vineri, 9 octombrie 2015

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

Ziua Internațională a Cafelei. Află aici istoria acestei licori aromate!
De Silvia Pascale 29 septembrie 2015

Cum ar arăta viața noastră fără cafea? “Monotonă și tristă.” Ne spun constănțenii care au sărbătorit astăzi în cafenelele din oraș Ziua Internațională a acestei licori ce aduce oamenilor energie, bună dispoziție și poftă de dialog. Iar asta din cele mai vechi timpuri.

Curaj și eleganță la 8 ani! Alessia, fetița care face gimnastică pe cal!
De Madalina Pavel 15 septembrie 2015

Să îți ții echilibru și să execuți mișcări de gimnastică la înălțime este cu adevărat greu. Însă dacă exercițiile sunt efectuate în mers, pe un cal, totul devine cu adevărat spectaculos. La doar 8 ani, Alessia îmbină într-un mod unic și armonios echitația cu gimnastica aerobică. Încurajată întotdeauna de antrenoarea sa, Alessia reușește să creeze un show impresionant. În plus, este singura din județul Constanța care practică acest sport, numit voltija.

Constanța este gazda a două târguri: unul al antichităților, celălalt al costumelor populare!
De Silvia Pascale 10 septembrie 2015

Sfârșitul de săptămână aduce tradițiile, dar și suvenirurile din altă epocă, la malul mării. Începând de astăzi și până duminică, Constanța va fi, simultan gazda a două târguri: unul al antichităților, celălalt al costumelor populare.