duminică, 23 septembrie 2018

Alegeri în Catalonia - peste cinci milioane de cetățeni sunt așteptați la urne! Criza politică poate ajunge la final

Alegeri în Catalonia - peste cinci milioane de cetățeni sunt așteptați la urne! Criza politică poate ajunge la final

Aproximativ cinci milioane și jumătate de catalani sunt așteptați să se prezinte astăzi la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul regional, acest scrutin reprezentând pentru Guvernul de la Madrid momentul care poate pune capăt crizei politice izbucnite în urmă cu două luni.

Alegerile au fost convocate de către Guvernul central de la Madrid, după ce acesta a dispus dizolvarea Parlamentului și Guvernului regional din Catalonia, drept reacție la declarația de independență adoptată în mod unilateral de foștii lideri ai regiunii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat în repetate rânduri că a dispus organizarea alegerilor regionale pentru a restaura ordinea constituțională în regiune și pentru a depăși cea mai gravă criză politică prin care a trecut statul iberic în ultimele decenii.

În alegeri, se confruntă reprezentanții mișcării separatiste și candidații care doresc rămânerea Cataloniei în componența Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este așteptată o prezență masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuși să obțină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.

Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetățenii Cataloniei nu susțin continuarea planului de a dobândi idependența față de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.

De asemenea, partidele care susțin independența regiunii ar urma să obțină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-și asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formațiunile care susțin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus față de rezultatul obținut la precedentele alegeri regionale. Astfel, partidele pro-independență ar urma să câștige 67 de mandate, cu unul mai puțin față de numărul necesar pentru a avea majoritatea în Parlamentul regional catalan.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populație de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populația Spaniei locuiește în Catalonia, iar regiunea produce circa 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

 

 

 

 

 

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.