sîmbătă, 17 august 2019

ALERTĂ MEDICALĂ. Peste 100 de oameni au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară - VIDEO

Este alertă în judeţul Bacău. Peste o sută de persoane au ajuns la spital după ce au mâncat la un parastas în comuna Traian. Printre pacienţi se numără primarul localităţii, dar şi mulţi copii. Meniul pentru pomană a fost preparat de o firmă de catering. Autorităţile au început o anchetă ca să afle cauza exactă a îmbolnăvirilor.

Aproximativ 250 de persoane au participat la parastasul care a avut loc în comuna băcăuană Traian. 

Sarmalele, ciorba de perișoare, pilaful și friptura de pui au fost preparate de o firmă de catering. La scurt timp, oamenii au început să se simtă rău. Au sunat la 112 și au fost transportați la Spitalul Județean cu grețuri, vărsături și amețeli.

Numărul pacienților a crescut de la o oră la alta și a ajuns la o sută. Printre ei se numără primarul localității, dar și mulți  copii. Pentru tratarea bolnavilor, au fost chemate de acasă toate cadrele medicale.

"88 de adulți și 12 copii. 10 dintre copii sunt internați, iar 2 monitorizați. 27 de adulți sunt în internați încă de aseară. Cei care au venit de dimineață sunt în  curs de monitorizare pe secțiile de contagioase sau în unitatea de primiri urgențe. În funcție de modul în care reușim sau nu să îi stabilizăm vor rămâne sau vor pleca acasă cu rețete medicale", a declarat Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Comisarii de la Protecția Consumatorului au identificat trei cauze posibile ale toxiinfecției alimentare.

"Mâncarea, produsele de panificație, pâine și cozonac, prăjiturile.  Toate cumpărate din trei locații diferite. Firma de catering ne-a anunțat că a livrat 320 de meniuri la această pomană", a susținut Alin George Năstase, comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău.

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău nu au putut lua probe din mâncare pentru că firma de catering nu a păstrat mostre timp de 48 de ore, așa cum cere legea.

"S-au recoltat 2 probe de apă, 4 probe de  exudat faringian de la personalul angajat, 17 teste de sanitație, aeromicrofloră din spațiul bucătăriei. Tot personalul a fost obligat să aducă azi probe de coprocultură să vedem dacă nu cumva este vorba despre un germene de la personalul unității", a explicat Dana Marcu, inspectorul șef al Serviciului Control din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Societatea respectivă a fost amendată și i-a fost oprită activitatea până la finalizarea anchetei.

Comenteaza aceasta stire