vineri, 19 decembrie 2014

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 831 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

La Pavilionul Expozițional Constanța s-a deschis Târgul de Crăciun. Vedeți aici care sunt ofertele!
De Oana Iancu 17 decembrie 2014

Caltaboși, cărnăciori ori pastramă de porc. Sunt doar câteva dintre preparatele pe care le vom avea pe masă de sărbători. Cu siguranță v-am făcut poftă de pe acum! Așa că, nu mai stați pe gânduri și dați o fugă la Pavilionul Expozițional Constanța, unde s-a deschis Târgul de Crăciun. Nici colindătorii nu lipsesc, pentru că nu-i așa, tradiția trebuie respectată!

Optați pentru un brad la ghiveci? Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea lui dacă îl țineți în apartament
De Silvia Pascale 15 decembrie 2014

Sunt țepoși, plini de mireasmă și firavi, dar dacă știm să îi îngrijim, ne putem bucura de cetina lor nu doar de Sărbătoari, ci și în următorii ani. Vorbim despre brăduții la ghiveci, o alegere pentru care optează din ce în ce mai mulți români. Atenție însă. Dacă nu îi cumpărați de la producătorii autorizați care să garanteze pentru ei și nu îi tineți la temperatura potrivită, atunci se vor usca. Cum avem grijă de ei, aflăm din materialul următor.

Expoziție de fotografie pentru Cătălina, fetița cu tumori pe creier care DESENEAZĂ ÎNGERI
De Elenis Vlahbei 13 decembrie 2014

Cazul Cătălinei, fetița bolnavă de cancer care își alină suferința desenând îngeri, a sensibilizat mulți oameni. Unul dintre ei, un artist din Constanța, a ales să-i doneze copilei toți banii pe care îi va strânge din prima sa expoziție de fotografie, intitulată sugestiv “Salvăm un înger”.

BUCURIA REVEDERII. Militarii de pe nava britanică MS Defender au revenit acasă - GALERIE FOTO INEDITĂ
De Vera Puiu 13 decembrie 2014

Militarii britanici de pe nava MS Defender s-au întors acasă după 6 luni petrecute la bord. Ei au participat la operațiunile care au avut loc în golful Persic, punctul de plecare al raidurilor din Irak împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

IMAGINI INEDITE. CONSTANȚA, scăldată în lumina soarelui după o lună de nori! GALERIE FOTO
De Andreea Filip si Alex Costea 11 decembrie 2014

După o luna de nori și ploaie, cerul pare să se însenineze, iar constănțenii văd astăzi soarele. Cu toate că cerul este curat, meteorologii ne anunță că nu ne putem bucura prea mult.

Capcană pentru Moș Nicolae: la ce s-au gândit micuții pentru a-l prinde pe moș în flagrant!
De Elenis Vlahbei 5 decembrie 2014

La noapte vine Moș Nicolae, așa că prichindeii au început să viseze cu ochii deschiși la darurile pe care le vor primi. Dacă cei mai mulți copii sunt cât mai cuminți și își lustruiesc ghetuțele, unii s-au gândit la capcanele pe care i le vor întinde moșului.

POVESTEA UNOR FOTOGRAFII DE POVESTE. Un scafandru arată lumii întregi cât de frumoasă este Constanța, indiferent de anotimp
De Madalina Pavel 1 decembrie 2014

Atunci când îi vezi fotografiile ai putea jura că are în urmă ani întregi de experiență și aparatură de ultimă generație. În loc de toate acestea, găsim doar multă pasiune și dorința de a le arăta tuturor cât de frumoasă este Constanța, indiferent de anotimp.

FASCINAȚI DE ROMÂNIA. Copii din toate colțurile lumii învață limba noastră la Constanța
De Roxana Glăvan 1 decembrie 2014

Vorbesc cu drag despre frumusețea țării noastre, despre oameni și despre bucate, dar la fel de mult le place și graiul românesc. Atât de mult încât studiază limba română ca limbă străină. Min Gi din Coreea, Felix din Letonia sau Husein din Liban sunt câțiva dintre cei care au ales să învețe limba română la Constanța.

VIDEO Primarul Constanței a făcut trenulețul cu copiii, pe patinoar - vezi aici cum patinează Radu Mazăre!
De Cristi Popovici 1 decembrie 2014

Sute de copii, însoțiți de părinți, au venit astăzi să încerce gheața PATINOARULUI AQUA MAGIC, inaugurat de 1 Decembrie. Alături de cei mici a venit și primarul Radu Mazăre care a fost locomotiva trenulețului pe gheață.

Povestea unei mari campioane. Ori de câte ori urcă pe podium, Ana Maria Brânză se gândește la România
De Bogdan Muzgoci 1 decembrie 2014

Nu există mândrie mai mare decât aceea de a reprezenta România pe cele mai înalte podiumuri ale lumii. Sentimentul acesta îl au sportivii care au adus de-a lungul timpului acasă medalii de aur, argint sau bronz. Ana Maria Brânză este unul dintre aceștia. Dublă campionă mondială si de șase ori europeană, Ana Maria Brânză a fost declarată cea mai buna spadasină din lume în trei sezoane egalând recordul deținut de franțuzoaica Laura Flessel. Cu un asemenea palmares, legătura dintre un campion și imnul țării sale devine una specială.

La 73 de ani se mândrește că este TOCILAR. Urmărește povestea bătrânului cu mintea ascuțită, mândru că este român
De Madalina Pavel 1 decembrie 2014

Cândva erau mândria târgurilor, dar acum au rămas aproape singuri în meseriile lor. Vorbim despre cojocari, tocilari, geamgii sau meșteri populari, pe care cu greu îi mai poți găsi în aceste vremuri. Sunt doar câțiva bătrâni care se plâng că nu au cui să lase mai departe meseria pe care o iubesc atât de mult. Tinerii din ziua de astăzi nu vor să-și prindă degetele printre pile și foarfece, ci doar în tastatură, spun cu regret meșterii.

Prima zăpadă, bucuria copiilor. Princhideii au ieșit la săniuș în Parcul Tăbăcărie
De Oana Iancu 30 noiembrie 2014

Cu o zi înainte să pășim în luna cadourilor, iarna le-a făcut un dar mult așteptat copiilor. Un strat consistent de zăpadă, care i-a adunat cu zecile în parcul Tăbăcărie. Chicotelile de bucurie i-au înveselit până și pe oamenii de zăpadă.

Roșu, Galben și Albastru – DRAPELUL ROMÂNESC – Istorie și simboluri
De Livia Petrescu 30 noiembrie 2014

Cu toții știm că drapelul României este tricolor, dar prea puțini cunoaștem istoria acestuia și ce ce semnifică, de fapt, cele trei culori.

Pe urmele lui Brâncuși la New York. Un român păstrează ciocanele și saboții de lemn ai artistului
De Andreea Filip 23 noiembrie 2014

Arta românească stă la loc de cinste chiar în inima New York–ului. Un român stabilit peste Ocean de aproape 40 de ani a păstrat cu sfințenie ciocanelele de lucru ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, dar și două dintre perechile de saboți pe care îi purta la lucru artistul: unii de lemn, alții care au încă urmele materialelor din atelier. O echipă Neptun TV vi le prezintă de la New York.

În ziua în care a împlinit 10 ani, Iarina, o fetiță din Constanța, a participat la vernisajul propriei sale expoziții de pictură
De Silvia Pascale 20 noiembrie 2014

În ziua în care a făcut 10 ani, o fetiță din Constanța și-a împlinit un vis. Și-a invitat prietenii și colegii de clasă chiar la vernisajul propriei expoziții de pictură. Colecția de portrete amuzante sau peisajele i-au purtat pe cei mici, dar și pe criticii de artă în lumea minunată a basmelor.