joi, 2 octombrie 2014

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 619 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Este „Luna Nababului” la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Află ce poți vedea dacă ajungi acolo!
De Adrian Burcea 1 octombrie 2014

Castelul Cantacuzino din Bușteni găzduiește zilele acestea o expoziție de fotografie, dar și două caiete de lucru ale prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, din perioada studiilor sale de la Paris. Mai precis întregul eveniment îi este dedicate prințului cu ocazia împlinirii a 182 de ani de la nașterea sa.

INEDIT. Te plimbi prin Piața Ovidiu și asculți Bach, Beethoven sau Mozart! O idee a unui voluntar îi uimește pe turiști
De Cristi Popovici 30 septembrie 2014

Cea mai veche și, de anul acesta, cea mai frumoasă zonă a Constanței, Piața Ovidiu, este și mai atractivă datorită muzicii. O idee simplă, pusă în practică de câțiva voluntari, a transformat centrul istoric al orașului într-o uriașă filarmonică. Două boxe amplasate în balconul Muzeului de Istorie picură în urechile celor care ies la plimbare, un strop de muzică clasică. Din playlist nu lipsesc ariile lui George Enescu, Bach, Beethoven sau Mozart.

Astăzi sărbătorim una dintre cele mai căutate licori de pe Pământ, CAFEAUA. Află câtă cafea consumă anual românii!
De Silvia Pascale 29 septembrie 2014

Una dintre cele mai căutate licori de pe Pământ, cu puterea de a învălui diminețile în aromă și de a invita mereu oamenii la conversație, este serbată astăzi în întreaga lume. În cinstea sa, de Ziua Internațională a Cafelei, căci despre ea vorbim, barmanii din Constanța au pregătit băuturi interesante. Adrian, un barista cu experiență, dar și managerul unui magazin de cafea a preparat special pentru acest eveniment un V 60. În materialul următor vă arătăm despre ce este vorba.

Ceasul care îți spune că te-ai îngrășat sau aparatul care imită vâslitul, la Wellness Show București
De Bogdan Muzgoci 27 septembrie 2014

O bandă inteligentă pe care plictisitorul mers se transformă într-o plimbare interesantă prin metropolele lumii, un ceas care te avertizează că ești prea sedentar și te-ai îngrășat sau un aparat care imită perfect vâslitul, folosit de Kevin Spacey în serialul House of Cards. Pe toate le găsiți la “Wellness show”, care se desfășoară în aceste zile în Capitală.

Își fac temele la lumina beculețelor de Crăciun! Cum trăiesc cinci copii necăjiți din Constanța
De Silvia Pascale 26 septembrie 2014

Într-o casă rece și întunecoasă de la marginea Constanței trăiesc, în condiții insalubre, cinci copii și părinții lor. Nu au electricitate și nici apă curentă. De doi ani de zile copiii își fac temele la lumina lumânării sau a unor beculețe de Crăciun legate la baterie. Cu toate acestea, rezultatele lor sunt foarte bune la școală. Un preot a aflat despre neajunsurile lor și este dispus să-i ajute.

Pe străzile Constanței. Absolvent de UNATC, le face cunoștință trecătorilor cu Ciprian Porumbescu!
De Silvia Pascale 26 septembrie 2014

La 24 de ani, arcușul și vioara îi sunt cei mai buni prieteni, iar strada, scena uriașă pe care urcă zilnic. Vorbim despre Ștefan Dragomir, un tânăr constănțean pentru care muzica înseamnă poarta deschisă spre fericire.

„Partea întunecată a Mării Negre“. Filmul în care vezi că viața de marinar nu e ca în filme!
De Roxana Glăvan 25 septembrie 2014

Atunci când au ales să plece de lângă familie, tot de dragul ei au făcut-o, dar și din dragoste de mare. Iar datorită lor, 92 la sută din ceea ce consumăm ajunge la noi pe calea mării. Dar cu ce preț?

David Hilmers, astronaut american: văzută din spațiu, Planeta Albastră pare un organism bolnav
De Bogdan Muzgoci 24 septembrie 2014

Văzută din spațiu, Planeta Albastră, pare un organism bolnav. Este concluzia unuia dintre oamenii pentru care cosmosul nu mai reprezintă o enigmă. Fostul astronaut David Hilmers, care are a petrecut aproape 500 de ore la bordul navelor spațiale NASA, se află în București și astăzi ne-a dezvăluit, în exclusivitate, care este cel mai mare pericol care ne pândește.

Numele la modă pentru copii: de la clasicele Maria și Andrei, la modernele Rianna și Eric
De Silvia Pascale 24 septembrie 2014

S-a dus moda când românii alegeau pentru copiii lor nume străine, inspirate din filme. La fel s-au dus și timpurile când părinții optau pentru ciudățenii precum Mercedesa sau Mureș. Astăzi, din ce în ce mai mulți tineri aleg să-și boteze bebelușii cu nume simple și sonore.

S-a trezit cu „monștrii“ în curte! Dovleci GIGANT descoperiți de un constănțean în grădină. Cum a fost posibil
De Silvia Pascale 18 septembrie 2014

Nu sunt atât de mari încât să intre în cartea Recordurilor, dar în ochii celui care i-a crescut sunt adevărate vedete. Vorbim despre dovlecii de plăcintă ai unui constănțean tare mândru că din munca lui, a ieșit o așa producție.

Copiii pentru care marea a răsărit din propriul vis
De Silvia Pascale si Alex Costea 12 septembrie 2014

După ce ieri au văzut marea pentru prima oară în viața lor, dimineață au fost martorii celui mai frumos răsărit de soare, iar spre prânz, au făcut cunoștință cu jucăușii delfini Ni-Ni și Chen-Chen. Astfel, decurg pentru cei 7 copii ai familiei Rusu din localitatea Conacu, zilele petrecute la mare în care ne spun că descoperă o realitate mult mai frumoasă decât în visurile lor.

Corăbii de 2.000 de ani, submarine rusești și zidurile cetății Tomis. Specialiștii au făcut harta comorilor din Marea Neagră
De Roxana Glăvan 10 septembrie 2014

Ce-ați spune dacă ați veni pe Litoral și ați porni în căutare de comori în Marea Neagră? Un grup de specialiști ne poftește într-o aventură în adâncuri să admirăm corăbii vechi de două mii de ani, zidurile cetății Tomis sau Callatis, amfore și multe alte vestigii.

Gheorghe Zamfir, dependent de soare și de simfonia valurilor zbuciumate: CONCERT DE ZILE MARI în Mamaia!
De Roxana Murat 9 septembrie 2014

Regele naiului românesc, Gheorghe Zamfir, va concerta vineri în Mamaia, alături de orchestra Magica. Publicul va putea auzi piesele cunoscute ale artistului, dar și melodii noi, care vor face parte de pe următorul său album. Gheorghe Zamfir a ales ca marea să-i fie gazdă pentru că, spune el, aici se simte cel mai bine.

Capodoperă a lui Brâncuși, scoasă la vânzare. Vezi la cât este evaluată “Cumințenia pământului”
De Silvia Pascale 8 septembrie 2014

“Cumințenia Pământului”, una dintre cele mai importante creații ale sculptorului Constantin Brâncuși și poate cea mai valoroasă dintre cele rămase în România, a fost pusă în vânzare în cadrul unei expoziții private din Capitală.

12 papagali care știu să dea noroc și să mânânce arahide din palmă pot fi admirați la Microrezervație
De Silvia Pascale 4 septembrie 2014

12 papagali care știu să dea noroc, să se alinte și să mânânce arahide din palmă pot fi admirați de astăzi la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Frumoasele păsări, ce aparțin unei constănțence, au fost oferite microrezervației pentru o perioadă de cel puțin doi ani. În tot acest timp, Pitbuleasa, Dinozaurul sau Coco vor sta regește într-un spațiu special care în curând va fi dotat și cu o fântână arteziană.

PERSOANE care oficial NU EXISTĂ! A fost furată de mică și abandonată. Astăzi nu știe cine e și nici câți ani are
De Roxana Glăvan 3 septembrie 2014

Trăiesc, dar nu există. Și nu priviți acest lucru ca un paradox. Este cruda realitate a persoanelor fără identitate, adică a celor care nu au certificat de naștere, buletin, medic de familie sau o locuință. Practic, nici ei, nici statul nu știu nimic despre trecutul lor.