marţi, 28 aprilie 2015

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 1301 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Comenteaza aceasta stire

Daniel Mititelu, baschetbalist în echipa națională a României, dar și profesor de canto, are nevoie de un scaun cu rotile performant
De Silvia Pascale 24 aprilie 2015

La 33 de ani își măsoară viața nu în pași, ci în reușite, iar handicapul pe care îl are încă de la naștere nu îl împiedică să lupte cu toată forța pentru performanță.

CLINICĂ ANTI-FACEBOOK! Dependenții de rețea, tratați cu bătăi din tobe într-o clinică din județul Constanța!
De Andreea Filip 21 aprilie 2015

Dependența de Facebook și shopping poate fi tratată cu ajutorul terapiei complementare prin percuție, sau mai exact cântatul la tobe. Este convingerea unor psihoterapeuți cu experiență care deschid în Constanța prima clinică din țară care tratează astfel de comportamente.

Primii turiști au ajuns deja în Vama Veche. Unii au venit din America!
De Oana Iancu 20 aprilie 2015

Domnește liniștea în Vama Veche. Este cea dinaintea „furtunii” spun cu mare convingere cei care în aceste zile își pun la punct terasele. Mai este puțin timp până la 1 Mai și trebuie să își primească așa cum se cuvine turiștii. Pe târâmul libertății absolute au ajuns deja primii vamaioți, care și-au instalat cortul pe plajă și se bucură de jocul valurilor.

DRAMA UNUI BĂTRÂN. La 73 de ani, un pensionar măcinat de boli trebuie să se despartă de porumbeii săi!
De Silvia Pascale 20 aprilie 2015

Un pensionar de 73 de ani din Constanța, orb și măcinat de boli este în pragul cele mai grele decizii din viața sa. Trebuie să se despartă de cei peste 200 de porumbei pe care i-a crescut cu o dragoste nemăsurată. În podul în care îi îngrijește, ghidat doar de ochii minții, a ajuns și o echipă Neptun Tv.

Paradă cu parfum de epocă: mașini de colecție au defilat prin Constanța! GALERIE FOTO
De Andreea Filip 18 aprilie 2015

Retro Parada primăverii, în cadrul căreia colecționarii automobilelor de epocă au defilat pe străzile orașului, a fost o adevărată încântare pentu constănțeni. La eveniment au participat peste 20 de bijuterii pe patru roți, iar toți cei care și-au dorit să se fotografieze alături de bătrânele doamne au avut ocazia să o facă.

Incident cu 23 de răniți pe aeroportul din Hiroshima
De Vera Puiu 15 aprilie 2015

Un avion al companiei Asiana Airlines a ratat aterizarea, ieri, pe aeroportul din metropola niponă Hiroshima. 23 de persoane au fost rănite după ce aeronava a ieșit de pe pistă.

ICOANE CU SUFLET. Pictorul Dan Deaconu și fiul său și-au expus lucrările într-o ceainărie din Constanța
De Silvia Pascale 4 aprilie 2015

Nu a putut veni la vernisajul propriei expoziții pentru că sănătatea șubredă l-a țintuit în scaun. În schimb l-a trimis pe unul dintre fiii lui să arate Constanței că talentul nu ține cont nici de locurile natale și nici de condiția socială.