vineri, 20 iulie 2018

Administrația Donald Trump prezintă condiții pentru semnarea unui nou acord atomic cu Iranul

Administrația Donald Trump prezintă condiții pentru semnarea unui nou acord atomic cu Iranul

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a prezentat azi o serie de condiții pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunțe la "comportamentul negativ" și amenințând cu sancțiuni dure.

Mike Pompeo a prezentat o serie de "solicitări fundamentale", subliniind că Administrația de la Washington "preferă semnarea unui tratat", cu Iranul, în contextul în care președintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite "vor aplica presiuni financiare fără precedent asupra regimului din Iran" dacă nu va aplica solicitările SUA. "S-ar putea ajunge la cele mai puternice sancțiuni din istorie", a atras atenția Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times și de BBC.

Printre condițiile formulate de Statele Unite se numără renunțarea de către Iran la activitățile de îmbogățire a uraniului și de procesare a plutoniului, precum și "acces la toate instalațiile nucleare".

Șeful diplomației americane a amenințat că Statele Unite vor "zdrobi" agenții secreți iranieni și militanții mișcării șiite Hezbollah, în întreaga lume.

"După cum a spus președintele Donald Trump acum două săptămâni, este dispus, este pregătit să negocieze un nou acord. Dar obiectivul nu este acordul, ci protejarea poporului american", a insistat Mike Pompeo.

Șeful diplomației americane a îndemnat țările din cadrul Uniunii Europene, precum și Australia, India, Japonia și Arabia Saudită să susțină strategia Statelor Unite de exercitare a presiunilor asupra Iranului. "Le cer aliaților SUA să ni se alăture în solicitarea adresată Administrației din Iran de a fi mai responsabilă", a subliniat Pompeo.

Specialiștii sunt sceptici că Iranul va accepta noile condiții impuse de Statele Unite. "Planul este total nerealist, un vis - Iranul este îndemnat să se predea unilateral", afirmă Barbara Slavin, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Președintele SUA, Donald Trump, a somat Iranul să revină la negocieri, amenințând că, în caz contrar, "se va întâmpla ceva", iar eventuala reluare a activităților atomice va fi urmată de consecințe grave. Donald Trump a anunțat la începutul lunii mai retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat în anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Rusia, Uniunea Europeană și Iranul au anunțat că vor menținerea Acordului atomic. Însă Donald Trump a declarat că regimul de la Teheran este obligat să revină la masa negocierilor, în caz contrar amenințând cu efecte grave. Referindu-se la atitudinea regimului de la Teheran, care nu vrea renegocierea Acordului, Donald Trump a afirmat: "Vor negocia ori se va întâmpla ceva. Și sper că nu va fi cazul". Întrebat ce va face dacă Teheranul va relua activitățile nucleare, Donald Trump a amenințat: "Iranul va afla; eu aș sfătui Iranul să nu relanseze programul nuclear; i-aș sfătui cu tărie. Dacă vor face acest lucru, vor exista consecințe grave", a avertizat Donald Trump.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, președintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenția de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.

Comenteaza aceasta stire

Vladimir Putin, la întâlnirea cu Donald Trump: Sistemul antibalistic global al SUA, care include elemente instalate în România, creează o 'situație periculoasă'!
De Mediafax 17 iulie 2018

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat îngrijorare, la întrevederea cu omologul său american Donald Trump, în legătură cu "sistemul antibalistic global" al Statelor Unite, care include elemente instalate în România.

Salvarea copiilor din Peștera din Thailanda: Primele imagini cu cei 12 băieți, internați în spital! FILMUL operațiunii
De Mediafax 12 iulie 2018

Primele imagini cu cei 12 copii și antrenorul lor, după operațiunea de salvare dramatică din peștera din Thailanda, unde au rămas captivi mai bine de două săptămâni, au fost făcute publice.

Temperaturile record au OMORÂT cel puțin 70 de persoane în regiunea canadiană Quebec. Ultimul bilanț al deceselor din cauza valului de căldură
De Neptun TV 10 iulie 2018

Valul de căldură a fost cel mai grav înregistrat în ultimele decenii în această regiune, însă temperaturile au început să scadă începând de vineri.

Copiii blocați în peștera din Thailanda le-au scris părinților: 'Nu vă faceți griji ... suntem toți puternici'!
De Neptun TV 7 iulie 2018

Într-un mesaj separat, antrenorul copiilor și-a cerut iertare de la părinți.

Tragedie în peștera inundată din Thailanda: Un salvator a MURIT în timp ce ducea oxigen și provizii copiilor din echipa de fotbal
De Mediafax 6 iulie 2018

Un fost scafandru care a lucrat în marina thailandeză, voluntar în operațiunile de salvare, a murit în timp ce lua parte la eforturile de salvare a celor 12 băieți și a antrenorului lor, prinși în peștera inundată din Thailanda.

4 iulie - Ziua Independenței SUA, în care americanii își celebrează valorile naționale
De Mediafax 4 iulie 2018

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istorie ca ziua Declarării Independenței americanilor de Imperiul Britanic, eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care americanii își celebrează valorile naționale.

Sute de membri ai serviciilor de securitate, arestați în Turcia după alegerile generale
De Mediafax 27 iunie 2018

Autoritățile turce au anunțat miercuri arestarea a 192 de angajați militari într-o serie de operațiuni. Marți, autoritățile turce anunțaseră arestarea altor 132 de membri ai serviciilor de securitate.

SUA: Migranții ilegali care trec granița cu copiii lor nu vor mai fi deferiți justiției deocamdată
De Mediafax 26 iunie 2018

Comisarul pentru vămi și protecția frontierelor, Kevin McAleenan, a explicat luni, în fața jurnaliștilor, că s-a încetat trimiterea în justiție a migranților veniți împreună cu copii lor, agenția sa nedispunând de locuri de plasare pentru toate aceste familii.

Sute de copii ai imigranților intrați ilegal în Statele Unite au fost transferați alături de părinți
De Mediafax 24 iunie 2018

Potrivit instituției, 538 de copii au fost transferați alături de părinți, în contextul în care erau despărțiți deoarece autoritățile au intensificat procedurile de inculpare a imigranților intrați ilegal în SUA.