luni, 15 octombrie 2018

ATENȚIE la mașinile second-hand aduse din Germania! Nu toate pot fi înmatriculate în România

ATENȚIE la mașinile second-hand aduse din Germania! Nu toate pot fi înmatriculate în România

Românii care vor o mașină la mâna a doua din Germania trebuie să fie atenți la actele pe care le primesc, ca nu cumva pe talon să fie aplicată o ștampilă pentru „casare/dezmembrări“ (Verwertungsnachweis lag vor), atenționează Mihai Cune, fondator al portalului InspectorAuto.ro.

Potrivit specialistului, o astfel de mașină este aproape imposibil de repus în circulație chiar și în România, deși poate fi în stare de funcționare. Cum ajung aceste mașini „bune de casat“, explică tot Mihai Cune: „Statul german încurajează achiziția de mașini electrice și oferă 10.000 euro primă de casare pentru mașini care sunt în stare foarte bună, au uneori și opt ani vechime“.

„Brief-ul mare (cartea mașinii) trebuie să nu fie ștampilat cu termenul «Ungultig» (invalid). De asemenea colțul tăiat la brief-ul mare înseamnă că mașina a fost scoasă din circulație definitiv în Germania“, mai spune expertul.

Tertipurile samsarilor

Potrivit lui Mihai Cune, samsarii evită să spună că mașina a fost radiată din Germania așa că îi lasă pe români să creadă că pot circula cu ea. Când o mașină este radiată din Germania, pe numerele de înmatriculare se aplică buline, însă samsarii le dau jos și fac o asigurare falsă. Alteori, vânzătorii din străinătate vând mașina fără talonul provizoriu și promit că îl vor trimite prin poștă, însă pe hârtia doveditoare nu scrie și in cât timp îl trimit. Au fost cazuri în care românii au așteptat 6 luni și chiar un an.

Românii prinși la volanul unei astfel de mașini se aleg cu amendă și dosar penal, pentru circulația pe drumuri publice cu o mașină neînmatriculată, atrage atenția specialistul.

„Românii nu ar trebui să cumpere mașini aduse de afară care nu au în acel moment certificatul de autenticitate și nu ar trebui să dea banii pe o mașină până nu primesc și certificatul fiscal. Samsarii se dau ocupați după ce și-au văzut banii, iar cumpărătorii rămân mult timp cu mașină neînmatriculată“, atrage atenția Mihai Cune.

O altă problemă de care se lovesc românii atunci când merg la Poliție să înmatriculeze o mașină importată este legată de modul în care aceasta a fost adusă în țară. În cazul în care autoturismul este transportat pe platformă, polițiștii vor cere anexarea la dosar a documentului doveditor de la firma de transport.

Comenteaza aceasta stire

Ministrul Mediului: Vrem o nouă TAXĂ AUTO care să nu fie atacată în justiție!
De Neptun TV 4 octombrie 2018

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că instituția pe care o conduce pregătește, în colaborare cu alte ministere, o nouă taxă auto, care să nu mai poată fi atacată în instanțe de către români.

UTIL ȘOFERILOR. Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto - cinci documente cu care trebuie să te prezinți la ghișeu!
De Neptun TV 2 octombrie 2018

Cei care vor să-și schimbe permisul auto, fie că a expirat sau va expira foarte curând, au nevoie de o serie de documente.

OPERAȚIUNEA 'XENON'. Toate mașinile second hand verificate de ANAF: a doua mașină cumpărată într-un an va fi reținută!
De Neptun TV 26 septembrie 2018

De la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei.

Cum ar putea SCĂPA șoferii de punctele de penalizare
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Măsura apare într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

RABLA 2018. Românii care renunță la mașinile vechi pot cere din nou prima de casare
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018.