miercuri, 13 decembrie 2017

Adrian Năstase, despre victoria lui Trump: Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României

Adrian Năstase, despre victoria lui Trump: Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României

Într-un interviu acordat prin telefon în cadrul emisiunii After News de la Neptun TV, Adrian Năstase, fostul premier al României, a salutat victoria republicanului Donald Trump, în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Năstase este de părere că România trebuie să-și regândească relația cu Rusia, având în vedere politica pro-rusă afișată de Trump până acum:

Ar trebui ca noi să ne schimbăm în permanență politica față de Rusia în funcție de cine câștigă alegerile din SUA. Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României. Câștigă Donald Trump, este posibil ca temperatura să fie alta la această graniță și să ne întoarcem la formula lui Bush cu România ca pod de legătură între Est și Vest. Nu știu ce vor înțelege liderii români din aceste lucruri dar este clar că trebuie să ne regândim orientarea strategică pentru că, în lume are loc în acest moment, o regândire a ordinii mondiale. În Europa urmează alegeri importante, au fost deciziile din Marea Britanie care au afectat deja structura instituțională europeană. Este nevoie de înțelepciune, de inteligență, de coerență și până la urmă de capacitatea de a ieși de pe pilotul automat de la Bruxelles, pentru că Bruxelles-ul este în momentul de față într-o criză profundă, iar țările din grupul Visegrad deja au arătat aceste lucruri, sper ca și noi să înțelegem că este nevoie de o regândire a relației cu Bruxelles-ul.  Trebuie să înțelegem și că americanii îi iubesc nu pe cei care stau în genunchi, nu cred că le place foarte tare să fie pe post de licurici, mare sau mic, ci îi prețuiesc pe cei capabili să își exprime demnitatea și interesele într-un mod civilizat.

Votul pentru republicani și pentru candidatul Trump trebuie văzut într-un context mai larg, pentru că ambele Camere ale Parlamentului SUA au majoritate republicană. Asta arată că a existat nu doar o chestiune de percepție a candidaților pentru fotoliul de președinte, ci o chestiune de abordare globală față de guvernarea democrată, față de programul propus de democrați.

Ce atuuri a avut Trump în fața lui Hillary – este autentic și are un discurs sincer și brutal

Ca puncte importante pentru Trump, un element personal și anume sinceritate, brutalitatea în exprimarea unor mesaje în condițiile în care Hillary Clinton era adeseori în formule duplicitare, în momente în care nu spunea adevărul. Toate aceste lucruri au pus în oglindă două personaje în care Trump părea cel autentic, cel legat de tradiția americană, chiar dacă unele dintre lucrurile pe care le spunea erau mai puțin confortabile. Acesta a fost un punct câștigat.

El a vorbit despre probleme care interesau nu ordinea mondială globală, care evident că se schimbă în acest moment, el a vorbit despre problemele omului de rând din Statele Unite și anume chestiunile legate de importul de produse din China, problematica imigranților și probleme legate de violență, droguri, traficanți și teroriști. Toate aceste lucruri sunt elemente care au contaminat viața de zi cu zi în localitățile urbane americane.

Trump a avut câștig de cauză, la fel cum a avut câștig de cauză și în fața celor care nu mai sunt de acord ca Statele Unite să plătească pentru umbrela de securitate a Europei, în timp ce țările europene sunt considerate că-și investesc bani în dezvoltarea economică și în investiții în alte spații geografice.

Statele Unite plătesc cam 22 la sută din bugetul NATO și au cerut, de mai mult timp, și probabil vor accentua acest lucru ca și celelalte țări să participe cu cel puțin 2 % din bugetul lor pentru apărare, pentru formule militare comune. 

Adrian Năstase despre schimbările care vor afecta România, odată cu alegerea lui Donald Trump

Sunt două aspecte. Unul este legat de felul în care România se va situa într-o nouă ecuație a relațiilor ruso-americane. Vom vedea ce implicații vor fi, inclusiv vom vedea la alegerile din Republica Moldova.

Despre Hans Klemm, ambasadorul SUA la București și Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA

Eu mă bucur că va dispărea, inevitabil, Victoria Nuland din postura aceasta de Guvernator pentru România și sper că ambasadorul american va intra în hainele normale ale convenției de la Viena, privind dreptul diplomatic. În felul acesta, se va rezuma la ceea ce este atribuția sa de ambasador într-o țară străină. Cred că vor fi unele modificări.

Americanii, susținând guvernarea democrată, încercând să-și realizeze puncte de sprijin și zone de influență, interese economice în anumite zone, inclusiv în România, au folosit aceste formule repetate până la exasperare cu drepturile omului, drepturile pentru minorități, statul de drept, democrație șamd. În spatele acestor chestiuni, evident, că și-au urmărit interesele lor economice, strategice șamd. Va fi important ca liderii din România să înțeleagă aceste lucruri și să devină avocați ai interesului românesc și mai puțin ai intereselor grupurilor radicale, dure din SUA, inclusiv în ceea ce privește relația cu Rusia.

Comenteaza aceasta stire

Bugetul SRI pentru 2018, majorat! 75% din bani merge spre pensii și salarii
De Antonia Maer 12 decembrie 2017

După un an în care Serviciul Român de Informații a fost intens criticat pentru abuzurile comise împreună cu DNA, după ce un fost ofițer a dezvăluit cum serviciul secret a creat un stat paralel, astăzi comisia parlamentară de control a avizat un buget mai mare cu 13 la sută pentru SRI în 2018. Analiștii politici critică decizia și spun că banii vor fi folosiți pentru a plăti pensile nesimțite de zeci de mii de lei pentru cei din sistem care și-au cerut retragerea anticipată, ceea ce este în paguba românului de rând.

Camera Deputaților: Modificările privind Statutul magistraților și Legea ANI au fost adoptate!
De Neptun TV 11 decembrie 2017

Plenul Camerei Deputaților a început, azi, cu 30 de minute mai devreme decât ora stabilită inițial, președintele de ședință, Gabriel Vlase, anunțând că supune la votul final al plenului Statutul magistraților și legea privind ANI.

Circ în Parlament! Senatorul Șerban Nicolae către Cosette Chichirău: 'Penală e mama dvs. care v-a făcut așa nesimțită. Spălați-vă pe dinți' VIDEO
De Robert Nenciu 6 decembrie 2017

Dezbaterile din plenul Camerei Deputaților la Statutul Magistraților s-au lăsat cu jigniri și replici dure. Protagoniștii au fost deputatul USR Cosette Chichirău și senatorul PSD Șerban Nicolae.

Prima moțiune de cenzură la adresa Guvernului Tudose a picat!
De Robert Nenciu 23 noiembrie 2017

156 de voturi. Atât au reușit reprezentanții opoziției să adune astăzi la votul asupra moțiunii de cenzură depusă de PNL. Aveau nevoie, însă, de 233. În timpul dezbaterilor, în exterior, aproximativ 4.000 de persoane, în mare parte membrii sau simpatizanți PNL, au încercat formarea unui lanț uman în jurul clădirii Parlamentului. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au refuzat să conducă lucrările plenului reunit, iar deputații și senatorii PSD și ALDE, au părăsit sala înaintea votului.

Se întețește războiul cu DNA - președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuză instituția că face justiție selectivă!
De Robert Nenciu 22 noiembrie 2017

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuză din nou DNA de modul în care instrumentează dosarele și spune că instituția a devenit un instrument politic și face justiția selectivă. În ceea ce privește o posibilă revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Tăriceanu a spus că este treaba ministrului Justiției să facă evaluarea. Replica lui Kovesi a venit imediat, șefa DNA anunțând că l-a reclamat deja pe președintele Senatului la CSM.

Liviu Dragnea a ajuns la DNA pentru a lua la cunoștință instituirea sechestrului - zeci de jandarmi la fața locului!
De Neptun TV 21 noiembrie 2017

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns, marți, la DNA, unde a fost citat de procurori pentru a lua la cunoștință instituirea sechestrului în dosarul în care a fost pus sub învinuire pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene.

Ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Care a fost rezoluția dată împotriva statului paralel
De Robert Nenciu 17 noiembrie 2017

Ședința Comitetului Executiv Național al PSD s-a încheiat astăzi cu adoptarea în unanimitate a unei rezoluții în care PSD acuză statul paralel că folosește instituții și fonduri publice pentru a prelua puterea. Totodată, liderii social democrați arată cu degetul spre președintele României, Klaus Iohannis, care a permis comiterea de abuzuri. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în urma discuțiilor de astăzi s-a luat decizia ca filialele județene de partid să aibă libertatea organizării de mitinguri.

Noi dezvăluiri ale lui Daniel Dragomir! Kovesi i-ar fi dat o mașină de lux unei martore în schimbul unui denunț! FOTO
De Neptun TV 16 noiembrie 2017

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, aduce noii acuzații la adresa șefei DNA. Daniel Dragomir a povestit pe blog-ul său cum i-ar fi dat Laura Codruța Kovesi unei martore un Porsche Cayenne pentru un denunț.

Controverse pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene!
De Robert Nenciu 15 noiembrie 2017

Noul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene a născut controverse în România. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că raportul este unul pozitiv. Nu de aceeași părere este și Parchetul General, potrivit căruia că propunerile de modificare a Legilor Justiției au un impact negativ față de progresele înregistrate de România. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu crede că noul raport MCV poate fi apreciat ca fiind unul pozitiv.