marţi, 16 iulie 2019

ALERTĂ! Sanitas anunță că toate spitalele din țară vor intra ÎN GREVĂ GENERALĂ, pe 31 octombrie!

ALERTĂ! Sanitas anunță că toate spitalele din țară vor intra ÎN GREVĂ GENERALĂ, pe 31 octombrie!

Federația Sanitas a anunțat că pe 31 octombrie va fi grevă generală după ce în urma discuțiilor cu ministrul Muncii și cel al Sănătății nu s-a ajuns la o înțelegere pe marginea salariilor personalului tehnic administrativ din spitale.

În cadrul ședinței Consiliului Național al Federației Sanitas sindicaliștii au discutat cu ministrul Muncii, Dragol Pâslaru, și cu cel al Sănătății despre categoriile care au fost exceptate de la ordonanța privind salariile bugetarilor, fiind vorba despre personalul tehnic-administrativ (TESA) din spitale, funcționarii din direcțiile de sănătate publică (DSP), angajații din medicina școlară și din creșe.

"Am lansat invitația către cei doi miniștri, al Sănătății și al Muncii, am expus a mia oară revendicările pe care Federația Sanitas le are și nemulțumirile apărute, toate solicitările venite din țară. Din păcate, a fost mai mult o discuție tehnică în care nu au venit cu date concrete. Nu se anunță absolut nicio rezolvare a acestor revendicări și, ca urmare, Consiliul Național al Federatiei Sanitas a decis un program revendicativ însoțit de mișcări de protest", a declarat Marius Sepi, prim vicepreședinte al Federației Sanitas.

Federația Sanitas anunță că la data de 20 septembrie vor picheta Ministerul Muncii cu aproximativ 200 de persoane, pe 27 septembrie Ministerul Finanțelor, pe 4 octombrie Ministerul Sănătății iar pe 11 octombrie Parlamentul României. Pentru 19 octombrie sindicaliștii au anunțat grevă de avertisament pentru două ore iar pe 31 octombrie grevă generală.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că vor avea loc și alte discuții cu sindicaliștii.

"Prioritate vor avea cu siguranță categoriile care nu au fost vizate de Ordonanța 20 și de Ordonanța 43. Nu am agreat un calendar pentru următoarele zile, dar cu siguranță o să avem discuții în perioada care ne-a rămas la dispoziție", a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Muncii a precizat că se încearcă rezolvarea problemelor financiare însă acest lucru ține de resursele existente.

"Cred că mai presus de orice element de divergență, ne unește credința că avem nevoie de un sistem sanitar puternic, dezvoltat, care să se ridice la nivelul pe care îl dorim . Orice lucruri care nu au fost încă rezolvate sunt evident avute în vedere în măsura în care, cu resursele pe care le vom avea la dispoziție, vom putea să le rezolvam. Din punct de vedere al salarizării, oricâte ordonanțe am da, atâta timp cât nu ne gândim în mod unitar la parte de salarizare, totdeauna vor rămâne imperfecțiuni și, de aceea, am lansat deja o primă invitație pentru confederații saptamâna viitoare la o primă consultare pe partea de principii, care au fost deja agreate și de Guvern. Chiar dorim să avem o anumită finalitate cu această legislație de salarizare unitară", a spus Dragoș Pâslaru.

UPDATE. COMUNICAT DE PRESĂ SANITAS:

Federația SANITAS din România a avut astăzi ședința Consiliului Național lărgit la care au participat și reprezentanții unităților din asistență socială din 20 de  județe.

În calitate de invitați, la această ședință au participat domnii miniștri Dragoș Pâslaru -Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Vlad Voiculescu - Ministrul Sănătății. 

Au fost discutate punctual inechitățile create de OUG 20 și 43/2016 și solicitările susținute de Federația SANITAS vis-a-vis de acestea (introducerea tuturor categoriilor de salariați omise – personalul TESA, salariații din DSP-uri, cei din medicina școlară și creșe, angajații din asistența socială, corectarea grilelor de salarizare, aducerea sporurilor la nivelul anului 2016, etc).

De asemenea, au fost dezbătute toate problemele semnalate de colegii din asistența socială și au fost aduse la cunoștința directă a ministrului de resort.

Cei doi miniștri au declarat că recunosc și sunt conștienți de întreaga gamă de probleme semnalate, că întreaga lor activitate este dedicată rezolvării acestora și construirii unor sisteme corecte și echitabile, dar că timpul scurt și constrângerile bugetare nu le permit să facă astăzi promisiuni ferme.

Având în vedere desfașurarea evenimentelor și faptul că membri noștri au obosit așteptând, Consiliul Național SANITAS a hotărât următorul program de acțiuni revendicative:

  • Începând cu data de 19 septembrie 2016 toate organizațiile SANITAS vor începe strângerea de semnături pentru declanșarea conflictelor de muncă;
  • Începând cu 20 septembrie a.c., în fiecare zi de marți vom picheta câte o instituție a statului în cadrul acțiunii numite “Marțea SANITAS”;
  • În data de 12 octombrie a.c. se va desfășura greva de tip japonez cu purtarea de banderole;
  • În data de 19 octombrie a.c. va avea loc greva de avertisment cu încetarea activității timp de 2 ore, în intervalul orar 8.oo – 10.oo;
  • În data de 31 octombrie se va declanșa greva generală.

Președinte Leonard BĂRĂSCU

Comenteaza aceasta stire