marţi, 25 septembrie 2018

Administrația Donald Trump prezintă condiții pentru semnarea unui nou acord atomic cu Iranul

Administrația Donald Trump prezintă condiții pentru semnarea unui nou acord atomic cu Iranul

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a prezentat azi o serie de condiții pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunțe la "comportamentul negativ" și amenințând cu sancțiuni dure.

Mike Pompeo a prezentat o serie de "solicitări fundamentale", subliniind că Administrația de la Washington "preferă semnarea unui tratat", cu Iranul, în contextul în care președintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite "vor aplica presiuni financiare fără precedent asupra regimului din Iran" dacă nu va aplica solicitările SUA. "S-ar putea ajunge la cele mai puternice sancțiuni din istorie", a atras atenția Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times și de BBC.

Printre condițiile formulate de Statele Unite se numără renunțarea de către Iran la activitățile de îmbogățire a uraniului și de procesare a plutoniului, precum și "acces la toate instalațiile nucleare".

Șeful diplomației americane a amenințat că Statele Unite vor "zdrobi" agenții secreți iranieni și militanții mișcării șiite Hezbollah, în întreaga lume.

"După cum a spus președintele Donald Trump acum două săptămâni, este dispus, este pregătit să negocieze un nou acord. Dar obiectivul nu este acordul, ci protejarea poporului american", a insistat Mike Pompeo.

Șeful diplomației americane a îndemnat țările din cadrul Uniunii Europene, precum și Australia, India, Japonia și Arabia Saudită să susțină strategia Statelor Unite de exercitare a presiunilor asupra Iranului. "Le cer aliaților SUA să ni se alăture în solicitarea adresată Administrației din Iran de a fi mai responsabilă", a subliniat Pompeo.

Specialiștii sunt sceptici că Iranul va accepta noile condiții impuse de Statele Unite. "Planul este total nerealist, un vis - Iranul este îndemnat să se predea unilateral", afirmă Barbara Slavin, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Președintele SUA, Donald Trump, a somat Iranul să revină la negocieri, amenințând că, în caz contrar, "se va întâmpla ceva", iar eventuala reluare a activităților atomice va fi urmată de consecințe grave. Donald Trump a anunțat la începutul lunii mai retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat în anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Rusia, Uniunea Europeană și Iranul au anunțat că vor menținerea Acordului atomic. Însă Donald Trump a declarat că regimul de la Teheran este obligat să revină la masa negocierilor, în caz contrar amenințând cu efecte grave. Referindu-se la atitudinea regimului de la Teheran, care nu vrea renegocierea Acordului, Donald Trump a afirmat: "Vor negocia ori se va întâmpla ceva. Și sper că nu va fi cazul". Întrebat ce va face dacă Teheranul va relua activitățile nucleare, Donald Trump a amenințat: "Iranul va afla; eu aș sfătui Iranul să nu relanseze programul nuclear; i-aș sfătui cu tărie. Dacă vor face acest lucru, vor exista consecințe grave", a avertizat Donald Trump.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, președintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenția de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.