sîmbătă, 23 martie 2019

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor

Debutul vârstei de consum a substanțelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunță Agenția Națională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Specialiștii susțin că substanțele se găsesc prea ușor.

Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani.

“Potrivit rezultatelor(...) pe un eșantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenți care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenților. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenții care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanțe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenția Națională Antidrog (ANA) la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, specialiștii mai anunță că cele mai multe urgențe medicale în rândul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substanțe psihoactive.

“În anul 2016, serviciile de tratament adresate consumatorilor de droguri au fost accesate de 329 copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, reprezentând 9,3% din totalul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de droguri. (...) Cele mai multe urgențe medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substanțe psihoactive (49% în cazul copiilor și 30% în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani)”, mai anunță specialiștii antidrog.

Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanțe psihoactive cu 5,1%, solvenți/ substanțe inhalante cu 3,6% și cocaină cu 3,3%.

Conform specialiștilor, tinerii consideră că unele droguri se pot găsi “ușor”. Aceștia iau canabisul sau noile substanțe psihoactive din locurile unde își petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, străzi și parcuri, dar și de la școală sau internet.

“În privința locului în care ar putea procura canabis, cele mai des menționate locuri sunt “discoteca/barul” – 24,9%, “pe stradă, în parc” – 21,6%, Internetul – 17%, “în casa dealerului” – 16,4%, “la școală” – 9,7%. În opinia respondenților, noile substanțe psihoactive se pot cumpăra ușor astfel: “la discotecă, într-un bar” – 25%, “pe stradă, în parc” – 20,6%, “cu ajutorul Internet-ului” – 20,6%, “în casa dealerului” – 14,8%, “la cafenea” – 9,5%, “la școală” – 7,4%”, arată studiile Agenției Naționale Antidrog.

Specialiștii susțin că drogurile se găsesc ușor în România, astfel fiind încurajat consumul substanțelor în rândul tinerilor.

“Situația este îngrijorătoare. Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real și efectele acestuia. Cântarea României în școală despre consumul de droguri a fost penibilă. A încurajat consumul de droguri pentru că e haios de prost făcut. Copiii nu înțeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informați. (...) Sunt traficanți de droguri cunoscuți de ani de zile care sunt în comunitate fără nicio problemă. De exemplu, în Ferentari (n.r. - cartier din București) sunt persoane care vând droguri și chiar sunt cunoscuți. Chiar și poliția îi cunoaște, dar nu acționează împotriva lor. (...) Părinții sunt la fel de dezinformați. Ei se trezesc și devin conștienți de acest lucru în momentul în care copiii lor devin consumatori și caută soluții disperate. Dacă părinții nu sunt documentați, în mod sigur nu vor putea să preîntâmpine un dezastru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Ciprian Necula.

De aceeași părere este și psihologul Keren Rosner, care susține că accesul la droguri este ușor.

“Ei (n.r. - elevii) chiar dacă ar fi tentați să încerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificilă, probabil că s-ar reduce numărul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la îndemână si facilitează consumul. Dacă vrea să consume, el găsește. Mulți tineri au posibilitatea să-și cumpere pentru că părinții le dau bani, iar copiii iau drogurile din banii părinților la început, iar când sunt atașați de droguri ajung și la infracțiuni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

Totodată, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog mai precizează că fetele consumă mai multe substanțe sedative și solvenți, celelalte tipuri de droguri fiind consumate mai multe de băieți.

Specialiștii mai susțin că motivele care îi determină pe tineri să consume drogurile sunt diferite: probleme în familie, dorința de a se afirma sau tendințele grupurilor din care fac parte.

“Sunt copii care nu au o viață familială foarte închegată, unită, nu au înțelegere, nu găsesc suport în familie, iar ei își caută persoane cu care să vorbească și să fie înțeleși, adică un grup de prieteni. În această perioadă a adolescenții, grupul de prieteni e foarte important, iar integrarea în grup este esențială pentru ei. În aceste grupuri dacă sunt consumatori de droguri este foarte sigur ca și copilul acesta să fie tentat să consume. Fie din nevoia de a fi acceptat de grup, să nu fie respins, fie din nevoia de a fi cool. El poate chiar să fie îndemnat de prietenii lui să încerce”, a mai adăugat psihologul.

Keren Rosner mai susține că părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor și să intervină ori de cât ori observă schimbări.

“De la un consum ocazional până la dependență nu e cale foarte lungă. Un alt moment dificil este perioada adolescenței. Copilul începe să-și pună întrebări, să afle cine este. Este perioada în care începe conștientizarea de sine, cu faptul că vrea să ia singur decizi, are conflicte cu adulții, pe acest fond trăirile intense îl determină să caute o modalitate de detensionare. Caută să se refugieze în alcool, tutun și droguri. Aceste tentații îl pot transforma într-un adolescent dependent. (...) Cel mai important este ca părinții să observe comportamentul copiilor și să îi ajute, poate chiar să vorbească cu un specialist”, a mai spus Keren Rosner.

De aceeași părere sunt și reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, care susțin că părinții trebuie să monitorizeze pe ce sunt cheltuiți banii de către copii.

“Trebuie să se facă acțiuni de informare și acțiuni de prevenire, pentru că aceste lucruri costă mai puțin decât atunci când se constată că tinerii ajung la dependență de droguri. (...) Părinții trebuie să vadă unde merg banii pe care îi au copiii, să afle pentru ce îi trebuie lui bani și să fie atent în astfel de cazuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Agenția Națională Antidrog mai precizează că există o legătură între absenteismul școlar și consumul de droguri. “În rândul celor care au declarat consum de droguri ilicite cel puțin o dată în viață se regăsesc într-o proporție mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată, elevii care au absentat nemotivat de la ore în ultimele 30 de zile: 56% față de 46,6%. Consumul de droguri poate fi o cauză, însă absenteismul nu este generat neapărat de consumul de droguri”, mai susțin specialiștii antidrog.

 

Comenteaza aceasta stire

România, condamnată la CEDO pentru că a refuzat instruirea unui deținut
De Neptun TV 22 martie 2019

Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 în acest caz. Marian Flămînzeanu a primit 2000 de euro despăgubiri morale.

PERCHEZIȚII DE AMPLOARE la Constanța și alte județe la suspecți bănuiți de evaziune fiscală de peste 6 milioane de dolari
De Neptun TV 21 martie 2019

Aproape 200 de percheziții au loc, joi dimineața, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală. 4,5 milioane de dolari ar fi ajuns în China, fără documente legale.

Guvernul a decis să modifice legea taximetriei prin care să înlăture 'pirateria', după consultările cu transportatorii
De Neptun TV 21 martie 2019

Consultările între secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanții ministerului Transporturilor și cei ai transportatorilor au avut loc în sediul Executivului. În urma discuțiilor s-a decis modificarea legii taximetriei, în scopul „înlăturării pirateriei din transportul de persoane”.

Sărbătoare mare! Ce să NU faci niciodată de Buna Vestire
De Neptun TV 21 martie 2019

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea această.

Ora de vară 2019. Când dăm ceasurile înainte? Se întâmplă curând
De Neptun TV 19 martie 2019

Ora de vară 2019. Astfel, ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie 2019, (fiind ora de vară). Tările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă, vor putea face acest lucru pe 27 octombrie 2019.

SPIT Constanța eliberează PERMISELE DE ACCES în Zona Peninsulară
De Neptun TV 18 martie 2019

Cererile completate și documentele aferente se pot depune la ghișeele următoarelor agenții fiscale, situate la adresele: Str. Sulmona nr. 22 – Agenția fiscală nr. 3; Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall) – Agenția fiscală nr. 5; Bd. Tomis nr. 112 – Agenția fiscală nr. 6.

Exerciții militare în valuri de 5 metri. Forțele Navale Române participă la 'ARIADNE 19'
De Neptun TV 16 martie 2019

Forțele Navale Române participă cu nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu” la exercițiul militar „ARIADNE 19”, defășurat în Marea Mediterană.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzile din oraș - șofer oprit cu un foc de armă, după ce a lovit 5 mașini! VIDEO din mașina Poliției
De Neptun TV 15 martie 2019

În timp ce conducea cu viteză, mașina a lovit 5 autoturisme, dintre care 2 aflate în mers și 3 oprite.

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi!
De Mediafax 15 martie 2019

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la contrabandiștii de tutun! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Un număr de 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, au loc, vineri dimineață, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite și la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!
De Neptun TV 13 martie 2019

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 'A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină'
De Mediafax 13 martie 2019

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Senatorul Vergil Chițac, pasibil de dosar penal pentru fals în declarații!
De Neptun TV 12 martie 2019

Senatorul de Constanța Vergil Chițac riscă să fie cercetat penal pentru fals în declarații. Parlamentarul constănțean nu a specificat în declarațiile de interese faptul că deține și funcția de președinte al Asociației „Constanța Altfel”.

Începe Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului - ce ai voie să mănânci astăzi!
De Neptun TV 10 martie 2019

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paști, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărțirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, amintește Adrian Cocoșilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Marinari repatriați după ce autoritățile au vândut vasul din Portul Constanța și au plătit salariile
De Neptun TV 10 martie 2019

Marinarii de pe o navă sub pavilion Panama, reținută în portul Constanța, au putut fi repatriați după ce autoritățile portuare au vândut vasul pentru plata salariilor navigatorilor, restante de jumătate de an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții 40 de Mucenici - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Mediafax 9 martie 2019

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani care pentru credința lor au fost omorâți în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se prepara și împărți mucenici copți sau fierți.

SIMULARE EVALUARE 2019: Luni încep testările pentru elevii de clasa a VIII-a și a VII-a/ Calendar și SUBIECTE
De Mediafax 8 martie 2019

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019, anunță Ministerul Educației Naționale, într-un comunicat de presă.

Sărbătoare mare sâmbătă! Ce să nu faci niciodată de Sfinții 40 de mucenici
De Neptun TV 8 martie 2019

Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.

8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, de la activism la sărbătoare
De Mediafax 7 martie 2019

Ziua Internațională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinței femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie și rasă.

CONSTANȚA. Cum vor arăta viitoarele semafoare!
De Neptun TV 7 martie 2019

Primăria își propune prin astfel de proiecte mărirea vizibilității semafoarelor și scăderea numărului accidentelor rutiere în oraș.

CONSTANȚA. Cine sunt pescarii căutați pe mare - unul dintre ei este patron de cherhana!
De Neptun TV 7 martie 2019

Trei pescari din sudul litoralului au dispărut miercuri seara, după ce au ieșit pe mare pe furtună. La căutări participă și autoritățile din Bulgaria.