joi, 22 august 2019

Artistul Ion Bârlădeanu își asumă cu mândrie toate episoadele cenușii ale existenței sale

Viața lui seamnă cu un colaj de personaje misterioase, amintiri, mirosuri grele și temeri. Nici vorba lui nu îi contrazice vocația: o îmbinare de cuvinte care se rostogolesc parcă dintr-un bulgăre de întâmplari. Dar toate, împreună, fac din artistul Ion Bârlădeanu, ceea ce este astăzi: un geniu al României care și-a făcut ucenicia în stradă, printre gunoaie. La 65 de ani, își asumă cu mândrie toate episoadele cenușii ale existenței sale și crede că a reușit tocmai pentru că a trăit în România.

Trebuie să recunoaștem: nu oricine se poate lăuda cu o carieră începută de la îndeletniciri cu care alții se rușinează. Ion Bârlădeanu povestește cu umor despre ocupațiile sale care l-au ajutat, în timp, să învețe totul despre oameni. Se mândrește că a fost, pe rând, tăietor de stuf, docher, gropar, deținut politic, tâmplar sau gunoier. Suferința a fost cea i-a descoperit talentul și cea care i-a dat puterea de a-și transforma sentimentele, mai ales cele pline de răzvrătire, în artă.

De la titlul de “Rege al gunoaielor”, Ion Bârlădeanu  a trecut la cel de “regizor de colaje”. Noul statut avea să-i ofere satisfacția ca, după ani de răscolit prin tomberoane, să împartă autografe lumii întregi. Dar ce l-a transformat pe Ion Bârlădeanu din cerșetor în prinț? Timp de 30 de ani a decupat, fără încetare, personaje din ziare și reviste, pe care le găsea scotocind în tomberoane. Apoi le potrivea bucată cu bucată și le lipea cu grijă în interiorul unor rame, transformându-le în remarcabile piese de artă. Colecționarii din Europa plătesc pentru o asemenea lucrare între 3 mii și 8 mii de euro.

Dar până la colaj, sufletul său de artist a visat să ajungă star de cinema. S-a mulțumit până la urmă să fie regizorul vedetelor decupate din presa vremii.

Mărturisește că pe frumoasa actriță de la Hollywood a întâlnit-o anul trecut, la Paris, și că nu l-a intimidat deloc. 

În ciuda celebrității pe care a câștigat-o abia la vârsta de 63 de ani, și nu în țara noastră, ci peste hotare, “Regele Colajelor” spune că fericirea lui nu durează mai mult de 15 minute. După fiecare colaj vândut sau vernisaj încheiat, viața lui mai întoarce o filă și revine la aceeași modestie, în care a trăit mereu.

Dar, Ion Bârlădeanu nu a spus totul. Promite că atât timp cât va putea ține în mână foarfeca, lipiciul și revistele, va mai fi ceva de arătat în materie de colaj. Câtă vreme îi va putea măsura cu privirea pe oamenii din jurul său, personajele colajelor sale vor continua să trăiască și să facă istorie. 

Comenteaza aceasta stire