duminică, 18 august 2019

ALERTĂ MEDICALĂ. Vaccin neautorizat în Uniunea Europeană, testat pe bebelușii din România

ALERTĂ MEDICALĂ. Vaccin neautorizat în Uniunea Europeană, testat pe bebelușii din România

Într-o perioadă în care zeci de bebeluși au ajuns la spital după ce s-au îmbolnăvit din cauza unei bacterii și mai mulți români au murit de gripă, o altă situație scandaloasă iese la iveală în sistemul național de sănătate.

Este vorba de vaccinul Hexaxim care, deși este folosit în prezent pentru imunizarea nou-născuților, provine din Kazahstan și acesta este autorizat doar pentru țările din afara Uniunii Europene. Mai mult, Casa de Sănătate a cerut o monitorizare specială în cazul lui și raportare a oricăror "reacții adverse suspectate", lucru marcat cu triunghi negru plasat pe prospectul interior al produsului.

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor medicale, marcarea cu triunghi negru se face în cazul unor "medicamente deoarece sunt disponibile mai puține informații despre medicamentul respectiv decât despre alte medicamente, de exemplu deoarece medicamentul este nou pe piață sau pentru că există date limitate cu privire la utilizarea sa pe termen lung".

Potrivit romaniatv.net, vaccinul Hexaxim, un vaccin folosit la copiii cu vârsta de până la 18 luni împotriva difteriei, tatanosului, pertussiasului (acelular, componente), hepatitei B (rADN), poliomielitei (inactivat) și Haemophilus influenzae tip b conjugat, îl înlocuiește pe cel original pentru că acesta lipsește de pe piața din România de la jumătatea anului trecut. Grav este faptul că autoritățile nu dețin prea multe informații despre acest produs.

Vezi informațiile publicate de Casa Națională de Sănătate cu privire la acest vaccin aici!

Comenteaza aceasta stire