joi, 22 august 2019

ADIO, ROAMING! Tot ce trebuie să știi despre eliminarea tarifelor de roaming în UE

ADIO, ROAMING! Tot ce trebuie să știi despre eliminarea tarifelor de roaming în UE

Minutele, SMS-urile și datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) și țărilor din Spațiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naționale incluse începând cu data de 15 iunie, urmând ca, după epuizarea acestora, consumul să fie taxat la fel ca în România, în afara propriei rețele, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

În luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a aprobat un acord cu Consiliul UE privind prețurile maxime pe care companiile și le pot aplica reciproc pentru utilizarea rețelelor, înlăturând ultimul obstacol din calea eliminării complete a tarifelor de roaming în interiorul UE, din 15 iunie.

Potrivit ANCOM, din 15 iunie, se realizează trecerea la sistemul de tarifare european denumit „Roam like at home”.

„După epuizarea acestora (resurselor naționale incluse – n.r.), consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei rețele, dar în limitele unei utilizări rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la „Roam like at home”, sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în țările UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE)”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

Noile condiții se aplică în mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achiziționate atât înainte de 15 iunie, cât și după această dată. Pentru a beneficia de „Roam like at home” clienții nu trebuie să-și achiziționeze un nou plan tarifar sau să își reînnoiască abonamentul în vigoare.

„De „Roam like at home” nu vor beneficia clienții care aleg în mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming în UE/SEE. Totuși, clienții care au făcut o astfel de alegere au dreptul să revină la „Roam like at home” fără niciun cost suplimentar”, se arată în comunicat.

Începând din 15 iunie, apelurile (minutele) efectuate și SMS-urile trimise în roaming, către orice destinație din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele și SMS-urile naționale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei rețele. Totodată, apelurile și SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.

În plus, ca regulă generală, datele consumate în roaming în UE/SEE se scad, până la epuizarea lor, din datele naționale incluse, după care se aplică tarifele din România.

„Totuși, în cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (Mb/Gb) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 euro/Gb (0,0077 euro/Mb), fără TVA”, se arată în comunicat.

Potrivit noului sistem, furnizorii care nu sunt în măsură să susțină comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea națională de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă în plus față de tarifele naționale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE.

„Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu utilizarea permanentă în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu”, a anunțat ANCOM.

Clienților care depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, dar valoarea acestor suprataxe nu poate depăși un anumit plafon. Astfel, se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reședința obișnuită sau existența unor legături stabile cu România și dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puțin 4 luni, se înregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât și prezență (conectare la rețea) mai mare în roaming în UE/SEE față de nivelul național.

În plus, este vizată și situația în care o cartelă SIM înregistrează o lungă perioadă de inactivitate și poate fi asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusiv în roaming în UE/SEE și dacă un utilizator a cumpărat și utilizat succesiv în roaming în UE/SEE mai multe cartele SIM de la același furnizor.

Comenteaza aceasta stire