joi, 17 ianuarie 2019

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor

Debutul vârstei de consum a substanțelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunță Agenția Națională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Specialiștii susțin că substanțele se găsesc prea ușor.

Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani.

“Potrivit rezultatelor(...) pe un eșantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenți care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenților. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenții care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanțe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenția Națională Antidrog (ANA) la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, specialiștii mai anunță că cele mai multe urgențe medicale în rândul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substanțe psihoactive.

“În anul 2016, serviciile de tratament adresate consumatorilor de droguri au fost accesate de 329 copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, reprezentând 9,3% din totalul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de droguri. (...) Cele mai multe urgențe medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substanțe psihoactive (49% în cazul copiilor și 30% în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani)”, mai anunță specialiștii antidrog.

Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanțe psihoactive cu 5,1%, solvenți/ substanțe inhalante cu 3,6% și cocaină cu 3,3%.

Conform specialiștilor, tinerii consideră că unele droguri se pot găsi “ușor”. Aceștia iau canabisul sau noile substanțe psihoactive din locurile unde își petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, străzi și parcuri, dar și de la școală sau internet.

“În privința locului în care ar putea procura canabis, cele mai des menționate locuri sunt “discoteca/barul” – 24,9%, “pe stradă, în parc” – 21,6%, Internetul – 17%, “în casa dealerului” – 16,4%, “la școală” – 9,7%. În opinia respondenților, noile substanțe psihoactive se pot cumpăra ușor astfel: “la discotecă, într-un bar” – 25%, “pe stradă, în parc” – 20,6%, “cu ajutorul Internet-ului” – 20,6%, “în casa dealerului” – 14,8%, “la cafenea” – 9,5%, “la școală” – 7,4%”, arată studiile Agenției Naționale Antidrog.

Specialiștii susțin că drogurile se găsesc ușor în România, astfel fiind încurajat consumul substanțelor în rândul tinerilor.

“Situația este îngrijorătoare. Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real și efectele acestuia. Cântarea României în școală despre consumul de droguri a fost penibilă. A încurajat consumul de droguri pentru că e haios de prost făcut. Copiii nu înțeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informați. (...) Sunt traficanți de droguri cunoscuți de ani de zile care sunt în comunitate fără nicio problemă. De exemplu, în Ferentari (n.r. - cartier din București) sunt persoane care vând droguri și chiar sunt cunoscuți. Chiar și poliția îi cunoaște, dar nu acționează împotriva lor. (...) Părinții sunt la fel de dezinformați. Ei se trezesc și devin conștienți de acest lucru în momentul în care copiii lor devin consumatori și caută soluții disperate. Dacă părinții nu sunt documentați, în mod sigur nu vor putea să preîntâmpine un dezastru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Ciprian Necula.

De aceeași părere este și psihologul Keren Rosner, care susține că accesul la droguri este ușor.

“Ei (n.r. - elevii) chiar dacă ar fi tentați să încerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificilă, probabil că s-ar reduce numărul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la îndemână si facilitează consumul. Dacă vrea să consume, el găsește. Mulți tineri au posibilitatea să-și cumpere pentru că părinții le dau bani, iar copiii iau drogurile din banii părinților la început, iar când sunt atașați de droguri ajung și la infracțiuni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

Totodată, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog mai precizează că fetele consumă mai multe substanțe sedative și solvenți, celelalte tipuri de droguri fiind consumate mai multe de băieți.

Specialiștii mai susțin că motivele care îi determină pe tineri să consume drogurile sunt diferite: probleme în familie, dorința de a se afirma sau tendințele grupurilor din care fac parte.

“Sunt copii care nu au o viață familială foarte închegată, unită, nu au înțelegere, nu găsesc suport în familie, iar ei își caută persoane cu care să vorbească și să fie înțeleși, adică un grup de prieteni. În această perioadă a adolescenții, grupul de prieteni e foarte important, iar integrarea în grup este esențială pentru ei. În aceste grupuri dacă sunt consumatori de droguri este foarte sigur ca și copilul acesta să fie tentat să consume. Fie din nevoia de a fi acceptat de grup, să nu fie respins, fie din nevoia de a fi cool. El poate chiar să fie îndemnat de prietenii lui să încerce”, a mai adăugat psihologul.

Keren Rosner mai susține că părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor și să intervină ori de cât ori observă schimbări.

“De la un consum ocazional până la dependență nu e cale foarte lungă. Un alt moment dificil este perioada adolescenței. Copilul începe să-și pună întrebări, să afle cine este. Este perioada în care începe conștientizarea de sine, cu faptul că vrea să ia singur decizi, are conflicte cu adulții, pe acest fond trăirile intense îl determină să caute o modalitate de detensionare. Caută să se refugieze în alcool, tutun și droguri. Aceste tentații îl pot transforma într-un adolescent dependent. (...) Cel mai important este ca părinții să observe comportamentul copiilor și să îi ajute, poate chiar să vorbească cu un specialist”, a mai spus Keren Rosner.

De aceeași părere sunt și reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, care susțin că părinții trebuie să monitorizeze pe ce sunt cheltuiți banii de către copii.

“Trebuie să se facă acțiuni de informare și acțiuni de prevenire, pentru că aceste lucruri costă mai puțin decât atunci când se constată că tinerii ajung la dependență de droguri. (...) Părinții trebuie să vadă unde merg banii pe care îi au copiii, să afle pentru ce îi trebuie lui bani și să fie atent în astfel de cazuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Agenția Națională Antidrog mai precizează că există o legătură între absenteismul școlar și consumul de droguri. “În rândul celor care au declarat consum de droguri ilicite cel puțin o dată în viață se regăsesc într-o proporție mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată, elevii care au absentat nemotivat de la ore în ultimele 30 de zile: 56% față de 46,6%. Consumul de droguri poate fi o cauză, însă absenteismul nu este generat neapărat de consumul de droguri”, mai susțin specialiștii antidrog.

 

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Bătaie de joc la RAR - constănțenii, trimiși la reprezentanța de la Ialomița sau Călărași!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Clienții RAR Constanța sunt trimiși la alte reprezentanțe fără programări, după ce punctul de la Constanța este nefuncțional din data de 9 ianuarie.

Poliția Română a scos la concurs 290 de posturi pentru civili!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Un număr de 290 de posturi în Poliția Română au fost scoase la concurs prin încadrare directă.

CONSTANȚA. Accident cumplit după 'curba morții' - mașină încolăcită de un copac, bărbat strivit între fiare! O femeie este în comă - IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Conform medicilor care au intervenit la accident, persoana decedata este un bărbat de 43 ani, iar cealaltă victima are 40 de ani și este în comă.

CONSTANȚA. Descoperire inedită în urma unei percheziții - cultură de canabis într-un apartament, un bărbat a fost reținut! VIDEO
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Cultura de cannabis descoperită într-un apartament era formată din 27 de plante. Persoana a fost reținută de procurorii DIICOT.

Percheziții în România și Elveția pentru destructurarea unei rețele de proxenetism! Suspecții au racolat tinere folosind metoda loverboy
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Polițiștii fac, miercuri, 11 percheziții în județele Argeș și Maramureș, dar și două percheziții domiciliare în Elveția, pentru destructurarea unei rețele de proxenetism bănuite că a obligat 11 tinere să se prostitueze în Elveția și Italia.Membrii grupării au obținut astfel peste 2 milioane de euro.

CONSTANȚA. Carantină la Spitalul Județean - în ce secții nu este permis accesul vizitatorilor!
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Ca urmare a numărului crescut de viroze și infecții respiratorii înregistrate în ultima perioadă, dar și la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, conducerea SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a luat mai multe hotărâri în privința accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești.

CONSTANȚA. Trafic blocat de inconștiența unui șofer de autobuz - a coborât 'să-și cumpere ceva', iar mașina cu călători a luat-o la vale!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Șoferul unui autobuz a primit o amendă de peste 4.000 de lei după ce a coborât fără să asigure mașina, iar autobuzul a alunecat peste un scuar, blocând parțial o intersecție din municipiul Constanța.

CONSTANȚA. Povestea statuii lui Mihai Eminescu de pe faleză, dezvelită de regele Carol al II-lea!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului Constanța, intitulată „Elegia“, a fost dezvelită de regele Carol al II-lea și a fost sculptată de Oscar Han, un mare artist al vremii. Ansamblul statuar a fost comandat de Ion N. Roman, scrie adevarul.ro.

ANP: Peste 14.400 de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. Mulți au revenit în pușcărie
De Neptun TV 14 ianuarie 2019

De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu.

Alexandru Rafila, Societatea de Microbiologie: Vaccinarea antigripală este potrivită și în ianuarie
De Mediafax 14 ianuarie 2019

Copiii cu viroze respiratorii trebuie să fie examinați de medic și să nu ia antibiotice.

O constănțeancă este prima femeie timonier din flota Deltei. Ce își dorește tânăra pe viitor
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Ea și-a propus să devină prima femeie comandant a unei nave de pasageri din Delta Dunării, însă acest lucru se va putea întâmpla peste patru ani, conform legislației în vigoare.

Papa Francisc vine în România!
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Potrivit sursei citate, programul de călătorie va fi publicat la o dată ulterioară.

VISCOLUL provoacă probleme: Drumuri închise și restricții din cauza zăpezii
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Două trenuri au acumulat întârzieri de aproape 4 ore, vineri dimineață, după ce locomotiva trenului Regio care se deplasa pe ruta Târgu Jiu – Craiova s-a defectat între stațiile Cărbunești și Jupânești.

SĂRBĂTOARE MARE! Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ioan!
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

Iordăneala, pe de altă parte, presupune ca bărbații să ia agheasmă de la preot și să stropească pe toți cei care le ies în cale, făcându-le urări, iar în schimb aceștia să le ofere o sumă de bani.

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Botezului Domnului, o reînnoire a botezului nostru
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

"Botezul nu este o simplă stropire cu apă, ci este primirea iubirii și harului Preasfintei Treimi. Când noi gustăm apă de la botez ne întâlnim cu iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Când sunt stropite casele noastre ele nu sunt stropite cu apă simplă, ci cu apă plină de harul Preasfintei Treimi, ca toată viața noastră să fie sfințită, curățită, luminată și plină de binecuvântarea Preasfintei Treimi", a spus patriarhul BOR.

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului de Bobotează. Oamenii au venit și de la ora 4 dimineața ca să ia apă sfințită
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută și sub denumirile "Arătarea Domnului" și "Epifania", este celebrată de creștini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfințirea apei, include și o serie de obiceiuri și tradiții - fetele își visează ursitul, iar bărbații scot crucea din apă.

Ajunul Bobotezei între tradiții și superstiții. Ce să NU faci niciodată în această zi
De Neptun TV 2 ianuarie 2019

Acest lucru e posibil datorită numărului mare de practici magico-rituale, cât și prin intensitatea sacralității ce se pogoară asupra ei. Ajunul Bobotezei se serbează prin post, deoarece se spune că cine va posti in ajun de Bobotează va avea noroc tot anul.

Recomandările Poliției Române pentru cei care aleg să petreacă Revelionul la evenimente în aer liber
De Neptun TV 30 decembrie 2018

- Dacă vă deplasați cu mașina în zone în care se organizează manifestări publice, respectați indicațiile polițiștilor rutieri, lăsați vehiculele în parcări sau, pe timpul nopții, în zone iluminate. Nu păstrați în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!

RETROSPECTIVĂ 2018 Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România
De Neptun TV 28 decembrie 2018

În 2018, s-a înregistrat și o premieră pentru sistemul public de sănătate. În martie s-a realizat un transplant parțial de cornee prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty) la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila''.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce TREBUIE să faci ca să îți meargă bine tot anul
De Neptun TV 28 decembrie 2018

Tot la Anul Nou, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului și s-o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucru în anul ce vine.

Creșteri salariale de la 1 ianuarie 2019. Ce bugetari nu vor primi bani în plus
De Neptun TV 27 decembrie 2018

De la 1 ianuarie 2019, bugetarii vor beneficia din nou de o creștere salarială, potrivit Legii salarizării. Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii și asistentele, care au primit de la 1 martie 2018 o creștere până la nivelul din 2022.