luni, 2 martie 2015

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 1150 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

Prima întâlnire a bloggerițelor: „Constanța duce lipsă de bloggeri“
De Roxana Glăvan 28 februarie 2015

Până nu demult, dacă doream să aflăm tendințele în modă, așteptam revistele lunare de fashion să știm ce și cum să cumpărăm. Ca să alegem o vacanță, așteptam recenzii despre destinații, și tot așa despre fiecare domeniu. De câțiva ani, totul s-a mutat într-o lume virtuală.

O dragoste fără margini. Povestea Adelinei Toncean, mama copiilor suferinzi și abandonați
De Silvia Pascale 27 februarie 2015

Copii cu boli grave, abandonați pe patul de spital. Le auzim povestea în treacăt, îi compătimim și mergem mai departe. Unii mai fac o donație și puțini, foarte puțini îi iau în brațe și le schimbă destinul.

In Dobrogea se află singurul loc din lume ferit de BOMBARDAMENT NUCLEAR - GALERIE FOTO
De Adrian Georgescu 26 februarie 2015

Cercetătorii români au reușit să descopere singurul loc din lume care va scăpa neatins în cazul unui bombardament nuclear. Locul, special prin natura sa, este situat chiar în județul Constanța și a ajuns rapid în atenția NASA.

BLESTEMUL NAVEI “STRUMA” - 73 de ani de la cea mare tragedie maritimă civilă din cel de-al doilea Război Mondial
De Silvia Pascale 25 februarie 2015

Au trecut 73 de ani de când adâncurile Mării Negre au înghițit, în doar câteva clipe, trupurile a 800 de copii, femei și bărbați, majoritatea evrei, dar rănile acelui carnagiu nu se vor închide niciodată în paginile istoriei.

”Dragobetele sărută fetele” și aduce povești emoționante de iubire
De Silvia Pascale 24 februarie 2015

Când vrei să-i spui persoanei dragi “te iubesc” nu ai nevoie de o ocazie specială pentru astfel de cuvinte desprinse din inimă. Orice zi poate fi o sărbătoare a dragostei.

Muzeul subacvatic din Marea Neagră: căutătorii de comori au descoperit un submarin rusesc la Costinești
De Roxana Glăvan 23 februarie 2015

Țărmul românesc este plin de mistere, care stau bine ascunse pe fundul mării. Recent, pe harta vestigiilor specialiștii marini au adăugat un submarin rusesc.

Vieți luate de la capăt prin lumina cărților. Vedeți povești emoționante ale unor copii și adulți reîntorși pe băncile școlii prin programul Civis
De Silvia Pascale 23 februarie 2015

“Înainte mergeau călare pe cal și visau cel mult la o căruță, acum sunt fericiți la volanul unei mașini străine. Mai ieri nu știau nici să iscălească, astăzi își completează cererile de angajare pentru un loc de muncă. Iată schimbarea de care suntem foarte mândri”.

TRAIAN PETCU, UN NUME CÂT O ISTORIE. Povestea celui mai longeviv atlet al Dobrogei care va împlini în aprilie 91 de ani
De Silvia Pascale 17 februarie 2015

La 90 de ani, stadionul îi este frate, iar pista de alergare, locul în care se simte cel mai fericit. Un constănțean este cel mai longeviv atlet în activitate din Dobrogea și printre cei mai în vârstă din România.

Ghiudemul tătăresc se luptă să devină produs tradițional dobrogean
De Silvia Pascale 16 februarie 2015

Ghiudemul tătăresc, condimentat din plin cu ienibahar, usturoi și coriandru, are toate șansele să devină, în cel mai scurt timp, brand dobrogean. Curios e faptul că în spatele inițiativei nu stă un turc sau un tătar, așa cum ne-am aștepta, ci un român din Tuzla care și-a deschis aici o mică fabrică.

Ziua îndrăgostiților, între o căsătorie de o zi și mariaje oficiale
De Oana Iancu 14 februarie 2015

Peste tot în aer plutește iubirea. O spun cei care astăzi, s-au lăsat atinși de săgeata lui Cupidon. Dragostea i-a determinat pe unii constănțeni să-și unească destinele chiar de Sfântul Valentin, în timp ce alții s-au rezumat doar la o căsătorie de o zi.

Paul Cojocaru, instructorul de arte marțiale care a creat terapia 3C pentru copiii autiști, așteptat de specialiștii din Canada
De Silvia Pascale 8 februarie 2015

A crezut într-un vis, acela de a alina suferința copiilor cu autism, a luptat pentru el, iar acum rezultatele muncii sale sunt de interes mondial.

ATHOS, ciobănescul german de urmă al poliției constănțene devenit erou după ce l-a găsit pe băiețelul surdo-mut dispărut
De Alina Gâju 6 februarie 2015

Are opt ani, este campion național, are la activ aproape 50 de operațiuni de cercetare și nu-i place să fie certat.

Studenții, dar și masteranzii Facultății de Arte din Constanța, secția canto, au trecut astăzi prin emoțiile unui examen-spectacol
De Silvia Pascale 6 februarie 2015

Au fost notați pentru interpretare și mișcare scenică, dar nu în sala de clasă, așa cum erau obișnuiți, ci direct pe scenă.

INDIFERENȚA DISTRUGE. Școala care a adăpostit prima bibliotecă și primul muzeu regional al Dobrogei, transformată în ruină
De Silvia Pascale 5 februarie 2015

A fost clădită sub stricta supraveghere a arhitectului Anghel Saligny, la inaugurarea sa a participat însuși Regele Carol I, iar camerele sale au adăpostit prima bibliotecă, dar și primul muzeu regional al Dobrogei.

Prima culegere de folclor dobrogean, scrisă la sfârșitul secolului al XIX-lea de Teodor T.Burada, din nou în atenția prezentului
De Silvia Pascale 3 februarie 2015

Paginile ei au valoarea unui tezaur. Mulți spun că ar fi însuși actul de identitate culturală a tuturor dobrogenilor.

Nocturna, porumbelul-campion al României, are 2 nepoți: să îi cunoaștem pe Mesi și Maria!
De Silvia Pascale 2 februarie 2015

Au doar câteva ore de când au văzut lumina zilei, dar destinul lor este deja pecetluit: vor ajunge campioni ai văzduhului.

31 ianuarie 2015 - o zi cu două anotimpuri la Constanța
De Oana Iancu 31 ianuarie 2015

A fost o zi a extremelor din punct de vedere meteorologic, la Constanța. Dimineața a debutat cu o o ploaie torențială și vânt puternic, însă orele după-amiezii au adus un soare darnic. De razele lui au profitat și cei care iubesc marea. Imagini... de poveste în materialul următor.