marţi, 23 iulie 2019

ALERTĂ METEO! Mai multe județe, sub COD GALBEN de vânt puternic! La munte, va ninge viscolit! HARTA JUDEȚELOR AFECTATE

ALERTĂ METEO! Mai multe județe, sub COD GALBEN de vânt puternic! La munte, va ninge viscolit! HARTA JUDEȚELOR AFECTATE

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenționare cod galben de vânt puternic, valabilă pentru zona montană. Vântul va sufla cu putere, atingând viteze de peste 90 de kilometri la oră, iar în Carpații Orientali și Meridionali rafalele vor depăși 120 de kilometri la oră.

Avertizarea este valabilă până luni, la ora 16.00. Meteorologii anunță că și în București va sufla vântul, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei. 

Potrivit ANM, de duminică de la ora 12.00, până luni la ora 16.00, la munte, vântul va sufla tare, cu viteze de peste 80...90 km/h.

"În zona înaltă, mai ales a Carpaților Orientali și Meridionali, se vor depăși 100...120 km/h. La altitudini de peste 1.800 m, temporar, în cursul nopții de duminică spre luni (10 / 11 martie), va ninge viscolit", a transmis ANM.

Potrivit meteorologilor, intensificări temporare ale vântului se vor semnala și în celelalte regiuni, cu viteze în general de 50...60 km/h, iar în Moldova și Transilvania, rafalele vor atinge 60...70 km/h.

 Risc însemnat de producere a avalanșelor, în majoritatea masivelor montane; stratul de zăpadă este instabil, umezit și va îngheța, iar zăpada proaspăt depusă nu va avea stabilitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că riscul producerii de avalanșe este însemnat în majoritatea masivelor montane. La altitudini mari, stratul de zăpadă este instabil și umezit și va îngheța, iar zăpada proaspăt depusă nu va avea stabilitate. În plus, în zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanșe este mai ridicat.

Potrivit ANM, în Munții Făgăraș, în Munții Bucegi, în masivele Țarcu-Godeanu și Parâng-Șureanu, în Munții Vlădeasa – Muntele Mare, în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona Munților Rodnei) și în Grupa Centrală a Carpaților Orientali (zona Munților Călimani–Bistriței-Ceahlău) este risc însemnat de producere a avalanșelor.

Pe o scară de la unu la cinci, unde unu este risc redus, iar cinci este risc foarte mare, meteorologii au stabilit că, până luni seară la ora 20.00, riscul este de gradul trei.

"La peste 1.800 m, stratul de zăpadă este instabil și umezit în partea sa superioară, iar odată cu ușoară scădere a temperaturilor va îngheța. În următoarele 48 de ore, temporar va ninge și se vor depune câțiva centimetri de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind crescut la supraîncărcări slabe. În zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanșe este mai ridicat", au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, în zonele mai joase sunt posibile precipitații mixte, pe alocuri însemnate, cumulând 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

În multe zone montane, grosimea stratului de zăpadă este consistentă. Cel mai gros strat, peste 230 de centimetri, este la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș. Mai sunt 140 centimetri de zăpadă la Vârfu Țarcu, 130 centimetri la Vârfu Omu, 76 centimetri la Păltiniș, 68 centimetri la Sinaia, 54 centimetri la Parâng, 38 centimetri la Predeal și 9 centimetri la Fundata.

În Carpații Orientali, stratul de zăpadă are 99 centimetri la Călimani, 114 centimetri la Vârful Lăcăuți, 90 centimetri la Bucin, 79 centimetri la Vârful Ceahlău-Toaca, 35 centimetri la Iezer - Vârful Pietrosul Rodnei și 15 centimetri la Poiana Stampei.

În Carpații Occidentali, stratul de zăpadă are 80 centimetri la Stâna de Vale, 79 centimetri la Semenic, 66 centimetri la Vlădeasa cota 1400 m, 37 centimetri la Vârful Vlădeasa și 10 centimetri la Roșia Montană.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

ALERTĂ METEO. După caniculă vin PLOILE - cod GALBEN de vijelii până la ora 23.00! Care sunt județele afectate
De Neptun TV 2 iulie 2019

În Sudul României, miercuri după-amiaza, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

O NOUĂ ALERTĂ METEO! Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale în 25 de județe din țară! CONSTANȚA, sub COD GALBEN!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Avertizarea Cod portocaliu intră în vigoare joi, la ora 13.00, și este valabilă până vineri, la ora 1.00.