luni, 26 august 2019

ALERTĂ. Medicamentul de tuse EURESPAL, restras din farmacii. Prezintă riscuri CARDIACE

ALERTĂ. Medicamentul de tuse EURESPAL, restras din farmacii. Prezintă riscuri CARDIACE

Medicii de familie din București și Ilfov au primit notificări prin telefon de la farmaciști să nu mai prescrie siropul Eurespal, pentru că este blocat la vânzare. Potrivit medicilor de familie, Agenția Medicamentului nu a făcut până în prezent o informare oficială către ei privind acest medicament.

De câteva zile, medicamentul Eurespal, atât sirop cât și tablete, recomandat în tratamentul împotriva tusei, nu se mai prescrie de către medicii de familie din București și Ilfov, la recomadarea farmaciștilor. Agenția Națională a Medicamentului (ANM) nu a făcut în schimb nicio informare către medicii de familie cu privire la acest medicament, care ar avea o problemă, spun medicii de familie.

„Nu ne-a dat ANM niciun fel de informare. M-au sunat de la farmacie, să-mi spună să nu mai prescriu Eurespal sirop și pastile, așa circulă informația în România. Deci nu am avut nicio informare oficială de la ANM, nicio hârtie. Nici pe aplicațiile cu lista medicamentelor care sunt instalate pe telefon. Nici DSP nu ne-a anunțat, nici Ministerul Sănătății. De la farmacii mi-au spus că Eurespal s-a blocat la depozite și că nu mai poate fi distribuit. Am înțeles că toți medicii de familie au primit de la farmacii recomandări, nu au avut hârtii oficiale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov.

Potrivit sursei citate, nici motivul pentru care acest medicament a fost blocat la vânzare nu se știe, pentru că autoritățile nu au comunicat nimic oficial către medici.


„Motivul nu-l știm pentru care s-a oprit acest medicament, dacă are o problemă cu substanța activă sau este o greșeală de etichetare. Se dă în tusea productivă și este printre foarte puținele siropuri de tuse care se prescrie gratuit la copii. Este foarte posibil să fie un exces de prescriere din acest motiv. Se dă și la tuse spastică și la tuse productivă, iar foarte multă lume este panicată că nu-l mai dăm, pentru că e gratis”, mai spune Sandra Alexiu.

Producătorul francez a descoperit că medicamentul conține o substanță care ar putea provoca probleme cardiace, relatează presa franceză.

Agenția Națională a Medicamentului confirmă retragerea medicamentului

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a transmis, marți, că s-a luat decizia retragerii medicamentului Eurespal de pe piață. Decizia s-a luat la nivelul Uniunii Europene, după o anchetă a autorităților din Franța.

„Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informează cu privire la retragerea de pe piață a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungită și EURESPAL 2 mg/ml sirop. Autoritatea de reglementare și control al medicamentului din Franța a declanșat o procedură de urgență la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilență (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în săptămâna 11-14 februarie a.c”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de ANMDM.

Potrivit sursei citate, deținătorul autorizației de punere pe piață pentru EURESPAL a decis să solicite retragerea acestor medicamente în toate țările în care sunt comercializate, inclusiv în România.

„ANMDM a avizat inițierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor și farmaciilor, cu obligația titularului autorizației de a transmite ulterior ANMDM situația cu seriile și cantitățile retrase. ANMDM va publică pe website-ul instituției, imediat după emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanșarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranță al fenspiridei, substanță activă din EURESPAL”, se mai arată în comunicat.

Comenteaza aceasta stire