duminică, 17 februarie 2019

Acum 10 ani, pe 3 februarie: Ziua în care România a devenit mai mare cu 9.700 de kilometri pătrați de spații maritime

De Mediafax 12:08, 3 februarie 2019 235 vizite Social
Acum 10 ani, pe 3 februarie: Ziua în care România a devenit mai mare cu 9.700 de kilometri pătrați de spații maritime

Acum zece ani, pe 3 februarie 2009, România își adăuga la teritoriu 9700 kIlometri pătrați de spații maritime – platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră – după un război dus cu armele inteligente ale dreptului și diplomației la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

În 3 februarie 2009, președinta Curții Internaționale de Justiție de la Haga, Rosalyn Higgins, citea decizia prin care României i se acordau 79,34% din zona aflată în dispută cu Ucraina, ceea ce înseamnau 9.700 km pătrați de platou continental și zonă economică exclusive, în urma unui proces dintre România și Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre.

În 2 septembrie 2008, agentul României la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, Bogdan Aurescu deschidea, conform practicii Curții, pledoariile României în procesul împotriva Ucrainei pentru delimitarea spațiilor maritime din Marea Neagră

Scopul procesului de la Haga, spunea atunci Bogdan Aurescu în discursul său de introducere, era trasarea unei linii de delimitare care să stabilească suprafața de platou continental și zonă economică exclusivă ale României și, respectiv, ale Ucrainei în Marea Neagră, în zona unde pretențiile celor două state la platou continental și zonă economică exclusivă erau concurente.

 

Pledoariile României au fost susținute acum zece ani de Bogdan Aurescu, Agentul României pentru CIJ, Alain Pellet, expert internațional care a reprezentat România pe tema "Jurisdicția și dreptul aplicabil", Cosmin Dinescu, co-agentul României pentru CIJ, care a descris "Contextul geografic al zonei delimitării" și James Crawford, reprezentant al României, pe tema "Coastele și zona relevante pentru delimitare".

Cuantificabil, decizia a însemnat și înseamnă accesul României la resursele acestor spații.

Într-un alt registru, a fost rezolvarea definitivă a unei dispute politice complicate, care s-a întins peste 40 de ani și care nu poate fi afectată de faptul că ocuparea ilegală a Crimeei a dus la un control de facto al Federației Ruse asupra unei părți a acestor spații.

Privind bilateral, această victorie prin drept și diplomație a făcut ca relațiile româno-ucrainene să fie mai puțin aspre, recursul la Curtea Internațională de Justiție arătând și o cale-exemplu de soluționare “fâră sânge” a unui diferend în regiunea Mării Negre, care este departe de a fi de un albastru calm și limpede.

Pentru cunoscătorii mecanismelor, a fost o rezolvare cu marca “incontenstabil”: cea de-a o suta Hotărâre a Curții Mondiale, organul principal jurisdicțional al ONU, a fost adoptată cu unanimitate, în premieră în istoria Curții Internaționale de Justiție fără opinii separate sau declarații divergente ale judecătorilor, ceea ce indică soliditatea soluției (chiar și judecătorul ad-hoc desemnat de Ucraina a votat în favoarea soluției care a dat României 80% din zona disputată).

În materie de delimitări, a fost ceva foarte bun pentru România, reprezentând un maxim din ce se putea obține, privind comparativ la alte asemenea spețe și ceva mult mai bun decât s-ar fi putut câștiga prin negociere politico-diplomatică bilaterală.

Cu semnificații profunde, momentul de acum zece ani arată că, pentru un stat de talia României, dreptul intenațional este “ energizantul” acțiunii de politică externă atunci când vrei să atingi obiectivele de interes național. Respectul pentru dreptul internațional nu se pune în discuție și este parte obligatorie a politicii externe și acțiunii diplomatice.

A fost, nu în ultimul rând o victorie a oamenilor și a unei echipe: diplomați juriști și specialiști în domenii conexe, un succes conjugat al diplomației, dreptului internațional, a școlii române de Drept internațional, toate în folosul și pentru prestigiul României.

În sine, Hotărârea din 3 februarie 2009 a rămas și este de referință pentru delimitările maritime ulterioare fiind citată repetat în jurisprudența CIJ și a altor instanțe internaționale, precum și în doctrina dreptului internațional în materie.

Într-o vreme a falselor modele și a sărăciei dureroase de proiecte reale, care să adune oamenii pentru cauze naționale bune și onorabile, momentul de acum zece a arătat cum prin consens ne putem apăra interesele fără timiditate, cu aplomb și fără să alergăm pentru locul doi.

Citește continuarea în Monitorul Apărării...

Comenteaza aceasta stire

Municipiul Constanța, promovat la Târgul de Turism al României de fanfara Forțelor Navale
De Neptun TV 16 februarie 2019

Târgul de Turism al României se va desfășura în perioada 21-24 februarie la Centrul de Expoziții Romexpo București.

Luna iubirii - cele mai romantice destinații pentru nunți!
De Mediafax 16 februarie 2019

Februarie vine cu două sărbători dedicate iubirii, una importată, Valentine's Day, pe data de 14, alta autohtonă, marcată pe 24 ale lunii. Prezentăm mai jos o serie de destinații romantice pentru cei care aleg să își oficializeze relația, potrivit The Independent.

CONSTANȚA. ALERTĂ ALIMENTARĂ la Auchan: produs contaminat cu o bacterie periculoasă, retras de la vânzare! Constănțenii, sfătuiți să înapoieze produsul
De Neptun TV 15 februarie 2019

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma.

CONSTANȚA. Apel pentru pictorița Ecaterina Vrana Gora - artista are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi!
De Neptun TV 15 februarie 2019

Pictorița Ecaterina Vrana (49 ani) este mamă a doi copii și se află de câteva zile într-o situație critică, de sănătate.

CADOURI de Valentine's Day: Idei și sugestii în funcție de cât de veche este relația: De la cei care abia s-au îndrăgostit, până la cei care au trecut de nunta de aur
De Mediafax 14 februarie 2019

Valentine's Day 2019. "Ziua Îndrăgostiților", sărbătoarea împrumutată din tradiția occidentală și devenită mai populară decât echivalentul autohton Dragobete, poate constitui o sursă de mare stres pentru cei care se află în căutarea cadoului perfect.

CONSTANȚA. Semafoarele luminează sub formă de inimi, în luna iubirii!
De Neptun TV 13 februarie 2019

Autoritățile constănțene s-au gândit să marcheze într-un mod inedit zilele dedicate iubirii din luna februarie, culoarea roșie a semafoarelor urmând să lumineze sub formă de inimioare de Valentine’s Day și Dragobete.

Valentine's Day. Ziua îndrăgostiților, o sărbătoare modernă a iubirii cu o istorie tot mai populară la români
De Neptun TV 13 februarie 2019

Povestea zilei iubirii datează însă din vremuri îndepărtate și a oscilat între ritualuri, scrisori de dragoste și cereri în căsătorie.

Senatorul constănțean Ștefan Mihu, despre Cazinou: 'Edificiul simbol al orașului lăsat de ani buni în paragină va avea fondurile necesare pentru reabilitare'
De Neptun TV 12 februarie 2019

Potrivit senatorului social-democrat Ștefan Mihu, clădirea emblematică a Constanței poate fi readusă la viață.

CONSTANȚA. Primii artiști care și-au anunțat prezența la festivalul NEVERSEA
De Neptun TV 12 februarie 2019

În perioada 4-7 iulie, pe cele șapte scene amplasate pe plaja NEVERSEA vor urca unii dintre cei mai buni artiști ai momentului, anunță organizatorii.

CONSTANȚA. Amendă exorbitantă pentru o șoferiță care a intrat cu mașina pe plajă, în plină iarnă
De Neptun TV 11 februarie 2019

Potrivit reprezentanților Direcției Generale Poliția Locală Constanța, femeia, în vârstă de 44 de ani, din București, a intrat duminică pe plaja 3 Papuci din orașul Constanța cu un autoturism de teren, dar a fost observată de polițiștii locali.

Telefoanele care emit cele mai multe RADIAȚII în 2019. Modele populare, în listă
De Neptun TV 11 februarie 2019

În ciuda faptului că smartphone-urile sunt dispozitive pe care le avem cu noi peste tot, există riscuri în utilizarea lor, datorate în special radiațiilor pe care acestea le emit.

CONSTANȚA. Zona peninsulară devine pietonală. În ce condiții va fi permis accesul auto
De Neptun TV 9 februarie 2019

Accesul auto pe străzile din zona peninsulară a municipiului Constanța va fi permis doar anumitor categorii de autovehicule. Primăria a publicat lista străzilor exclusiv pietonale.

Cinci locuri de vizitat de Anul chinezesc al Porcului
De Mediafax 9 februarie 2019

Anul Nou chinezesc, sub semnul Porcului de Pământ, simbolul bunăstării, a început pe 5 februarie. Sunt cinci locuri de vizitat sub semnul animalului asociat, potrivit horoscopului chinezesc, cu bucuria, prietenia, iubirea și succesul.

Locuri scoase la concurs de școlile militare pentru cei care vor să devină subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri! Criterii de recrutare și ce salariu pot primi
De Neptun TV 8 februarie 2019

Cei care vor să urmeze o carieră militară și vor să ajungă subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri se mai pot înscrie până la 1 martie pentru a se bate pentru unul din cele 2.570 de locuri scoase la concurs de unitățile militare de învățământ universitar, postliceal sau liceal.

CONSTANȚA. Virusul gripal a mai făcut o victimă - un bărbat a murit! Numărul deceselor a ajuns la 92
De Neptun TV 7 februarie 2019

În data de 30 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemie de gripă.

CONSTANȚA. O tânără își caută mama după ani buni în care n-a vrut să știe nimic de ea: 'Dumnezeu mi-a dat o viață fericită, dar ceva îmi lipsește'
De Sorin Cealera 6 februarie 2019

O tânără părăsită imediat după naștere a refuzat ani de zile să știe ceva despre cea care a adus-o pe lume. Un fapt întâmplat recent, însă, a făcut-o să se răzgândească.

Copiii din România, cei mai sănătoși din Europa
De Neptun TV 6 februarie 2019

Pentru copiii cu varste intre 10 si 15 ani, procentul Romaniei era de 99,1%, urmata de Italia (98,4%) si Bulgaria (98,2%).

ALERTĂ ALIMENTARĂ! Auchan recheamă un produs contaminat cu Listeria
De Neptun TV 6 februarie 2019

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma, anunță Auchan.

HALUCINANT. Un fals medic italian a făcut zeci de operații în clinici din România
De Neptun TV 5 februarie 2019

Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România", arată Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă.

CONSTANȚA. Caz revoltător - mutilată pe viață de un polițist băut! 'Mai ies din casă doar când merg la medic'! Cum vrea să scape de pedeapsă șeful de post
De Neptun TV 4 februarie 2019

O femeie a rămas mutilată pe viață după ce a fost victima unui accident rutier grav provocat de șeful de post din comuna constănțeană Peștera.

ATENȚIE, CONSTĂNȚENI! Aveți grijă unde parcați pentru că începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar - cât costă recuperarea acestora!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Primăria a anunțat că va începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Totodată, a anunțat și câți bani vor scoate din buzunar șoferii ghinioniști.