duminică, 20 ianuarie 2019

Anunț important de la ANAF! Toți românii vor primi decizii de impunere în noiembrie!

Anunț important de la ANAF! Toți românii vor primi decizii de impunere în noiembrie!

După cinci ani în care nu s-a ostenit să calculeze diferențele de impozit pe venit, de CAS și CASS, Fiscul a decis să trimită, luna viitoare, decizii de impunere tuturor românilor cu restanțe. Din ianuarie, doar cei înregistrați în SPV vor ști cât au de dat, scrie adevarul.ro.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spune că la finalul lunii octombrie va fi centralizată situația contribuabililor care au sume de plată către ANAF. Din noiembrie vor fi comunicate sumele de plată, iar oamenii vor avea timp să achite până în martie 2019, având o reducere de 10%. Teodorovici anunță și că, de la 1 ianuarie, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, aceste date urmând să fie disponibile în sistemul electronic.

"Am anunțat încă de la începutul acestui an că pentru contribuabili, în ultimii cinci ani, ANAF nu a trimis la timp acele decizii de impunere, fie CAS, fie CASS, fie impozit pe venit. Și e normal să venim la un mom zero, adică să centralizăm, să știe fiecare cât are de plătit statului. Și pentru că statul nu a avut acel rol activ, adică să spună la timp, să spună omului: domnule, uitați, aveți de plătit atâția lei, și nu a făcut acest lucru, am propus un sistem de a încuraja contribuabilul, dacă face plata până la... să spunem martie 2019", a afirmat, miercuri seară, Eugen Teodorovici la Antena 3.

El a spus că situația va fi centralizată până la finalul lunii octombrie, iar din noiembrie se vor comunica datele către contribuabili.

"Deci practic noi în octombrie la final avem finalizată această situație, vom ști exact câți anume... în noiembrie se comunică, notificarea pe hârtie pleacă doar la aceia care nu sunt înregistrați în spațiul virtual, în sistemul electronic, la ceilalți pleacă hârtia pentru că asta este, până la 1 ianuarie 2019. Dar oamenii nu vor avea acel terme fix de 60 de zile să plătească. Nu, vom spune: martie 2019, aveți de plată ce v-am spus că aveți de plătit, ca să arătăm că statul a greșit și trebuie să plătească statul când greșeste. În martie 2019, acești români vor avea o reducere de 10%. Oamenii vor fi sprijiniți în a face plata cu această bonificație", a spus el.

Potrivit lui Teodorovici, din ianuarie 2019 nu se mai trimit acasă decizii de impunere, ci aceste informații vor fi în spațiul virutal la fiecare contribuabil. El a spus că aceia care vor avea nevoie vor primi sprijin pentru a afla aceste informații, dar nu se vor mai trimite notificări scrise, pentru că sunt costuri nejustificate.

Pentru unii contribuabili sumele sunt imposibil de plătit într-o singură tranșă

În ultimii 5 ani, contribuabilii au completat și trimis Fiscului declarațiile fiscale, plătind taxele către stat, conform legii. Contactat, avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru „Adevărul” că, în urma regularizării, doar avocații, notarii și executorii au de plătit circa 50.000 lei pe an, adică 250.000 lei pentru toți cei cinci ani.

„Sumele sunt extrem de greu de plătit într-o singură tranșă. Toți acești liber profesioniști au completat în fiecare an declarațiile și le-au plătit conform legii. Să vii după cinci ani cu regularizarea și să ceri să fie plătit totul dintr-o dată, chiar și cu reducerea de 10%, e aproape imposibil. Nu e vorba doar de liber profesioniști, ci și de salariații lor, care riscă să-și piardă locul de muncă din cauza falimentului profesionistului. Sunt persoane care în urmă cu 5 ani au avut PFA, iar acum sunt salariați. Vor rămâne fără bani de rate și de utilități. O să fie mare “bucurie” ”, a spus Piperea.

Comenteaza aceasta stire

Fiscul șterge unele datorii ale persoanelor fizice. Cine sunt cei vizați de această măsură
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

În primele zile ale fiecărui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează anumite datorii existente la finele anului precedent.

Banca Mondială anunță perspective sumbre pentru economia globală: Creșterea globală va încetini în 2019
De Mediafax 10 ianuarie 2019

În raport, Banca Mondială estimează că economia României va crește în acest an cu 3,5%, o prognoză mai redusă cu un punct procentual decât cea din iunie 2018. De asemenea, BM și-a redus cu un punct procentual estimarea pentru 2020 și 2021, la 3,1%, respectiv 2,8%.

ROBOR la 3 luni și la 6 luni au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele 7 luni
De Neptun TV 10 ianuarie 2019

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a coborât joi la 3,22%, de la 3,23% miercuri. Un nivel mai mic de atât, de 3,20%, a fost înregistrat la data de 25 iunie 2018.

Banca Mondială a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2019 și în 2020
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

Excluzând Turcia, creșterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activității economice în țări ca Bulgaria și România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de prețul mai ridicat al țițeiului, apreciază BM.

CRIZA financiară e la un pas de explozie. Previziunile specialiștilor pentru 2019 sunt SUMBRE
De Neptun TV 29 decembrie 2018

După un deceniu de dobânzi scăzute care au alimentat o creștere uriașă a acțiunilor, imobiliarelor și altor active, punctele de vulnerabilitate financiară nu sunt greu de identificat.