miercuri, 3 septembrie 2014

Povestea Ameliei Papazissu, unul dintre ”tezaurele umane vii” ale Buzăului

De Iulian Bunilă 13:39, 1 decembrie 2013 613 vizite Reportaje

Acasă, Amelia Papazissu are un prețios tezaur de țesături vechi, moștenite de la străbunii ei. Acesta se îmbogățește de la o zi la alta cu câte un ștergar sau o traistă, pe care creatoarea populară le confecționează în pauzele dintre treburile gospodărești.

Toată familia Papazissu participă la actul de creație. Pentru ca Amelia să poată lucra, trebuie o pregătire prealabilă a războiului de țesut, activitate de care răspunde soțul creatoarei.

Universul de zi cu zi al artistei se împarte între casă, unde are atelierul propriu de creație, și Clubul Copiilor din comuna buzoiană Beceni, unde zilnic le predă micuților tainele țesutului în lână și păr de capră.

„După ce m-am căsătorit, la 21 de ani, am învățat de la o vecină să țes în război orizontal, apoi m-a încântat foarte mult țesutul la război vertical prin faptul că am fost în vizită la Mănăstirea Rătești. Acolo am văzut-o pe măicuța Benedicta, care nu mai este printre noi. Lucra foarte frumos și pe mine m-a încântat. De la ea am preluat acest meșteșug“, povestește Amelia Papazissu.

Zilele trecute, creatoarea a primit titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO.  În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a folosit în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.

„La început a fost inspirația, apoi a intervenit creația, pentru că nu am aceeași țesătură de același fel, pentru că e mai distractiv și lucrez cu pasiune și mă bucur în momentul în care eu creez un model“, spune artistul popular.

Pentru familia Ameliei, arta populară este și o mică afacere. De pe urma unui ștergar din păr de capră, de exemplu, se poate alege cu profit de 100 de euro. 

„Străinii sunt foarte încântați de ceea ce fac toți meșterii autentici din țară și mă refer aici la Muzeul Astra din Sibiu. Acolo am fost prima dată și vin foarte mulți turiști. Cumpără și ceea ce mă bucură cel mai mult este că în ultimii ani au început să cumpere românii și în special românii care pleacă în străinătate, un mic suvenir pentru românii din străinătate. E un lucru foarte bun, înseamnă că mai iubesc România și pe noi, românii“, mărturisește creatoarea.

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. Este coautor unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Lapte și brânză VÂNDUTE lângă o ghenă de gunoi din Constanța. Filmat cu CAMERA ASCUNSĂ
De Andreea Filip 20 august 2014

Lapte și brânză vândute dintr-un portbagaj lângă o ghenă de gunoi în Piața din Poarta 6. Totul, pe o căldură de aproape 30 de grade Celsius și cu un roi de muște în jur.

Află povestea TAJ MAHAL-ULUI din Focșani!
De Aurelian Ivan 19 august 2014

Povestea Taj Mahal-ului este despre iubirea care depășește moartea. Inspirat probabil de împăratul care și-a venerat iubita, un focșănean devastat de pierderea soției sale a decis să-i construiască acesteia un templu al dragostei.

MINERAL EXPO a ajuns la CONSTANȚA. Află ce pietre SEMIPREȚIOASE poți găsi la târg!
De Silvia Pascale 14 august 2014

O geodă de ametist de aproximativ o jumătate de tonă adusă tocmai din Uruguay, dar și o colecție de 7 pietre de acvamarin a căror frumusețe îți taie respirația. Sunt piesele de rezistență ale Târgului Mineral Expo de anul acesta.

ASTĂZI se împlinesc 108 ANI de la inaugurarea stațiunii MAMAIA! Care era atmosfera în anul 1906
De Silvia Pascale 13 august 2014

În urmă cu 108 ani, într-o zi norocoasă de 13 august, mai marii Constanței beau nu mai puțin de 90 de sticle de șampanie. Asta în cinstea stațiunii Mamaia care își inaugura primul pavilion de băi pentru turiști. Primarul de atunci, Ion Bănescu deschidea astfel drumul celei care avea să devină mai târziu Perla Litoralului Românesc.

TECHIRGHIOL, pământ binecuvântat. Efectele MIRACULOASE ale NĂMOLULUI din LACUL SĂRAT
De Silvia Pascale 12 august 2014

Nu este om care să fi pășit în Techirghiol, împovărat de suferințe trupești, și care să nu plece acasă cu durerile alinate sau măcar cu un licăr de speranță. O spun români de pretudindeni care vin în această stațiune baneară cu încrederea că nămolul sapropelic îi poate înzdrăveni.

O bucată de TROTUAR, în loc de CASĂ. Cum se descurcă VÂNZĂTORII DE PEPENI veniți pe LITORAL
De Roxana Murat 12 august 2014

Muncesc non-stop, dorm prin mașini sau pe scaune, mănâncă doar când apucă. Sunt vânzătorii de pepeni, pe care în această perioadă îi vedem prin piețe și pe la fiecare colț de stradă.

La Venus găsiți SINGURA ȘCOALĂ acreditată de FLYBOARD din România. Află cât costă un curs!
De Elenis Vlahbei 8 august 2014

A fascinat milioane de oameni din întreaga lume, iar de anul trecut se practică și în țara noastră. Flyboard-ul este un sport care te face să zbori deasupra apei și să înoți precum delfinii.

UNIC în România! Melci URIAȘI, vechi de 100 DE MILIOANE DE ANI, într-un sat din Constanța
De Cristi Popovici 7 august 2014

Melci uriași, vechi de o sută de milioane de ani!!! Nu în vreun muzeu sau vreo expoziție geologică, ci în natură, la îndemâna oricui iubește expedițiile. În comuna Aliman, județul Constanța, „Dealul cu melci”, așa cum îl numesc localnicii, ascunde o frumusețe cum rar îți este dat să întâlnești în țara noastră.

Delta Neajlovului, un COLȚ DE RAI pentru turiști. Vezi IMAGINI INCREDIBILE!
De Andreea Radu 6 august 2014

Bucureștenii care n-au mai găsit locuri libere la malul Mării Negre încep să descopere comorile din apropierea Capitalei. Fie ca vorbim despre trasee de făcut la pas prin pădure, plimbări sau excursii cu barca în Delta Neajlovului, atracțiile turistice din jurul marilor orașe încep să câștige din ce în ce mai mulți vizitatori.

Porcul Atilla de la MICROREZERVAȚIE are „JACUZZI“ în NOROI. Vedeți aici cum se răsfață
De Silvia Pascale 6 august 2014

Fac băi cu apă rece, se tăvălesc în noroi și mănâncă porții duble de fructe și legume. Așa reușesc animalele de la Microrezervația din Constanța să facă față mai ușor temperaturilor ridicate.

EXCLUSIV. Vedeți DE CE PREFERĂ ROMÂNII care muncesc în străinătate SĂ VINĂ ÎN VACANȚĂ LA MAMAIA, dar aflați și CÂT CHELTUIESC AICI
De Cristi Popovici 5 august 2014

Românii care lucrează în străinătate preferă să vină pe litoralul nostru deși câștigă bani frumoși peste hotare și ar putea să-și permită concedii în destinații exotice.

Mai mult timp pe MARE, mai puțin timp pentru FAMILIE. Află SACRIFICIILE din spatele meseriei de POLIȚIST DE FRONTIERĂ
De Andreea Radu 4 august 2014

Sunt pasionați de munca lor și au o mare doză de curaj. Vorbim despre polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă care urcă în fiecare zi la bordul navei “Ștefan cel Mare”, pregătiți să înfrunte pericolele.