miercuri, 22 mai 2019

Acuzații de FRAUDĂ la alegerile din Republica Moldova - Se cere intervenția UE, a SUA și a României

Acuzații de FRAUDĂ la alegerile din Republica Moldova - Se cere intervenția UE, a SUA și a României

Blocul electoral ACUM susține ca procesul electoral din Republica Moldova este fraudat. Liderii Blocului, Andrei Năstase și Maia Sandu, acuză Partidul Democrat (PDM), aflat la guvernare, dar și pe alți concurenți de coruperea alegătorilor, informează duminică Radio Chișinău.

Andrei Năstase și Maia Sandu au făcut apel la partenerii externi, în special la UE, România și SUA, să evalueze și să se pronunțe cu privire la situația alegerilor din Republica Moldova.

Cei doi lideri ai opoziției pro-europene au declarat că nu vor recunoaște valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripții deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Ei susțin ca acolo cetățenii au fost aduși la vot în mod organizat și că acestora le-au fost propuși bani contra voturilor. 

De asemenea, ei au raportat și probleme la votul din diaspora, unde cetățenii nu pot vota cu acte expirate, iar membrii birourilor electorale nu recepționează contestațiile depuse de cetățenii care nu au putut vota. 

Liderii Blocului electoral ACUM au anunțat că vor depune din acest motiv o plângere împotriva președintei CEC, Alina Russu. De asemenea, ei intenționează să depună o plângere penală și împotriva șefului Inspectoratul General al Poliției, Alexandru Pânzari. 

Anterior, Comisia Electorala Centrală (CEC) a Republicii Moldova a anunțat într-un comunicat de presă că în legislația națională nu există prevederi exacte cu privire la transportarea cetățenilor la secțiile de votare. La rândul lor, reprezentanții poliției au declarat că documentează posibilele cazuri de corupere a alegătorilor. 

Partidul Democrat (PDM) neagă acuzațiile formulate de liderii Blocului electoral ACUM și susține că tocmai reprezentanții acestui concurent electoral ar fi comis mai multe încălcări și fraude ale procesului electoral. Într-un briefing organizat la sediul PDM, șeful staffului electoral al formațiunii, Vladimir Cebotari, l-a acuzat pe Andrei Năstase că a încălcat legea făcând agitație electorală în secția de votare, iar la o secție din străinatate ar fi oferiți bani pentru votul în favoarea Maiei Sandu. Cu toate acestea, PDM consideră ca încălcările înregistrate în ziua votului "nu influențează rezultatele alegerilor'.

Comenteaza aceasta stire

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.