vineri, 23 august 2019

Agresivitatea în trafic, cauză a accidentelor mortale: 'Dacă mă apuc de tine, ajungi acasă în patru scânduri!'

Agresivitatea în trafic, cauză a accidentelor mortale: 'Dacă mă apuc de tine, ajungi acasă în patru scânduri!'

Bărbații tineri sunt cei mai agresivi în trafic. Pentru a demonstra că sunt puternici la volan și că sunt stăpânii șoselelor, mulți dintre ei  au reacții violențe față de ceilalți conducători auto.

Psihologii spun că agresivitatea în trafic este una dintre cauzele care plasează  România pe locul 2 într-un top al mortalității din cauza accidentelor rutiere.

După o muncă de mai bine de un an de zile, specialiștii de la Asociația de psihologie și siguranță rutieră au realizat portretul robot al șoferului agresiv. Este de sex masculin, are între 18 și 40 de ani, și de cele mai multe ori conduce o mașină puternică.

65% dintre cei 127 de șoferi chestionați au recunoscut că se enervează atunci când traficul este aglomerat și își asumă riscuri majore când sunt la volan.

"Am observat, de asemenea, legat de agresivitate, că bărbaților le place să șicaneze în trafic. Și mă refer aici la a intra în fața unui alt șofer care merge pe aceeași bandă, alte gesturi sau tot felul de comportamente verbale agresive", a declarat psihologul Mihaela Rus, președintele Asociației Psihotrafiq.

Psihologii au mai constatat că 88% dintre șoferii de până în 25 de ani sunt convinși că riscul de a face un accident este mai mic dacă ai o mașină bună.

"Am vrut să atragem atenția că aceste comportamente agresive se contaminează. De obicei, ceea ce este ‘cool’ se contaminează repede. Adică, dacă celălalt a reușit să depășească coloana, de ce nu aș putea să fac și eu la fel?", a mai susținut psihologul.

Realizatorii studiului  cred că educația rutieră în școli și aplicarea unor amenzi mai drastice ar putea tempera comportamentul agresiv la volan.

"Sancțiuni în concret nu există. Comportamentul agresiv se poate regăsi prin manevre successive de schimbare a benzii de circulație care sunt sancționate ca orice încălcare a normelor de circulație, fie se găsesc prin agresivități fizice sau verbale care se sancționează ca și o încălcare de normă privind conduita socială", a explicat cms. Ciprian Sobaru, șeful Biroului Rutier Constanța.

VEZI ȘI: CODUL RUTIER. Amenzi USTURĂTOARE pentru șoferii agresivi!

Cazurile de șicanare în trafic  sunt numeroase. Unul dintre acestea s-a înregistrat la Constanța, în urmă cu două luni. Atunci un șofer a coborât nervos din mașină și a  agresat verbal un alt conducător auto pentru că  acesta a refuzat să participe la o cursă cu el.

Comenteaza aceasta stire