marţi, 21 octombrie 2014

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 638 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Profesorul culorilor exacte. Află povestea lui Victor Rădulescu, cel care, după o viață petrecută la catedră, s-a dedicat picturii
De Alina Gâju 19 octombrie 2014

Pe cât de mult iubește științele exacte, pe atât de mult adoră pictura și sculptura. Și-a petrecut o viață la catedră, ca profesor de fizică și director al Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, dar nu a dat uitării pasiunea pentru arta pe pânză.

Pasionații de kitesurfing: „Toată marea este acum a noastră”
De Oana Iancu 18 octombrie 2014

S-a dus vara! Nu însă și pentru pasionații de kitesurfing, pentru care fiecare zi cu vânt bun este una de aventură pe mare. Noi am ajuns astăzi, pe plajă în căutarea celor care fac sport indiferent de anotimp. Așa i-am găsit pe cei câțiva tineri care înfruntau valurile în nordul stațiunii Mamaia.

IMAGINI SPECTACULOASE: Octombrie cu temperaturi de vară
De Andreea Filip 17 octombrie 2014

Jumătatea lunii octombrie a adus o zi neobișnuit de caldă pentru această perioadă. Soarele a strălucit din belșug și a făcut ca mercurul din termometre să urce până la 24 de grade Celsius. Așa că nu e de mirare de ce mulți constănțeni au ales o plimbare în parc sau pe plajă. Ba chiar unii s-au aventurat și în valuri cu gândul că ar putea fi ultima baie în mare din acest an.

DACIA AMFIBIE, mașina cu care te poți plimba și pe șosea, dar și pe apă
De Andreea Filip 16 octombrie 2014

Prima și singura Dacie amfibie din lume este construcția unor studenți din Constanța. Vorbim despre o mașină care se transformă instant din autoturism de teren în barcă. De pe șosea poate ajunge direct pe apă și înapoi pe șosea.

Confesiunile unui cafegiu - Gheorghe Florescu, omul care duce mai departe tradiția cafelei bine făcute!
De Bogdan Muzgoci 12 octombrie 2014

Se știe că o zi bună începe întotdeauna cu o cafea aromată. Licoarea pe care o bem în fiecare dimineață a devenit astăzi cea mai căutată marfă din lume, după petrol. Această materie primă pune în mișcare mecanismul unei industrii de miliarde de dolari anual.

Un nou OBIECTIV TURISTIC în Bucegi. Află despre ce este vorba!
De Adrian Burcea 11 octombrie 2014

Turiștii care aleg să meargă în masivul Bucegi au la dispoziție un nou obiectiv. Este vorba despre o arie protejată de tip botanic care acum poate fi vizitată. Turbăria “Laptici” a fost deschisă oficial publicului larg în acest weekend.

Ora de caligrafie, PE CALE DE DISPARIȚIE! Stiloul este amenințat de tastatură
De Silvia Pascale 9 octombrie 2014

Într-o societate de consum în care touch screen-ul a devenit legătura noastră sigură cu prezentul, să scriem caligrafic este mai degrabă o provocare. Doar în clasele primare stiloul a rămas la modă, în timp ce elevii mai mari, influențați de tastatura calculatorului amestecă în aceeași frază litere de mână și litere de tipar.

Spectacol total în Capitală, la AeroNautic Show 2014! Vezi aici momentele inedite
De Bogdan Muzgoci 5 octombrie 2014

Spectacol total ieri, pe lacul Morii din Capitală. Mii de bucureșteni s-au adunat la AeroNautic Show 2014, un festival dedicat acrobațiilor aeriene, dar și acvatice. Pe tot parcursul zilei, cerul Capitalei a fost brăzdat de avioane performante conduse de piloți români de top. Surpriza ediției a fost însă demonstrația oferită de pilotul Jurgis Kairys, care a reușit să scape cu viață dintr-un accident aviatic petrecut în urmă cu două săptămâni.

20 de copii din Corbu au venit să dea o mână de ajutor plajelor din localitate, înțesate de deșeuri
De Silvia Pascale 4 octombrie 2014

“În viață trebuie să lucrezi în armonie cu natura și niciodată împotriva ei.” Asta au învățat 20 de copii din Corbu care au venit să dea o mână de ajutor plajelor din localitate, înțesate de deșeuri.

Pe două roți, pentru educație. Sute de elevi din Constanța au participat la o CURSĂ DE CICLISM în MAMAIA
De Silvia Pascale 4 octombrie 2014

După o cursă de câțiva kilometri toți au fost medaliați și numiți campioni. Vorbim despre 900 de elevi din Constanța care au participat astăzi la un eveniment sportiv special în stațiunea Mamaia, și nu oricum, ci pe două roți. Sus, din șa, cei mici au învățat o lecție despre ce înseamnă o viață sănătoasă, dar și fairplay-ul.

Este „Luna Nababului” la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Află ce poți vedea dacă ajungi acolo!
De Adrian Burcea 1 octombrie 2014

Castelul Cantacuzino din Bușteni găzduiește zilele acestea o expoziție de fotografie, dar și două caiete de lucru ale prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, din perioada studiilor sale de la Paris. Mai precis întregul eveniment îi este dedicate prințului cu ocazia împlinirii a 182 de ani de la nașterea sa.

INEDIT. Te plimbi prin Piața Ovidiu și asculți Bach, Beethoven sau Mozart! O idee a unui voluntar îi uimește pe turiști
De Cristi Popovici 30 septembrie 2014

Cea mai veche și, de anul acesta, cea mai frumoasă zonă a Constanței, Piața Ovidiu, este și mai atractivă datorită muzicii. O idee simplă, pusă în practică de câțiva voluntari, a transformat centrul istoric al orașului într-o uriașă filarmonică. Două boxe amplasate în balconul Muzeului de Istorie picură în urechile celor care ies la plimbare, un strop de muzică clasică. Din playlist nu lipsesc ariile lui George Enescu, Bach, Beethoven sau Mozart.

Astăzi sărbătorim una dintre cele mai căutate licori de pe Pământ, CAFEAUA. Află câtă cafea consumă anual românii!
De Silvia Pascale 29 septembrie 2014

Una dintre cele mai căutate licori de pe Pământ, cu puterea de a învălui diminețile în aromă și de a invita mereu oamenii la conversație, este serbată astăzi în întreaga lume. În cinstea sa, de Ziua Internațională a Cafelei, căci despre ea vorbim, barmanii din Constanța au pregătit băuturi interesante. Adrian, un barista cu experiență, dar și managerul unui magazin de cafea a preparat special pentru acest eveniment un V 60. În materialul următor vă arătăm despre ce este vorba.

Ceasul care îți spune că te-ai îngrășat sau aparatul care imită vâslitul, la Wellness Show București
De Bogdan Muzgoci 27 septembrie 2014

O bandă inteligentă pe care plictisitorul mers se transformă într-o plimbare interesantă prin metropolele lumii, un ceas care te avertizează că ești prea sedentar și te-ai îngrășat sau un aparat care imită perfect vâslitul, folosit de Kevin Spacey în serialul House of Cards. Pe toate le găsiți la “Wellness show”, care se desfășoară în aceste zile în Capitală.

Își fac temele la lumina beculețelor de Crăciun! Cum trăiesc cinci copii necăjiți din Constanța
De Silvia Pascale 26 septembrie 2014

Într-o casă rece și întunecoasă de la marginea Constanței trăiesc, în condiții insalubre, cinci copii și părinții lor. Nu au electricitate și nici apă curentă. De doi ani de zile copiii își fac temele la lumina lumânării sau a unor beculețe de Crăciun legate la baterie. Cu toate acestea, rezultatele lor sunt foarte bune la școală. Un preot a aflat despre neajunsurile lor și este dispus să-i ajute.

Pe străzile Constanței. Absolvent de UNATC, le face cunoștință trecătorilor cu Ciprian Porumbescu!
De Silvia Pascale 26 septembrie 2014

La 24 de ani, arcușul și vioara îi sunt cei mai buni prieteni, iar strada, scena uriașă pe care urcă zilnic. Vorbim despre Ștefan Dragomir, un tânăr constănțean pentru care muzica înseamnă poarta deschisă spre fericire.

„Partea întunecată a Mării Negre“. Filmul în care vezi că viața de marinar nu e ca în filme!
De Roxana Glăvan 25 septembrie 2014

Atunci când au ales să plece de lângă familie, tot de dragul ei au făcut-o, dar și din dragoste de mare. Iar datorită lor, 92 la sută din ceea ce consumăm ajunge la noi pe calea mării. Dar cu ce preț?

David Hilmers, astronaut american: văzută din spațiu, Planeta Albastră pare un organism bolnav
De Bogdan Muzgoci 24 septembrie 2014

Văzută din spațiu, Planeta Albastră, pare un organism bolnav. Este concluzia unuia dintre oamenii pentru care cosmosul nu mai reprezintă o enigmă. Fostul astronaut David Hilmers, care are a petrecut aproape 500 de ore la bordul navelor spațiale NASA, se află în București și astăzi ne-a dezvăluit, în exclusivitate, care este cel mai mare pericol care ne pândește.

Numele la modă pentru copii: de la clasicele Maria și Andrei, la modernele Rianna și Eric
De Silvia Pascale 24 septembrie 2014

S-a dus moda când românii alegeau pentru copiii lor nume străine, inspirate din filme. La fel s-au dus și timpurile când părinții optau pentru ciudățenii precum Mercedesa sau Mureș. Astăzi, din ce în ce mai mulți tineri aleg să-și boteze bebelușii cu nume simple și sonore.