vineri, 19 iulie 2019

ALARMANT! Medicamentele banale cu care se droghează adolescenții!

ALARMANT! Medicamentele banale cu care se droghează adolescenții!

Un sfert dintre români folosesc medicamente prescrise corect pe rețete, dar care ajung să fie folosite în alt scop. Iar cei mai vulnerabili sunt tinerii, care folosesc medicamentele și pentru a se droga, avertizează medicii.

„Adolescenții pot să folosească ceea ce se găsește în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte și pentru patologia pe care aceștia o au. Atenție familii, țineți-vă medicamentele sub supraveghere, atenție la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea ușor și care conțin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei știu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste rețete“, atrage atenția Doina Cozman, președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS).

Și mai grav este că unii dintre consumatori au învățat de pe internet cum să extragă substanțele periculoase din medicamente banale.

„Și adolescenții, dar și adulții tineri, care au potențial de adicție (dependență n.r.), știu aceste preparate care se vând de multe ori cu o rețetă simplă și știu în plus să extragă codeina, de exemplu, care știm că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, își fac aceste extracții de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte ușor prin rețete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar“, a mai spus specialistul.

Cele mai căutate medicamente-droguri

Farmaciștii știu sau bănuiesc că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat.

„Cele mai cerute medicamente sunt Xanax (somnifer și calmant), Diazepam (somnifer) sau Anxiar (tratamentul stărilor de anxietate). Alte medicamente sunt Tramadol și Doreta, care conține Tramadol și paracetamol. Un alt medicament vândut des în farmacii fără rețetă este Extraveralul, care conține Fenobarbital. Vin și spun că au insomnii, că sunt neliniștiți, iar în unii farmaciști le dau medicamentele fără rețetă. Codeina este un alt medicament căutat, care se dă pe rețetă. Mai sunt medicamente care conțin Codeină în doză mică și se eliberează fără rețetă, cum ar fi Fasconal sau Codamin“, a explicat, pentru „Adevărul“, diriginta unei farmacii.

Deși medicamentele ar trebui eliberate numai pe bază de rețetă medicală, uneori farmaciștii mai închid ochii.

„Ori merg la medicii de familie și spun că au o nevralgie și iau rețetă pentru analgezice precum Tramadol, ori merg direct la farmacie și se înțeleg cu farmaciștii. Aceste medicamente trebuie eliberate doar cu prescripție medicală, nu intră în categoria celor de urgență pentru care farmacistul poate face excepție. În această categorie intră antibioticele sau medicamentele pentru tratarea diferitelor afecțiuni, precum cele cardiovasculare. Alt medicament pentru care farmaciștii omit uneori să ceară rețetă este Tussin Forte“, a mai spus farmacista.

Unul dintre medicamentele care pot fi obținute ușor din farmacii și care are efect psihotrop puternic este Tramadol. Acesta este un analgezic opioid, cu acțiune intensă, folosit la tratarea durerilor acute sau cronice. Mai mult, în farmacii se găsesc nu mai puțin de 20 de preparate farmaceutice care conțin această substanță.

Material preluat de pe adevarul.ro

Comenteaza aceasta stire