sîmbătă, 17 august 2019

ALERTĂ! Zeci de tone de roșii contaminate cu pesticide, retrase de pe piață

ALERTĂ! Zeci de tone de roșii contaminate cu pesticide, retrase de pe piață

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras de la comercializare 20 de tone de roșii din import, deoarece prezentau reziduuri de pesticide peste limitele admise, au declarat reprezentanții autorității citați de Mediafax.

În perioada 1 ianuarie - 23 februarie, inspectorii ANSVSA au controlat 1.441 de transporturi de produse de origine nonanimală, care au ca risc asociat prezența de reziduuri de pesticide și au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 505 probe.

Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și punctele finale de import și au vizat determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele și legumele provenite din import.

Pentru cele 505 probe prelevate și transmise pentru analiză, au fost eliberate buletine pentru număr de 440, restul aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de laborator. Dintre cele 440 de probe analizate, o singură probă a prezentat depășirea limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate au avut rezultate conforme.

Rezultatul neconform s-a înregistrat la tomate provenite din Iordania, iar lotul respectiv a fost distrus.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, din Iordania au fost importate 20 de tone de roșii, 19,5 tone fiind găsite în depozit, iar diferența de 800 de kilograme a fost retrasă din comerț.

Comenteaza aceasta stire