vineri, 28 august 2015

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 1506 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

INEDIT. Vacanță culinară la Mahmudia!
De Oana Iancu 27 august 2015

V-ați propus să mergeți în Delta Dunării? Atunci, vă invităm la Mahmudia, pentru o vacanță culinară, dar și culturală. Aici, aveți ocazia să degustați o mulțime de preparate din carne albă, dar mai ales borșul de pește pregătit într-un ceaun de 400 de litri după rețeta tradițională, cu apă din Dunăre. În plus, o vacanță în localitatea de pe brațul Sf Gheorghe vă oferă șansa de a descoperi tradițiile locale, de a participa la ateliere de creație ori spectacole inedite.

Delta Dunării, destinația unei vacanțe de vis!
De Oana Iancu 19 august 2015

Delta Dunării a devenit pentru mulți, locul în care pot petrece vacanța ideală. Așa că, vă prupunem astăzi o destinație turistică de vis. Mergem la Murighiol, acolo unde, deși suntem în inima Deltei, luxul face echipă bună cu pitorescul și sălbăticia zonei.

Păcuiul lui Soare, cetatea ce poartă blestemul Dunării
De Silvia Pascale 12 august 2015

Vara răsare enigmatic din adâncuri, iar în restul anului se lasă înghițită, fără nicio împotrivire, de Dunăre. Vorbim despre destinul trist, dar și impresionat al cetății bizantine din Dobrogea: Păcuiul lui Soare.

Plajele sublime ale Mării Negre. Vezi cum arată ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc!
De Silvia Pascale 11 august 2015

Litoralul văzut prin ochii sufletului are ape de peruzea, plaje încă sălbatice, colonii de cormorani și cărări secrete deschise timid către mare. Iar tocmai acest litoral, ireal de frumos, l-am redescoperit într-o călătorie de-a lungul plajelor de la Tuzla și până la 23 August.

Invitație în zona veche a Constanței, locul în care ai parte în același timp de cultură, istorie, dar și de frumusețea mării
De Silvia Pascale 9 august 2015

“Peninsula tuturor posibilităților”. Iată titlul binemeriat pe care zona veche a Constanței l-a primit, simbolic, din partea turiștilor. Cei care ajung aici în vacanță au parte, în același timp, de cultură, de istorie, dar și de frumusețea mării.

MENIUL ZILEI. Delicatese cu denumiri care-ți lasă gura apă
De Silvia Pascale 7 august 2015

Midii afumate de inagalabilul Ionică “fără frică și frații lui”. Ați putea crede că este titlul unui film românesc, dar nici pomeneală de așa ceva. Vobim despre numele original al unei delicatese pe care o puteți savura pe litoralul românesc. De altfel, în ultimul timp, patronii teraselor de la mare au înțeles că reclama este sufletul comerțului și au gândit specialități cu titluri ingenioase.

POVEȘTILE NISIPULUI. 'Spune-mi cum te numești și-ți spun ce fel de plajă ești!'
De Silvia Pascale 3 august 2015

În unele locuri te simți exact așa: ca “La Oha”, liber, lipsit de griji și total relaxat. În altele închizi ochii și te imaginezi pe o insulă pustie plină de fructe exotice de Papaya. Mai sunt și plaje în care doar spui H2O și ai sporturile nautice la picioare, la fel cum poți rosti Cabo și călătorești într-un sat pescăresc din Mexic. Altfel spus, este suficient să afli numele terasei sau fâșiei de nisip de pe litoral ca să-ți dai seama, înainte de a veni în vacanță, cât de bine te vei simți.

Lecții de echitație și plimbări pe mare în zona Balcic. Vecinii bulgari își atrag turiștii prin activități în aer liber!
De Alex Costea 29 iulie 2015

O vacanță reușită nu înseamnă neapărat cazare într-un hotel de cinci stele, iar turismul există și dincolo de all-inclusive. Este rețeta pe care încearcă să o implementeze vecinii bulgari. Castelul Reginei Maria din Balcic, grădina botanică și excursiile de o zi cu vaporul sunt doar câteva dintre atracțiile litoralului bulgăresc.