vineri, 21 noiembrie 2014

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 723 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

În ziua în care a împlinit 10 ani, Iarina, o fetiță din Constanța, a participat la vernisajul propriei sale expoziții de pictură
De Silvia Pascale 20 noiembrie 2014

În ziua în care a făcut 10 ani, o fetiță din Constanța și-a împlinit un vis. Și-a invitat prietenii și colegii de clasă chiar la vernisajul propriei expoziții de pictură. Colecția de portrete amuzante sau peisajele i-au purtat pe cei mici, dar și pe criticii de artă în lumea minunată a basmelor.

Spectacol inedit pe scena Casei de Cultură pentru martirii Brâncoveni. Intrarea este liberă!
De Alina Gâju 18 noiembrie 2014

Spectacol plin de emoție pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța. Mâine, de la ora 18.00, sunteți invitați cu mic cu mare să participați la o inedită desfășurare cultural-artistică, fresca muzicală intitulată “Constantin Brâncoveanu”.

Plimbare la malul mării trasată cu penelul și alintată de sunetele acordeonului tomnatic
De Silvia Pascale 8 noiembrie 2014

A fost o zi cu adevărat specială la malul mării. Soarele parcă a știut că sunt mulți sărbătoriți astăzi și a venit să-i întâmpine pe faleza de la Cazino. În atmosfera de sărbătoare și-au găsit locul perfect un acordeonist cu ale lui melodii de demult și un caricaturist care s-a lăsat cucerit de oameni și peisaje.