joi, 23 mai 2019

ATACURI armate la moschei din Noua Zeelandă - zeci de persoane, ucise! Unul dintre atacatori a transmis LIVE pe Facebook în timp ce împușca oameni! VIDEO

De Mediafax 11:30, 15 martie 2019 688 vizite Externe
ATACURI armate la moschei din Noua Zeelandă - zeci de persoane, ucise! Unul dintre atacatori a transmis LIVE pe Facebook în timp ce împușca oameni! VIDEO

Patru suspecți, trei bărbați și o femeie, au fost reținuți în urma atacurilor armate ce au vizat două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, soldate cu decesul sau rănirea mai multor persoane, a anunțat poliția, informează cotidianul The Guardian.

Mai multe victime după incidente armate la două moschei din Noua Zeelandă/ Patru suspecți au fost reținuți în urma atacurilor | VIDEO

Autoritățile nu au anunțat încă un bilanț oficial, precizând doar că s-au înregistrat "mai multe decese".

Mike Bush, un oficial de rang înalt din cadrul Poliției neo-zeelandeze, a mai confirmat că au fost descoperite mai multe bombe artizanale amplasate pe vehicule, însă geniștii au reușit să neutralizeze dispozitivele explozive improvizate fără ca acestea să explodeze.

"Acest lucru indică gravitatea a ceea ce s-a petrecut", a subliniat Bush.

Oficialul a refuzat să afirme dacă autoritățile consideră incidentul ca fiind unul de natură teroristă, afirmând doar că "nu se poate mai grav de atât".

Potrivit martorilor oculari, cel puțin o persoană a decedat, iar alte șase au fost transportate la spital, două dintre acestea fiind rănite grav.

Poliția a descris incidentul drept "critic" și a recomandat locuitorilor să evite zona.

Incidentul s-a produs la moscheea Al Noor, aflată în centrul orașului Christchurch, al treilea cel mai mare din Noua Zeelandă.

Toate școlile din oraș au fost închise, a anunțat un reprezentant al poliției.

Publicația Stuff relatează că personalul spitalului din Christchurch a fost informat că urmează să sosească 40-50 de persoane rănite.

Echipa de crichet a Bangladeshului se afla în incinta moschei în momentul producerii incidentului, însă "întreaga echipa a fost salvată", potrivit unui mesaj postat pe Twitter de jucătorul de crichet Tamim Iqbal Khan.

Un reporter care însoțea echipa de crichet a Bangladeshului a confirmat că echipa "scăpat dintr-o moschee de lângă Parcul Hagley unde erau mai mulți agresori".

Poliția a evacuat clădirile din zona unde s-a produs incidentul și încearcă să prindă atacatorul.

Autoritățile suspectează că într-un vehicul aflat la aproximativ trei kilometri de moschee este amplasată o bombă, relatează cotidianul The Guardian.

Presa locală relatează că cel puțin șase persoane au decedat în urma incidentului, însă autoritățile nu au anunțat încă un bilanț oficial.

Potrivit informațiilor disponibile până în acest moment, atacatorul a intrat în moscheea din Christchurch în jurul orei locale 13:40 (ora României, 2:40). Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute, suspectul inspectând metodic fiecare încăpere pentru a descoperi persoane care se ascundeau.

Presa locală, citată de agenția The Associated Press, că un nou atac armat s-a produs la o altă moschee din oraș, însă informația nu a fost confirmată de autorități.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a descris atacurile drept un "act fără precedent de violență", adăugând că oamenii din moschei ar fi trebuit să aibă dreptul să-și exercite libertatea religioasă în siguranță.

"Va fi una din cele mai întunecate zile din istoria Noii Zeelande", a adăugat Ardern.

Premierul a mai spus că un suspect a fost reținut, însă poliția este în căutarea mai multor persoane despre care se crede că sunt implicate în aceste incidente.

Poliția a confirmat că mai multe persoane au fost ucise sau rănite în urma a două incidente armate produse la două moschei, Al Noor și Linwood, din Christchurch.

Cel puțin 49 de persoane au fost ucise și 20 au fost rănite în atacurile din Noua Zeelandă

Premierul Jacinda Ardern a confirmat că 49 de persoane au fost ucise și cel puțin 20 au fost rănite în atacurile care au avut loc vineri în două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă, relatează CNN și BBC.

Incidentul s-a produs la moscheea Al Noor, aflată în centrul orașului Christchurch, al treilea cel mai mare din Noua Zeelandă. Cea de-a doua moscheie atacată se află în suburbia Linwood.

Toate școlile din oraș au fost închise, a anunțat un reprezentant al poliției.

Publicația Stuff relatează că personalul spitalului din Christchurch a fost informat că urmează să sosească 40-50 de persoane rănite.

Poliția a evacuat clădirile din zona unde s-a produs incidentul și încearcă să prindă atacatorul.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a descris atacurile drept un "act fără precedent de violență", adăugând că oamenii din moschei ar fi trebuit să aibă dreptul să-și exercite libertatea religioasă în siguranță.

"Va fi una din cele mai întunecate zile din istoria Noii Zeelande", a adăugat Ardern.

Patru suspecți, trei bărbați și o femeie, au fost reținuți în urma atacurilor armate ce au vizat două moschei din Christchurch, soldate cu decesul și rănirea mai multor persoane, a anunțat poliția, potrivit The Guardian.

Premierul neozeelandez, Jacinda Ardern, declară că gradul de alertă la adresa securității naționale a fost ridicat la nivelul doi de risc după împușcăturile mortale de la cele două moschei.

Ardern a declarat că 30 de persoane au fost ucise în moscheea Al Noor, moscheea principală a orașului și alte 10 la o moschee din suburbia Linwood.

Aceasta a afirmat că migranții și refugiații par a fi cei mai afectați de împușcături.

Poliția din Noua Zeelandă a efectuat o detonare controlată la cea mai mare gară din Auckland, Centrul de Transport Britomart.

Comisarul de poliție din Noua Zeelandă, Mike Bush, declară că numărul persoanelor ucise a crescut la 49 după ce una dintre victime a murit în spital, anunță The Guardian.

Potrivit poliției, un bărbat a fost deja acuzat de crimă în urma atacurilor teroriste.

Cel puțin unul dintre atacatori a fost deja confirmat ca fiind un cetățean australian în vârstă de 28 de ani care ar fi invocat motive antimigraționiste într-un manifest, potrivit Associated Press.

Unul dintre atacatorii asupra moscheilor din Noua Zeelandă, un bărbat care susține supremația albilor, s-a filmat în timp ce împușca zeci de credincioși care se aflau la Rugăciunile de Vineri, relatează dailymail.co.uk.

Unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă a transmis LIVE pe Facebook în timp ce împușca oameni în moschee

Atacatorul, care s-a autodenumit Brenton Tarrant pe rețeaua de socializare Twitter, a intrat în moscheea Al Noor din orașul Christchurch, în jurul orei 13.30, vineri după amiază.

Filmarea tulburătoare a fost distribuită live pe Facebook, timp de 17 minute. Bărbatul, un australian în vârstă de 28 de ani, poate fi văzut cum trage peste 100 de gloanțe asupra celor aflați în moschee. 40 de persoane au fost ucise, iar 20 de credincioși au fost răniți în urma atacului.


Armele folosite de atacator, precum o pușcă semiautomată, erau inscripționate cu numele altor ucigași în serie și orașele unde au avut loc alte atacuri teroriste.

Masacrul a început la scurt timp după ce Tarrant s-a urcat în mașina sa, îmbrăcat cu „armură în stil milităresc”, acesta declarând „Să înceapă distracția!”.

Bărbatul a condus apoi spre moschee, ascultând muzică folk și cântece militărești la radio, înainte să parcheze autoturismul pe o alee din apropierea lăcașului religios. Apoi, Tarrant s-a înarmat cu una dintre cele șase puști și s-a îndreptat spre ușa principală a moscheei.

Polițiștii au solicitat populației să nu distribuie filmarea „șocantă”, dar multe publicații din presă australiană au ignorat rugămintea.

Comenteaza aceasta stire

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.