luni, 23 iulie 2018

ALARMANT! Medicamentele banale cu care se droghează adolescenții!

ALARMANT! Medicamentele banale cu care se droghează adolescenții!

Un sfert dintre români folosesc medicamente prescrise corect pe rețete, dar care ajung să fie folosite în alt scop. Iar cei mai vulnerabili sunt tinerii, care folosesc medicamentele și pentru a se droga, avertizează medicii.

„Adolescenții pot să folosească ceea ce se găsește în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte și pentru patologia pe care aceștia o au. Atenție familii, țineți-vă medicamentele sub supraveghere, atenție la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea ușor și care conțin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei știu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste rețete“, atrage atenția Doina Cozman, președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS).

Și mai grav este că unii dintre consumatori au învățat de pe internet cum să extragă substanțele periculoase din medicamente banale.

„Și adolescenții, dar și adulții tineri, care au potențial de adicție (dependență n.r.), știu aceste preparate care se vând de multe ori cu o rețetă simplă și știu în plus să extragă codeina, de exemplu, care știm că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, își fac aceste extracții de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte ușor prin rețete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar“, a mai spus specialistul.

Cele mai căutate medicamente-droguri

Farmaciștii știu sau bănuiesc că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat.

„Cele mai cerute medicamente sunt Xanax (somnifer și calmant), Diazepam (somnifer) sau Anxiar (tratamentul stărilor de anxietate). Alte medicamente sunt Tramadol și Doreta, care conține Tramadol și paracetamol. Un alt medicament vândut des în farmacii fără rețetă este Extraveralul, care conține Fenobarbital. Vin și spun că au insomnii, că sunt neliniștiți, iar în unii farmaciști le dau medicamentele fără rețetă. Codeina este un alt medicament căutat, care se dă pe rețetă. Mai sunt medicamente care conțin Codeină în doză mică și se eliberează fără rețetă, cum ar fi Fasconal sau Codamin“, a explicat, pentru „Adevărul“, diriginta unei farmacii.

Deși medicamentele ar trebui eliberate numai pe bază de rețetă medicală, uneori farmaciștii mai închid ochii.

„Ori merg la medicii de familie și spun că au o nevralgie și iau rețetă pentru analgezice precum Tramadol, ori merg direct la farmacie și se înțeleg cu farmaciștii. Aceste medicamente trebuie eliberate doar cu prescripție medicală, nu intră în categoria celor de urgență pentru care farmacistul poate face excepție. În această categorie intră antibioticele sau medicamentele pentru tratarea diferitelor afecțiuni, precum cele cardiovasculare. Alt medicament pentru care farmaciștii omit uneori să ceară rețetă este Tussin Forte“, a mai spus farmacista.

Unul dintre medicamentele care pot fi obținute ușor din farmacii și care are efect psihotrop puternic este Tramadol. Acesta este un analgezic opioid, cu acțiune intensă, folosit la tratarea durerilor acute sau cronice. Mai mult, în farmacii se găsesc nu mai puțin de 20 de preparate farmaceutice care conțin această substanță.

Material preluat de pe adevarul.ro

Comenteaza aceasta stire

Ministrul Sănătății: 'Spitalul din Constanța nu corespunde nevoilor regiunii'
De Neptun TV 22 iulie 2018

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, consideră că Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța nu corespunde nevoilor regiunii, ea spunând că ori nu s-a investit suficient în această unitate medicală, ori s-a investit și nu se vede.

Peste o sută de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână. Județele în care au fost descoperite cele mai multe cazuri noi
De Neptun TV 14 iulie 2018

În ultima săptămână, au fost raportate încă 105 cazuri nou confirmate de rujeolă în 12 județe și în Capitală, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

ANCHETĂ LA SPITAL! Bărbat mort în stradă, după ce a fost lăsat să plece acasă deși se simțea rău! Medicul de gardă a refuzat să-i acorde primul ajutor: 'Nu pot să părăsesc spitalul'!
De Neptun TV 13 iulie 2018

„A căzut în fața mea, aici peste stradă de spital. Nu a venit salvarea, nu a venit nici un doctor. Am încercat să-l ajutăm eu cu câteva femei. Nu se poate așa ceva, să mori lângă spital și lângă o ambulanță care nu vine să te ajute pentru că nu ai mai apucat să suni la 112“, a spus femeia care l-a ajutat.

CONSTANȚA. Premieră medicală la Spitalul Județean - procedura a durat o oră și a fost un succes!
De Neptun TV 28 iunie 2018

Joi, 28 iunie, s-a consemnat o premieră medicală la Spitalul Județean Constanța: o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat la Constanța, o chemoembolizare. Procedura a durat aproximativ o oră și s-a încheiat cu succes.

Ministrul Sănătății: Centrele medicale de permanență vor fi desființate!
De Neptun TV 26 iunie 2018

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat azi, la Slatina, că vor fi desființate centrele de permanență deoarece au ''eficiență zero'', în condițiile în care a crescut cu 35% numărul prezentărilor la unitățile de primiri urgențe din spitale.