miercuri, 17 septembrie 2014

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 615 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Copiii pentru care marea a răsărit din propriul vis
De Silvia Pascale si Alex Costea 12 septembrie 2014

După ce ieri au văzut marea pentru prima oară în viața lor, dimineață au fost martorii celui mai frumos răsărit de soare, iar spre prânz, au făcut cunoștință cu jucăușii delfini Ni-Ni și Chen-Chen. Astfel, decurg pentru cei 7 copii ai familiei Rusu din localitatea Conacu, zilele petrecute la mare în care ne spun că descoperă o realitate mult mai frumoasă decât în visurile lor.

Corăbii de 2.000 de ani, submarine rusești și zidurile cetății Tomis. Specialiștii au făcut harta comorilor din Marea Neagră
De Roxana Glăvan 10 septembrie 2014

Ce-ați spune dacă ați veni pe Litoral și ați porni în căutare de comori în Marea Neagră? Un grup de specialiști ne poftește într-o aventură în adâncuri să admirăm corăbii vechi de două mii de ani, zidurile cetății Tomis sau Callatis, amfore și multe alte vestigii.

Gheorghe Zamfir, dependent de soare și de simfonia valurilor zbuciumate: CONCERT DE ZILE MARI în Mamaia!
De Roxana Murat 9 septembrie 2014

Regele naiului românesc, Gheorghe Zamfir, va concerta vineri în Mamaia, alături de orchestra Magica. Publicul va putea auzi piesele cunoscute ale artistului, dar și melodii noi, care vor face parte de pe următorul său album. Gheorghe Zamfir a ales ca marea să-i fie gazdă pentru că, spune el, aici se simte cel mai bine.

Capodoperă a lui Brâncuși, scoasă la vânzare. Vezi la cât este evaluată “Cumințenia pământului”
De Silvia Pascale 8 septembrie 2014

“Cumințenia Pământului”, una dintre cele mai importante creații ale sculptorului Constantin Brâncuși și poate cea mai valoroasă dintre cele rămase în România, a fost pusă în vânzare în cadrul unei expoziții private din Capitală.

12 papagali care știu să dea noroc și să mânânce arahide din palmă pot fi admirați la Microrezervație
De Silvia Pascale 4 septembrie 2014

12 papagali care știu să dea noroc, să se alinte și să mânânce arahide din palmă pot fi admirați de astăzi la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Frumoasele păsări, ce aparțin unei constănțence, au fost oferite microrezervației pentru o perioadă de cel puțin doi ani. În tot acest timp, Pitbuleasa, Dinozaurul sau Coco vor sta regește într-un spațiu special care în curând va fi dotat și cu o fântână arteziană.

PERSOANE care oficial NU EXISTĂ! A fost furată de mică și abandonată. Astăzi nu știe cine e și nici câți ani are
De Roxana Glăvan 3 septembrie 2014

Trăiesc, dar nu există. Și nu priviți acest lucru ca un paradox. Este cruda realitate a persoanelor fără identitate, adică a celor care nu au certificat de naștere, buletin, medic de familie sau o locuință. Practic, nici ei, nici statul nu știu nimic despre trecutul lor.

Lapte și brânză VÂNDUTE lângă o ghenă de gunoi din Constanța. Filmat cu CAMERA ASCUNSĂ
De Andreea Filip 20 august 2014

Lapte și brânză vândute dintr-un portbagaj lângă o ghenă de gunoi în Piața din Poarta 6. Totul, pe o căldură de aproape 30 de grade Celsius și cu un roi de muște în jur.

Află povestea TAJ MAHAL-ULUI din Focșani!
De Aurelian Ivan 19 august 2014

Povestea Taj Mahal-ului este despre iubirea care depășește moartea. Inspirat probabil de împăratul care și-a venerat iubita, un focșănean devastat de pierderea soției sale a decis să-i construiască acesteia un templu al dragostei.