duminică, 21 iulie 2019

Anul fiscal 2016: Românii vor avea TVA redusă la 20%, vor plăti mai puțin pentru alimente, dar mai mult pe case

În 2016, românii vor avea preţuri mai mici la alimente şi servicii, dar vor plăti impozite mai mari pentru case. Sunt câteva din noile prevederi ale Codului Fiscal, pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a promulgat chiar astăzi. Cea mai importantă modificare este reducerea generală a TVA de la 24 la 20 de procente.

Noul An va aduce reducerea generală a TVA de la 24 la 20 la sută. Analiștii economici spun că această scădere ar trebui să ducă la ieftinirea tuturor prețurilor cu puțin peste 3 procente.

Tot de pe 1 ianuarie, energia electrică se va ieftini cu 5 procente, iar impozitul la dividende scade de la 16 la 5 la sută. Din 2016 se va elimina acciza la cafea, dar se va scumpi cea la țigări și va fi introdusă una nouă la țigările electronice. O cotă de TVA de 9% se aplică anul următor pentru medicamente, alimente, hoteluri, restaurante, servicii de catering și furnizarea de apă.

Totodată, taxa va scădea, de mâine, de la 9% la 5% pentru muzee, cinematografe, livrările de cărți, manuale, ziare și reviste. De asemenea,  scăderea se va aplica și pentru evenimentele sportive și culturale, pentru care cota TVA este în prezent de 24%.

Teoretic, reducerea TVA ar trebui să ieftinească și carburanții, al căror preț depinde însă de evoluția pieței internaționale. La Constanța, impozitul pe case rămâne la fel, în schimb în alte orașe din țară, autoritățile locale au profitat de prevederile noului Cod Fiscal și au majorat taxele pe imobile, în special pentru cele deținute de persoane juridice.

Noul an va aduce cel mai probabil și scumpirea polițelor RCA, în ciuda faptului că transportatorii au amenințat cu proteste. Aceștia s-au plâns că asigurarea obligatorie s-ar putea mări de până la 4 ori, dar au primit asigurări că majorarea se va limita la cel mult 50 la sută.

În ultima zi a lui 2015, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care conține noile prevederi ale Codului Fiscal.

Comenteaza aceasta stire