miercuri, 20 februarie 2019

ANUL ȘCOLAR 2018-2019: Elevii încă merg la WC-ul din curte și nu au apă potabilă în clădirile unde își formează reperele în viață

De Mediafax 10:33, 6 septembrie 2018 76 vizite Social
ANUL ȘCOLAR 2018-2019: Elevii încă merg la WC-ul din curte și nu au apă potabilă în clădirile unde își formează reperele în viață

Elevii din mai multe localități din țară merg încă la toaletă în fundul curții și nu au apă potabilă curentă, pentru că autoritățile nu au finalizat lucrările la grupurile sanitare, iar în unele zone nici nu se gândesc să le înceapă deoarece numărul celor care merg la școală e din ce în ce mai mic. 

 

Mai multe școli din județul Alba, majoritatea din Munții Apuseni, nu au apă curentă și copiii folosesc, în 2018, WC-ul de tip latrină, iar investițiile în instituții de învățământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desființează.

În satul Luminești, din comuna Sohodol, spre exemplu, mai învață doar cinci elevi. Școala nu a primit autorizația sanitară de funcționare deoarece nu are apă curentă, iar din această cauză nu a putut fi construit un grup sanitar în interior. Primarul comunei, Corcheș Sorin Constantin, a declarat că elevii au posibilitatea să se spele pe mâini la un lavoar, apa fiind adusă de la fântâni.

”În rest, am mai făcut investiții, școala are geamuri de termopan, exteriorul arată bine, clădirea a fost îngrădită și s-a pus parchet. Învățătoarea face naveta pentru a veni la școală. Numărul copiilor scade constat, iar alte două instituții de învățământ din comună au fost închise din această cauză”, a spus Sorin Constantin Corcheș.

Există școli cu deficiențe și în apropierea municipiului Alba Iulia. Spre exemplu, în satul Ghirbom, școala are WC-ul în curte, din lemn, gardurile sunt rupte, iar exteriorul este vizibil degradat.

Primarul comunei Berghin, Vasile Bica, de care aparține satul Ghirbom, a declarat că a primit finanțare pe PNDL II, iar lucrările vor începe în această toamnă.

”Sunt multe săli de clasă și se poate lucra, inclusiv când este activitate școlară. Nu se pune problema să renunțăm la proiect. Se vor reabilita interioarele, inclusiv vor fi refăcute instalațiile electrice, instalația termică este executată, gemurile sunt din termopan, iar șarpanta e rezolvată. Grupurile sanitare interioare sunt începute, dar nu sunt finalizate. Se vor face zugrăveli, tencuieli, în interior și exterior, astfel încât să poată fi autorizată din punct de vedere sanitar”, a spus primarul Vasile Bica.

Aici învață 24 de elevi de clasele I-IV.

Din cele 501 de unități de învățământ din Alba, la care se adaugă o școală postliceală, șase palate ale copiilor și un club sportiv, 427 au autorizație sanitară de funcționare emisă de Direcția de Sănătate Publică. În acestea învață sub 2% din numărul total al elevilor și preșcolarilor din județ.

GALAȚI

Zeci de școli din județul Galați vor începe anul școlar în clădiri fără apă potabilă, cu grupuri sanitare necorespunzătoare, unde încălzirea se face cu lemne. Curios e faptul că printre acestea sunt unități care au dotări moderne pentru elevi, precum calculatoare, imprimante și proiectoare de ultimă generație.

Astfel, cei 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale din Smârdan, localitate aflată la nouă kilometri distanță de orașul Galați, vor începe cursurile într-o clădire veche, cu WC-ul în curte și cu sobe de teracotă. În timp ce cadrele didactice visează la o școală nouă, clădirea a fost igienizată în vacanța de vară, iar toaleta din fundul curții a fost modernizată cu gresie și faianță.

„Se fac ultimele pregătiri. Noi ne-am ocupat de văruit clasele, de întreținere. De asemenea toaletele au fost pregătite, ele au fost renovate anul trecut, în 2017 în septembrie, au gresie, faianță, apă curentă. Anul acesta a fost depus un proiect pentru construirea unei școli aici, la Smârdan. Abia l-am depus și cel mai devreme credem că vom obține răspunsul la sfârșitul anului. Noul proiect include toaletă în interior și centrală termică”, a declarat directorul Școlii Gimnaziale din Smârdan, Violeta Chirea.

Tot în comuna Smârdan se află satul Cișmele, iar la școala din localitate învață 44 de copii. Situația unității de învățământ este asemănătoare cu cea din satul vecin: toaleta are gresie, faianță și apă curentă, dar se află în curte, iar copiii folosesc un veceu turcesc. Mai mult chiar, reprezentanții școlii se laudă cu faptul că toaleta este curată și are săpun, situarea în fundul curții reprezentând un mare avantaj pentru copiii care vor să se joace cu zăpadă.

„Copiii parcurg 15 metri de la școală până la toaletă, iar principalul avantaj al acestor toalete îl constituie igiena. Avem apă curentă, toalete pot fi întreținute, există încălzire și săpun. Iarna, până la toaletă, ei apucă să se mai bată cu zăpadă, se mai joacă puțin, vin uzi în clasă, dar nu asta e important. Contează foarte mult să putem întreține toaletele, să rămână curate, ei să se poată spăla pe mâini, să aibă încălzire”, a spus directorul adjunct al Școlii din localitatea Cișmele, Gigliola Dobrin.

Părinții și bunicii din comuna Smârdan nu împărtășesc entuziasmul cadrelor didactice și spun că toaletele din fundul curții reprezintă un pericol pentru copii.

„Vara ca vara, dar iarna este mai dificil. Ei sunt micuți, răcesc foarte repede. Nepoțelul meu nu se duce la toaletă. Face dimineața când pleacă de acasă și mai face când vine de la școală. Nu e sănătos”, a spus o localnică.

Nici în satul Hanu Conachi din comuna gălățeană Fundeni elevii nu vor începe anul școlar în condiții foarte bune. Deși sperau să primească fonduri pentru modernizarea grupului sanitar, autoritățile locale au renunțat la idee după ce au ratat un proiect de finanțare.

Astfel, cei 380 de elevi din satul Hanu Conachi vor merge la școala care se încălzește cu lemne și are toaleta în curte, la aproximativ 50 de metri de clădirea principală. Și în acest caz, unitatea de învățământ are dotări moderne, precum computerele și imprimantele din laboratorul de informatică.

„Și în acest an, la școală, din păcate, toleta rămâne în exterior. Am avut un proiect, însă nu l-am câștigat. Doar să-l mai depun încă o dată. Proiectul se ridica undeva aproape de 40 de miliarde de lei vechi. Înseamnă extindere, trebuie studiu de fezabilitate, licitație și așa mai departe. Noi nu avem acești bani, nu avem bani pentru funcționare până la sfârșitul anului”, a explicat primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu.

În județul Galați sunt aproximativ 600 de clădiri care aparțin unor unități de învățământ în care studiază circa 90.000 de elevi și preșcolari. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au anunțat că în județ sunt 92 de unități de învățământ fără autorizații sanitare, dintre care 16 sunt în mediul urban.

GORJ

Aproximativ 60 de elevi din comuna Alimpești, județul Gorj, vor merge la toaletă în fundul curții, fără încălzire, în noul an școlar. Pentru că autoritățile nu au bani pentru grupuri sanitare noi, edilul din localitate a decis să modernizeze WC-urile turcești din curtea unității de învățământ.

Primarul din Alimpești, Daniel Floarea, susține că a făcut modernizări, anunțând că elevii vor avea, din acest an, apă și energie electrică, însă fără încălzire.

”Grupul sanitar a rămas tot în curte, noi doar l-am racordat la apă și l-am renovat, am pus bazine de toaletă, s-a branșat la rețeaua de energie electrică. Inconvenientul este că elevii trebuie să meargă aproximativ 30 de metri în curte. Căldură nu este. L-am izolat cât am putut și noi. Vom încerca să punem la iarnă două-trei radiatoare. Investiția a fost făcută din bugetul local, am lucrat cu firma consiliului local, nu ne-a costat mult. Am făcut demersurile pentru realizarea unui grup nou, în interiorul școlii, poate chiar și în toamna aceasta. Așteptăm și noi o rectificare. Grupul sanitar pentru persoanele cu handicap există în interiorul școlii”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, Daniel Floarea, primarul comunei Alimpești.

Acesta a mai precizat că nu a investit banii într-un grup sanitar nou pentru că la cele două școli din localitate, la Alimpești și Sârbești, sunt mai puțin de 200 de elevi și ar putea fi comasate.

Deocamdată a fost construit, în interiorul școlii din Alimpești, un grup sanitar modern, însă doar pentru persoanele cu dizabilități, deși nu este înscris niciun elev cu handicap la școală.

”S-a făcut modernizare în vechea toaletă din curte, construită acum aproximativ nouă ani. S-au făcut niște investiții până când vom reuși să construim o altă toaletă lângă școală. S-a băgat curent electric și apă. Pe perioada de iarnă este mai greu cu apa, pentru că nu este încălzită toaleta și îngheață apa. Nu știu unde ar putea fi puse radiatoare, pentru că spațiul este foarte mic. Cu copiii este destul de riscant, să nu se curenteze, pentru că nu-i putem însoți noi la toaletă, să stăm lângă ei. Poate cumva pe perete. Este o singură clădire, se intră separat la băieți, o altă intrare pentru fete și o altă intrare la cadrele didactice. Pentru persoanele cu dizabilități am făcut toaleta în interior, pentru că așa s-a cerut. La Școala Gimnazială Alimpești învață 58 de copii. Și noi ne-am dorit să avem o altă toaletă, dar momentan nu se poate”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Mariana Negricioiu, directorul Școlii Gimnaziale Alimpești.

Un consilier local susține că investiția făcută de primărie în vechea toaletă este inutilă.

”Au pus bazine de apă acolo, au văruit și atât. De necrezut așa ceva. Căldură nu e. Este o problemă, și așa apa în bazine îngheață, degeaba le-a pus, că iar îngheață apa. Se și sparg. Au rămas wc-urile turcești”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Leonida Belgher, consilier local.

Anul trecut, 28 de unități școlare din județul Gorj aveau grupuri sanitare în exterior. Pentru noul an școlar, reprezentanții Inspectoratului Școlar Gorj nu au o situație exacta deși în scurt timp începe un nou an școlar.

”Au fost doi colegi în echipă cu reprezentanți ai prefecturii, care s-au deplasat în toate unitățile de învățământ din județul Gorj, sunt pe teren și încă nu a fost definitivat raportul”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

De altfel, nu doar în mediul rural sunt probleme în ceea ce privește școlile. Mii de copii din marile orașe ale țării încep școala în clădiri neautorizate, găsite cu mucegai, infiltrații sau fără apă. Autorizații sanitare sau de securitate la incendiu au fost refuzate și pentru că există unități de educație super aglomerate.

La Cluj, peste 80 de unități de învățământ preuniversitar încep anul școlar fără autorizație sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au latrina în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.

De exemplu, grădinița din satul Dângăul Mare are toaletă tip latrină, cea din Someșul Rece Uzină nu are apă potabilă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale și comună cu o locuință, tâmplăria este degradată, iar clădirea insalubră.

La școala din satul Ghermănești, fosa septică este neetanșă, iar cea din satul Mărișel Cătun are acoperiș neetanș. La sala de sport a Colegiului Tehnic Turda s-a constatat că ușile și ferestrele sunt degradate.

În Timiș, trei dintre școli, aflate în mediul rural, nu au apă curentă, astfel că elevii merg la WC în curte, iar în județul Brăila sunt zeci de școli fără apă potabilă și cu grupuri sanitare necorespunzătoare, nu respectă circuitele interne, iar o grădiniță din oraș nu a primit autorizație de funcționare deoarece se află la parterul unui bloc.

În Constanța, multe unități de învățământ nu au primit autorizație, unele aflându-se în zone unde nu există apă potabilă curentă, iar celelalte, în principal grădinițe, din cauză că sunt aglomerate, funcționând în două schimburi nu se încadrează pentru autorizație.

La Botoșani există școli și în mediul urban care necesită lucrări de consolidare, în unele școli s-au găsit infiltrații în tavan și mucegai, o bună parte dintre acestea nefiind racordate la rețeaua de apă sau apa nu este potabilă.

 

Comenteaza aceasta stire

Ce se întâmplă cu ora de vară în 2019?
De Neptun TV 20 februarie 2019

Astfel, ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie 2019, (fiind ora de vară).

Aurul atinge un nou maxim, pe ultimii șase ani! Euro crește în raport cu leul
De Neptun TV 20 februarie 2019

Cursurile de schimb afișate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacțiilor interbancare.

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% în 2018
De Neptun TV 19 februarie 2019

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual.

19 februarie - Ziua Brâncuși! Se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui sculptor
De Neptun TV 18 februarie 2019

Constantin Brâncuși, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, din județul Gorj, și decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța, figură centrală în mișcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

CONSTANȚA. Pesta porcină africană face ravagii - mistreți morți găsiți de vânători! Măsurile luate de autorități
De Neptun TV 18 februarie 2019

Pesta porcină africană a fost confirmată pe trei fonduri de vânătoare. Aici au fost găsiți mistreți morți. Autoritățile au dispus primele măsuri.

Municipiul Constanța, promovat la Târgul de Turism al României de fanfara Forțelor Navale
De Neptun TV 16 februarie 2019

Târgul de Turism al României se va desfășura în perioada 21-24 februarie la Centrul de Expoziții Romexpo București.

Luna iubirii - cele mai romantice destinații pentru nunți!
De Mediafax 16 februarie 2019

Februarie vine cu două sărbători dedicate iubirii, una importată, Valentine's Day, pe data de 14, alta autohtonă, marcată pe 24 ale lunii. Prezentăm mai jos o serie de destinații romantice pentru cei care aleg să își oficializeze relația, potrivit The Independent.

CONSTANȚA. ALERTĂ ALIMENTARĂ la Auchan: produs contaminat cu o bacterie periculoasă, retras de la vânzare! Constănțenii, sfătuiți să înapoieze produsul
De Neptun TV 15 februarie 2019

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma.

CONSTANȚA. Apel pentru pictorița Ecaterina Vrana Gora - artista are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi!
De Neptun TV 15 februarie 2019

Pictorița Ecaterina Vrana (49 ani) este mamă a doi copii și se află de câteva zile într-o situație critică, de sănătate.

CADOURI de Valentine's Day: Idei și sugestii în funcție de cât de veche este relația: De la cei care abia s-au îndrăgostit, până la cei care au trecut de nunta de aur
De Mediafax 14 februarie 2019

Valentine's Day 2019. "Ziua Îndrăgostiților", sărbătoarea împrumutată din tradiția occidentală și devenită mai populară decât echivalentul autohton Dragobete, poate constitui o sursă de mare stres pentru cei care se află în căutarea cadoului perfect.

CONSTANȚA. Semafoarele luminează sub formă de inimi, în luna iubirii!
De Neptun TV 13 februarie 2019

Autoritățile constănțene s-au gândit să marcheze într-un mod inedit zilele dedicate iubirii din luna februarie, culoarea roșie a semafoarelor urmând să lumineze sub formă de inimioare de Valentine’s Day și Dragobete.

Valentine's Day. Ziua îndrăgostiților, o sărbătoare modernă a iubirii cu o istorie tot mai populară la români
De Neptun TV 13 februarie 2019

Povestea zilei iubirii datează însă din vremuri îndepărtate și a oscilat între ritualuri, scrisori de dragoste și cereri în căsătorie.

Senatorul constănțean Ștefan Mihu, despre Cazinou: 'Edificiul simbol al orașului lăsat de ani buni în paragină va avea fondurile necesare pentru reabilitare'
De Neptun TV 12 februarie 2019

Potrivit senatorului social-democrat Ștefan Mihu, clădirea emblematică a Constanței poate fi readusă la viață.

CONSTANȚA. Primii artiști care și-au anunțat prezența la festivalul NEVERSEA
De Neptun TV 12 februarie 2019

În perioada 4-7 iulie, pe cele șapte scene amplasate pe plaja NEVERSEA vor urca unii dintre cei mai buni artiști ai momentului, anunță organizatorii.

CONSTANȚA. Amendă exorbitantă pentru o șoferiță care a intrat cu mașina pe plajă, în plină iarnă
De Neptun TV 11 februarie 2019

Potrivit reprezentanților Direcției Generale Poliția Locală Constanța, femeia, în vârstă de 44 de ani, din București, a intrat duminică pe plaja 3 Papuci din orașul Constanța cu un autoturism de teren, dar a fost observată de polițiștii locali.

Telefoanele care emit cele mai multe RADIAȚII în 2019. Modele populare, în listă
De Neptun TV 11 februarie 2019

În ciuda faptului că smartphone-urile sunt dispozitive pe care le avem cu noi peste tot, există riscuri în utilizarea lor, datorate în special radiațiilor pe care acestea le emit.

CONSTANȚA. Zona peninsulară devine pietonală. În ce condiții va fi permis accesul auto
De Neptun TV 9 februarie 2019

Accesul auto pe străzile din zona peninsulară a municipiului Constanța va fi permis doar anumitor categorii de autovehicule. Primăria a publicat lista străzilor exclusiv pietonale.

Cinci locuri de vizitat de Anul chinezesc al Porcului
De Mediafax 9 februarie 2019

Anul Nou chinezesc, sub semnul Porcului de Pământ, simbolul bunăstării, a început pe 5 februarie. Sunt cinci locuri de vizitat sub semnul animalului asociat, potrivit horoscopului chinezesc, cu bucuria, prietenia, iubirea și succesul.

Locuri scoase la concurs de școlile militare pentru cei care vor să devină subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri! Criterii de recrutare și ce salariu pot primi
De Neptun TV 8 februarie 2019

Cei care vor să urmeze o carieră militară și vor să ajungă subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri se mai pot înscrie până la 1 martie pentru a se bate pentru unul din cele 2.570 de locuri scoase la concurs de unitățile militare de învățământ universitar, postliceal sau liceal.

CONSTANȚA. Virusul gripal a mai făcut o victimă - un bărbat a murit! Numărul deceselor a ajuns la 92
De Neptun TV 7 februarie 2019

În data de 30 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemie de gripă.

CONSTANȚA. O tânără își caută mama după ani buni în care n-a vrut să știe nimic de ea: 'Dumnezeu mi-a dat o viață fericită, dar ceva îmi lipsește'
De Sorin Cealera 6 februarie 2019

O tânără părăsită imediat după naștere a refuzat ani de zile să știe ceva despre cea care a adus-o pe lume. Un fapt întâmplat recent, însă, a făcut-o să se răzgândească.