vineri, 22 martie 2019

Anunț important de la ANAF! Toți românii vor primi decizii de impunere în noiembrie!

Anunț important de la ANAF! Toți românii vor primi decizii de impunere în noiembrie!

După cinci ani în care nu s-a ostenit să calculeze diferențele de impozit pe venit, de CAS și CASS, Fiscul a decis să trimită, luna viitoare, decizii de impunere tuturor românilor cu restanțe. Din ianuarie, doar cei înregistrați în SPV vor ști cât au de dat, scrie adevarul.ro.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spune că la finalul lunii octombrie va fi centralizată situația contribuabililor care au sume de plată către ANAF. Din noiembrie vor fi comunicate sumele de plată, iar oamenii vor avea timp să achite până în martie 2019, având o reducere de 10%. Teodorovici anunță și că, de la 1 ianuarie, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, aceste date urmând să fie disponibile în sistemul electronic.

"Am anunțat încă de la începutul acestui an că pentru contribuabili, în ultimii cinci ani, ANAF nu a trimis la timp acele decizii de impunere, fie CAS, fie CASS, fie impozit pe venit. Și e normal să venim la un mom zero, adică să centralizăm, să știe fiecare cât are de plătit statului. Și pentru că statul nu a avut acel rol activ, adică să spună la timp, să spună omului: domnule, uitați, aveți de plătit atâția lei, și nu a făcut acest lucru, am propus un sistem de a încuraja contribuabilul, dacă face plata până la... să spunem martie 2019", a afirmat, miercuri seară, Eugen Teodorovici la Antena 3.

El a spus că situația va fi centralizată până la finalul lunii octombrie, iar din noiembrie se vor comunica datele către contribuabili.

"Deci practic noi în octombrie la final avem finalizată această situație, vom ști exact câți anume... în noiembrie se comunică, notificarea pe hârtie pleacă doar la aceia care nu sunt înregistrați în spațiul virtual, în sistemul electronic, la ceilalți pleacă hârtia pentru că asta este, până la 1 ianuarie 2019. Dar oamenii nu vor avea acel terme fix de 60 de zile să plătească. Nu, vom spune: martie 2019, aveți de plată ce v-am spus că aveți de plătit, ca să arătăm că statul a greșit și trebuie să plătească statul când greșeste. În martie 2019, acești români vor avea o reducere de 10%. Oamenii vor fi sprijiniți în a face plata cu această bonificație", a spus el.

Potrivit lui Teodorovici, din ianuarie 2019 nu se mai trimit acasă decizii de impunere, ci aceste informații vor fi în spațiul virutal la fiecare contribuabil. El a spus că aceia care vor avea nevoie vor primi sprijin pentru a afla aceste informații, dar nu se vor mai trimite notificări scrise, pentru că sunt costuri nejustificate.

Pentru unii contribuabili sumele sunt imposibil de plătit într-o singură tranșă

În ultimii 5 ani, contribuabilii au completat și trimis Fiscului declarațiile fiscale, plătind taxele către stat, conform legii. Contactat, avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru „Adevărul” că, în urma regularizării, doar avocații, notarii și executorii au de plătit circa 50.000 lei pe an, adică 250.000 lei pentru toți cei cinci ani.

„Sumele sunt extrem de greu de plătit într-o singură tranșă. Toți acești liber profesioniști au completat în fiecare an declarațiile și le-au plătit conform legii. Să vii după cinci ani cu regularizarea și să ceri să fie plătit totul dintr-o dată, chiar și cu reducerea de 10%, e aproape imposibil. Nu e vorba doar de liber profesioniști, ci și de salariații lor, care riscă să-și piardă locul de muncă din cauza falimentului profesionistului. Sunt persoane care în urmă cu 5 ani au avut PFA, iar acum sunt salariați. Vor rămâne fără bani de rate și de utilități. O să fie mare “bucurie” ”, a spus Piperea.

Comenteaza aceasta stire

ROBOR la 3 luni a urcat. Ce se întâmplă cu creditele românilor
De Neptun TV 19 martie 2019

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 3,31% pe an, de la 3,30% pe an, iar ROBOR la 9 luni a urcat la 3,45% pe an, de la 3,44% pe an.

VEȘTI BUNE! ROBOR la 3 luni a încheiat săptămâna în scădere
De Neptun TV 8 martie 2019

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 2,99%. În aceeași zi din 2018, respectiv 8 martie, indicele era de 2,08%/an.

Programul Prima Casă 2019, aproape de lansare
De Neptun TV 1 martie 2019

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) lansează programul „Prima Casă 2019”, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an

Curs valutar DEZASTRUOS! Euro depășește 4,76 lei
De Neptun TV 26 februarie 2019

Moneda europeană s-a apreciat marți cu 0,05%, o creștere a valorii față de leu fiind înregistrată și de dolarul SUA.

Cum modifică OUG 114 tarifele practicate de companiile de distribuție a energiei electrice. Consumatorii preiau plata taxei de 2% pe cifra de afaceri a distribuitorilor
De Mediafax 23 februarie 2019

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) propune modificarea tarifelor practicate de companiile de distribuție a energiei electrice, de la 1 martie, pentru a include taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de OUG 114/2018.

Leul s-a depreciat constant săptămâna aceasta. Euro trece vineri pragul de 4,76 lei
De Neptun TV 22 februarie 2019

Dolarul a avut o evoluție sinuoasă de-a lungul săptămânii, fiind cotat vineri la 4,1988 lei.