luni, 19 august 2019

Absolvenții promoției 2018 au 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra în evidențele ANOFM pentru integrarea pe piața muncii

De Mediafax 13:09, 11 iulie 2018 113 vizite Invatamant
Absolvenții promoției 2018 au 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra în evidențele ANOFM pentru integrarea pe piața muncii

Absolvenții promoției 2018 au la dispoziție 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a beneficia de toate serviciile instituției, în scopul integrării lor pe piața forței de muncă.

Potrivit unui comunicat al ANOFM, înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Astfel, absolvenții instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă în calitate de persoană în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.

În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 26 mai 2018, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educației Naționale conform căruia "cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018'.

Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ.

Absolvenții care nu se prezintă în termenul legal pentru a fi luați în evidențe au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și vor beneficia de serviciile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj.

Prima de inserție, în valoare de 1.500 de lei, se acordă absolvenților înregistrați în evidențele ANOFM care, în termen de 60 de zile de la absolvire, s-au angajat cu normă întreagă pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

De asemenea, absolvenții care se încadrează în muncă mai pot beneficia, potrivit prevederilor legale, de prime de mobilitate (instalare sau încadrare) sau de prima de relocare.

Indemnizația de șomaj pentru absolvenți reprezintă o sumă fixă lunară, acordată pe o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizația de șomaj absolvenții care la momentul solicitării acestui drept au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate sau acreditate, după caz, în condițiile legii.

Comenteaza aceasta stire