. Ne-am situat pe primul loc în Europa“, a precizat Gheorghe Tache, președinte Asociației Transplantaților din România.

La Școala de vară de la Mangalia participă și reprezentanți ai Agenției de Transplant din Republica Moldova.

Medicina se dezvoltă rapid, avem medici foarte buni, se fac eforturi colosale - și eu sunt un produs al vieții sociale și dezvoltării medicinei. Am un rinichi, nu am vezică urinară, nu am alte organe întregi, dar am și familie și copii - și asta și vă doresc și dvumneavoastră“, a spus Ilie Rotaru, consilier juridic Agenția de Transplant Republica Moldova.

Dacă vreți să-i cunoașteți, să le aflați poveștile, să vă împărtășească din experiența lor, atunci îi puteți întâlni toată săptămâna la Mangalia, pe plajă ori la Casa de Cultură, unde se întâlnesc în fiecare dimineață și după-amiază.

Comenteaza aceasta stire