marţi, 1 decembrie 2015

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

PROIECT CORAL. 360 de adulți și copii din Constanța și Tulcea au primit o a doua șansă la educație!
De Silvia Pascale 21 noiembrie 2015

'Marea noastră împlinire este aceea că am reușit să scoatem sute de oameni fără educație, la lumină. Acum ei ne scriu felicitări, completează cereri, ba chiar își ajută copiii sau nepoții la teme'. Cuvintele aparțin cadrelor didactice din Constanța și Tulcea implicate în programul european de Consiliere și Oportunități de Reintegrare și Acces Liber la Educație - CORAL.

Daniela Șuța, povestea unei femei de succes!
De Madalina Pavel 20 noiembrie 2015

Sunt puternice, creative și mereu pregătite să răzbată în lupta cu timpul și mai ales cu adversarii din mediul de afaceri. Vorbim despre femeile antreprenor din Constanța, care au pus pe picioare companii de milioane, în toate domeniile.

LA MULȚI ANI, FRUMOASĂ DOBROGE! Care sunt cele mai frumoase locuri ale acestui ținut!
De Silvia Pascale 14 noiembrie 2015

Cu cei mai bătrâni munți, cu o Deltă minunată, cu cetăți antice, plaje sălbatice, peșteri, biserici rupestre, și păduri seculare, Dobrogea își poate revendica oricând titlul de cea mai interesantă regiune a României.

ZIUA DOBROGEI. 5 locuri uimitoare de vizitat în Dobrogea - GALERIE FOTO
De Alin Tarnovschi 13 noiembrie 2015

Cele mai cunoscute simboluri ale Dobrogei sunt bine-cunoscute pentru majoritatea românilor. Dar, totuși, Cazinoul din Constanța, monumentul de la Adamclisi sau Delta Dunării sunt numai câteva din uimitoarea locuri ce ar trebui vizitate de orice român.