marţi, 18 septembrie 2018

Adrian Năstase, despre victoria lui Trump: Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României

Adrian Năstase, despre victoria lui Trump: Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României

Într-un interviu acordat prin telefon în cadrul emisiunii After News de la Neptun TV, Adrian Năstase, fostul premier al României, a salutat victoria republicanului Donald Trump, în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Năstase este de părere că România trebuie să-și regândească relația cu Rusia, având în vedere politica pro-rusă afișată de Trump până acum:

Ar trebui ca noi să ne schimbăm în permanență politica față de Rusia în funcție de cine câștigă alegerile din SUA. Dacă Hillary Clinton câștiga, aveam un război rece pe granița de răsărit a României. Câștigă Donald Trump, este posibil ca temperatura să fie alta la această graniță și să ne întoarcem la formula lui Bush cu România ca pod de legătură între Est și Vest. Nu știu ce vor înțelege liderii români din aceste lucruri dar este clar că trebuie să ne regândim orientarea strategică pentru că, în lume are loc în acest moment, o regândire a ordinii mondiale. În Europa urmează alegeri importante, au fost deciziile din Marea Britanie care au afectat deja structura instituțională europeană. Este nevoie de înțelepciune, de inteligență, de coerență și până la urmă de capacitatea de a ieși de pe pilotul automat de la Bruxelles, pentru că Bruxelles-ul este în momentul de față într-o criză profundă, iar țările din grupul Visegrad deja au arătat aceste lucruri, sper ca și noi să înțelegem că este nevoie de o regândire a relației cu Bruxelles-ul.  Trebuie să înțelegem și că americanii îi iubesc nu pe cei care stau în genunchi, nu cred că le place foarte tare să fie pe post de licurici, mare sau mic, ci îi prețuiesc pe cei capabili să își exprime demnitatea și interesele într-un mod civilizat.

Votul pentru republicani și pentru candidatul Trump trebuie văzut într-un context mai larg, pentru că ambele Camere ale Parlamentului SUA au majoritate republicană. Asta arată că a existat nu doar o chestiune de percepție a candidaților pentru fotoliul de președinte, ci o chestiune de abordare globală față de guvernarea democrată, față de programul propus de democrați.

Ce atuuri a avut Trump în fața lui Hillary – este autentic și are un discurs sincer și brutal

Ca puncte importante pentru Trump, un element personal și anume sinceritate, brutalitatea în exprimarea unor mesaje în condițiile în care Hillary Clinton era adeseori în formule duplicitare, în momente în care nu spunea adevărul. Toate aceste lucruri au pus în oglindă două personaje în care Trump părea cel autentic, cel legat de tradiția americană, chiar dacă unele dintre lucrurile pe care le spunea erau mai puțin confortabile. Acesta a fost un punct câștigat.

El a vorbit despre probleme care interesau nu ordinea mondială globală, care evident că se schimbă în acest moment, el a vorbit despre problemele omului de rând din Statele Unite și anume chestiunile legate de importul de produse din China, problematica imigranților și probleme legate de violență, droguri, traficanți și teroriști. Toate aceste lucruri sunt elemente care au contaminat viața de zi cu zi în localitățile urbane americane.

Trump a avut câștig de cauză, la fel cum a avut câștig de cauză și în fața celor care nu mai sunt de acord ca Statele Unite să plătească pentru umbrela de securitate a Europei, în timp ce țările europene sunt considerate că-și investesc bani în dezvoltarea economică și în investiții în alte spații geografice.

Statele Unite plătesc cam 22 la sută din bugetul NATO și au cerut, de mai mult timp, și probabil vor accentua acest lucru ca și celelalte țări să participe cu cel puțin 2 % din bugetul lor pentru apărare, pentru formule militare comune. 

Adrian Năstase despre schimbările care vor afecta România, odată cu alegerea lui Donald Trump

Sunt două aspecte. Unul este legat de felul în care România se va situa într-o nouă ecuație a relațiilor ruso-americane. Vom vedea ce implicații vor fi, inclusiv vom vedea la alegerile din Republica Moldova.

Despre Hans Klemm, ambasadorul SUA la București și Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA

Eu mă bucur că va dispărea, inevitabil, Victoria Nuland din postura aceasta de Guvernator pentru România și sper că ambasadorul american va intra în hainele normale ale convenției de la Viena, privind dreptul diplomatic. În felul acesta, se va rezuma la ceea ce este atribuția sa de ambasador într-o țară străină. Cred că vor fi unele modificări.

Americanii, susținând guvernarea democrată, încercând să-și realizeze puncte de sprijin și zone de influență, interese economice în anumite zone, inclusiv în România, au folosit aceste formule repetate până la exasperare cu drepturile omului, drepturile pentru minorități, statul de drept, democrație șamd. În spatele acestor chestiuni, evident, că și-au urmărit interesele lor economice, strategice șamd. Va fi important ca liderii din România să înțeleagă aceste lucruri și să devină avocați ai interesului românesc și mai puțin ai intereselor grupurilor radicale, dure din SUA, inclusiv în ceea ce privește relația cu Rusia.

Comenteaza aceasta stire

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial
De Neptun TV 7 septembrie 2018

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.

Fostul ministru britanic al Apărării și New Europe, atac la Kovesi și Statul Paralel
De Neptun TV 22 august 2018

Această potențială decizie vine după ani de acuzații din ce în ce mai grave și mai publice de tactici necinstite și înșelătoare folosite pentru a obține rata de condamnare impresionantă a DNA de 92%. Îngrijorările cu privire la un sistem de justiție politizată, care încalcă statul de drept și procedurile legale, i-au făcut pe unii dintre membri guvernului să se gândească la o astfel de întreprindere dramatică, informează, încea mai recentă ediție a sa, reputatul săptămânal cu sediul central la Bruxelles, New Europe, o voce extreme de puternică, neafiliată politic, în cadrul Uniunii Europene.

Premieră în politica românească: Guvernul a solicitat convocarea CSAT pentru rectificarea bugetară
De Mediafax 22 august 2018

Executivul a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consililui Suprem de Apărare a Țării.