marţi, 17 octombrie 2017

Adrian Năstase, despre victoria lui Trump: Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României

Adrian Năstase, despre victoria lui Trump: Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României

Într-un interviu acordat prin telefon în cadrul emisiunii After News de la Neptun TV, Adrian Năstase, fostul premier al României, a salutat victoria republicanului Donald Trump, în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Năstase este de părere că România trebuie să-și regândească relația cu Rusia, având în vedere politica pro-rusă afișată de Trump până acum:

Ar trebui ca noi să ne schimbăm în permanență politica față de Rusia în funcție de cine câștigă alegerile din SUA. Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României. Câștigă Donald Trump, este posibil ca temperatura să fie alta la această graniță și să ne întoarcem la formula lui Bush cu România ca pod de legătură între Est și Vest. Nu știu ce vor înțelege liderii români din aceste lucruri dar este clar că trebuie să ne regândim orientarea strategică pentru că, în lume are loc în acest moment, o regândire a ordinii mondiale. În Europa urmează alegeri importante, au fost deciziile din Marea Britanie care au afectat deja structura instituțională europeană. Este nevoie de înțelepciune, de inteligență, de coerență și până la urmă de capacitatea de a ieși de pe pilotul automat de la Bruxelles, pentru că Bruxelles-ul este în momentul de față într-o criză profundă, iar țările din grupul Visegrad deja au arătat aceste lucruri, sper ca și noi să înțelegem că este nevoie de o regândire a relației cu Bruxelles-ul.  Trebuie să înțelegem și că americanii îi iubesc nu pe cei care stau în genunchi, nu cred că le place foarte tare să fie pe post de licurici, mare sau mic, ci îi prețuiesc pe cei capabili să își exprime demnitatea și interesele într-un mod civilizat.

Votul pentru republicani și pentru candidatul Trump trebuie văzut într-un context mai larg, pentru că ambele Camere ale Parlamentului SUA au majoritate republicană. Asta arată că a existat nu doar o chestiune de percepție a candidaților pentru fotoliul de președinte, ci o chestiune de abordare globală față de guvernarea democrată, față de programul propus de democrați.

Ce atuuri a avut Trump în fața lui Hillary – este autentic și are un discurs sincer și brutal

Ca puncte importante pentru Trump, un element personal și anume sinceritate, brutalitatea în exprimarea unor mesaje în condițiile în care Hillary Clinton era adeseori în formule duplicitare, în momente în care nu spunea adevărul. Toate aceste lucruri au pus în oglindă două personaje în care Trump părea cel autentic, cel legat de tradiția americană, chiar dacă unele dintre lucrurile pe care le spunea erau mai puțin confortabile. Acesta a fost un punct câștigat.

El a vorbit despre probleme care interesau nu ordinea mondială globală, care evident că se schimbă în acest moment, el a vorbit despre problemele omului de rând din Statele Unite și anume chestiunile legate de importul de produse din China, problematica imigranților și probleme legate de violență, droguri, traficanți și teroriști. Toate aceste lucruri sunt elemente care au contaminat viața de zi cu zi în localitățile urbane americane.

Trump a avut câștig de cauză, la fel cum a avut câștig de cauză și în fața celor care nu mai sunt de acord ca Statele Unite să plătească pentru umbrela de securitate a Europei, în timp ce țările europene sunt considerate că-și investesc bani în dezvoltarea economică și în investiții în alte spații geografice.

Statele Unite plătesc cam 22 la sută din bugetul NATO și au cerut, de mai mult timp, și probabil vor accentua acest lucru ca și celelalte țări să participe cu cel puțin 2 % din bugetul lor pentru apărare, pentru formule militare comune. 

Adrian Năstase despre schimbările care vor afecta România, odată cu alegerea lui Donald Trump

Sunt două aspecte. Unul este legat de felul în care România se va situa într-o nouă ecuație a relațiilor ruso-americane. Vom vedea ce implicații vor fi, inclusiv vom vedea la alegerile din Republica Moldova.

Despre Hans Klemm, ambasadorul SUA la București și Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA

Eu mă bucur că va dispărea, inevitabil, Victoria Nuland din postura aceasta de Guvernator pentru România și sper că ambasadorul american va intra în hainele normale ale convenției de la Viena, privind dreptul diplomatic. În felul acesta, se va rezuma la ceea ce este atribuția sa de ambasador într-o țară străină. Cred că vor fi unele modificări.

Americanii, susținând guvernarea democrată, încercând să-și realizeze puncte de sprijin și zone de influență, interese economice în anumite zone, inclusiv în România, au folosit aceste formule repetate până la exasperare cu drepturile omului, drepturile pentru minorități, statul de drept, democrație șamd. În spatele acestor chestiuni, evident, că și-au urmărit interesele lor economice, strategice șamd. Va fi important ca liderii din România să înțeleagă aceste lucruri și să devină avocați ai interesului românesc și mai puțin ai intereselor grupurilor radicale, dure din SUA, inclusiv în ceea ce privește relația cu Rusia.

Comenteaza aceasta stire

Constănțeanca Sevil Shhaideh devine consilier de stat - Rovana Plumb președinte de comisie parlamentară
De Neptun TV 13 octombrie 2017

Conducerea PSD a decis, astăzi, ca vicepremierul demisionar, Sevil Shhaideh, să devină consilier de stat la Guvern, Rovana Plumb să preia șefia Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, în timp ce Răzvan Cuc rămâne cu postul de parlamentar.

Liderii PSD au votat miniștrii: Felix Stroe la Transporturi, Paul Stănescu la Min. Dezvoltării și Marius Nica la Min. Fondurilor Europene
De Robert Nenciu 13 octombrie 2017

Social democrații și-au ales astăzi succesorii celor trei miniștri care au demisionat după ședința prelungită de seara trecută. Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, este propus pentru preluarea Ministerului Transporturilor. La Dezvoltare locul lui Sevil Shhaideh ar putea fi luat de senatorul Paul Stănescu, în timp ce la Fonduri Europene, propunerea PSD este Marius Nica. Tudose și Dragnea așteaptă acum ca președintele României, Klaus Iohannis, să accepte aceste propuneri și să organizeze ceremonia de învestire.

REMANIERE. Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc și-au dat demisia - membrii PSD s-au opus
De Neptun TV 13 octombrie 2017

Miniștrii Rovana Plumb, Sevil Shhaideh și Răzvan Cuc și-au anunțat anunțat demisiile după ședința de aseară a Comitetului Executiv Național al PSD. Cu toate că membrii PSD nu au fost de acord cu demisiile celor trei, aceștia și-au menținut pozițiile.

POLITICA, ÎN CĂDERE LIBERĂ. PSD refuză demisiile miniștrilor doriți pentru remaniere
De Robert Nenciu 12 octombrie 2017

Sedinta cu scantei la Comitetul Executiv al PSD. La aceasta ora, liderii social- democrati inca discuta posibila remaniere. Surse politice au declarat ca trei ministri, mai exact, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Răzvan Cuc și-au prezentat demisiile în cadrul ședinței CEX.

DEZVĂLUIRI. Semnătura Laurei Codruța Kovesi apare pe o Hotărâre din cazul Microsoft
De Neptun TV 12 octombrie 2017

Fostul tenismen Dinu Pescariu a făcut o serie de dezvăluiri cu privire la implicarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în dosarul Microsoft. Acesta afirmă că șefa instituției respective și-a pus semnătura pe o Hotărâre de Guvern din anul 2008 care are legătură cu dosarul în cauză, faptul fiind însă trecut cu vederea în cursul cercetărilor.

Președintele PSD Liviu Dragnea la un pas să-l demită pe ministrul Sănătății după ce a greșit votul
De Robert Nenciu 11 octombrie 2017

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost la un pas să demită încă un ministru social-democrat, pe lângă cei trei propuși spre remaniere. Este vorba despre ministrul Sănătății, Florian Bodog, împotriva căruia PNL a depus o moțiune simplă.

Remaniere sau demisie? Conflict între Guvern și Partidul Social Democrat
De Robert Nenciu 10 octombrie 2017

Soarta Guvernului Tudose va fi decisă joi în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD. Decizia social democraților vine după ce premierul Mihai Tudose a anunțat aseară în cadrul unei emisiuni televizate că dorește remanierea miniștrilor cu probleme penale. Anunțul a deranjat foarte tare conducerea PSD care l-a chemat astăzi pe Tudose pentru explicații. Acesta și-a prezentat punctul de vedere în fața lui Liviu Dragnea, nu înainte de a avea o discuție și cu președintele României Klaus Iohannis. Reprezentanții ALDE spun că o eventuală remaniere a lui Viorel Ilie, unul dintre miniștri cu probleme penale ar putea însemna ieșirea de la guvernare.

Întâlnire crucială a reprezentanților celor 28 de state NATO la București: 'Nu vrem să izolăm Rusia; scopul nostru este pacea'
De Antonia Maer 9 octombrie 2017

România a găzduit pentru cea de-a treia oară Adunarea Parlamentară NATO care a reunit reprezentanți din toate cele 28 de state membre ale Alianței. Printre subiectele principale aflate pe agenda întâlnirii s-a aflat situația tensionată cu Rusia. Oficialii aliaței au subliniat că nu doresc un nou război rece și au cerut Rusiei să își respecte angajamentele militare.

DOCUMENT. Scandalul de la Înalta Curte cu Mălin Bot se lasă cu MĂRTURII ȘOCANTE la Poliție!
De Neptun TV 5 octombrie 2017

Cezar Cătălin Marin a susținut totodată că, după ce a făcut această precizare în fața politiștilor, Mălin Bot a renunțat să mai depună plângere împotriva sa.

CONTROL LA DNA. Procurorii Laura Kovesi, Marius Bulancea, Gabriela Popa și judecătoarea Dana Titian, cercetați pentru grave abateri disciplinare!
De Neptun TV 5 octombrie 2017

Potrivit luju.ro, în urma controlului dispus de ministrul Justiției, Tudorel Toader, la DNA, au fost depistate nereguli în urma cărora au fost băgați în anchetă disciplinară trei procurori cu funcții de conducere și un judecător detașat la DNA. Aceștia fac obiectul a cinci sesizări din oficiu care vizează comiterea unor abateri disciplinare deosebit de grav.

Ion Țiriac: Dacă apuc să vorbesc, probabil mă ia DNA-ul!
De Neptun TV 4 octombrie 2017

Ion Țiriac este afectat că nu mai poate organiza turneul de tenis la București, iar azi a fost invitat în Senat, la Comisia Economică, pentru a explica care este situația Arenelor BNR.

ANUNȚ BOMBĂ! Laura Codruța Kovesi va demisiona în această săptămână!
De Neptun TV 3 octombrie 2017

Laura Codruța Kovesi va anunța în această săptămână că demisionează. Demisia a fost scrisă azi.

Daniel Dragomir: Pe procuror nu-l interesa nici rezultatul, nici finalizarea dosarului, ci doar doborârea țintei prin transformarea acesteia în 'penal'
De Neptun TV 3 octombrie 2017

Noi dezvăluiri făcute de fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, în legătură cu felul în care colabora Serviciul secret al României cu procurorii DNA. Acesta a afirmat că există note scrise ale modului de lucru și că poate dovedi implicarea serviciilor în afara legilor în actul de Justiție.

Lovitură pentru șefa DNA! CCR o obligă pe Kovesi să se prezinte în fața Comisiei de anchetă și să dea informațiile solicitate!
De Neptun TV 3 octombrie 2017

Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, este obligată să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 și să furnizeze informațiile solicitate sau să pună la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, a statuat, marți, CCR, cu majoritate de voturi.

Consiliul Local Constanța a aprobat hotărârea care prevede că Polaris M Holding renunță la 91 de milioane de euro
De Robert Nenciu 3 octombrie 2017

Consilierii locali constănțeni au aprobat astăzi hotărârea prin care bugetul orașului Constanța este scutit de plata unor penalități de 91 de milioane de euro către societatea de salubrizare Polaris M Holding. Acest lucru a fost posibil după ce administratorul unic al Polaris, Eduard Martin a decis să renunțe la penalități dacă i se plătesc doar 14 milione de euro stabiliți de instanțele de judecată definitiv și irevocabil. Votul de astăzi de la ședința de îndată era crucial pentru bugetul orașului. Presiunea bugetară a fost astfel înlăturată după ce liberalii au acceptat într-un târziu să voteze hotărârea propusă spre aprobare.

Daniel Dragomir continuă dezvăluirile despre SRI - Grup Servicii Petroliere (GSP), printre firmele protejate de SRI!
De Robert Nenciu 2 octombrie 2017

Grup Servicii Petroliere este una dintre firmele protejate de SRI. Este afirmația fostului colonel SRI Daniel Dragomir, care a făcut astăzi publică o listă cu 10 societăți din România abonate la contracte cu bani publici, care nu erau deranjate de instituțiile statului. Dragomir a răspuns astăzi purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, care într-o postare pe pagina de socializare a scris că SRI nu are firme acoperite și că Dragomir ar trebui să rămână în limita credibilului.

Îndatorarea Constanței, la votul liberalilor!
De Robert Nenciu 1 octombrie 2017

Liberalii s-au răzgândit. După ce vineri s-au abținut la vot, și astfel au pus în pericol bugetul Constanței, acum spun că vor vota, dar numai în anumite condiții. Este vorba de hotărârea de Consiliu Local prin care Polaris M Holding a decis să renunțe la penelitațile de 91 mil euro stabilite de instanță, dacă Primăria va achita suma de 14 milioane de euro reprezentând ajustarea de preț decisă de asemenea, tot de instanță, încă din anul 2012.

Ministrul Răzvan Cucu acuză 'contracte pe bani nemunciți'
De Raluca Butan 29 septembrie 2017

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, acuză că foarte multe companii străine care au câștigat lucrări de infrastructură în România au beneficiat de "bani nemunciți" de la statul român.

Augustin Lazăr îi dă LOVITURA șefei DNA, Laura Codruța Kovesi: I-a clasat plângerea!
De Neptun TV 29 septembrie 2017

Este vorba despre dosarul în care e vizat ministrul Viorel Ilie, acuzat de DNA că ar fi contribuit la trucarea unui concurs în cadrul instituției pe care o conduce.

Președintele Klaus Iohannis, atac la Tăriceanu prin intermediul interpușilor
De Robert Nenciu 28 septembrie 2017

Disputa dintre președintele României, Klaus Iohannis, și coaliția de guvernare a continuat și astăzi. După Liviu Dragnea, Iohannis l-a luat astăzi la țintă pe Călin Popescu Tăriceanu. Numai că șeful statului i-a răspuns lui Tăriceanu prin purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. Declarația politică dată de la Cotroceni a venit imediat după ce președintele Senatului l-a acuzat pe Iohannis că sapă cu râvnă la fundația actualului Guvern.

Nicușor Constantinescu a câștigat definitiv procesul cu ANI !
De Antonia Maer 28 septembrie 2017

Fostul președinte al CJ Constanța a obținut câștig de cauză în instanță, în procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Sentința a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție și este definitivă.