marţi, 20 noiembrie 2018

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor

Debutul vârstei de consum a substanțelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunță Agenția Națională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Specialiștii susțin că substanțele se găsesc prea ușor.

Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani.

“Potrivit rezultatelor(...) pe un eșantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenți care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenților. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenții care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanțe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenția Națională Antidrog (ANA) la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, specialiștii mai anunță că cele mai multe urgențe medicale în rândul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substanțe psihoactive.

“În anul 2016, serviciile de tratament adresate consumatorilor de droguri au fost accesate de 329 copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, reprezentând 9,3% din totalul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de droguri. (...) Cele mai multe urgențe medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substanțe psihoactive (49% în cazul copiilor și 30% în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani)”, mai anunță specialiștii antidrog.

Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanțe psihoactive cu 5,1%, solvenți/ substanțe inhalante cu 3,6% și cocaină cu 3,3%.

Conform specialiștilor, tinerii consideră că unele droguri se pot găsi “ușor”. Aceștia iau canabisul sau noile substanțe psihoactive din locurile unde își petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, străzi și parcuri, dar și de la școală sau internet.

“În privința locului în care ar putea procura canabis, cele mai des menționate locuri sunt “discoteca/barul” – 24,9%, “pe stradă, în parc” – 21,6%, Internetul – 17%, “în casa dealerului” – 16,4%, “la școală” – 9,7%. În opinia respondenților, noile substanțe psihoactive se pot cumpăra ușor astfel: “la discotecă, într-un bar” – 25%, “pe stradă, în parc” – 20,6%, “cu ajutorul Internet-ului” – 20,6%, “în casa dealerului” – 14,8%, “la cafenea” – 9,5%, “la școală” – 7,4%”, arată studiile Agenției Naționale Antidrog.

Specialiștii susțin că drogurile se găsesc ușor în România, astfel fiind încurajat consumul substanțelor în rândul tinerilor.

“Situația este îngrijorătoare. Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real și efectele acestuia. Cântarea României în școală despre consumul de droguri a fost penibilă. A încurajat consumul de droguri pentru că e haios de prost făcut. Copiii nu înțeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informați. (...) Sunt traficanți de droguri cunoscuți de ani de zile care sunt în comunitate fără nicio problemă. De exemplu, în Ferentari (n.r. - cartier din București) sunt persoane care vând droguri și chiar sunt cunoscuți. Chiar și poliția îi cunoaște, dar nu acționează împotriva lor. (...) Părinții sunt la fel de dezinformați. Ei se trezesc și devin conștienți de acest lucru în momentul în care copiii lor devin consumatori și caută soluții disperate. Dacă părinții nu sunt documentați, în mod sigur nu vor putea să preîntâmpine un dezastru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Ciprian Necula.

De aceeași părere este și psihologul Keren Rosner, care susține că accesul la droguri este ușor.

“Ei (n.r. - elevii) chiar dacă ar fi tentați să încerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificilă, probabil că s-ar reduce numărul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la îndemână si facilitează consumul. Dacă vrea să consume, el găsește. Mulți tineri au posibilitatea să-și cumpere pentru că părinții le dau bani, iar copiii iau drogurile din banii părinților la început, iar când sunt atașați de droguri ajung și la infracțiuni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

Totodată, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog mai precizează că fetele consumă mai multe substanțe sedative și solvenți, celelalte tipuri de droguri fiind consumate mai multe de băieți.

Specialiștii mai susțin că motivele care îi determină pe tineri să consume drogurile sunt diferite: probleme în familie, dorința de a se afirma sau tendințele grupurilor din care fac parte.

“Sunt copii care nu au o viață familială foarte închegată, unită, nu au înțelegere, nu găsesc suport în familie, iar ei își caută persoane cu care să vorbească și să fie înțeleși, adică un grup de prieteni. În această perioadă a adolescenții, grupul de prieteni e foarte important, iar integrarea în grup este esențială pentru ei. În aceste grupuri dacă sunt consumatori de droguri este foarte sigur ca și copilul acesta să fie tentat să consume. Fie din nevoia de a fi acceptat de grup, să nu fie respins, fie din nevoia de a fi cool. El poate chiar să fie îndemnat de prietenii lui să încerce”, a mai adăugat psihologul.

Keren Rosner mai susține că părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor și să intervină ori de cât ori observă schimbări.

“De la un consum ocazional până la dependență nu e cale foarte lungă. Un alt moment dificil este perioada adolescenței. Copilul începe să-și pună întrebări, să afle cine este. Este perioada în care începe conștientizarea de sine, cu faptul că vrea să ia singur decizi, are conflicte cu adulții, pe acest fond trăirile intense îl determină să caute o modalitate de detensionare. Caută să se refugieze în alcool, tutun și droguri. Aceste tentații îl pot transforma într-un adolescent dependent. (...) Cel mai important este ca părinții să observe comportamentul copiilor și să îi ajute, poate chiar să vorbească cu un specialist”, a mai spus Keren Rosner.

De aceeași părere sunt și reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, care susțin că părinții trebuie să monitorizeze pe ce sunt cheltuiți banii de către copii.

“Trebuie să se facă acțiuni de informare și acțiuni de prevenire, pentru că aceste lucruri costă mai puțin decât atunci când se constată că tinerii ajung la dependență de droguri. (...) Părinții trebuie să vadă unde merg banii pe care îi au copiii, să afle pentru ce îi trebuie lui bani și să fie atent în astfel de cazuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Agenția Națională Antidrog mai precizează că există o legătură între absenteismul școlar și consumul de droguri. “În rândul celor care au declarat consum de droguri ilicite cel puțin o dată în viață se regăsesc într-o proporție mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată, elevii care au absentat nemotivat de la ore în ultimele 30 de zile: 56% față de 46,6%. Consumul de droguri poate fi o cauză, însă absenteismul nu este generat neapărat de consumul de droguri”, mai susțin specialiștii antidrog.

 

Comenteaza aceasta stire

LUJU.RO. Prof. univ. dr. Gheorghe Dobrican: 'Unele persoane au fost trimise in judecata si condamnate prin invocarea unor prevederi care au fost constatate ca fiind neconstitutionale...'
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

In aceasta analiza, profesorul Dobrican arata ca cei carora le poate fi imputata situatia tragica in care mii de persoane au fost condamnate pentru infractiuni dezincriminate sau declarate neconstitutionale sunt Parlamentul Romaniei si organele de justitie care au obstructionat autoritatea CCR prin nepunerea in acord a legislatiei romane cu Decizii CCR.

Furtul secolului: Povestea tablourilor arse și cum a apărut un Picasso la Tulcea după 6 ani
De Mediafax 18 noiembrie 2018

Procurorii au reușit să ajungă la hoții de tablouri la două luni după ce aceștia au ajuns în țară. Încercau să vândă tablourile și așa au data de urma lor. Trei dintre suspecți - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru - au fost reținuți de procurorii DIICOT, iar în 21 ianuarie 2013, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

CONSTANȚA. Control la Teatrul de Stat, după ce mai mulți actori au acuzat conducerea de abuzuri
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Consiliul Județean Constanța trimite corpul de control la Teatrul de Stat din Constanța, după ce mai mulți actori au semnat o scrisoare în care acuză conducerea de abuzuri, între care alegerea unor spectacole în care rolul principal e deținut de director sau favorizarea unor angajați.

CONSTANȚA. Apel disperat al unei tinere pentru salvarea soțului: 'Din păcate sunt neputincioasă în fața sorții, în fața sistemului...'
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Soția lui este disperată și face apel la autorități ca soțul ei să fie transferat la un spital din Belgia.

Nicolae Voiculeț, concert în China!
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Cu ocazia Celebrării Aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a României și 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, la invitația Institutului Cultural Român de la Beijing, în colaborare cu instituții prestigioase din China, muzicianul român, Nicolae Voiculeț, va susține mâine primul concert din cadrul turneului internațional, “Muzica Unirii”, la Quan Shanshi Art Center, din Hangzhou/China.

CONSTANȚA. Pacient în stare critică transportat pe brațe de la elicopter, pentru că aleea heliportului era blocată de o mașină
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Bolnavul este luat de asistente, paramedici și brancardieri, dar și voluntari care dau o mână de ajutor în transportarea acestuia cu targa, pe brațe, printre mașinile parcate.

Pesta Porcină Africană a ajuns în 287 de localități. Despăgubirile depășesc 190 milioane lei
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

În plus, în total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală, a mai informat miercuri seara ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzi - șoferul unui BMW, căutat de polițiști! Oamenii legii au tras și focuri de armă
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Astfel, polițiștii au pornit în urmărirea sa, iar șoferul a pierdut controlul direcției de mers, a intrat în coliziune cu un gard din beton al unui imobil, iar apoi a abandonat mașina și a fugit.

LA MULȚI ANI, DOBROGEA! Ziua Dobrogei sărbătorită cu fast la Constanța. VIDEO
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Și primarul orașului, Decebal Făgădău, s-a bucurat de bunătățile de la Pavilion și ne-a mărturisit care sunt preparatele cu care se mândrește din zona Dobrogei.

A început Postul Crăciunului! Ce este INTERZIS să facem vreme de 40 de zile și când sunt zilele cu dezlegări la pește
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Postul Crăciunului a început azi și se încheie în noaptea zilei de 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru. Dezlegarea la alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

UTIL. Cum să-ți micșorezi factura la încălzire - ponturi de la instalatori!
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Nu îți usca hainele pe calorifere și asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură.

Clip de promovare a orașului Constanța și a stațiunii Mamaia, realizat gratuit de o echipă de tineri
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Imaginile surprind cele mai spectaculoase puncte de atracție dar și fragmente din evenimentele desfășurate în această vară care au strâns zeci de mii de persoane la Constanța.

ZIUA DOBROGEI, sărbătorită la Constanța! Patru zile cu muzică, dansuri, bucate tradiționale, ateliere meșteșugărești și expoziții de fotografie!
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Ziua Dobrogei va fi serbată la Constanța începând de miercuri, 14 noiembrie, până la finele săptămânii. Data de 14 noiembrie 1878 marchează revenirea provinciei la patria-mamă.

CONSTANȚA. Bilanțul teribilului accident de aseară, produs de un șofer de 20 de ani - un tânăr a murit, o femeie în stare critică! Șoferul, cercetat în libertate!
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Unul dintre cei patru răniți în accidentul de duminică seara din Constanța, unde un șofer a intrat în plin într-un grup de persoane care traversau pe trecere, a murit la spital, în timp ce o altă victimă este în stare critică, au anunțat reprezentanții Spitalului Județean din Constanța.

Zeci de români blocați în Bulgaria din cauza protestelor privind scumpirea carburanților. Cât costă un litru la vecini
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Scumpirea carburanților cu 5% în țara vecină a dus la proteste în urma cărora mii de cetățeni străini, printre care și români, au rămas blocați în trafic, atât pe direcția spre România, cât și spre Grecia.

Numărul posturilor din 21 de ministere și din ANAF va fi redus! Peste 4.000 de posturi tăiate
De Neptun TV 10 noiembrie 2018

Numărul posturilor din 21 de ministere și din Agenția Națională de Administrare Fiscală va fi redus, măsura făcând parte din prevederile programului de guvernare al PSD privind reforma administrației publice, arată un proiect de act normativ publicat de Ministrul Finanțelor.

Guvernul a decis: Salariul minim, diferențiat în funcție de studii și vechime!
De Neptun TV 10 noiembrie 2018

Angajatorii din România vor fi obligați să le acorde angajaților un salariu minim diferențiat în funcție de studii și vechime, a decis vineri Guvernul, adoptând o Ordonanță de Urgență care stabilește cadrul pentru introducerea acestei diferențieri.

CONSTANȚA. Descoperire incredibilă în curtea unei mănăstiri - câini chinuiți și înfometați: 'Ne-au spus că le dau mâncare și apă doar marțea și joia' FOTO
De Neptun TV 9 noiembrie 2018

În curtea mănăstirii au fost descoperiți 17 câini legați de stâlpi, cu lanțuri lungi de o jumătate de metru. Mai mult, călugării au spus că le dau mâncare și apă doar marțea și joia.

ALERTĂ. Nou focar de pestă porcină și în județul Constanța. Au fost declarate deja 85 de focare în județ
De Neptun TV 9 noiembrie 2018

Până în prezent, în județul Constanța au fost declarate 85 de focare de pestă porcină africană, în peste 40 de localități, la porcii domestici, dar și trei cazuri la mistreți.

Când începe Postul Crăciunului în 2018 și ce reprezintă Postul Nașterii Domnului
De Neptun TV 9 noiembrie 2018

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioși în întreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu dă putința curățării trupești și sufletești.