sîmbătă, 23 februarie 2019

ASIGURARE RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele și care sunt codașele

ASIGURARE RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele și care sunt codașele

Conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în trimestrul lV. 2017, la nivelul pieței RCA, durata medie de plată a dosarelor de daună este de 11,46 zile pe dosar. Din datele ASF rezultă că cea mai mare durată medie de plată a dosarelor de daună a înregistrat-o societatea City Insurance SA, respectiv 21,37 zile pe dosar.

La polul opus, cu cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună figurează societatea Uniqa Asigurări SA, respectiv de 2,18 zile/dosar. De menționat că statisticile ASF arată că 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal, restul înregistrând întârziere.

Premiante la această categorie, cu cele mai mari procente de dosare plătite în termenul legal sunt societățile Uniqa Asigurări SA (100%), urmată de Omniasig VIG SA (99,12%), Generali România SA (97,99%) , Allianz – Țiriac SA (96,51%) și Groupama SA (93,98%). În fine, cele mai mici procente de dosare plătite în termenul legal au înregistrat societățile Asirom VIG SA și City Insurance SA, cu procente de 57,39%, respectiv 57,93%.

În acest context reamintim că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere, cu ceva timp în urmă, un proiect de lege privind reglementarea înființării și funcționării societăților mutuale de asigurare. Acestea sunt persoane juridice civile ai căror asociați sunt deopotrivă asigurați și asigurători. O societate de asigurări mutuală funcționează pe principiile codului civil, fiind non-profit. Acest tip de companii pot acoperi toate tipurile de proprietăți și riscuri, pot fi active pe piața asigurărilor de sănătate sau pot oferi scheme de pensii private (în principal, prin polițe de asigurări de viață). Companiile mutuale de asigurări sunt răspândite în majoritatea statelor europene.

La nivel european, societățile mutuale au o cotă de 25% din piața de asigurări și reprezintă 70% din totalul întreprinderilor din sector.

„Actul normativ are impact asupra domeniului asigurărilor și asupra economiei românești în general, prin dinamizarea economiei sociale și creșterea pieței asigurărilor. Contribuie la creșterea concurenței pe piața asigurărilor, cu impact pozitiv asupra consumatorilor de produse de asigurare, prin potențiale reduceri de costuri de asigurare pentru aceștia, și cu efect de creștere a gradului de cuprindere în asigurare la nivel național“, precizează MFP în expunerea de motive.

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a atras atenția asupra implementării corecte a reglementărilor legate de societățile mutuale, pentru a evita posibilele derapaje.

„Apariția unor societăți mutuale de asigurare nu poate face decât bine concurenței în piața de asigurări. Important este însă ca prevederilor Solvency II a legislației și normelor specifice să fie respectate întocmai, pentru a evita potențiale derapaje. Un alt aspect important este acela că deși ele nu vor fi orientate spre profit trebuie să se asigure că dețin suficiente fonduri pentru plata daunelor, mai ales în cazul celor de tip «long tail» ( coadă lungă) și aici intră în special asigurările de răspunderi, cea mai cunoscută la noi este RCA. O astfel de inițiativă trebuie lăudată și sprijinită pentru a se realiza corect și a putea fi ușor implementată ulterior“, a declarat, pentru „Adevărul“, președintele BAAR.

Comenteaza aceasta stire

Sfaturi de la polițiști pentru circulație în siguranță pe vreme rea! Nu vă angajați în depășiri riscante
De Neptun TV 12 februarie 2019

Pentru o călătorie în siguranță, în contextul avertizărilor meteorologice, polițiștii vă sfătuiesc să circulați cu viteză redusă și să nu vă angajați în depășiri riscante.

Mii de vehicule verificate în trafic de RAR anul trecut prezentau pericol de accidente. Componentele la care au fost descoperite cele mai multe probleme
De Mediafax 11 februarie 2019

Registrul Auto Român a verificat, anul trecut, din punct de vedere tehnic în trafic, 67.807 vehicule, în toată țara, și a constatat că aproape jumătate dintre acestea erau neconforme, informează un comunicat al autorității.

ATENȚIE, ȘOFERI! Schimbări ale taxei de drum pentru transportatorii care circulă în Ungaria, din 3 februarie
De Neptun TV 29 ianuarie 2019

MAE anunță că, de la 3 februarie, transportatorii care tranzitează Ungaria vor fi obligați să introducă noi informații în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO, precum marca autovehicului, certificatul de înmatriculare și anul fabricației, pentru verificarea încadrării în normelor de poluare