duminică, 18 august 2019

Analiști economici cred că Europa va intra în cea mai severă recesiune dacă Zona euro se destrămă

Zona va mai exista sau nu în forma actuală? Aceasta este întrebarea care macină deopotrivă atât oamenii simpli de pe bătrânul continent, cât și specialiștii în economie. O companie specializată în analiză financiară încearcă să anticipeze viitorul Zonei euro prin patru scenarii. Cele mai pesimiste presupun falimente controlate, trei ani de recesiune sau formarea unui bloc monetar mai restrâns al statelor solide, cu consecințe economice severe în țările excluse.

Există foarte multe voci din rândul analiștilor economici care consideră că Europa va intra într-o recesiune mai severă decât cea din anii 30, dacă Zona euro s-ar destrăma. Primul scenariu luat în calcul de Pricewaterhouse Coopers presupune expansiunea masei monetare printr-o injecție de lichiditate din partea Băncii Centrale Europene în sistemele financiare ale economiilor vulnerabile.

Astfel, recesiunea ar fi evitată în Zona euro, iar dobânzile ar fi menținute la niveluri relativ scăzute. În al doilea scenariu prefigurat de companie, liderii europeni ar hotărî ca cele mai îndatorate țări să intre în insolvență controlată, decizie care ar conduce la   o recesiune îndelungată. Cel de-al treilea scenariu presupune ieșirea Greciei din Zona euro.

Statul elen s-ar confrunta apoi cu o recesiune severă, o depreciere abruptă a monedei unice și un puseu inflaționist, în timp ce țările rămase în Zona euro ar încerca să protejeze euro printr-o disciplină fiscală dură. Cel mai pesimist scenariu al Pricewaterhouse Coopers presupune apariția unui nou bloc monetar restrâns, strict reglementat. Noul euro ar urma să se aprecieze puternic, iar statele care l-ar folosi ar trece printr-un boom al consumului intern.

În schimb, economiile rămase pe margine s-ar confrunta cu deprecieri abrupte ale propriilor monede și cu o recesiune accentuată. Dar aceste scenarii ar urma să aibă un impact și în afara Zonei euro. SUA și țările central și est-europene, printre care și România, s-ar putea confrunta cu scăderea nivelului exporturilor și cu probleme ale sistemului bancar.

Unele bănci centrale din Europa au început deja să analizeze planuri de urgență pentru o eventuală ieșire din Zona euro a unor țări și chiar reintroducerea propriilor monede în cazul destrămării uniunii monetare. Atât  băncile centrale, liderii politici, cât și investitorii și-au legat speranțele de reuniunea de la Bruxelles,  pentru găsirea de soluții la criza datoriilor suverane. Cu toate acestea, cei mai mulți se întreabă dacă trebuie sau nu să ne pregătim de funeraliile monedei euro.

Comenteaza aceasta stire