sîmbătă, 23 februarie 2019

ALARMANT! Medicamentele banale cu care se droghează adolescenții!

ALARMANT! Medicamentele banale cu care se droghează adolescenții!

Un sfert dintre români folosesc medicamente prescrise corect pe rețete, dar care ajung să fie folosite în alt scop. Iar cei mai vulnerabili sunt tinerii, care folosesc medicamentele și pentru a se droga, avertizează medicii.

„Adolescenții pot să folosească ceea ce se găsește în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte și pentru patologia pe care aceștia o au. Atenție familii, țineți-vă medicamentele sub supraveghere, atenție la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea ușor și care conțin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei știu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste rețete“, atrage atenția Doina Cozman, președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS).

Și mai grav este că unii dintre consumatori au învățat de pe internet cum să extragă substanțele periculoase din medicamente banale.

„Și adolescenții, dar și adulții tineri, care au potențial de adicție (dependență n.r.), știu aceste preparate care se vând de multe ori cu o rețetă simplă și știu în plus să extragă codeina, de exemplu, care știm că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, își fac aceste extracții de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte ușor prin rețete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar“, a mai spus specialistul.

Cele mai căutate medicamente-droguri

Farmaciștii știu sau bănuiesc că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat.

„Cele mai cerute medicamente sunt Xanax (somnifer și calmant), Diazepam (somnifer) sau Anxiar (tratamentul stărilor de anxietate). Alte medicamente sunt Tramadol și Doreta, care conține Tramadol și paracetamol. Un alt medicament vândut des în farmacii fără rețetă este Extraveralul, care conține Fenobarbital. Vin și spun că au insomnii, că sunt neliniștiți, iar în unii farmaciști le dau medicamentele fără rețetă. Codeina este un alt medicament căutat, care se dă pe rețetă. Mai sunt medicamente care conțin Codeină în doză mică și se eliberează fără rețetă, cum ar fi Fasconal sau Codamin“, a explicat, pentru „Adevărul“, diriginta unei farmacii.

Deși medicamentele ar trebui eliberate numai pe bază de rețetă medicală, uneori farmaciștii mai închid ochii.

„Ori merg la medicii de familie și spun că au o nevralgie și iau rețetă pentru analgezice precum Tramadol, ori merg direct la farmacie și se înțeleg cu farmaciștii. Aceste medicamente trebuie eliberate doar cu prescripție medicală, nu intră în categoria celor de urgență pentru care farmacistul poate face excepție. În această categorie intră antibioticele sau medicamentele pentru tratarea diferitelor afecțiuni, precum cele cardiovasculare. Alt medicament pentru care farmaciștii omit uneori să ceară rețetă este Tussin Forte“, a mai spus farmacista.

Unul dintre medicamentele care pot fi obținute ușor din farmacii și care are efect psihotrop puternic este Tramadol. Acesta este un analgezic opioid, cu acțiune intensă, folosit la tratarea durerilor acute sau cronice. Mai mult, în farmacii se găsesc nu mai puțin de 20 de preparate farmaceutice care conțin această substanță.

Material preluat de pe adevarul.ro

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Încă o persoană a murit răpusă de gripă - femeia era vaccinată anti-gripal!
De Neptun TV 14 februarie 2019

În 30 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat oficial că în România este epidemie de gripă, la acel moment fiind înregistrate 54 de decese.

ALERTĂ. Medicamentul de tuse EURESPAL, restras din farmacii. Prezintă riscuri CARDIACE
De Neptun TV 12 februarie 2019

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a transmis, marți, că s-a luat decizia retragerii medicamentului Eurespal de pe piață. Decizia s-a luat la nivelul Uniunii Europene, după o anchetă a autorităților din Franța.

Cum puteți verifica dacă medicul care urmează să vă consulte sau opereze are dreptul să profeseze în România
De Mediafax 12 februarie 2019

După cazul falsului chirurg italian, Matteo Politi, acuzat că a operat în mai multe clinici private din București, alte cazuri de acest gen, ar fi bine să verificați statusul unui medic înainte de o a efectua o vizită la respectivul medic.

CONSTANȚA. O femeie de 74 de ani, a 95-a victimă a virusului gripal!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, după ce numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ce trebuie să faci dacă suferi de gripă - Detaliile care îți pot salva viața
De Neptun TV 4 februarie 2019

Ideal ar fi că pacientul bolnav să stea acasă o săptămâna, astfel încât să nu transmită virusul altor persoane, dar să reducă totodată și riscul de complicații.

Cele trei tulpini ale virusului gripal, explicate. Medicul Adrian Streinu-Cercel: Diferența e în complicațiile generate
De Neptun TV 2 februarie 2019

Potrivit medicului Streinu-Cercel, virusul de tip A este cel mai frecvent în această perioadă.

CONSTANȚA. Spitalul Județean a fost dotat cu aparatură modernă pentru investigații endoscopice
De Neptun TV 31 ianuarie 2019

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța se pot face investigații endoscopice digestive cu aparatură cumpărată cu bani de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Constanța.

EPIDEMIE DE GRIPĂ, declarată în România! Care sunt MĂSURILE impuse - anunțul Ministrului Sănătății
De Neptun TV 30 ianuarie 2019

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii.

ALARMANT. Numărul total al deceselor din cauza gripei a ajuns la 47
De Neptun TV 28 ianuarie 2019

Trei bărbați în vârstă de 40, 49 și 93 de ani din județele Giurgiu, Brăila și respectiv București, precum și o femeie de 87 de ani din județul Iași au murit din cauza gripei, numărul total al deceselor ajungând astfel la 43. Cu toții sufereau și de alte boli și nu erau vaccinați antigripal.

Sorina Pintea: Suntem în pragul unei EPIDEMII de gripă. Măsurile implementate de Ministerul Sănătății
De Neptun TV 25 ianuarie 2019

Sorina Pintea a precizat că ultimele două săptămâni au fost declarate saptămâni epidemice, astfel că „suntem în pragul unei epidemii“. Ea a explicat că, pentru a declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni în care numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate.