joi, 28 mai 2015

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 1367 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

Paradisul unde natura susține spectacole de culoarea rubinului: rezervația de bujori de la Enisala
De Silvia Pascale 18 mai 2015

Nu priviți până departe pentru a găsi cel mai frumos loc de pe pământ. El ar putea fi chiar în Dobrogea și ar putea avea un nume sonor.

Cazinoul din Mamaia, readus la viață!
De Cristi Popovici 12 mai 2015

Unul din simbolurile stațiunii Mamaia, Cazinoul – construcție ridicată în anii ’30, este în plin proces de modernizare. La finalul lucrărilor, turiștii vor regăsi aici aerul interbelic îmbinat cu modernismul zilelor noastre.

Un zid din Portul Tomis, pagină de carte: "Aș putea să scriu poeme cu buzele pe gâtul tău..."
De Silvia Pascale 11 mai 2015

"Aș putea să scriu poeme cu buzele pe gâtul tău..." Nu este o frază desprinsă dintr-un roman de dragoste, ci ultimul mesaj lăsat, cel mai probabil, de un îndrăgostit pe zidul ce desparte Portul Tomis de mare. Trecătorii se opresc, îl citesc și surând pentru o clipă.

Cricova, crama în care lideri ai lumii își țin vinurile de colecție!
De Roxana Murat 10 mai 2015

Emblemă a vinificației Moldovei, orașul vinicol subteran Cricova are galerii ce se întind pe 120 de km, cu străzi denumite simbolic, depozite și săli de degustare.

30 de autoturisme de epocă au umplut Piața Ovidiu cu istorie pe patru roți
De Cristina Burcea 9 mai 2015

Piața Ovidiu s-a transformat astăzi în parcare pentru istorie. Istorie pe patru roți, pentru că aici au fost expuse mașini venite parcă dintr-o altă lume. Autoturismele de epocă au fost aduse în cadrul evenimentului "Mai....Clasic".

Turiștii au venit la mare in weekend si se laudă deja cu primul bronz
De Oana Iancu 9 mai 2015

A fost o zi minunată la malul mării. Soarele a fost darnic, suficient cât să-i răsfețe pe turiștii care au ales să-și petreacă weekend-ul pe litoral. De bucuria revederii întinderii albastre, unii și-au făcut curaj și au încercat și apa.

Distracție la înălțime în parcurile de distracții din Neptun și Cernica
De Madalina Pavel si Bogdan Muzgoci 2 mai 2015

Turiștii din sudul litoralului au fost, astăzi, la înălțime. La propriu, cocoțați în copaci. Copiii dar și adulții au vrut să aibă parte de câteva ore cu multă adrenalină, așa că s-au dat cu tiroliana sau au mers pe sârmă, la câțiva metri deasupra solului. Și mulți bucureșteni au preferat în locul grătarelor atmosfera dintr-un parc de distracții.

Comoara din grădină. Vezi ce a descoperit un pensionar
De Laura Calciu Petrescu 28 aprilie 2015

O adevărată comoară a descoperit un pensionar. În timp ce săpa în grădină, bărbatul a scos la lumină un tezaur vechi de peste 1.700 de ani.