miercuri, 21 august 2019

Asigurarea auto RCA! Cât plătesc românii pentru asigurarea mașinii în 2018

Asigurarea auto RCA! Cât plătesc românii pentru asigurarea mașinii în 2018

Asigurarea de răspundere civilă auto RCA este o necesitate pentru fiecare proprietar de mașină. Proprietarii de autovehicule sunt obligați să plătească această poliță RCA dacă au un autovehicul înmatriculat sau urmează să-l înmatriculeze în țară. Încheierea asigurării RCA îl ajută în primul rând pe cel vinovat de producerea pagubelor materiale în urma unui accident.

Acest lucru este valabil și pentru persoane fizice și pentru persoane juridice. Contractul necesită semnături din partea companiilor de asigurări și din partea beneficiarului. Este valabilă pe teritoriul României dar și al statelor membre UE. Pe fiecare poliță RCA este trecută în mod clar țara unde poate fi folosită.

Potrivit contractului și limitelor prevăzute, se acordă despăgubiri în bani, pentru: vătămări corporale, prejudicii, deces, pagube datorate lipsei de folosință a mașinii avariate, cheltuieli cu procesul realizat de persoana păgubită. În România, la ora actuală, sunt 9 societăți de asigurare autorizate să practice RCA.

Acestea sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF. Românii pot face asigurarea RCA la:

 • Allianz – Țiriac Asigurări S.A.
 • Generali România Asigurare Reasigurare S.A.
 • Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
 • Groupama Asigurări S.A. Uniqa Asigurări S.A.
 • Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A.
 • Eurains România Asigurare Reasigurare S.A.
 • Grawe România Asigurare S.A.
 • Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Românii care vor să facă o poliță de asigurare de răspundere civilă auto în mod rapid, pot cumpăra RCA ieftin prin www.rca-ieftin.info și astfel doar în 3 minute (cât se completează datele din talon și plătesc) primesc imediat polița oriunde în țară. Cei mai mulți dintre cei care achiziționează polița RCA online preferă plata prin card bancar și plata în rate ca modalități de plată.

În anul 2018 valoarea poliței RCA este mai mare. În acest an se schimbă criteriile de evaluare și de aceea se schimbă și valoarea polițelor RCA. Se va ține cont de mai multe criterii ca în alți ani și astfel prețurile vor crește. Partea bună este că se vor acorda anumite bonusuri și discounturi pentru șoferii care au un istoric bun în ultimii 5 ani. De exemplu un șofer care în ultimii 5 ani nu a avut accidente și care are clasa de bonus B8, poate avea o reducere foarte mare la tariful poliței RCA, de 50%.

Sistemul Bonul / Malus este prima de asigurare pe care asiguratul o plătește și care depinde de istoricul său în ultimii 5 ani, adică de eventualele accidente rutieri în care a fost implicat și de prejudiciile produse. Acest sistem face parte din asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto și este reglementat de normele emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF și se aplică și pentru persoane fizice și pentru persoane juridice.

Prin intermediul sistemului Bonus / Malus scopul a fost reducerea numărului de accidente, motivarea șoferilor să conducă mult mai prudent, stabilirea unei diferențe de plată între asigurarea mașinii plătită de un șofer care produce accidente și unul care conduce cu atenție.

Regulile sunt următoarele:

 • Sistemul Bonus / Malus se aplică pe fiecare mașină în parte, individual, atunci când șoferul este proprietar al mai multor mașini.
 • Șoferii vor avea prima de asigurare redusă, doar dacă se încadrează în clasele de Bonus.
 • Șoferii care sunt în clasele Malus, vor avea prima de asigurare majorată.
 • Clasa de Bonus / Malus se ajustează dacă nu sunt daune plătite la reînnoirea asigurării obligatorii RCA. De exemplu ajustarea se face cu o clasă la polițele pe perioada de 6 luni și cu două clase la polițele care se semnează pe un an.
 • Cea mai mare penalizare este de 80 % pentru cea mai mare clasă Bonus / Malus B8. Aceasta era anterior de 32 %. Cea mai mare reducere este 50% pentru șoferii care au un istoric bun în ultimii 5 ani (fără accidente).

Proprietarii de mașini care vor să afle clasa Bonus / Malus trebuie să facă un calcul RCA, ea este afișată în mod automat de calculatorul RCA. Clasa Bonus / Malus este emisă automat de softul programului de la societatea de asigurare respectivă. Nu se poate interveni în mod direct asupra acestuia și nici manual. Pentru consultarea istoricului accidentelor se poate folosi adresa: https://asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-istoric-daunalitate, prin care se pune la dispoziția asiguraților istoricul din CEDAM, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Baza de date CEDAM oferă și posibilitatea conducătorului auto de a afla unde a asigurat un autovehicul în ultimii 5 ani. De asemenea sunt trecute și daunele care au fost plătite prin polița de asigurare RCA. În acest an șoferii care au timpul limitat, pot cumpăra polița RCA online pe site-ul rca-ieftin.info și astfel vor primi polița rapid, direct acasă. Pe site vor găsi informații utile și un calculator de asigurare, realizat în conformitate cu cerințele de ultimă oră ale societăților de asigurare.

Conform celor spune de ASF valoarea polițelor plătite de persoanele cu vârsta de 30 de ani va fi mai mare ca a celor plătite de persoanele cu vârsta peste 60 de ani, însă sumele exact pot fi revelate numai după folosirea unui calculator RCA.

În anul 2018 se discută și despre posibilitatea introducerii taxei auto pentru proprietarii de autoturisme care nu respectă normale de poluare, asta după ce industria a fost afectată deja de super-legea datelor cu caracter personal. Taxa pentru o mașină care are motor Euro 6 ar putea fi de aproximativ 40 euro. La autoturismele cu motor Euro 1 din 1992, Euro 2 din 1997, Euro 3 din 2001 și Euro 4 din 2006 se vor plăti cele mai mari taxe.

Se dorește acest lucru pentru reducerea gradului de poluare și pentru a determina șoferii să radieze mașinile care sunt foarte vechi și să cumpere altele noi.

Material preluat de pe adevarul.ro.

Comenteaza aceasta stire