marţi, 25 septembrie 2018

ANUL ȘCOLAR 2018-2019: Elevii încă merg la WC-ul din curte și nu au apă potabilă în clădirile unde își formează reperele în viață

De Mediafax 10:33, 6 septembrie 2018 72 vizite Social
ANUL ȘCOLAR 2018-2019: Elevii încă merg la WC-ul din curte și nu au apă potabilă în clădirile unde își formează reperele în viață

Elevii din mai multe localități din țară merg încă la toaletă în fundul curții și nu au apă potabilă curentă, pentru că autoritățile nu au finalizat lucrările la grupurile sanitare, iar în unele zone nici nu se gândesc să le înceapă deoarece numărul celor care merg la școală e din ce în ce mai mic. 

 

Mai multe școli din județul Alba, majoritatea din Munții Apuseni, nu au apă curentă și copiii folosesc, în 2018, WC-ul de tip latrină, iar investițiile în instituții de învățământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desființează.

În satul Luminești, din comuna Sohodol, spre exemplu, mai învață doar cinci elevi. Școala nu a primit autorizația sanitară de funcționare deoarece nu are apă curentă, iar din această cauză nu a putut fi construit un grup sanitar în interior. Primarul comunei, Corcheș Sorin Constantin, a declarat că elevii au posibilitatea să se spele pe mâini la un lavoar, apa fiind adusă de la fântâni.

”În rest, am mai făcut investiții, școala are geamuri de termopan, exteriorul arată bine, clădirea a fost îngrădită și s-a pus parchet. Învățătoarea face naveta pentru a veni la școală. Numărul copiilor scade constat, iar alte două instituții de învățământ din comună au fost închise din această cauză”, a spus Sorin Constantin Corcheș.

Există școli cu deficiențe și în apropierea municipiului Alba Iulia. Spre exemplu, în satul Ghirbom, școala are WC-ul în curte, din lemn, gardurile sunt rupte, iar exteriorul este vizibil degradat.

Primarul comunei Berghin, Vasile Bica, de care aparține satul Ghirbom, a declarat că a primit finanțare pe PNDL II, iar lucrările vor începe în această toamnă.

”Sunt multe săli de clasă și se poate lucra, inclusiv când este activitate școlară. Nu se pune problema să renunțăm la proiect. Se vor reabilita interioarele, inclusiv vor fi refăcute instalațiile electrice, instalația termică este executată, gemurile sunt din termopan, iar șarpanta e rezolvată. Grupurile sanitare interioare sunt începute, dar nu sunt finalizate. Se vor face zugrăveli, tencuieli, în interior și exterior, astfel încât să poată fi autorizată din punct de vedere sanitar”, a spus primarul Vasile Bica.

Aici învață 24 de elevi de clasele I-IV.

Din cele 501 de unități de învățământ din Alba, la care se adaugă o școală postliceală, șase palate ale copiilor și un club sportiv, 427 au autorizație sanitară de funcționare emisă de Direcția de Sănătate Publică. În acestea învață sub 2% din numărul total al elevilor și preșcolarilor din județ.

GALAȚI

Zeci de școli din județul Galați vor începe anul școlar în clădiri fără apă potabilă, cu grupuri sanitare necorespunzătoare, unde încălzirea se face cu lemne. Curios e faptul că printre acestea sunt unități care au dotări moderne pentru elevi, precum calculatoare, imprimante și proiectoare de ultimă generație.

Astfel, cei 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale din Smârdan, localitate aflată la nouă kilometri distanță de orașul Galați, vor începe cursurile într-o clădire veche, cu WC-ul în curte și cu sobe de teracotă. În timp ce cadrele didactice visează la o școală nouă, clădirea a fost igienizată în vacanța de vară, iar toaleta din fundul curții a fost modernizată cu gresie și faianță.

„Se fac ultimele pregătiri. Noi ne-am ocupat de văruit clasele, de întreținere. De asemenea toaletele au fost pregătite, ele au fost renovate anul trecut, în 2017 în septembrie, au gresie, faianță, apă curentă. Anul acesta a fost depus un proiect pentru construirea unei școli aici, la Smârdan. Abia l-am depus și cel mai devreme credem că vom obține răspunsul la sfârșitul anului. Noul proiect include toaletă în interior și centrală termică”, a declarat directorul Școlii Gimnaziale din Smârdan, Violeta Chirea.

Tot în comuna Smârdan se află satul Cișmele, iar la școala din localitate învață 44 de copii. Situația unității de învățământ este asemănătoare cu cea din satul vecin: toaleta are gresie, faianță și apă curentă, dar se află în curte, iar copiii folosesc un veceu turcesc. Mai mult chiar, reprezentanții școlii se laudă cu faptul că toaleta este curată și are săpun, situarea în fundul curții reprezentând un mare avantaj pentru copiii care vor să se joace cu zăpadă.

„Copiii parcurg 15 metri de la școală până la toaletă, iar principalul avantaj al acestor toalete îl constituie igiena. Avem apă curentă, toalete pot fi întreținute, există încălzire și săpun. Iarna, până la toaletă, ei apucă să se mai bată cu zăpadă, se mai joacă puțin, vin uzi în clasă, dar nu asta e important. Contează foarte mult să putem întreține toaletele, să rămână curate, ei să se poată spăla pe mâini, să aibă încălzire”, a spus directorul adjunct al Școlii din localitatea Cișmele, Gigliola Dobrin.

Părinții și bunicii din comuna Smârdan nu împărtășesc entuziasmul cadrelor didactice și spun că toaletele din fundul curții reprezintă un pericol pentru copii.

„Vara ca vara, dar iarna este mai dificil. Ei sunt micuți, răcesc foarte repede. Nepoțelul meu nu se duce la toaletă. Face dimineața când pleacă de acasă și mai face când vine de la școală. Nu e sănătos”, a spus o localnică.

Nici în satul Hanu Conachi din comuna gălățeană Fundeni elevii nu vor începe anul școlar în condiții foarte bune. Deși sperau să primească fonduri pentru modernizarea grupului sanitar, autoritățile locale au renunțat la idee după ce au ratat un proiect de finanțare.

Astfel, cei 380 de elevi din satul Hanu Conachi vor merge la școala care se încălzește cu lemne și are toaleta în curte, la aproximativ 50 de metri de clădirea principală. Și în acest caz, unitatea de învățământ are dotări moderne, precum computerele și imprimantele din laboratorul de informatică.

„Și în acest an, la școală, din păcate, toleta rămâne în exterior. Am avut un proiect, însă nu l-am câștigat. Doar să-l mai depun încă o dată. Proiectul se ridica undeva aproape de 40 de miliarde de lei vechi. Înseamnă extindere, trebuie studiu de fezabilitate, licitație și așa mai departe. Noi nu avem acești bani, nu avem bani pentru funcționare până la sfârșitul anului”, a explicat primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu.

În județul Galați sunt aproximativ 600 de clădiri care aparțin unor unități de învățământ în care studiază circa 90.000 de elevi și preșcolari. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au anunțat că în județ sunt 92 de unități de învățământ fără autorizații sanitare, dintre care 16 sunt în mediul urban.

GORJ

Aproximativ 60 de elevi din comuna Alimpești, județul Gorj, vor merge la toaletă în fundul curții, fără încălzire, în noul an școlar. Pentru că autoritățile nu au bani pentru grupuri sanitare noi, edilul din localitate a decis să modernizeze WC-urile turcești din curtea unității de învățământ.

Primarul din Alimpești, Daniel Floarea, susține că a făcut modernizări, anunțând că elevii vor avea, din acest an, apă și energie electrică, însă fără încălzire.

”Grupul sanitar a rămas tot în curte, noi doar l-am racordat la apă și l-am renovat, am pus bazine de toaletă, s-a branșat la rețeaua de energie electrică. Inconvenientul este că elevii trebuie să meargă aproximativ 30 de metri în curte. Căldură nu este. L-am izolat cât am putut și noi. Vom încerca să punem la iarnă două-trei radiatoare. Investiția a fost făcută din bugetul local, am lucrat cu firma consiliului local, nu ne-a costat mult. Am făcut demersurile pentru realizarea unui grup nou, în interiorul școlii, poate chiar și în toamna aceasta. Așteptăm și noi o rectificare. Grupul sanitar pentru persoanele cu handicap există în interiorul școlii”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, Daniel Floarea, primarul comunei Alimpești.

Acesta a mai precizat că nu a investit banii într-un grup sanitar nou pentru că la cele două școli din localitate, la Alimpești și Sârbești, sunt mai puțin de 200 de elevi și ar putea fi comasate.

Deocamdată a fost construit, în interiorul școlii din Alimpești, un grup sanitar modern, însă doar pentru persoanele cu dizabilități, deși nu este înscris niciun elev cu handicap la școală.

”S-a făcut modernizare în vechea toaletă din curte, construită acum aproximativ nouă ani. S-au făcut niște investiții până când vom reuși să construim o altă toaletă lângă școală. S-a băgat curent electric și apă. Pe perioada de iarnă este mai greu cu apa, pentru că nu este încălzită toaleta și îngheață apa. Nu știu unde ar putea fi puse radiatoare, pentru că spațiul este foarte mic. Cu copiii este destul de riscant, să nu se curenteze, pentru că nu-i putem însoți noi la toaletă, să stăm lângă ei. Poate cumva pe perete. Este o singură clădire, se intră separat la băieți, o altă intrare pentru fete și o altă intrare la cadrele didactice. Pentru persoanele cu dizabilități am făcut toaleta în interior, pentru că așa s-a cerut. La Școala Gimnazială Alimpești învață 58 de copii. Și noi ne-am dorit să avem o altă toaletă, dar momentan nu se poate”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Mariana Negricioiu, directorul Școlii Gimnaziale Alimpești.

Un consilier local susține că investiția făcută de primărie în vechea toaletă este inutilă.

”Au pus bazine de apă acolo, au văruit și atât. De necrezut așa ceva. Căldură nu e. Este o problemă, și așa apa în bazine îngheață, degeaba le-a pus, că iar îngheață apa. Se și sparg. Au rămas wc-urile turcești”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Leonida Belgher, consilier local.

Anul trecut, 28 de unități școlare din județul Gorj aveau grupuri sanitare în exterior. Pentru noul an școlar, reprezentanții Inspectoratului Școlar Gorj nu au o situație exacta deși în scurt timp începe un nou an școlar.

”Au fost doi colegi în echipă cu reprezentanți ai prefecturii, care s-au deplasat în toate unitățile de învățământ din județul Gorj, sunt pe teren și încă nu a fost definitivat raportul”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

De altfel, nu doar în mediul rural sunt probleme în ceea ce privește școlile. Mii de copii din marile orașe ale țării încep școala în clădiri neautorizate, găsite cu mucegai, infiltrații sau fără apă. Autorizații sanitare sau de securitate la incendiu au fost refuzate și pentru că există unități de educație super aglomerate.

La Cluj, peste 80 de unități de învățământ preuniversitar încep anul școlar fără autorizație sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au latrina în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.

De exemplu, grădinița din satul Dângăul Mare are toaletă tip latrină, cea din Someșul Rece Uzină nu are apă potabilă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale și comună cu o locuință, tâmplăria este degradată, iar clădirea insalubră.

La școala din satul Ghermănești, fosa septică este neetanșă, iar cea din satul Mărișel Cătun are acoperiș neetanș. La sala de sport a Colegiului Tehnic Turda s-a constatat că ușile și ferestrele sunt degradate.

În Timiș, trei dintre școli, aflate în mediul rural, nu au apă curentă, astfel că elevii merg la WC în curte, iar în județul Brăila sunt zeci de școli fără apă potabilă și cu grupuri sanitare necorespunzătoare, nu respectă circuitele interne, iar o grădiniță din oraș nu a primit autorizație de funcționare deoarece se află la parterul unui bloc.

În Constanța, multe unități de învățământ nu au primit autorizație, unele aflându-se în zone unde nu există apă potabilă curentă, iar celelalte, în principal grădinițe, din cauză că sunt aglomerate, funcționând în două schimburi nu se încadrează pentru autorizație.

La Botoșani există școli și în mediul urban care necesită lucrări de consolidare, în unele școli s-au găsit infiltrații în tavan și mucegai, o bună parte dintre acestea nefiind racordate la rețeaua de apă sau apa nu este potabilă.

 

Comenteaza aceasta stire

#roMânia Exodul. Povestea elevei de nota 10, căreia Iohannis i-a cerut să dea prima șansă României
De Mediafax 24 septembrie 2018

An de an, aflăm câți elevi au obținut 10 la examene. Dar câți aleg să rămână în țară? Delia Ionete e o tănără din Gorj ce a primit o scrisoare de la Klaus Iohannis în care acesta îi cerea să “dea prima prima șansă României”.

Cel mai popular motor de căutare sărbătorește, azi, 20 de ani de la înființare. De unde provine numele GOOGLE
De Mediafax 24 septembrie 2018

Google sărbătorește, luni, 20 de ani de la înființare, timp în care a evoluat de la un simplu sistem mai eficient de a explora internetul la cel mai important motor de căutare online, prezent atât de mult în viața oamenilor încât numele companiei a devenit verb.

Locuri de VIS pe care puțină lume le știe. Unde poți pleca în vacanța
De Mediafax 23 septembrie 2018

În Kazakhstan se găsește Almatî, orașul cunoscut în română și ca Alma Ata. Fosta capitală a țării, până în 1997, a rămas centrul cultural din Kazahstan și singura localitate din zonă cu peste un milion de locuitori. Aici se găsește Medeu, cel mai mare patinoar din lume situat la înălțime, la nu mai puțin de 1600 de metri deasupra nivelului mării. A fost deschis în 1951 și a cunoscut renovări repetate în 1972, 2003 și 2009. Printre atracțiile orașului sunt și cele 125 de fântâni, care includ bazinul "Calendarul Oriental", cu 12 sculpturi ale animalelor responsabile cu diferitele perioade ale anului Kazakh.

CONSTANȚA. Caravana Food Truck Festival revine în Piața Ovidiu - preparate delicioase din 10 bucătării internaționale și concerte!
De Neptun TV 22 septembrie 2018

Piața Ovidiu din Constanța redevine gazda festivalului Food Truck Festival 2018, în cadrul gurmanzii vor putea mânca unele dintre cele mai delicioase preparate de tip street food.

Cele mai bune destinații de făcut plajă în septembrie
De Mediafax 22 septembrie 2018

Zona Mediteranei este încă la mare căutare în luna septembrie, cu temperaturi care coboară ușor, însă care sunt încă potrivite pentru navigat și pauze de plajă.

ECHINOCȚIU DE TOAMNĂ 2018. Ziua este egală cu noaptea. Când se schimbă ORA
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Echinoctiu de toamna 2018 reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

CONSTANȚA. Scandal în trafic - doi șoferi s-au luat la bătaie după o tamponare! Polițiștii au confiscat un pistol
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Polițiștii au stabilit că în scandalul izbucnit, joi dimineață, pe o stradă din municipiul Constanța, după o tamponare, două persoane ar fi fost lovite și cu un pistol de tip airsoft. Bărbatul care deținea arma a fost amendat cu 2.500 de lei pentru că nu are documente de proveniență pentru pistol.

Plic cu peste 33.000 de euro găsit de un agent de pază într-un magazin
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Potrivit sursei citate, pe 17 septembrie, la magazin s-au deplasat reprezentanții unei bănci, afirmând că plicul aparține instituției financiare, managerul însă, pentru a se asigura că situația este reală, l-a predat polițiștilor.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană - care sunt localitățile afectate
De Neptun TV 19 septembrie 2018

De data aceasta, autoritățile au luat decizia de a omorî porcii doar din gospodăriile afectate.

40.000 de tineri români studiază peste hotare. Marea Britanie, în topul preferințelor
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Potrivit reprezentanților IntegralEdu, anual 6.000 de tineri români pleacă să studieze peste hotare, iar destinațiile preferate sunt: Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Franța și SUA.

Traficul va fi închis pe o porțiune din Autostrada A2, pentru lucrări, până pe 4 noiembrie
De Neptun TV 18 septembrie 2018

Șoferii sunt sfătuiți că sporească atenția la volan, să reducă viteza în zona efectuării lucrărilor și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație.

Undă verde pentru Referendum în România. CCR a avizat favorabil Legea pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei
De Neptun TV 17 septembrie 2018

Senatul a adoptat, marțea trecută, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

Peste 7.000 de sancțiuni aplicate pentru încălcarea normelor sociale și aproape 500 permise reținute
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În cauzele instrumentate au fost dispuse 15 măsuri preventive. De asemenea, au fost depistate 5 persoane urmărite național sau internațional.

Atacul sângeros din Brăila. Dosar penal deschis în cazul baschetbaliștilor înjunghiați pe terasă. Vești despre starea victimelor
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În baza filmărilor făcute în barul unde s-a produs incidental, anchetatorii au un grup de suspecți în cazul baschetbaliștilor atacați într-un club din Brăila

ATENȚIE! Consumul de ALCOOL este un factor principal de îmbolnăvire și mortalitate la nivel mondial
De Neptun TV 16 septembrie 2018

La nivel mondial, consumul de alcool a fost în 2016 al șaptelea factor de risc atât pentru decese, cât și din punctul de vedere al incapacității generate de boală.

Epidemiile grave care amenință GOSPODĂRIILE în România, pe lângă Pesta porcină și Tuta Absolută, și cum se pot preveni!
De Mediafax 15 septembrie 2018

Pesta porcină africană pare să fie de departe boala momentului, nu doar în România, ci și în Uniunea Europeană. Vom vedea însă, că lista pericolelor pentru animale, dar și plante este mai lungă, pesta porcină fiind doar cea mai vizibilă.

CONSTANȚA. Spectacol-labirint în centrul vechi - acțiunea este bazată pe poveștile de viață înscrise pe epitafurile vechilor locuitori ai Tomisului
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Un spectacol de teatru labirint, intitulat „Picături de istorie” este pus sâmbătă seara în scenă în centrul vechi al Constanței.

CONSTANȚA. Restaurante ÎNCHISE de Protecția Consumatorilor - meniul zilei: gândaci, murdărie și mâncare expirată!
De Neptun TV 14 septembrie 2018

La restaurantul din Constanța, comisarii CJPC au aplicat o amendă de 10.000 de lei și au dispus oprirea temporară a activității.

Mare SĂRBĂTOARE astăzi la români. Înălțarea Sfintei Cruci aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului! TRADIȚII ȘI OBICEIURI
De Mediafax 14 septembrie 2018

Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine, aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota, 14 septembrie fiind considerată și data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei, în Capitală fiind organizată cu această ocazie o procesiune.

Nicolae Voiculeț, concert la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Vor fi prezenți, Ministrul apărării naționale Mihai Fifor, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum și un grup de elevi reprezentând comunitățile istorice românești de peste granițe.