sîmbătă, 22 septembrie 2018

ASIGURARE RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele și care sunt codașele

ASIGURARE RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele și care sunt codașele

Conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în trimestrul lV. 2017, la nivelul pieței RCA, durata medie de plată a dosarelor de daună este de 11,46 zile pe dosar. Din datele ASF rezultă că cea mai mare durată medie de plată a dosarelor de daună a înregistrat-o societatea City Insurance SA, respectiv 21,37 zile pe dosar.

La polul opus, cu cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună figurează societatea Uniqa Asigurări SA, respectiv de 2,18 zile/dosar. De menționat că statisticile ASF arată că 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal, restul înregistrând întârziere.

Premiante la această categorie, cu cele mai mari procente de dosare plătite în termenul legal sunt societățile Uniqa Asigurări SA (100%), urmată de Omniasig VIG SA (99,12%), Generali România SA (97,99%) , Allianz – Țiriac SA (96,51%) și Groupama SA (93,98%). În fine, cele mai mici procente de dosare plătite în termenul legal au înregistrat societățile Asirom VIG SA și City Insurance SA, cu procente de 57,39%, respectiv 57,93%.

În acest context reamintim că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere, cu ceva timp în urmă, un proiect de lege privind reglementarea înființării și funcționării societăților mutuale de asigurare. Acestea sunt persoane juridice civile ai căror asociați sunt deopotrivă asigurați și asigurători. O societate de asigurări mutuală funcționează pe principiile codului civil, fiind non-profit. Acest tip de companii pot acoperi toate tipurile de proprietăți și riscuri, pot fi active pe piața asigurărilor de sănătate sau pot oferi scheme de pensii private (în principal, prin polițe de asigurări de viață). Companiile mutuale de asigurări sunt răspândite în majoritatea statelor europene.

La nivel european, societățile mutuale au o cotă de 25% din piața de asigurări și reprezintă 70% din totalul întreprinderilor din sector.

„Actul normativ are impact asupra domeniului asigurărilor și asupra economiei românești în general, prin dinamizarea economiei sociale și creșterea pieței asigurărilor. Contribuie la creșterea concurenței pe piața asigurărilor, cu impact pozitiv asupra consumatorilor de produse de asigurare, prin potențiale reduceri de costuri de asigurare pentru aceștia, și cu efect de creștere a gradului de cuprindere în asigurare la nivel național“, precizează MFP în expunerea de motive.

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a atras atenția asupra implementării corecte a reglementărilor legate de societățile mutuale, pentru a evita posibilele derapaje.

„Apariția unor societăți mutuale de asigurare nu poate face decât bine concurenței în piața de asigurări. Important este însă ca prevederilor Solvency II a legislației și normelor specifice să fie respectate întocmai, pentru a evita potențiale derapaje. Un alt aspect important este acela că deși ele nu vor fi orientate spre profit trebuie să se asigure că dețin suficiente fonduri pentru plata daunelor, mai ales în cazul celor de tip «long tail» ( coadă lungă) și aici intră în special asigurările de răspunderi, cea mai cunoscută la noi este RCA. O astfel de inițiativă trebuie lăudată și sprijinită pentru a se realiza corect și a putea fi ușor implementată ulterior“, a declarat, pentru „Adevărul“, președintele BAAR.

Comenteaza aceasta stire

Cum ar putea SCĂPA șoferii de punctele de penalizare
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Măsura apare într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

RABLA 2018. Românii care renunță la mașinile vechi pot cere din nou prima de casare
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018.

INFOTRAFIC. Restricții pe Autostrada București - Constanța, pentru lucrări!
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Lucrări de frezare, asfaltare și reparații la parapet au loc joi pe Autostrada A2 București – Constanța, până la ora 17.00. Șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza și să fie atenți la volan.