vineri, 20 iulie 2018

ASIGURARE RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele și care sunt codașele

ASIGURARE RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele și care sunt codașele

Conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în trimestrul lV. 2017, la nivelul pieței RCA, durata medie de plată a dosarelor de daună este de 11,46 zile pe dosar. Din datele ASF rezultă că cea mai mare durată medie de plată a dosarelor de daună a înregistrat-o societatea City Insurance SA, respectiv 21,37 zile pe dosar.

La polul opus, cu cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună figurează societatea Uniqa Asigurări SA, respectiv de 2,18 zile/dosar. De menționat că statisticile ASF arată că 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal, restul înregistrând întârziere.

Premiante la această categorie, cu cele mai mari procente de dosare plătite în termenul legal sunt societățile Uniqa Asigurări SA (100%), urmată de Omniasig VIG SA (99,12%), Generali România SA (97,99%) , Allianz – Țiriac SA (96,51%) și Groupama SA (93,98%). În fine, cele mai mici procente de dosare plătite în termenul legal au înregistrat societățile Asirom VIG SA și City Insurance SA, cu procente de 57,39%, respectiv 57,93%.

În acest context reamintim că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere, cu ceva timp în urmă, un proiect de lege privind reglementarea înființării și funcționării societăților mutuale de asigurare. Acestea sunt persoane juridice civile ai căror asociați sunt deopotrivă asigurați și asigurători. O societate de asigurări mutuală funcționează pe principiile codului civil, fiind non-profit. Acest tip de companii pot acoperi toate tipurile de proprietăți și riscuri, pot fi active pe piața asigurărilor de sănătate sau pot oferi scheme de pensii private (în principal, prin polițe de asigurări de viață). Companiile mutuale de asigurări sunt răspândite în majoritatea statelor europene.

La nivel european, societățile mutuale au o cotă de 25% din piața de asigurări și reprezintă 70% din totalul întreprinderilor din sector.

„Actul normativ are impact asupra domeniului asigurărilor și asupra economiei românești în general, prin dinamizarea economiei sociale și creșterea pieței asigurărilor. Contribuie la creșterea concurenței pe piața asigurărilor, cu impact pozitiv asupra consumatorilor de produse de asigurare, prin potențiale reduceri de costuri de asigurare pentru aceștia, și cu efect de creștere a gradului de cuprindere în asigurare la nivel național“, precizează MFP în expunerea de motive.

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a atras atenția asupra implementării corecte a reglementărilor legate de societățile mutuale, pentru a evita posibilele derapaje.

„Apariția unor societăți mutuale de asigurare nu poate face decât bine concurenței în piața de asigurări. Important este însă ca prevederilor Solvency II a legislației și normelor specifice să fie respectate întocmai, pentru a evita potențiale derapaje. Un alt aspect important este acela că deși ele nu vor fi orientate spre profit trebuie să se asigure că dețin suficiente fonduri pentru plata daunelor, mai ales în cazul celor de tip «long tail» ( coadă lungă) și aici intră în special asigurările de răspunderi, cea mai cunoscută la noi este RCA. O astfel de inițiativă trebuie lăudată și sprijinită pentru a se realiza corect și a putea fi ușor implementată ulterior“, a declarat, pentru „Adevărul“, președintele BAAR.

Comenteaza aceasta stire

ATENȚIE, turiști români! Modificări importante în Codul Rutier din Grecia - amenzi de până la 2.000 de euro!
De Neptun TV 18 iulie 2018

Grecia a adus modificări importante la Noul Cod Rutier elen, cu pedepse drastice ce pot presupune ridicarea permisului până la cinci ani, amenzi de până la 2.000 de euro și chiar închisoare

Deputații au decis: liber pentru vitezomani! Radarele poliției, semnalate prin afișe cu cel puțin 500 de metri înainte!
De Neptun TV 6 iulie 2018

Potrivit modificărilor adoptate de comisiile parlamentare, “mașinile de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-2.000 de metri înainte pe sensul de mers, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate și 4.000 de metri în afara localităților față de radar”.

Cum pot scăpa șoferii de amenzile de circulație!
De Neptun TV 4 iulie 2018

Concret, de acum înainte contravenientul poate să ceară în instanță anularea procesului-verbal de amendă dacă polițistul care a aplicat sancțiunea nu...

INFOTRAFIC. Mai multe drumuri naționale rămân blocate din cauza inundațiilor. Trafic feroviar afectat în trei județe
De Neptun TV 2 iulie 2018

Cinci tronsoane de drumuri naționale din județele Covasna, Harghita, Neamț, Suceava și Vâlcea mai sunt blocate în această dimineață din cauza inundațiilor. Traficul feroviar este afectat în județele Brașov, Teleorman și Vâlcea.

ATENȚIE, ȘOFERI! Polițe de asigurare FALSIFICATE - recomandările polițiștilor!
De Neptun TV 27 iunie 2018

Autoritățile le recomandă șoferilor să își verifice online valabilitatea poliței RCA după cinci zile de la emitere.

COD RUTIER 2018! Șoferii care filmează în timp ce conduc vor risca să fie amendați și să li se ia permisul auto
De Neptun TV 23 iunie 2018

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute de lei, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat.

Cum arată nodul rutier de pe A1 unde un șofer de 70 de ani a intrat pe contrasens și a omorât trei oameni! VIDEO cu momentul impactului
De Neptun TV 20 iunie 2018

Șoferul de 70 de ani care a intrat pe contrasens pe Autostrada A1 și a provocat un accident rutier extrem de grav a fost indicat ca vinovat de producerea tragediei. Cu toate acestea, împrejurările în care s-a produs tragedia stârnesc controverse printre experți.