duminică, 1 februarie 2015

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 1028 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

31 ianuarie 2015 - o zi cu două anotimpuri la Constanța
De Oana Iancu 31 ianuarie 2015

A fost o zi a extremelor din punct de vedere meteorologic, la Constanța. Dimineața a debutat cu o o ploaie torențială și vânt puternic, însă orele după-amiezii au adus un soare darnic. De razele lui au profitat și cei care iubesc marea. Imagini... de poveste în materialul următor.

UN POLIȚIST LOCAL DEVOTAT! Vezi ce fapte a făcut AGENTUL MIHAI CARAMIHAI
De Alina Gâju 30 ianuarie 2015

Un polițist local din Constanța face onoare uniformei pe care o poartă. După ce săptămâna trecută l-a imobilizat pe tânărul care și-a înjunghiat prietenul într-o criză provocată de consumul de droguri, ieri, Mihai Caramihai a prins un hoț care îi furase telefonul mobil unei tinere. Șefii săi sunt onorați să-l aibă în echipa Poliției Locale.

Vila prințului Barbu Știrbey din Mamaia, dar și Casa Zottu, aflată vizavi de Cazinoul din Constanța, scoase la licitație
De Silvia Pascale si Bogdan Muzgoci 30 ianuarie 2015

Mai multe clădiri istorice printre care și două bijuterii arhitecturale din Constanța sunt scoase la vânzare de o casă importantă de licitații din România.

Balerini fără frontiere. Povestea artiștilor care au venit din Japonia, Anglia și Coreea de Sud pentru a dansa la Constanța
De Silvia Pascale 29 ianuarie 2015

“Sunt unul pentru toți și toți pentru unul,” indiferent de limbă, religie sau țara de unde provin, căci pasiunea pentru dans îi leagă într-o prietenie frumoasă, fără frontiere.

Ce planuri au tinerii Constanței care au câștigat medalii la olimpiadele internaționale
De Silvia Pascale 28 ianuarie 2015

Unii se pregătesc să găsească antidotul împotriva cancerului sau să studieze ingineria aerospațială pentru a ne garanta, pe viitor, călătorii de vacanță prin univers.

O pensionară din Constanța îi ajută pe copiii nevoiași să-și facă lecțiile. Povestea femeii care a fost desemnată “voluntarul senior al anului în România”
De Silvia Pascale 27 ianuarie 2015

O viață întreagă a fost inginer chimist, chiar unul dintre cei mai buni ai Constanței, iar după pensionare a avut tăria să schimbe cu totul macazul existenței sale.

Hotelul Concordia din București, locul în care s-a decis Unirea Principatelor Române este lăsat în paragină
De Bogdan Muzgoci 24 ianuarie 2015

Actul care a consemnat unirea Principatelor Române s-a semnat în București, într-o sală a Hotelul Concordia.

Academicianul Gheorghe Vlăduțescu, omul care ancorează filosofia în actualitate
De Silvia Pascale 21 ianuarie 2015

“Profesorul de filosofie nu trebuie să-i învețe pe studenți filosofie, ci trebuie să-i învețe să gândească filosofic și să le deschidă astfel universul infinit al cunoașterii”.

Copiii care își doresc mâncare, nu jucării. Povestea impresionantă a micuților de la cantina socială de la Amzacea
De Madalina Pavel 21 ianuarie 2015

„Nu vrem jucării, vrem să nu ne mai culcăm flămânzi”. Sunt dorințele unor copii din Amzacea și cele mai dureroase mărturisiri pe care le-a auzit vreodată preotul din localitate.

Un doctor din Cerchezu și-a transformat casa părintească în muzeu. Odăile bătrâne sunt simeze pentru picturile sale
De Silvia Pascale 19 ianuarie 2015

De mai bine de două decenii, în odăile unei case bătrânești din județul Constanța, stau așezate grămadă, zeci de tablouri. În unele se derulează scene pline de dramatism ale Revoluției din decembrie 89, în altele sunt prezentate aspecte din viața medicilor cu totul dedicați meseriei lor.

Comori spirituale: Valeria Ștefan, constănțeanca îndrăgostită de poezia lui Eminescu
De Silvia Pascale 18 ianuarie 2015

Într-o lume în care, adesea, singurele valori pe care le promovăm sunt cele materiale, tare ne mirăm când întâlnim și oameni diferiți. Persoane care privesc lumea, dar și bogăția, prin ochii sufletului. Asta putem spune despre Valeria Ștefan, o femeie din Constanța care ne mărturisește că cea mai mare avuție a sa este “spiritualitatea eminesciană”.

Părintele Stareț de la Mănăstirea Sf. Ioan Casian prepară mâncăruri inspirate din meniul sfinților părinți, pustinicii de odinioară
De Silvia Pascale 16 ianuarie 2015

S-a inspirat din ceea ce au mâncat sfinții părinți în urmă cu două mii de ani în pustietate și a ridicat semințele la rang de artă culinară. Vorbim despre starețul mânăstirii Sfântul Ioan Casian din Dobrogea. Acesta și-a dorit să reinventeze mâncarea simplă, dar cu adevărat hrănitoare a înaintașilor și după ani de încercări, a reușit. O echipă Neptun TV a savurat, printre altele, aroma brânzei din migdale și a ascultat sfaturi despre cum să ne hrănim sănătos.

Băi de soare pe malul mării: sute de constănțeni au ieșit la plimbare pe faleză! GALERIE FOTO
De Florina Militaru si Silvia Pascale 11 ianuarie 2015

A fost atât de cald astăzi la malul mării și atât de însorit, încât faleza Cazinoului din Constanța a fost plină ochi de trecători. Mii de oameni au venit să-și umple plâmânii cu aer proaspăt de mare sau să-și răsfețe obrajii cu mângâierile soarelui. De dragul lor, managerii restaurantelor și-au deschis terasele, chiar și pentru o zi, astfel încât bucuria unei amiezi cu parfum de primăvară să fie întregită de aroma de cafea.

„Poveștile Mării Negre”, cartea de debut a jurnalistului Neptun TV, Cristian Cealera
De Silvia Pascale 8 ianuarie 2015

„Nu sunt arheolog de profesie, dar am săpat, asemenea lui, pentru a scoate din pământ sau din uitare, legendele Dobrogei”. Asta a spus ieri, la lansarea primei sale cărți, colegul nostru, producător la Departamentul de Știri Sportive, Cristian Cealera.