sîmbătă, 17 august 2019

Actorul Sebastian Papaiani a încetat astăzi din viață, la vârsta de 80 de ani

Actorul Sebastian Papaiani, cunoscut pentru rolurile sale din filme de comedie, dar și pentru roluri în teatru, s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferință.

Sebastian Papaiani fusese internat de urgență, în luna mai, pe secția de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București, întrucât actorul suferise un atac cerebral.

Recomandare: Actorul Ioan Gyuri Pascu s-a stins din viață, la 55 de ani

***

Reprezentanții Teatrului de Stat Constanța și-au exprimat regretele faț de trecerea în neființă a marelui actor:

Teatrul de Stat Constanța își exprimă tristețea la aflarea veștii că a plecat dintre noi actorul SEBASTIAN PAPAIANI. Actor de teatru si film,complex si deosebit de talentat, si-a castigat popularitatea si simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar si prin cele in care a abordat si registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon, amintim: ''Asta seara se joaca fara piesa'', de Luigi Pirandello, in regia lui Alexa Visarion, ''Domnisoara Nastasia'', de Gh. M. Zamfirescu, in regia lui Horea Popescu, ''Livada cu visini'', de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Sa nu-ti faci pravalie cu scara'', de Eugen Barbu, regia Sanda Manu si multe altele. Pe scena dramaticului constantean a jucat ca invitat, in spectacolul Un barbat si mai multe femei. Condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească!

Poliția Română și-a luat adio de la marele actor printr-un clip postat pe pagina oficială de Facebook: 'Rămas bun, plutonier Căpșună!':

Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești (Argeș). Copilăria și-a petrecut-o, după cum declara actorul, “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai să fii prieten...”. Tatăl sau, Alecu Papaiani, era grec de origine, Papayannis fiind proprietarul unei curți, undeva în mărginimea Piteștiului în care erau apartamente de două cămăruțe, închiriate de coșari, geambași, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier și de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne și Johnny Weissmuller erau preferații lui.

La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determina să treacă peste multe obstacole și să devină actor.

Acesta a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960 și în 1963 debutează în filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , “ Un surâs în plină vara “, unde alături de tânăra și frumoasă actrița Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât și de public. Filmează an de an, atât în drame cât și în comedii și rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile :Plutonier Căpșună / “ B.D....”, Alecu / “ Asta seară dansăm în familie “, Păcală, Pompei / “ Toamna bobocilor “ și mai ales Ieremia / “ Toate pânzele sus “.

Actorul Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

"Actor legendar de anvergură, cu un umor cald, sensibil, generos, Sebastian Papaiani ne lasă o lume a zâmbetului și a glumei bune. Cu o filmografie bogată și o carieră strălucită în teatru, Sebastian Papaiani a creionat drumul său prin talent, spontaneitate, puterea de a face haz de necaz. Ni-l amintim în roluri memorabile, precum plutonierul Căpșună din seria B.D., Păcală, Ieremia din ”Toate pânzele sus”, Gogu din ”Nea Mărin, miliardar” și din multe alte roluri de neegalat în memoria cinefililor și a spectatorilor. Regret plecarea sa dintre noi și transmit condoleanțe familiei și celor apropiați!", a transmis, astăzi, premierul Dacian Cioloș.

Comenteaza aceasta stire