miercuri, 21 noiembrie 2018

ANUL ȘCOLAR 2018-2019: Elevii încă merg la WC-ul din curte și nu au apă potabilă în clădirile unde își formează reperele în viață

De Mediafax 10:33, 6 septembrie 2018 73 vizite Social
ANUL ȘCOLAR 2018-2019: Elevii încă merg la WC-ul din curte și nu au apă potabilă în clădirile unde își formează reperele în viață

Elevii din mai multe localități din țară merg încă la toaletă în fundul curții și nu au apă potabilă curentă, pentru că autoritățile nu au finalizat lucrările la grupurile sanitare, iar în unele zone nici nu se gândesc să le înceapă deoarece numărul celor care merg la școală e din ce în ce mai mic. 

 

Mai multe școli din județul Alba, majoritatea din Munții Apuseni, nu au apă curentă și copiii folosesc, în 2018, WC-ul de tip latrină, iar investițiile în instituții de învățământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desființează.

În satul Luminești, din comuna Sohodol, spre exemplu, mai învață doar cinci elevi. Școala nu a primit autorizația sanitară de funcționare deoarece nu are apă curentă, iar din această cauză nu a putut fi construit un grup sanitar în interior. Primarul comunei, Corcheș Sorin Constantin, a declarat că elevii au posibilitatea să se spele pe mâini la un lavoar, apa fiind adusă de la fântâni.

”În rest, am mai făcut investiții, școala are geamuri de termopan, exteriorul arată bine, clădirea a fost îngrădită și s-a pus parchet. Învățătoarea face naveta pentru a veni la școală. Numărul copiilor scade constat, iar alte două instituții de învățământ din comună au fost închise din această cauză”, a spus Sorin Constantin Corcheș.

Există școli cu deficiențe și în apropierea municipiului Alba Iulia. Spre exemplu, în satul Ghirbom, școala are WC-ul în curte, din lemn, gardurile sunt rupte, iar exteriorul este vizibil degradat.

Primarul comunei Berghin, Vasile Bica, de care aparține satul Ghirbom, a declarat că a primit finanțare pe PNDL II, iar lucrările vor începe în această toamnă.

”Sunt multe săli de clasă și se poate lucra, inclusiv când este activitate școlară. Nu se pune problema să renunțăm la proiect. Se vor reabilita interioarele, inclusiv vor fi refăcute instalațiile electrice, instalația termică este executată, gemurile sunt din termopan, iar șarpanta e rezolvată. Grupurile sanitare interioare sunt începute, dar nu sunt finalizate. Se vor face zugrăveli, tencuieli, în interior și exterior, astfel încât să poată fi autorizată din punct de vedere sanitar”, a spus primarul Vasile Bica.

Aici învață 24 de elevi de clasele I-IV.

Din cele 501 de unități de învățământ din Alba, la care se adaugă o școală postliceală, șase palate ale copiilor și un club sportiv, 427 au autorizație sanitară de funcționare emisă de Direcția de Sănătate Publică. În acestea învață sub 2% din numărul total al elevilor și preșcolarilor din județ.

GALAȚI

Zeci de școli din județul Galați vor începe anul școlar în clădiri fără apă potabilă, cu grupuri sanitare necorespunzătoare, unde încălzirea se face cu lemne. Curios e faptul că printre acestea sunt unități care au dotări moderne pentru elevi, precum calculatoare, imprimante și proiectoare de ultimă generație.

Astfel, cei 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale din Smârdan, localitate aflată la nouă kilometri distanță de orașul Galați, vor începe cursurile într-o clădire veche, cu WC-ul în curte și cu sobe de teracotă. În timp ce cadrele didactice visează la o școală nouă, clădirea a fost igienizată în vacanța de vară, iar toaleta din fundul curții a fost modernizată cu gresie și faianță.

„Se fac ultimele pregătiri. Noi ne-am ocupat de văruit clasele, de întreținere. De asemenea toaletele au fost pregătite, ele au fost renovate anul trecut, în 2017 în septembrie, au gresie, faianță, apă curentă. Anul acesta a fost depus un proiect pentru construirea unei școli aici, la Smârdan. Abia l-am depus și cel mai devreme credem că vom obține răspunsul la sfârșitul anului. Noul proiect include toaletă în interior și centrală termică”, a declarat directorul Școlii Gimnaziale din Smârdan, Violeta Chirea.

Tot în comuna Smârdan se află satul Cișmele, iar la școala din localitate învață 44 de copii. Situația unității de învățământ este asemănătoare cu cea din satul vecin: toaleta are gresie, faianță și apă curentă, dar se află în curte, iar copiii folosesc un veceu turcesc. Mai mult chiar, reprezentanții școlii se laudă cu faptul că toaleta este curată și are săpun, situarea în fundul curții reprezentând un mare avantaj pentru copiii care vor să se joace cu zăpadă.

„Copiii parcurg 15 metri de la școală până la toaletă, iar principalul avantaj al acestor toalete îl constituie igiena. Avem apă curentă, toalete pot fi întreținute, există încălzire și săpun. Iarna, până la toaletă, ei apucă să se mai bată cu zăpadă, se mai joacă puțin, vin uzi în clasă, dar nu asta e important. Contează foarte mult să putem întreține toaletele, să rămână curate, ei să se poată spăla pe mâini, să aibă încălzire”, a spus directorul adjunct al Școlii din localitatea Cișmele, Gigliola Dobrin.

Părinții și bunicii din comuna Smârdan nu împărtășesc entuziasmul cadrelor didactice și spun că toaletele din fundul curții reprezintă un pericol pentru copii.

„Vara ca vara, dar iarna este mai dificil. Ei sunt micuți, răcesc foarte repede. Nepoțelul meu nu se duce la toaletă. Face dimineața când pleacă de acasă și mai face când vine de la școală. Nu e sănătos”, a spus o localnică.

Nici în satul Hanu Conachi din comuna gălățeană Fundeni elevii nu vor începe anul școlar în condiții foarte bune. Deși sperau să primească fonduri pentru modernizarea grupului sanitar, autoritățile locale au renunțat la idee după ce au ratat un proiect de finanțare.

Astfel, cei 380 de elevi din satul Hanu Conachi vor merge la școala care se încălzește cu lemne și are toaleta în curte, la aproximativ 50 de metri de clădirea principală. Și în acest caz, unitatea de învățământ are dotări moderne, precum computerele și imprimantele din laboratorul de informatică.

„Și în acest an, la școală, din păcate, toleta rămâne în exterior. Am avut un proiect, însă nu l-am câștigat. Doar să-l mai depun încă o dată. Proiectul se ridica undeva aproape de 40 de miliarde de lei vechi. Înseamnă extindere, trebuie studiu de fezabilitate, licitație și așa mai departe. Noi nu avem acești bani, nu avem bani pentru funcționare până la sfârșitul anului”, a explicat primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu.

În județul Galați sunt aproximativ 600 de clădiri care aparțin unor unități de învățământ în care studiază circa 90.000 de elevi și preșcolari. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au anunțat că în județ sunt 92 de unități de învățământ fără autorizații sanitare, dintre care 16 sunt în mediul urban.

GORJ

Aproximativ 60 de elevi din comuna Alimpești, județul Gorj, vor merge la toaletă în fundul curții, fără încălzire, în noul an școlar. Pentru că autoritățile nu au bani pentru grupuri sanitare noi, edilul din localitate a decis să modernizeze WC-urile turcești din curtea unității de învățământ.

Primarul din Alimpești, Daniel Floarea, susține că a făcut modernizări, anunțând că elevii vor avea, din acest an, apă și energie electrică, însă fără încălzire.

”Grupul sanitar a rămas tot în curte, noi doar l-am racordat la apă și l-am renovat, am pus bazine de toaletă, s-a branșat la rețeaua de energie electrică. Inconvenientul este că elevii trebuie să meargă aproximativ 30 de metri în curte. Căldură nu este. L-am izolat cât am putut și noi. Vom încerca să punem la iarnă două-trei radiatoare. Investiția a fost făcută din bugetul local, am lucrat cu firma consiliului local, nu ne-a costat mult. Am făcut demersurile pentru realizarea unui grup nou, în interiorul școlii, poate chiar și în toamna aceasta. Așteptăm și noi o rectificare. Grupul sanitar pentru persoanele cu handicap există în interiorul școlii”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, Daniel Floarea, primarul comunei Alimpești.

Acesta a mai precizat că nu a investit banii într-un grup sanitar nou pentru că la cele două școli din localitate, la Alimpești și Sârbești, sunt mai puțin de 200 de elevi și ar putea fi comasate.

Deocamdată a fost construit, în interiorul școlii din Alimpești, un grup sanitar modern, însă doar pentru persoanele cu dizabilități, deși nu este înscris niciun elev cu handicap la școală.

”S-a făcut modernizare în vechea toaletă din curte, construită acum aproximativ nouă ani. S-au făcut niște investiții până când vom reuși să construim o altă toaletă lângă școală. S-a băgat curent electric și apă. Pe perioada de iarnă este mai greu cu apa, pentru că nu este încălzită toaleta și îngheață apa. Nu știu unde ar putea fi puse radiatoare, pentru că spațiul este foarte mic. Cu copiii este destul de riscant, să nu se curenteze, pentru că nu-i putem însoți noi la toaletă, să stăm lângă ei. Poate cumva pe perete. Este o singură clădire, se intră separat la băieți, o altă intrare pentru fete și o altă intrare la cadrele didactice. Pentru persoanele cu dizabilități am făcut toaleta în interior, pentru că așa s-a cerut. La Școala Gimnazială Alimpești învață 58 de copii. Și noi ne-am dorit să avem o altă toaletă, dar momentan nu se poate”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Mariana Negricioiu, directorul Școlii Gimnaziale Alimpești.

Un consilier local susține că investiția făcută de primărie în vechea toaletă este inutilă.

”Au pus bazine de apă acolo, au văruit și atât. De necrezut așa ceva. Căldură nu e. Este o problemă, și așa apa în bazine îngheață, degeaba le-a pus, că iar îngheață apa. Se și sparg. Au rămas wc-urile turcești”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Leonida Belgher, consilier local.

Anul trecut, 28 de unități școlare din județul Gorj aveau grupuri sanitare în exterior. Pentru noul an școlar, reprezentanții Inspectoratului Școlar Gorj nu au o situație exacta deși în scurt timp începe un nou an școlar.

”Au fost doi colegi în echipă cu reprezentanți ai prefecturii, care s-au deplasat în toate unitățile de învățământ din județul Gorj, sunt pe teren și încă nu a fost definitivat raportul”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

De altfel, nu doar în mediul rural sunt probleme în ceea ce privește școlile. Mii de copii din marile orașe ale țării încep școala în clădiri neautorizate, găsite cu mucegai, infiltrații sau fără apă. Autorizații sanitare sau de securitate la incendiu au fost refuzate și pentru că există unități de educație super aglomerate.

La Cluj, peste 80 de unități de învățământ preuniversitar încep anul școlar fără autorizație sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au latrina în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.

De exemplu, grădinița din satul Dângăul Mare are toaletă tip latrină, cea din Someșul Rece Uzină nu are apă potabilă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale și comună cu o locuință, tâmplăria este degradată, iar clădirea insalubră.

La școala din satul Ghermănești, fosa septică este neetanșă, iar cea din satul Mărișel Cătun are acoperiș neetanș. La sala de sport a Colegiului Tehnic Turda s-a constatat că ușile și ferestrele sunt degradate.

În Timiș, trei dintre școli, aflate în mediul rural, nu au apă curentă, astfel că elevii merg la WC în curte, iar în județul Brăila sunt zeci de școli fără apă potabilă și cu grupuri sanitare necorespunzătoare, nu respectă circuitele interne, iar o grădiniță din oraș nu a primit autorizație de funcționare deoarece se află la parterul unui bloc.

În Constanța, multe unități de învățământ nu au primit autorizație, unele aflându-se în zone unde nu există apă potabilă curentă, iar celelalte, în principal grădinițe, din cauză că sunt aglomerate, funcționând în două schimburi nu se încadrează pentru autorizație.

La Botoșani există școli și în mediul urban care necesită lucrări de consolidare, în unele școli s-au găsit infiltrații în tavan și mucegai, o bună parte dintre acestea nefiind racordate la rețeaua de apă sau apa nu este potabilă.

 

Comenteaza aceasta stire

Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului cu cinci zile înainte de sfințire: imagini din interior! GALERIE FOTO
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Până duminică, 25 noiembrie, zeci de muncitori lucrează de zor pentru finalizarea catapetesmei.

CONSTANȚA. Petiție pentru salvarea unui fost pompier după un accident teribil: i-a explodat în față rezervorul unui TIR! 'Crăciunul se apropie, familia trebuie reunită'
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Chinul abia începea, pentru că rănitul, în starea gravă în care se afla, nu a beneficiat de cea mai bună asistență medicală care i-ar fi atenuat suferința și ar fi redus din complicații. El a fost purtat pe drumuri între spitale, fără îngrijirea necesară, iar acum familia se teme pentru viața lui, pusă serios în pericol de sistemul sanitar din România.

Amenda URIAȘĂ pe care o riști dacă nu ai cauciucuri de iarnă
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Cei care circulă fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei riscă amenzi uriașe!

LUJU.RO. Prof. univ. dr. Gheorghe Dobrican: 'Unele persoane au fost trimise in judecata si condamnate prin invocarea unor prevederi care au fost constatate ca fiind neconstitutionale...'
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

In aceasta analiza, profesorul Dobrican arata ca cei carora le poate fi imputata situatia tragica in care mii de persoane au fost condamnate pentru infractiuni dezincriminate sau declarate neconstitutionale sunt Parlamentul Romaniei si organele de justitie care au obstructionat autoritatea CCR prin nepunerea in acord a legislatiei romane cu Decizii CCR.

Furtul secolului: Povestea tablourilor arse și cum a apărut un Picasso la Tulcea după 6 ani
De Mediafax 18 noiembrie 2018

Procurorii au reușit să ajungă la hoții de tablouri la două luni după ce aceștia au ajuns în țară. Încercau să vândă tablourile și așa au data de urma lor. Trei dintre suspecți - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru - au fost reținuți de procurorii DIICOT, iar în 21 ianuarie 2013, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

CONSTANȚA. Control la Teatrul de Stat, după ce mai mulți actori au acuzat conducerea de abuzuri
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Consiliul Județean Constanța trimite corpul de control la Teatrul de Stat din Constanța, după ce mai mulți actori au semnat o scrisoare în care acuză conducerea de abuzuri, între care alegerea unor spectacole în care rolul principal e deținut de director sau favorizarea unor angajați.

CONSTANȚA. Apel disperat al unei tinere pentru salvarea soțului: 'Din păcate sunt neputincioasă în fața sorții, în fața sistemului...'
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Soția lui este disperată și face apel la autorități ca soțul ei să fie transferat la un spital din Belgia.

Nicolae Voiculeț, concert în China!
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Cu ocazia Celebrării Aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a României și 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, la invitația Institutului Cultural Român de la Beijing, în colaborare cu instituții prestigioase din China, muzicianul român, Nicolae Voiculeț, va susține mâine primul concert din cadrul turneului internațional, “Muzica Unirii”, la Quan Shanshi Art Center, din Hangzhou/China.

CONSTANȚA. Pacient în stare critică transportat pe brațe de la elicopter, pentru că aleea heliportului era blocată de o mașină
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Bolnavul este luat de asistente, paramedici și brancardieri, dar și voluntari care dau o mână de ajutor în transportarea acestuia cu targa, pe brațe, printre mașinile parcate.

Pesta Porcină Africană a ajuns în 287 de localități. Despăgubirile depășesc 190 milioane lei
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

În plus, în total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală, a mai informat miercuri seara ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzi - șoferul unui BMW, căutat de polițiști! Oamenii legii au tras și focuri de armă
De Neptun TV 15 noiembrie 2018

Astfel, polițiștii au pornit în urmărirea sa, iar șoferul a pierdut controlul direcției de mers, a intrat în coliziune cu un gard din beton al unui imobil, iar apoi a abandonat mașina și a fugit.

LA MULȚI ANI, DOBROGEA! Ziua Dobrogei sărbătorită cu fast la Constanța. VIDEO
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Și primarul orașului, Decebal Făgădău, s-a bucurat de bunătățile de la Pavilion și ne-a mărturisit care sunt preparatele cu care se mândrește din zona Dobrogei.

A început Postul Crăciunului! Ce este INTERZIS să facem vreme de 40 de zile și când sunt zilele cu dezlegări la pește
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Postul Crăciunului a început azi și se încheie în noaptea zilei de 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru. Dezlegarea la alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

UTIL. Cum să-ți micșorezi factura la încălzire - ponturi de la instalatori!
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Nu îți usca hainele pe calorifere și asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură.

Clip de promovare a orașului Constanța și a stațiunii Mamaia, realizat gratuit de o echipă de tineri
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Imaginile surprind cele mai spectaculoase puncte de atracție dar și fragmente din evenimentele desfășurate în această vară care au strâns zeci de mii de persoane la Constanța.

ZIUA DOBROGEI, sărbătorită la Constanța! Patru zile cu muzică, dansuri, bucate tradiționale, ateliere meșteșugărești și expoziții de fotografie!
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Ziua Dobrogei va fi serbată la Constanța începând de miercuri, 14 noiembrie, până la finele săptămânii. Data de 14 noiembrie 1878 marchează revenirea provinciei la patria-mamă.

CONSTANȚA. Bilanțul teribilului accident de aseară, produs de un șofer de 20 de ani - un tânăr a murit, o femeie în stare critică! Șoferul, cercetat în libertate!
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Unul dintre cei patru răniți în accidentul de duminică seara din Constanța, unde un șofer a intrat în plin într-un grup de persoane care traversau pe trecere, a murit la spital, în timp ce o altă victimă este în stare critică, au anunțat reprezentanții Spitalului Județean din Constanța.

Zeci de români blocați în Bulgaria din cauza protestelor privind scumpirea carburanților. Cât costă un litru la vecini
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Scumpirea carburanților cu 5% în țara vecină a dus la proteste în urma cărora mii de cetățeni străini, printre care și români, au rămas blocați în trafic, atât pe direcția spre România, cât și spre Grecia.

Numărul posturilor din 21 de ministere și din ANAF va fi redus! Peste 4.000 de posturi tăiate
De Neptun TV 10 noiembrie 2018

Numărul posturilor din 21 de ministere și din Agenția Națională de Administrare Fiscală va fi redus, măsura făcând parte din prevederile programului de guvernare al PSD privind reforma administrației publice, arată un proiect de act normativ publicat de Ministrul Finanțelor.

Guvernul a decis: Salariul minim, diferențiat în funcție de studii și vechime!
De Neptun TV 10 noiembrie 2018

Angajatorii din România vor fi obligați să le acorde angajaților un salariu minim diferențiat în funcție de studii și vechime, a decis vineri Guvernul, adoptând o Ordonanță de Urgență care stabilește cadrul pentru introducerea acestei diferențieri.